DELEN
SSD

Een SSD is een opslagapparaat voor in de computer. Het is een nieuwe vorm van dataopslag dat sneller is dan een harde schijf (HDD). Daarnaast biedt een SSD nog een aantal voordelen.

Een SSD is in staat om gegevens voor een langere tijd te bewaren. Hierdoor is een SSD, net zoals een harde schijf een opslagapparaat. Verwar dit dus niet met het werkgeheugen dat ook data opslaat, maar dan tijdelijk voor de processor. Zodra je de computer uit doet is alles in het werkgeheugen weg.

Het woord SSD is een afkorting van het woord Solid State Drive. Een SSD opslagapparaat slaat zijn gegevens op in NAND flash geheugenchips. Dit gebeurd door middel van elektrische lading in geheugenchips. Dit werkt net zoals een geheugenkaartje dat in een fotocamera of smartphone gaat.

Een SSD maakt hierdoor geen gebruik meer van een schijf en magnetische. Hierdoor kan je ook nooit praten over een SSD schijf, want er zit geen schijf in een SSD.

Opbouw van een SSD

Een SSD bestaat uit meerdere NAND geheugenchips en heeft geen draaiende schijf of andere bewegende onderdelen. Een geheugencontroller zorgt ervoor dat alle data naar de verschillende geheugenchips worden weg geschreven. Tevens zorgt deze geheugencontroller voor verschillende zaken waardoor een SSD optimaal blijft werken. Het aantal geheugenchips kan per model verschillen.

Vaak is een SSD nog voorzien van een stukje werkgeheugen (cache) dat ook in een computer zit. Dit stukje werkgeheugen is nog sneller dan de geheugenchips zelf, maar kan alleen data onthouden als er stroom aanwezig is. Duurdere luxe SSD’s hebben daarom een batterij die zorgt dat er bij een stroomuitval deze data die nog in het werkgeheugen aanwezig is veilig weggeschreven kan worden.

SSD onderdelen
Binnenkant van een SATA SSD

SSD is de toekomst

SSD’s zijn in enkele jaren een zeer populaire opslagapparaat geworden. De voordelen van een SSD zijn namelijk ook groot. Ze zijn namelijk sneller dan een harde schijf.

Een verouderde computer kan je met het toevoegen of vervangen van de hardeschijf voor een SSD een stuk sneller maken. Een computer met een SSD opslagapparaat start namelijk in enkele seconden op. Met een harde schijf duurt het 20 tot 40 seconden.

Dit komt omdat harde schijven de bottleneck of zwakke schakel is van de huidige computerhardware. Vele jaren is de snelheid van het opslagapparaat hetzelfde gebleven. Andere computeronderdelen zijn juist een stuk sneller geworden. Daarom wil iedereen die ooit gewerkt heeft met een computer waarin een SSD zit, niet meer terug naar een harde schijf.

Dat nog niet elke computer is voorzien van een SSD opslagapparaat komt omdat ze nog best duur zijn. Zeker als je het vergelijkt met een harde schijf met dezelfde opslagcapaciteit. Maar de laatste jaren zijn de SSD’s wel steeds betaalbaarder geworden. Hierdoor zie je SSD’s ook steeds meer terug in goedkopere computers. Vaak dan wel in relatief kleine opslagcapaciteit als 128GB tot 256GB. Een harde schijf zie je vaak in 500GB, 1000GB of 2000GB aan opslagcapaciteit.

Ondanks de hogere prijs heeft de SSD een groot aantal voordelen.

In elke computer hoort een SSD

Naar mijn mening hoort in elke computer een SSD te zitten. Door de snelle datasnelheid start je besturingssysteem, zoals Windows in enkele seconden op. Maar ook programma’s, mitst die op de SSD zijn geïnstalleerd, starten een stuk sneller op. Een SSD zorgt voor een betere computerbeleving en zorgt dat een computer in balans is.

Ben je op dit moment opzoek naar een nieuwe computer? Kies dan zeker voor een computer met een SSD in plaats van een harde schijf. De hoeveelheid opslag zal zeker minder zijn als bij een model met een harde schijf. Maar de snelheid die je er voor terug krijgt wil je niet missen.

Mocht je budget niet toelaten om een computer te kopen met een SSD? Kijk dan eens naar een oudere processorgeneratie. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en hebben zeker wat minder prestaties. Maar met een snelle SSD compenseer je dat met gemak. Je zal er zeker geen spijt van krijgen!

Tweede generatie SSD’s

Een nieuwe generatie SSD’s is in aantocht zal de SSD nog beter en sneller worden. Nieuwere SSD’s noemen we NVMe SSD’s en de eerste generatie SATA SSD’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Beveiligingsvraag: