Intel Core i3 i5 i7 familie

Sinds 2009 heeft Intel (één van de grootste en bekendste processorfabrikant) de namen van haar processoren aangepast. Iedereen kent vast nog wel de naam Pentium processor van Intel. De afgelopen jaren werd de naam Pentium steeds minder gebruikt door Intel en werd de merknaam Core geïntroduceerd.

In 2010 is Intel helemaal overgestapt om haar best presterende processoren de merknaam Core te geven. De Core processoren kunnen gezien worden als de opvolger van de Pentium processor want toen de beste presterende processoren waren. De Pentium processor wordt nog steeds gemaakt, maar is nu een processorserie met minder goede prestaties zit direct onder de Core processoren.

Tegelijk met de introductie van een nieuwe lijn van Core processoren in 2009, heeft Intel de namen voor haar processoren anders ingedeeld. In de afgelopen jaren stond de naam Core ook al vermeld op processoren. Alleen was het woord Core voorzien van het woord Duo Core of Quad Core. Hiermee wilde Intel aangeven uit hoeveel cores (processorkernen) de processor bestond. Duo stond voor 2 kernen en Quad stond voor 4 processorkernen. Binnen deze 3 segmenten (Core, Duo Core & Quad Core) had Intel weer verschillende modellen en met uiteraard prestatieverschillen. Hierdoor kon een Core processor (met 1 processorkern) toch sneller zijn dan een Quad Core processor met 4 processorkernen. Hierdoor was het niet eenvoudig te zien welk processor nu de beste prestaties gaf.

Indeling op basis van prestaties

Om de verschillen tussen al deze modellen en de prestaties die ze leveren op een betere manier aan de consument te laten zien, heeft Intel besloten om de nieuwe Core processor in 3 groepen te verdelen op basis van prestatie. En niet meer op hoeveel kernen de processor heeft zoals bij de Core, Duo Core & Quad Core serie het geval was.

De Intel Core familie bestaat uit 3 modellen:

 • Intel Core i3 – basis processor voor een gemiddeld gezin voor internet en tekstverwerking
 • Intel Core i5 – standaard processor voor actief computer gebruik
 • Intel Core i7 – top model voor zware toepassingen zoals, gaming en foto- en videobewerking

Daarnaast heeft Intel nog 2 andere processorseries die mindere prestaties leveren. De Intel Pentium processor en de Intel Celeron processor zijn budget processoren.

Core i3 is de basis, i5 het midden en i7 het top model

De indeling met 3 modellen in de Core i processoren is makkelijk te begrijpen. Het getal achter de Core i geeft een indicatie van de te verwachten prestatie aan van de processor. Of dit, makkelijk gezegd een basis, standaard of en super snelle processor betreft.

De Core i3 processoren zijn de langzaamste Core i processoren met de minste prestaties en kunnen gezien worden als het basismodel voor mensen die normaal gebruik maken van de computer en geen super prestaties verwachten van hun computer. Verwacht je wel top prestaties van je computer, dan is de Core i7 het topsegment van de processoren en is bedoelt voor de fanatieke computergebruikers die het uiterste vragen van hun computer. Een voorbeeld hiervan is als je veel bezig bent met videobewerking en gaming. De Core i5 zit daar tussenin en levert prima prestaties voor een goede familie computer en is veel gevallen ook de beste keuze voor mensen om te kopen.

U kunt door deze indeling, aan de naam van de processor in de winkel makkelijk zien of de processor een basismodel betreft (Core i3) of een super snelle processor is (Core i7). Ook kunt u ook snel de prijsverschillen zien tussen de computers. Een Intel Core i7 is namelijk duurder dan een Core i3 processor.

Onder de Core i3 heeft Intel ook nog budget processoren. De Intel Celeron en de Pentium. Dit zijn prima processoren voor mensen die hun computer alleen gebruiken voor tekstverwerking, internetten en e-mail. Deze processoren kom je vaak tegen in goedkope (draagbare) computers.

Kiezen tussen de i3, i5 en i7

Het moeilijkste is natuurlijk welke Intel Core i processor voor u het geschiktste is. Dit hangt af van uw computergebruik, wensen en budget. Voor normaal computergebruik is de Core i3 en de Core i5 prima geschikt. De Core i7 is alleen aan te raden voor mensen die veelvuldig gebruik maken van de computer en ook het uiterste van hun computer vragen. De Core i7 processoren zijn namelijk erg duur en hebben ook een speciale chipset nodig die ook nog een duurder is dan de chipset die de Core i3 en i5 gebruiken.

De keuze tussen de Core i3 en de Core i5 vind ik wat lastiger te beschrijven. De Core i5 geeft meer prestaties en is naar mijn mening de beste keuze voor een doorsnee familiecomputer waar ook wel eens een computergame op wordt gespeeld. Doet u dit niet en is bijvoorbeeld alleen internet, e-mail en tekstverwerking aan u besteed, dan is de keuze voor de wat langzamere Core i3 een beter idee. Ook de Pentium of Celeron processor is dan wellicht ook interessant voor u.

Mocht u budget geen invloed hebben op de keuze van de te kiezen processor, dan is de Core i5 voor normaal computergebruik altijd de beste keuze.

Verschillende generaties Core i3, i5 & i7 processoren

Sinds de introductie van de Intel Core i serie is er ieder jaar wel een updates geweest. Op dit moment (2015) zijn we met de energiezuinige processoren bij de 5de generatie Broadwell beland. In de zomer zal de 5de generatie ook voor de desktop computers beschikbaar worden.

2de generatie Core i: Sandy Bridge

Een jaar na de eerste Core i3 i5 en i7 processen kwam in 2010 de 2de generatie onder de codenaam Sandy Bridge. Deze bracht een beste prestatieverhoging en de eerste geïntegreerde grafische chip. Meer informatie over Sandy Bridge vind u in het artikel: Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

3de generatie Core i: Ivy Bridge

De 3de generatie kwam uit in 2011 onder de codename Ivy Bridge en bracht wederom hogere prestaties en minder stroomverbruik. Tevens was de grafische chip in de processor zit nog beter geworden.

4de generatie Core i: Haswell

In 2013 kwam Intel met de 4de generatie Intel Core i processoren. Deze hadden de codenaam Haswell. Hierbij werd vooral de zuinigheid van het gebruik van stroom de processoren verder verbeterd. Deze 4de generatie Intel Core i processoren vind u op dit moment in de winkel. Dit zal wel steeds minder worden door de recente komst van de 5de generatie. Wilt u meer informatie over 4de generatie Haswell Intel Core i processor lees dan verder op: 4de generatie Intel processoren in 2013: Haswell.

5de generatie Core i: Broadwell

In september 2014 heeft Intel de 5de generatie processoren gepresenteerd. Hierbij deelde Intel haar processoren nog eens op in 3 families. De Intel Core m voor Tables, Ultrabooks en 2-1 apparaten. In begin 2015 zijn daar de nieuwste 5de generatie Broadwell Core i3, i5 en i7 U-processoren voor draagbare computers bijgekomen. Deze vind u nu steeds meer in de winkel. Over de Broadwell U-processoren heb ik een apart artikel geschreven. Broadwell U-processoren: 5de generatie Core i3, i5 en i7

In de zomer van 2015 zullen er ook Broadwell K-processoren uitkomen voor desktop computers.

Toekomst: 6de generatie: Skylake

De volgende generatie Skylake zal eind 2015 in de winkel te vinden zijn. Maar dan zal Intel eerst alleen processoren voor desktop computers produceren. Meer informatie over Skylake zal pas in de loop van 2015 beschikbaar komen.

Nog verder in de toekomst: 7de generatie: Cannonlake

Intel kijk ver vooruit. Er wordt namelijk op dit moment ook al gewerkt aan de 7de generatie van de Core processoren. Deze zullen op 10nm gemaakt worden. Deze generatie zal pas in 2016 worden verkocht.

50 reacties

 1. Pingback: Acer Aspire E1-731-1005G50Mni (MediaMarkt aanbieding week 15 2014) | Computerkiezen.nl

 2. Pingback: Multimedia PC bij ALDI – Medion AKOYA P5395D MD 8839 (23 april 2014) | Computerkiezen.nl

 3. Hallo,

  Na dit te hebben gelezen weet ik meer over de nieuwe Intel processoren.
  Bedankt.

  Mvg Mahesh

 4. Erik Muller

  Duidelijke en zinvolle uitleg! Hiermee kan ik een duidelijke keuze maken. Bedankt!

 5. Nu weet ik eindelijk wat het verschil is.
  Bedankt.
  Jaap

 6. Interessant.
  Een enkele core kan dus zelfs sneller zijn dan een quad.
  Ik zie het nut er ook eigenlijk helemaal niet van.
  Mij werd in 2008 verteld dat die 4 keer sneller dan de processor aangeeft.
  Dus dat was 2,5 ghz. Maal 4. Ik heb het nooit gemerkt.
  Mijn Athlon AMD 3000+ uit 2003 was nog sneller vond ik eigenlijk.
  Nou ligt dat niet alleen aan de processor.
  Maar feit is wel dat de snelheid eigenlijk al meer dan dan 10 jaar stil staat.

  Bij de Aldi staat volgende week een I3 met een goede videokaart.
  Maar daar zul je weinig aan hebben, denk ik.
  Dat is dus de slechtste processor die je kunt kopen.

  Het wordt er niet makkelijker op.
  Eentje laten samenstellen doe ik ook niet meer.
  Deze Medion uit 2011 via Paradigit is het ook niet geworden.
  De brander begaf het net na 1 jaar. Ik zoek het adres nog van Medion.
  Na 2,5 jaar heb ik het wel weer gehad. En dat voor 700 euro.

 7. Ik ben het niet eens met Peter maar de wat oudere processors werken nog prima voor veel taken zoals internetten, tekstverwerken etc. Voor rekenintensieve taken is er veel vooruitgang geboekt. In combinatie met een nieuwe SSD loopt een wat ouder systeem als nieuw. Voor Peter : ik kreeg recentelijk een brander uit een medion pc. Je mag hem gratis ophalen of tegen verzendkosten wil ik hem wel opsturen. email me op argee-outlook.com, vervang de streep door een @
  Grtn, Robert

 8. Ik denk dat het tijd word om mijn i3 (sandybridge maar eens te gaan vervangen)
  Intel Core i3-2350M omdat hij de zware taken die ik tegenwoordig doe niet meer aankan, iemand een tip??

 9. En ik zit hier nog steeds met mijn Acer Aspire 3000 laptop uit 2008.
  Met daarin een CPU van Mobile AMD Sempron processor 3300+.

  Nooit problemen mee gehad. Hardeschijf van de laptop is wel 1x kapot gegaan. Maar de CPU werkt nog steeds. Uiteraard kan ik geen super mooie games spelen want ik krijg steeds GPU meldingen.

  Wel heb i een jaar geleden een nieuwe desktop zelf gebouwd. Met daarin een Intel Core i3 met Intel HD Graphics?. Ik vind dat de Intel Core i3 het voortreffelijk doet. Ben er erg tevreden over. Ik houd van strategy en RPG games en die kon ik gewoon super goed, snel en mooi spelen. Dus hierbij een pluim voor de i3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Beveiligingsvraag: