Wat is een Intel Core i3, i5, i7 processor?

Wat is een Intel Core i3, i5, i7 processor?

19635
60
DELEN
Intel Core i3 i5 i7 logo's

Sinds 2009 heeft Intel (één van de grootste en bekendste processorfabrikant) de namen van haar processoren aangepast. Iedereen kent vast nog wel de naam Pentium processor van Intel. De afgelopen jaren werd de naam Pentium steeds minder gebruikt door Intel en werd de merknaam Core geïntroduceerd.

In 2010 is Intel helemaal overgestapt om haar best presterende processoren de merknaam Core te geven. De Core processoren kunnen gezien worden als de opvolger van de Pentium processor, wat voor 2009 de beste presterende processoren waren.

De Pentium processor wordt nog steeds gemaakt, maar is nu een processorserie met minder goede prestaties en zit direct onder de Core processoren.

Tegelijk met de introductie van een nieuwe lijn van Core processoren in 2009, heeft Intel de namen voor haar processoren anders ingedeeld. In de afgelopen jaren stond de naam Core ook al vermeld op processoren. Alleen was het woord Core voorzien van het woord Duo Core of Quad Core. Hiermee wilde Intel aangeven hoeveel processorkernen (cores) er in de processor zat. Duo stond voor 2 kernen en Quad stond voor 4 processorkernen.

Binnen deze 3 segmenten;

 • Core
 • Duo Core
 • Quad Core

had Intel weer verschillende modellen met uiteraard prestatieverschillen. Hierdoor kon een Core processor (met 1 processorkern) toch sneller zijn dan een Quad Core processor met 4 processorkernen. Hierdoor was het niet eenvoudig te zien welk processor nu de beste prestaties gaf.

Indeling op basis van prestaties

Om de verschillen tussen al deze modellen en de prestaties die ze leveren op een betere manier aan de consument te laten zien, heeft Intel besloten om de nieuwe Core processor in 3 groepen te verdelen op basis van prestatie. En niet meer op hoeveel processorkernen de processor heeft zoals bij de Core, Duo Core & Quad Core indeling het geval was.

De Intel Core familie bestaat uit 3 modellen:

 • Intel Core i3 – Standaard processor voor een gemiddeld gezin
 • Intel Core i5 – Betere processor voor actief computergebruik
 • Intel Core i7 – Beste processor voor zware toepassingen
Logo's van de Core i3, i5 en i7 processoren.
Logo’s van de Core i3, i5 en i7 processoren.

Core i3 is de standaard, i5 is beter en i7 het beste

De indeling met 3 modellen in de Core i processoren is makkelijk te begrijpen. Het getal achter de Core i (3, 5 of 7) geeft een indicatie van de te verwachten prestatie aan van de processor. Of makkelijker gezegd een standaard, betere of en super snelle processor.

De Core i3 processoren zijn de langzaamste Core i processoren met de minste prestaties en kunnen gezien worden als het standaardmodel voor mensen die normaal gebruik maken van de computer en geen super prestaties verwachten van hun computer.

Verwacht je wel top prestaties van je computer, dan is de Core i7 het topsegment van de processoren en is bedoelt voor de fanatieke computergebruikers die het uiterste vragen van hun computer. De Core i5 zit daar tussenin en levert prima prestaties voor een goede familie computer en is veel gevallen ook de beste keuze voor mensen om te kopen.

Het getal 3, 5 of 7 geeft een indicatie van de te verwachten prestatie. En zegt niets over het aantal cores.

U kunt door deze indeling, aan de naam van de processor in de winkel makkelijk zien of de processor een standaardmodel betreft (Core i3) of een super snelle processor is (Core i7). Ook kunt u ook snel de prijsverschillen zien tussen de computers. Een Intel Core i7 is namelijk duurder dan een Core i3 processor.

Onder de Core i3 heeft Intel ook nog budget processoren. De Intel Celeron en de Intel Pentium processor. Dit zijn prima processoren voor mensen die hun computer alleen gebruiken voor tekstverwerking, internetten en e-mail. Deze processoren kom je vaak tegen in goedkope (draagbare) computers.

 • Intel Celeron – Budget processor voor een simpele computer
 • Intel Pentium – Basis processor voor een internet, mail computer

Kiezen tussen de Core i3, i5 en i7

Het moeilijkste is natuurlijk welke Intel Core i processor voor u het geschiktste is. Dit hangt af van uw computergebruik, wensen en budget. Voor normaal computergebruik is de Core i3 prima geschikt.

De Core i7 is alleen aan te raden voor mensen die veelvuldig gebruik maken van de computer en ook het uiterste van hun computer vragen. De Core i7 processoren zijn namelijk erg duur en hebben ook een speciale chipset nodig die ook nog eens duurder is dan de chipsets die de Core i3 en Core i5 gebruiken.

De keuze tussen de Core i3 en de Core i5 vind ik wat lastiger te beschrijven. De Core i5 geeft meer prestaties en is naar mijn mening de beste keuze voor een doorsnee familiecomputer waar ook computergames op wordt gespeeld. Doet u dit niet en is bijvoorbeeld alleen internet, e-mail en tekstverwerking aan u besteed, dan is de keuze voor de wat langzamere Core i3 een beter idee. Ook de Pentium of Celeron processor is dan wellicht ook interessant voor u.

Mocht u budget geen invloed hebben op de keuze van de te kiezen processor, dan is de Core i5 voor normaal computergebruik altijd de beste keuze.

Verschillende generaties Core i3, i5 & i7 processoren

Sinds de introductie van de Intel Core i serie is er ieder jaar wel een update geweest. Op dit moment (2015) zijn we met de energiezuinige processoren bij de 5de generatie Broadwell beland. In de zomer zal de 5de generatie ook voor de desktop computers beschikbaar worden.

2de generatie Core i processoren: Sandy Bridge

Een jaar na de eerste Core i3, i5 en i7 processen kwam in 2010 de 2de generatie onder de codenaam Sandy Bridge. Deze bracht een beste prestatieverhoging en de eerste geïntegreerde grafische chip. Meer informatie over Sandy Bridge vind u in het artikel: Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

3de generatie Core i processoren: Ivy Bridge

De 3de generatie kwam uit in 2011 onder de codename Ivy Bridge en bracht wederom hogere prestaties en minder stroomverbruik. Tevens was de grafische chip in de processor zit nog beter geworden.

4de generatie Core i processoren: Haswell

In 2013 kwam Intel met de 4de generatie Intel Core i processoren. Deze hadden de codenaam Haswell. Hierbij werd vooral de zuinigheid van het gebruik van stroom de processoren verder verbeterd. Deze 4de generatie Intel Core i processoren vind u op dit moment in de winkel. Dit zal wel steeds minder worden door de recente komst van de 5de generatie. Wilt u meer informatie over 4de generatie Haswell Intel Core i processor lees dan verder op: 4de generatie Intel processoren in 2013: Haswell.

5de generatie Core i processoren: Broadwell

In september 2014 heeft Intel de 5de generatie processoren gepresenteerd. Hierbij deelde Intel haar processoren nog eens op in 3 families. De Intel Core m voor Tables, Ultrabooks en 2-1 apparaten. In begin 2015 zijn daar de nieuwste 5de generatie Broadwell Core i3, i5 en i7 U-processoren voor draagbare computers bijgekomen. Deze vind u nu steeds meer in de winkel. Over de Broadwell U-processoren heb ik een apart artikel geschreven.

Lees verder: Broadwell U-processoren: 5de generatie Core i3, i5 en i7

In de zomer van 2015 zullen er ook Broadwell K-processoren uitkomen voor desktop computers. In de nieuwste berichten zullen deze processoren geen K maar C worden genoemd. De reden voor deze nieuw naam is nog onduidelijk.

Toekomst: 6de generatie: Skylake

De volgende generatie Skylake zal eind 2015 in de winkel te vinden zijn. Maar dan zal Intel eerst alleen processoren voor desktop computers produceren. Meer informatie over Skylake zal pas in de loop van 2015 beschikbaar komen.

Nog verder in de toekomst: 7de generatie: Cannonlake

Intel kijk ver vooruit. Er wordt namelijk op dit moment ook al gewerkt aan de 7de generatie van de Core processoren. Deze zullen op 10nm gemaakt worden. Deze generatie zal pas in 2016 worden verkocht.

60 REACTIES

 1. Ik heb een laptop met één i3 erin, maar in die i3 zitten nog 4 i3’s. Ik ben op zoek naar hoeveel i3’s gelijk staan aan één i5 of i7. Misschien nog een tip: mijn laptop heeft 5 i3’s van 2.53 Ghz

 2. Beste Jan,

  Het snelheidsverschil tussen een i3 en een i7 is het beste te vergelijken met een theoretische test programma’s voor processoren die het dagelijks gebruik simuleert en hier een score aan geeft.

  Je kan daarom ook niet echt spreken over hoeveel i3 processoren gelijk is aan de prestatie van één i7 processor.

  Om je toch een indruk te geven. De snelste i7 processor de Core i7-5960X scoort 16.000 punten. Een goedkopere en simpele processor als de Core i3 4130 scoort 4.800 punten.

 3. Dit is echt slecht samengevat, hier beweerd men dat een i7 nodig is om echt te gamen, een i5 is goed voor af en toe een spel.
  Uit alle testen wijst uit dat er geen spellen zijn die sneller zijn op een i7 dan op een i5.
  i7 is op dit moment compleet nutteloos voor gamen.

 4. Hoi Thomas,

  Zelfs met een core i3 processor kan je gamen. Het belangrijkste is dat je computer voorziet van een extra grafische kaart.

  De ingebakken grafische chip in de core i processoren worden bij elke generatie sneller. Maar weten de kracht van een aparte grafische kaart nog niet te overtreffen.

  Kortom wil je een computer waarop je goed kunt gamen. Dan is het advies neem altijd een extra grafische kaart.

 5. Beste andre,

  Ik had het ook niet over de ingebouwde GPU, ik heb het over de cpu prestaties in combinatie met een dedicated videokaart.

  Jullie schrijven dit :
  Intel Core i5 – standaard processor voor actief computer gebruik
  Intel Core i7 – top model voor zware toepassingen zoals, gaming en foto- en videobewerking

  Terwijl het eigenlijk echt wel dit moet zijn :
  Intel Core i5 – standaard processor voor actief computer gebruik en gaming
  Intel Core i7 – top model voor zware toepassingen zoals, foto- en videobewerking

 6. Ik wil een nieuwe MacBook Air. Kan kiezen tussen 1,6-GHz dual-core Intel Core i5, Turbo Boost tot 2,7 GH en 2,2-GHz dual-core Intel Core i7, Turbo Boost tot 3,2 GHz. Ik snap niet wat daar staat. Aan de hand van bovenstaand artikel snap ik dat i7 beter is dan i5. Maar welke nodig is..? Ik game niet, ik heb vaak 10-15 verschillende applicaties openstaan (agenda, word, safari, mail, calculator, preview, iphoto, etc) en kijk veel films. Is i5 dan ok? Wat betekent Turbo Boost tot x GHz??

 7. Hallo KV,

  De prestaties van de Core i7 zullen inderdaad beter zijn. Ten eerste door de standaard hogere kloksnelheid.

  De Core i5 heeft een kloksnelheid van 1.6Ghz en de Core i7 een kloksnelheid 2.2Ghz. Dat is een verschil van 0.8Ghz. Daarnaast kan de Core i5 en de Core i7 processor door middel van de Turboboost techniek zichzelf (tijdelijk) overklokken. De Core i5 gaat dan van 1.66Ghz naar 2.7Ghz en de Core i7 van 2.2Ghz naar 3.2Ghz. Hierin zit dan een verschil van 1.0Ghz.

  Deze TurboBoost techniek is een tijdelijke verhoging van de kloksnelheid als de computer daarom vraagt. Dit kan niet de hele tijd omdat de processor dan te warm wordt. Tevens kost het meer energie wat niet altijd fijn is al je mobiel (lees: zonder netspanning) aan het werk bent. Ik zal binnenkort een artikel maken over de TurboBoost techniek waarin ik dit wat helder probeer uit te leggen.

  De beste keuze tussen een Core i5 en een Core i7 is erg lastig te maken. Maar de Core i5 kan al deze taken met gemak uitvoeren. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Het zijn beide supersnelle mobile processoren. Maar wil je snelheid en niet 1/2 seconde willen wachten op iets. Want over dat soort verschillen hebben we het in de praktijk, dan is een Core i7 een betere keuze.

 8. Ik twijfel tussen een i5 en een i7. Ik gebruik af en toe programma’s om video’s te bewerken en speel ook soms eens op spellen zoals ‘sims’. Ik gebruik vooralgewoon internet en word. Welke neem ik het beste? Kan je programma’s zoals photoshop op een i5 gebruiken? En hoe zit dat met de videocart die je er naderhand kan laten bijzetten?

 9. Mocht geld het feit zijn waarom je twijfelt tussen een Core i5 en een Core i7? Dan is de keuze voor Core i5 prima voor de taken die je wilt doen.

  Photoshop werkt prima op een Core i5. Videobewerking en nieuwe games kan een Core i5 ook met gemak uitvoeren maar dan wel met een extra grafische videokaart. De grafische chip in de Core i5 en i7 is niet zo goed als een extra grafische videokaart.

  Het geld dat je bespaart om voor een i5 te gaan kan je beter steken in een grafische kaart. Dat levert bij games en videobewerking betere prestaties op dan een i7 zonder grafische kaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Beveiligingsvraag: