Home Computer onderdelen Wat is werkgeheugen?

Wat is werkgeheugen?

23
Werkgeheugen

Werkgeheugen is een essentieel onderdeel in een computer. Het is een tijdelijk geheugen wat de processor gebruikt om informatie dicht en op een snelle manier bij zich te houden. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft hoe langer de computer lekker snel kan blijven werken. Als het werkgeheugen vol is zal de processor keuzes moeten maken in wat hij in het werkgeheugen laat. Dit kost uiteraard tijd en resulteert in een tragere computer.

Werkgeheugen voor tijdelijke opslag

Werkgeheugen is een onderdeel dat je altijd tegenkomt in een computer. Het wordt ook wel het interne geheugen of RAM (geheugen) genoemd. Alle benamingen doelen op hetzelfde. Een stuk geheugen in de computer waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.

Het werkgeheugen is niet het enige tijdelijke geheugen dat een computer heeft. In de processor zit ook een klein stuke tijdelijk geheugen dat heel erg snel is, maar ook heel erg duur. Dit heet het cache geheugen dat vaak uit meerdere geheugenblokjes bestaat met de namen als L1, L2 en L3. Een processor heeft door deze hoge prijs maar enkele MB’s aan cache geheugen. Werkgeheugen heb je vaak in groten van 2, 4, 8, 16 tot 32 GB.

Werkgeheugen is goedkoper dan cachegeheugen

Als de processor gegevens nodig heeft zal hij dit eerst in het het dichtstbijzijnde L1 cache geheugen willen halen. Dit is snelste geheugen dat er bestaat. Staat het daar niet in dan zal de processor vervolgens gaan kijken in het minder snelle L2 en het L3 cache geheugen.

Mocht het daar ook niet in staan dan zal de processor buiten de processor gaan kijken. Hiervoor is het werkgeheugen bedacht. In dit grote en relatief goedkope geheugen kan de processor veel data in kwijt. Dit werkgeheugen een is stuk goedkoper, maar wel minder snel dan cache geheugen dat in een processor zit.

Wat doet het werkgeheugen?

Dit werkgeheugen is de laatste buffer tot aan het opslagapparaat (SSD of harde schijf waarje gegevens voor een langere tijd op staan bewaard. Het werkgeheugen verliest elke keer nadat je de computer uit zet zijn gegevens die de processor erin heeft gezet. Daarom wordt het werkgeheugen ook wel jet tijdelijke geheugen genoemd.

Het werkgeheugen bewaard gegevens voor de processor. Hoe groter en sneller het werkgeheugen is, hoe minder de processor moet wachten op zijn gegevens. De processor wordt ieder jaar sneller. De snelheid van het geheugen blijft wel wat achter. Toch hebben we sinds kort een nieuwe type werkgeheugen DDR4 dat weer een stukje sneller is geworden.

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Hoeveel werkgeheugenHoe meer werkgeheugen je computer heeft hoe sneller de computer is. Maar dat geldt niet altijd zo. Als je zware taken op je computer uitvoert is meer werkgeheugen inderdaad erg fijn. Maar maak je alleen gebruik dan internet en je kantoor programma’s op je computer? Dan heb je helemaal niks aan bijvoorbeeld 16 GB werkgeheugen en is het zonde van je geld.

Werkgeheugen is relatief goedkoop, maar is zonde om onnodig in je computer te hebben. Daarom is het altijd even slim om te kijken of je het echt zoveel werkgeheugen nodig bent.

Een hoeveelheid van 8GB aan werkgeheugen is genoeg om alle taken uit te voeren. Meer uitleg over hoeveel werkgeheugen je het beste kan nemen heb ik beschreven in een apart artikel.

Wat voor type werkgeheugen zijn er?

DDR4 werkgeheugenOp dit moment zal je 2 typen werkgeheugen in computers vinden. DDR3 en het nieuwe DDR4 werkgeheugen. Oudere typen zijn DDR en DDR2. Maar deze zal je niet meer tegenkomen in nieuwe computers.

In sommige gevallen zal je nog DDR3(L) tegen komen. Koop je een computer met een nieuwe Intel of AMD processor? Dan zal het in heel veel gevallen al gaan om het snellere DDR4 werkgeheugen.

Wat voor soorten werkgeheugen zijn er?

Er zijn 2 soorten werkgeheugen. DIMM geheugen voor in desktop computers. En SO-DIMM geheugen voor in draagbare computers. De werking van beide werkgeheugens is hetzelfde. Alleen de maat (form factor) van de geheugenmodule is anders.

Omdat in draagbare computers minder ruimte is, zijn er kleine geheugenmodulen gemaakt zodat ze bijvoorbeeld in een laptops passen.

Dimm & So-Dimm

De bovenste is het normale DIMM geheugen dat je in desktops vindt. En de onderste module is SO-DIMM dat een stuk kleiner is en minder ruimte in neemt in draagbare computers.

23 REACTIES

  1. Hee André ik wil graag een computer kopen tussen 300 en 600 ergens ongeveer (miss 650 700 als het heel veel verschil maakt), het liefst een laptop die snel is of een normale cpu die lekker snel is. Meestal kijk ik beetje op marktplaats en soms heb ik een aantal programma’s om muziek mee te mixen open en sla ik lange zelfgeschreven albums op, ik werk dus (vrij) veel ermee en zou dolgraag 1 degelijke laptop of cpu hebben om gewoon op te werken met ‘normale’ snelheid en plezier. Mijn huidige cpu crasht standaard meteen bij openen marktplaats, dus dat kan gewoon niet meer zo. Zelf ben ik echt niet technisch en begreep uw verhaal voor 50%-60% ongeveer. Cache is het beste en daarna werkgeheugen, maar cache is duurder en er zijn verschillende typen werkgeheugen. Als u een paar modellen zou kunnen aanraden (richting mijn prijs), zou ik dat enorm waarderen. Tevens vroeg ik mij af of er bepaalde factoren zijn waar je specifiek voor moet uitkijken of opletten bij de aanschaf van een laptop, kocht een tijdje terug een laptop voor mijn moeder bij de Makro, maar deze was vanaf dag 1 langzaam. Ik zat aanvankelijk zelf te denken aan een Lenovo met 16GB werkgeheugen voor mijzelf, maar na het lezen van uw verhaal vraag ik mij af of 8GB niet beter is voor mij, hoop dat u wellicht tijd heeft voor een goed advies. Zeer vriendelijke groet, Vincenzo

  2. Hallo, mijn Dell 5520 precision gebruik ik voor mijn CAD werkzaamheden. Voor het tekenen van een enkel onderdeel heb ik geen problemen, maar wil ik de onderdelen aan elkaar koppelen dan gaan de verplaatsingen haperen. Ik heb nu 16gb RAM en wel twee so-dimm van 8gb met 2400MHZ. Er worden nu so-dimms verkocht met 32gb op een so-dimm. Kan ik nu een So-dimm erin zetten van 32gb en een van 8gb of moeten ze allebei 16gb zijn?

  3. Bedankt voor het delen van deze duidelijke uitleg. Ik merk dat mijn geheugen van mijn laptop snel vol is, maar weet niet precies waaraan dat ligt, omdat ik mijn gegevens niet allemaal op een plek opsla. Bij de aankoop van mijn volgende laptop ga ik op het werkgeheugen letten.

    • Hallo Marie,

      Als je Windows gebruikt kan je in “taakbeheer” zien hoeveel werkgeheugen elk programma in gebruik heeft.
      Om snel bij taakbeheer te komen druk je op het loepje naast de start knop en vul je ‘taakbeheer’ in.
      In de 2de kolom vind je de hoeveelheid werkgeheugen dat het programma in gebruik heeft.

      Het opslaan van je data op verschillende plekken heeft geen invloed op het gebruik van je werkgeheugen.

  4. Je brengt goede en adequate info André. Mij kun je weinig meer bijbrengen maar ik attendeer mijn kennissen en relaties altijd op de brede en goed gebrachte kennis op jouw hardware informatiestek. Jij verliest je niet in wollig taalgebruik doorspekt met onbegrijpelijke terminologie. Ook jongeren van pakweg 12 jaar kunnen de gegeven informatie lezen en vooral ook begrijpen. Het gaat over DIMM en SO-DIMM DDR3 en DDR4 en je weet de toepassing daarvan uitstekend te beschrijven. Maar ook je andere artikelen zijn begrijpelijk en maken het makkelijk om ook qua het beschikbare budget de juiste keuzes te maken in combinatie processor, opslag en geheugen samen met grafische kaarten. Een knaap van 13 toonde bewondering ! Zijn systeem werd ineens goed werkbaar en veel sneller door een kleine SSD in te bouwen. Ik wees hem aan dat hij eens op jouw stek moest gaan kijken en na twee dagen zelf te lezen en te studeren was hij eruit. Natuurlijk helpen met tuning, overprovisioning, prefetch en slaapstand uit, hibernate uit en dat soort fratsen en dan kom ik al met termen waarvoor jij een begrijpelijke uitweg weet ! Niet commercieel, geen poespas. Klasse André ! Ga zo door !

  5. Ik heb een Aldi desktop Medion Akoya, type MED MT 8092N.Windows 10.
    Mijn probleem is dat als ik bestanden wil lezen op mijn externe schijf van 3 TB, (ALDI,Intenso), de groene balk niet doorloopt naar het einde en daar ook blijft hangen.
    Kan dus niet meer bij mijn gegevens.
    Nu dacht ik aan het werkgeheugen van 8 Gb uit te breiden(verdubbelen), geeft dat resultaat?
    Mvrgr. Armand

    • Hallo Bijenhof,

      Het werkgeheugen heeft hier niks mee te maken.
      Het toevoegen van extra werkgeheugen zou dit probleem ook niet oplossen.

      Mijn advies is om de externe schijf eens op een andere manier met de computer te verbinden.
      Denk aan een andere USB kabel of een andere USB poort.
      Ook de harde schijf eens aansluiten op een andere computer om uit te sluiten dat het geen defect betreft aan de harde schijf zelf.
      Ik denk namelijk dat het probleem zit in de verbinding of een technisch defect in de externe harde schijf.

      • Het ligt eraan wat er gebeurt, is het kopiëren van de ene naar de andere HDD of staat hij bommetje vol, ik heb ze gezien met twee promille vrije ruimte. Of bestanden in 120 duizend fragmenten en dan staat hij stil. Kun je bij de schijfletter in Verkenner ? In taakbeheer vergt Verkenner bij kopie-acties maar een zeer beperkt beslag aan RAM (Intern) geheugen dus uitbreiden heeft nul zin. Ander USB-draadje. Maar ook het uitbouwen uit extern en op SATA intern aansluiten. (let op verbreken garantie omdat zegels worden verbroken, laatste optie !). Daardoor heb ik met herstelprogramma’s wel eens data kunnen redden van zo’n grote HDD. Probeer eerst de makkelijkste opties. Intenso schijven zijn echt niet slecht ! Maar er kan altijd een MFT, een bestandsingangen-tabel corrupt zijn. Wat doet een CHKDSK, Er zijn meerdere programma’s die daartoe in staat zijn. Belangrijk is het nemen van de juiste beslissingen tot behoud van gegevens en data.

        Ben je al geslaagd en anders succes. Hoop op een goede backup.

  6. Hallo André, ik heb een vraag. Ik heb een nieuwe imac i7 4200 Ghz quadcore processor met 2×4= 8gb DDR4 2400 Mhz SoDimm ramgeheugen. Een 8gb videokaart. Ik wil video bewerken en heb daarom de meeste snelle apple besteld. 4gb ram is te weing en ik wil bijplaatsen maar geen hoofdprijs betalen. het is een dualchannel ram machine en ik wil zelf ram bijplaatsen. maakt het nu uit of ik 2x8gb of 2x16gb bijplaats? m.a.w. is 16gb(2×8) bijplaatsen voldoende?

    • Hallo Hans,

      Op zich zou 8 GB aan werkgeheugen (2x 4 GB modules) zoals er nu in zit, voldoende moeten zijn voor videobewerking.
      Ik zou daarom voorstellen om het eerst eens te proberen met 8 GB.
      Mocht je ervaren dat het videobewerkingsprogramma langzamer begint te reageren naar een tijd erin te werken.
      Het werkgeheugen zit dan bijna vol en de processor moet keuzes gaan maken wat hij wel en niet in het werkgeheugen plaats.
      Dan kan je altijd nog overwegen ander werkgeheugen te kopen.

      Als je inderdaad niet teveel geld wilt uitgeven is 16 GB (2x 8GB modules) en logische keuze.
      Mocht je echt veel aan videobewerking doen en ook op 4K resoluties.
      Dan is het wellicht verstandig om direct voor 32GB (2x 16GB modules) te gaan.
      Het prijsverschil is dan wel behoorlijk.
      Op dit moment ongeveer €140 voor 16 GB (2x 8GB) en €270 voor 32 GB (2x 16GB).

  7. Ik heb een windows update gedaan (10) Mijn computer is 3 jaar oud (Lenovo)en een lab-to

    Sindsdien moet ik iedere keer mijn internet aan de gang krijgen Heeft dat met de geheugencapaciteit te maken.(werk)Moet ik uitbreiden van 4Gb naar 8Gb.
    .

    • Hallo Hans,

      Ik heb een e-mail naar je verzonden om meer uitleg.
      Op basis van deze informatie is het mij te onduidelijk tegen welk probleem je aanloopt.

      Het lijkt mij op dit moment zeer onwaarschijnlijk dat extra werkgeheugen het probleem zal oplossen.

  8. Ik ben van plan een nieuwe laptop te kopen voor school maar die ook mid range games optimaal kan hebben.
    Voorbeeld van 1 de games.
    Processor: Intel Core i5-2400 3.1GHz / AMD FX-8120
    Graphics: AMD Radeon HD 7850 or NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
    System Memory: 8 GB RAM

    Ook Total War Attila of Hearts of Iron.
    Ik heb al op verschillende sites gezocht naar gaming laptops maar heb graag wat advies nodig.

  9. Intel Core i5-7200U processor, 4 GB DDR4 werkgeheugen en 128 GB SSD opslag + 1TB harde schijf
    Zou dit voldoende zijn om filmpjes te knippen en te monteren (videoanalyse voetbal)?

    • Hallo Els,

      Voor videobewering zou ik 8GB of meer werkgeheugen aanbevelen.
      4GB is mogelijk, maar werkt minder fijn zeker met hogere resolutie beelden en grote bestanden.
      Mijn advies is ga opzoek naar een laptop met meer werkgeheugen.
      De andere onderdelen zijn prima voor een basis videobewerkingslaptop.

    • Beste Els

      Ik heb ook nog een paar tips voor jou Els.

      De eerste tip waar André ook al op wees is om je werkgeheugen te upgraden van 8 tot 16 GB omdat een Game-pc ook zoveel ongeveer nodig heeft en omdat gamen en videobewerking dicht bij elkaar liggen.

      Tip twee is om je bewerkingsprogramma’s en je besturings systeem zoals Windows of IOS op je SSD te zetten omdat een SSD een stuk sneller is zodat je lekker snel kan werken en minder snel crasht. want je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je computer crasht. en ik raad ook aan om je bestanden enzo op je harde schijf te zetten.

      Ik hoop dat dit voldoende informatie is voor je en succes met bewerken of af en toe een spelletje te spelen 😛

      MVG. YonathanD

      • Hallo YonathanD,

        Bedankt voor je aanvullende tips.

        Je meest gebruikte programma’s en besturingssysteem op een SSD opslagapparaat installeren is inderdaad slim in verband met de sneller.
        Het heeft geen effect op de minimaliseren van de mogelijkheid dat een opslagapparaat crasht.
        Zowel bij een harde schijf als een SSD heb je (helaas) de mogelijkheid dat deze kapot gaat.
        Ik ken geen onderzoek waarbij een harde schijf een grotere kans heeft op een defect (crash) dan een SSD.

  10. de informatie is nuttig maar heeft mijn dilemma, n.l. wat moet ik bij fotobewerking met lagen, die veel geheugen vergen, doen in de afweging extra of andere modules te kiezen die aansluiten op ver-
    werkingssnelheid van mijn fototaken.

    • Hallo H. Pietersen,

      In de praktijk geeft sneller geheugen maar een minimale prestatieverbetering.
      Je kan beter meer werkgeheugen nemen.
      Dus bijvoorbeeld naar 8GB of 16GB aan werkgeheugen.
      Meer werkgeheugen als 32GB zal ik niet adviseren.
      Dit vind ik zonde van je geld want de prestatiewinst is dan minimaal.
      Maar over een paar aantal jaren zullen we vast naar dit soort waardes gaan.

      Bij fotobewerking is meer werkgeheugen een betere investering dan sneller werkgeheugen.
      Daarbij moet je moederbord ook maar net dat snellere geheugen ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: