Logo Intel Core 5de generatie Broadwell

De grootste fabrikant van processoren in de wereld is Intel. Zij brengen sinds 2009 haar best presterende processoren voor consumenten uit onder de naam Core i. Binnen deze Core i serie heeft Intel nog 3 categorieën gemaakt. De Core i3, de Core i5 en de Core i7.

Naast deze Core i serie heeft Intel ook nog andere merken. Een minder presterende processoren is de Pentium processor. Een nog lager segment is de Intel Celeron processor. Beide processoren zijn ideaal voor mensen met een beperkt budget of gebruikers die niet het uiterste van hun computer vragen.

Voor alleen internetten, mailen en kantoor- en schooltaken heb je aan een Pentium of Celeron voldoende. Daar heb je niet perse een duurdere Core i processor voor nodig. Doe je graag meer met een computer, denk aan foto- en videobewerkingen, spelen van games en andere zwaardere programma’s. Dan is het verstandig om een processor uit de Core i serie te kopen.

Processoren voor desktop en draagbare computers

Voor desktop computers en draagbare computers maakt Intel verschillende soorten processoren. Voor desktop processoren ligt de na druk op prestaties van de processor. Bij processoren die Intel maakt voor in draagbare computers is energiezuinigheid het belangrijkste aspect. Zodat een draagbare computer zolang mogelijk op een accu kan werken zonder dat de prestaties veel minder zijn.

Ondanks dat Intel 2 verschillenden processor maakt krijgen beide soorten processoren dezelfde naam in de Core i serie. Ook al is het niet dezelfde processor en zijn de prestaties ook verschillend. Vergelijk een Core i3 processor dus niet met een desktop en een draagbare computer.

Als we verder kijken naar de mobile processoren die Intel maakt. Dit zijn dus processoren die je alleen draagbare computers vind. Heeft Intel ook hier weer verschillende soorten processoren die nog energiezuiniger kunnen zijn. Deze zeer energiezuinige processoren verbruiken zo weinig energie dat ze zeer lang (vaak meer dan 10 uur) op een accu kunnen werken. Tevens produceren ze bijna geen warmte waardoor er in veel gevallen geen lawaai makende ventilator meer nodig om de warmte af te voeren.

Intel Core m logoIntel noemt deze zeer energie zuinige processen sinds kort geen Core i meer, maar Core M. Intel heeft ze een aparte naam gegeven om nog extra te benadrukken dat het om speciale zeer energiezuinige processoren gaat.

De Intel Core M is een zeer energiezuinige maar best krachtige processor. Wil je een draagbare computer waarmee je lang zonder accu kan werken? Dan is een computer met een Core M juist keuze.

Voor nog energiezuinigere processor heeft Intel nog de Atom processor. Deze Atom’s zijn een stuk minder krachtig maar gebruiken nog minder energie. Deze vind je vaak in tablet of in simpele notebooks op laptops.

Kortom er zijn op dit moment 5 verschillende processor series van Intel te koop voor de consument.

 • Atom X3 X5 X7 (alleen mobiele versie, zeer energie zuinig)
 • Celeron  (zowel desktop en mobiele versie)
 • Pentium  (zowel desktop en mobiele versie)
 • Core m3 m5 m7 (alleen mobiele verse, energiezuinig)
 • Core i3 i5 i7 serie (zowel desktop en mobiele versie)

Core i, is de best presterende processor van Intel

De Core i serie is zoals eerder gezegd de best presterende serie die Intel voor de consument maakt. Van de Core i serie worden dus zowel processoren voor desktop computers gemaakt als voor in draagbare computers.

Bij de huidige 6de generatie Skylake versie is dit makkelijk te zien aan de laatste letter in de processornaam. De desktop processoren hebben geen letter. De H staat achter  mobiele processoren die het beste presteren. De letter U bij de normale mobiele processen die je in veel laptops en notebooks tegen komt.

In dit artikel ga ik dieper in de op Intel Core i3, Core i5 en de Core i7 processoren. Voor zowel de desktop computers als mobiele processoren voor in draagbare computers.

Ontstaan: Core i processoren

Intel Core logo 1ste generatie
Het eerste Core i7 logo

In 2009 besloot Intel de namen van haar processoren aan te passen. Iedereen kent vast nog wel de naam Pentium processor van Intel. De afgelopen jaren werd de naam Pentium steeds minder gebruikt door Intel en werd de merknaam Core geïntroduceerd.

In 2010 stapte Intel helemaal over om haar best presterende processoren voor de consument de merknaam Core te geven. De Core processoren kunnen daardoor gezien worden als de opvolger van de Pentium processor. De naam Pentium was voor 2009 de naam voor de beste presterende processoren voor consumenten.

De Pentium processor wordt nog steeds gemaakt, maar is nu een processor serie met minder goede prestaties en zit onder de Core i processoren. Koop je nu een processor met de naam Pentium dan heb je een simpele Core i3 processor.

Intel Core i3Tegelijk met de introductie van een nieuwe lijn van Core processoren in 2009, heeft Intel de namen voor haar processoren anders ingedeeld. In de afgelopen jaren stond de naam Core ook al vermeld op processoren. Alleen was het woord Core voorzien van het woord Duo Core of Quad Core. Hiermee wilde Intel aangeven hoeveel processorkernen (cores) er in de processor zat. Duo stond voor 2 processorkernen en Quad stond voor 4 processorkernen. De Core processor had maar 1 processorkern. Zoals dat voor 2009 heel gewoon was.

Binnen deze 3 segmenten; Core, Duo Core en Quad Core had Intel weer verschillende modellen met uiteraard verschillende prestaties. Hierdoor kon een Core processor (met 1 processorkern) met een hoge kloksnelheid toch sneller zijn dan een Quad Core processor met 4 processorkernen met een lagere kloksnelheid. Hierdoor was het niet eenvoudig te zien welk processor nu de beste prestaties gaf.

Core i: Indeling op basis van prestaties

Om de verschillen tussen al deze modellen en de prestaties die ze leveren op een betere manier aan de consument te laten zien, heeft Intel besloten om de nieuwe Core processor in 3 groepen te verdelen op basis van prestaties.

Ze worden dus niet meer op de technische indeling van hoeveel processorkernen de processor heeft zoals bij de Core, Duo Core & Quad Core indeling het geval was.

De Intel Core i serie bestaat uit 3 modellen:

 • Intel Core i3 – Standaard processor voor een gemiddeld gezin
 • Intel Core i5 – Betere processor voor actief computer gebruik
 • Intel Core i7 – Beste processor voor zware toepassingen
Logo's van de Core i3, i5 en i7 processoren.
Logo’s van de Core i3, i5 en i7 processoren uit 2015.

De indeling met 3 modellen in de Core i processoren is makkelijk te begrijpen. Het getal achter de Core i (3, 5 of 7) geeft een indicatie van de te verwachten prestatie aan. Of makkelijker gezegd een standaard, beter of een snelle krachtige processor.

U kunt door deze indeling, aan de naam van de processor in de winkel makkelijk zien of de processor een standaardmodel betreft (Core i3) of een snelle krachtige processor is (Core i7). Ook kunt u ook snel de prijsverschillen zien tussen de computers. Een Intel Core i7 processor is namelijk een stuk duurder dan een Core i3 processor.

Core i3: standaard

Intel Core i3 SkylakeDe Core i3 processoren is de standaard Core i processor met prima prestaties en kunnen gezien worden als het standaardmodel voor mensen die normaal gebruik maken van de computer en geen bovengemiddelde prestaties verwachten van hun computer.

Onder de Core i3 heeft Intel ook nog budget processoren. De Intel Celeron en de Intel Pentium processor. Dit zijn prima processoren voor mensen die hun computer alleen gebruiken voor kantoor- en schooltaken, internetten en e-mail. Deze processoren kom je vaak tegen in goedkope computers.

 • Intel Celeron – Budget processor voor een simpele computer
 • Intel Pentium – Basis processor voor een internet, mail computer

Core i5: beter

Skylake 6de generatie Core i5 logoDe Core i5 zit tussen de Core i3 en de Core i7 in qua prestaties. De Core i5 is zeer geschikt om op te gamen met een extra grafische kaart. Hij levert uitstekende prestaties voor een goede familie computer. Mocht het budget het toelaten dan is veel gevallen een Core i5 ook de beste keuze. U kunt dan alle taken op uw computer uitvoeren zonder zorgen te maken dat iets niet werkt.

Weet u zeker dat u bijvoorbeeld alleen maar gaat internetten, mailen en kantoortaken gaat uitvoeren?

Dan is het zonde om deze duurde processor te nemen. De Pentium of Core i3 kan uw taken dan prima uitvoeren. Besteed het geld dan liever in een SSD opslagapparaat dan in een normale hardeschijf. De prestaties van een Core i3 met een SSD. Zijn stukken beter dan een Core i5 processor met een trage hardeschijf.

Lees hier meer over in het artikel: Opslagapparaat kiezen; HDD, SSD of SSHD?

Core i7: best

Skylake 6de generatie Core i7 logoVerwacht je top prestaties van je computer omdat je er elke dag achter zit en je vele programma tegelijk gebruikt en geen zin hebt om ook maar even te wachten? Dan is de Core i7 het topsegment van de processoren en is bedoeld voor de fanatieke computergebruikers die het uiterste vragen van hun computer.

Uiteraard betaal je hier wel de hoogste prijs voor. De Core i7 processoren zijn speciaal geselecteerd en zijn de best gelukte processoren die er zijn gemaakt. Alle Core i processoren worden namelijk op dezelfde manier gemaakt. En exemplaren die het niet goed doen worden als een Core i5, i3, Pentium of Celeron verkocht. Intel gooit daardoor bijna geen processoren weg.

Kiezen: tussen de Core i3, i5 en i7

Het moeilijkste is natuurlijk welke Intel Core i processor voor u het geschiktste is. Dit hangt van uw computer gebruik, wensen en budget af . Voor normaal computergebruik is de Core i3 prima geschikt.

Mocht u de computer echt alleen maar gebruiker voor kantoortaken, internet en mail. Dan zijn de goedkopere de Pentium of Celeron processoren ook prima geschikt.

De Core i7 is alleen aan te raden voor mensen die veelvuldig gebruik maken van de computer en ook het uiterste van hun computer vragen. De Core i7 processoren zijn namelijk duur.

De keuze tussen de Core i3 en de Core i5 vind ik wat lastiger te beschrijven. De Core i5 geeft meer prestaties en is naar mijn mening de beste keuze voor een doorsnee familiecomputer waar ook computergames op wordt gespeeld. Doet u dit niet en is bijvoorbeeld alleen internet, e-mail en tekstverwerking aan u besteed, dan is de keuze voor de wat langzamere Core i3 een beter idee.

Mocht u budget geen invloed hebben op de keuze van de te kiezen processor, dan is de Core i5 voor normaal computergebruik altijd de beste keuze. En natuurlijk de Core i7.

Verschillen: tussen Core i processor

Processor heeft Hyper-Threading aan
Uitleg over Hyper-Threading

Intel maakt maar 1 processor tijdens een generatie. Maar met het afstellen en het  aan- en uitzetten van verschillende variabelen maakt Intel verschillende processoren.

Zo heeft een Core i3 processor wel Hyper-Threading maar geen Turbo Boost. De Core i5 heeft geen Hyper-Threading maar wel Turbo Boost. En de Core i7 heeft meerdere processorkernen en heeft zowel Hyper-threading en Turbo Boost.

Door met al deze eigenschappen te spelen heeft Intel vele verschillende processoren. Ook hoeven ze op deze manier niet goed werkende chips weg te gooien.

Meer informatie over al deze variabelen heb ik apart artikel geschreven: Waarom is de ene Core i processor sneller dan de andere?

Model Core i3 Core i5 Core i7
Processorkernen 2 2 of 4 4, 6 of 8
Cache (MB) 3 4 4 of 6
Hyper-threading Ja Nee Ja
Turbo Boost Nee Ja Ja

Core processen waarvan zowel de Hyper-Threading als de Turbo boost niet werkt. Of een deel van de Cache geheugen niet werkt verkoopt Intel als een Celeron processor. Zo worden bijna alle chips die worden gemaakt, ook gebruikt en verkocht.

Verschillende generaties

Intel Tick TockSinds de introductie van de Intel Core i serie in 2009. Heeft Intel ieder jaar een update uitgebracht met nieuwe Core i processoren.

Op dit moment (2016) liggen de 5de generatie Core i processor, die Broadwell heet en de 6de generatie Skylake processoren in de winkels.

Ik heb een overzicht gemaakt van alle Core i generaties die er zijn. Meer informatie en uitleg over het overzicht van processorgeneratie dat je hieronder ziet vind je in het artikel: Intel Core i generaties overzicht

Overzicht Core generaties

GeneratieStapCodenaamProductieprocesJaar
1steTockNahalem45 nm2008
2deTockSandy Bridge32 nm2010
3deTickIvy Bridge22 nm2011
4deTockHaswell22 nm2013
5deTickBroadwell14 nm2014
6deTockSkylake14 nm2015
7deOptimalisatieKaby Lake14 nm2016
8?ProcesCannon Lake (Alleen laptops)10 nm2017
9?OptimalisatieCoffee Lake14 nm2018?
10?ArchitectuurIcy Lake10 nm2018 ?
11?OptimalisatieTiger Lake10nm2019 ?
12? Proces?7nm2020 ?

Opbouw Intel processornamenWil je graag weten hoe je aan de processornaam kan zien met welke generatie je te maken hebt?

In het artikel: Betekenis van Intels processornamen en letters leg ik je uit waaraan je dat kan zien.

Elke generatie heeft namelijk een nummer. Met Skylake zijn we bij de 6de generatie en begin de processornummer met een 6.

Door de ontwikkelingen de afgelopen 6 jaar. Is een Core i7 processor uit 2009. Net zo snel (of traag) als een huidige 6de generatie Core i3 processor.

100 REACTIES

 1. Goedenavond mensen!

  Ik had een vraagje. Ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe laptop voor mijn studie. Mijn 5 jaar oude Toshiba Satellite pro met i3 processor en 4gb werkgeheugen kan mijn programma’s niet meer aan. Na lang sparen kan ik nu iets beters kopen, maar ik twijfel tussen een i5 en een i7 processor.
  Mijn oog is gevallen op de bto (build to order) laptops waarin ik kan kiezen tussen beide processors. Ook heb ik een grafische kaart nodig aangezien programma’s als Matlab dit nodig hebben. Ook ben ik van plan video’s te gaan bewerken (niet professioneel).
  Voor mijn studie draai ik zware programma’s als ArcGis, Matlab en Adobe illustrator. Zeker Arcgis zorgt in combinatie met word en acrobat nog wel eens voor een vastloper.
  Is het dan beter om voor de i7 te gaan, of is een i5 afdoende.
  Ik ben maar een student dus die 150 euro die ik met een i5 bespaar is best welkom. Maar als dat betekent dat ik over een paar jaar weer moet, geef ik nu liever iets meer uit.

 2. Ik wil graag een nieuwe computer kopen die goed is voor het produceren van muziek, ik heb momenteel een computer die het niet meer aankan. Ik heb zelf een nieuwe computer gevonden tweedehands ik hoop dat iemand mij kan helpen met de keuze en als dit een goede snelle computer is. het gaat hier om de

  Lenovo ThinkCentre M90p
  Intel core i5-650 3.2 ghz
  8 gb ram
  2000 gb hdd opslag

 3. Ik ben naar een laptob opzoek die games aan kan zoals Minecraft en voor school tegelijk. Ik had een Toshiba met Core i 3 maar na 2 jaar is de computer traag en defect geworden. Ik zoek dus een nieuwe snelle laptob die niet te duur is. Geld wat ik kan besteden is (€400-€550) zal ik weer voor een Core i 3 gaan of een Core i 5? En maakt het uit of je een ander merk hebt? Mischien is Acer beter dan Toshiba. En hoeveel voor RAM heb ik nodig voor een computer die games en schoolwerk aankan?

  Vriendelijke groet: joeyhoen

 4. Hallo Kevin,

  Ik zou tussen deze 2 modellen kiezen voor optie 2.
  De grafische kaart 960M heeft 4GB ipv 2GB aan grafisch werkgeheugen.
  Dat heeft voor games best veel effect op de laadtijden en hoeveel grafische texturen ingeladen kunnen worden.

  In optie 2 heb je wel 8GB minder aan werkgeheugen.
  Meer werkgeheugen maakt je computer niet sneller, alleen als je veel programma’s tegelijk gebruikt.
  Als ik game, dan sluit ik programma’s die ik niet gebruik af.
  Hierdoor heeft de game meer werkgeheugen beschikbaar.

  Mocht je meer informatie willen hebben, stuur mij gerust een mail.

 5. Beste mensen,

  Zou iemand mij kunnen adviseren? Ik wilde graag een nieuwe laptop kopen (vooral om te gamen).
  Ik heb flink wat sites afgezocht en informatie opgedaan. Ik heb laptop ook met elkaar vergeleken maar heb nog niet zo’n goede kennis om in details te gaan vandaar mijn vraag. Welke beter is of andere goede adviezen die ik kan bekijken. Budget is niet een groot probleem wil er graag een aantal jaar mee kunnen gamen met de beste resoluties en zonder lag van zware games 🙂

  Hier 2 laptops die mij interessant leken:

  1) HP Pavilion Gaming 15-BC035ND (prijs: 1199euro)
  15,6 inc 1920 x 1080
  inter Core i7-6700HQ
  16GB werkgeheugen
  opslag: 256BG SSD + 1 TB HDD
  NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB)

  2) ASUS ROG GL552VW-CN625 (prijs: 1149euro)
  15,6inch 1920 x 1080
  Intel Core i7-6700HQ
  8GB werkgeheugen
  opslag: 128GB SSD + 1 TB HDD
  NVIDIA GeForce GTX 960M (4GB)

  Zou iemand mij kunne vertellen welke beter is en graag waarom? Of eventuele aanraders voor een andere laptop die beter is binnen dit budget of lager/hoger en waarom?

  Alvast heel erbedankt!

  Groetjes,

  Kevin

 6. Super!
  Precies wat ik zocht zo’n uitleg. Heb een tijd moeten zoeken voordat ik hier opkwam.
  Gelukkig was het zoeken de moeite waard:)

  Thx voor de uitgebreide uitleg. Wat mij betreft mag je daar net als wikipedia best een donatie voor vragen/ optie voor neerzetten.

 7. ik wil graag farming simulator 2015 gaan kopen en spelen maar ik heb niet zo veel verstand van al die systeemeisen, ik heb een laptop van toshiba met een intel core i3 processor. is dat genoeg voor farming simulator 2015 of niet?

 8. Dag allemaal,

  Ik twijfel of ik een Core M of een Core i-5 processor moet nemen. Ik wil aan de ene kant een laptop met goede accuduur omdat ik veel onderweg ben en dat heeft de Core M. Aan de andere kant wil ik wel een laptop die snel kant werken. Ik gebruik hem voornamelijk voor schoolopdrachten, internetten en na de vakantie wil ik eventueel simpel een video in elkaar kunnen monteren.

  Heeft iemand tips voor me?

 9. Dag allemaal,

  Ik twijfel of ik een Core M of een Core i-5 processor moet nemen. Ik wil aan de ene kant een laptop met goede accuduur omdat ik veel onderweg ben en dat heeft de Core M. Aan de andere kant wil ik wel een laptop die snel kant werken. Ik gebruik hem voornamelijk voor schoolopdrachten, internetten en na de vakantie wil ik eventueel simpel een video in elkaar kunnen monteren.

  Heeft iemand tips voor me?
  Ik zat nu trouwens na de volgende laptops te kijken:
  * HP Pavilion x360 11-k120nd
  * Lenovo ThinkPad L440 20AT004SMS
  * ASUS TRANSFORMER BOOK T300CHI-FL042H
  * Dell Latitude 3340-8017

  Ik hoop van iemand te horen!

 10. Hallo Pascal,

  Om welke Atom processor gaat het precies? Er staat ook een nummer achter de naam van Atom.
  Maar in het algemeen kan je zeggen dat een Celeron sneller is dan een Atom.
  Atom is vooral geschikt voor computers/tablets die weinig stroom verbruiken.

  Daarnaast bestaan er geen Core i2 en i4 processoren zoals je hebt kunnen lezen.
  De Atom en Celeron processoren zitten qua prestaties onder de Core i3, en dus ook van de Core i5 en i7.

 11. Ik heb en vraag welke Processor is beter? : Intel Celeron N2940 ?: of : Intel Atom ?:
  of kan iemand achterhalen wat het is i1 of i2 of i3 of i4 i5 ik weet het niet help!!!!

 12. Bedankt André voor de info.
  Ja een laptop moet het zijn omdat m’n kinderen hem moeten kunnen meenemen naar school of voor typ-les.
  gisteren raar voorval : ik ging voor de lenovo z50-70 i3 met nvidea gt840m maar bleek dat deze guild wars 2 en ryse niet kon spelen omdat cpu te zwak (gelukkig bestaat er het programma ‘can you run it’ dat ik na aandringen door de verkoper op de laptop liet installeren om dit na te gaan). Wat blijkt een acer E1 met AMD A6 2,4h, 8gb ddr en vaste radeon R4 voor 550,00 € bleek zelfs beter te zijn want kon deze spellen wel spelen op minimum. Mad max echter niet. Ik vroeg nog uitleg voor de hp envy 15 met AMD A8 en aparte Radeon R6 270m geloof ik en 6gb ddr voor 599,00 € maar de verkopers waren niet welwillend om dit ook op dat toestel te installeren. Ik wou nl. weten of deze net iets beter was dat je ook op medium ipv low kan spelen
  Ik vraag me nu af of ik mss geen betere laptop voor max 650,00 kan vinden bvb. een i5 (of zelfs i7) met 8gb ddr en nvidea (of is Radeon toch nog beter want ik las dat Ryse son of rome beter speelt op een Radeon) Is een Radeon R6 bvb. ook nog goed

 13. Hallo Robantwerp,

  Met een Core i3 kan ook prima een game gespeeld worden mitst deze maar is voorzien van een extra grafische kaart van bijvoorbeeld Nvidia zoals de GT840M die je noemt.

  Het spel Ryse: Son of Rome kan met lage in stellingen met een beeldresolutie van 1024×768 pixels een framerate van 31 gemiddeld halen. Dit zal dus ook wel eens lager zijn bij lastige grafische gedeelten van de game en zal de game gaan stotteren.

  Ik zou beter uit kunnen kijken van een latop met een nieuwe generatie grafische chip. Als een 940M of 950M. Deze presteren 15 tot 25% beter.

 14. Ik heb zelf al jaren games gespeeld, laatst guild wars 2 op m’n laptop acer aspire van 2008.
  Nu zou ik voor m’n zoon van 12 een (budget 400-650,00 €) laptop willen kopen waarop hij zowel schoolwerk kan doen als gamen.
  Hij wil vooral guild wars 2, ryse son of rome, gta 5 en supreme commander spelen.

  Heb zelf al rondgeneusd maar best moeilijk daar geen winkel alle modellen lijkt te hebben er niet veel laptops een Nvidia kaart hebben
  Nu heb ik een Lenovo z50-70 i3 4005u gezien met Nvidia gt840m en 8ddr ram maar is die wel voldoende?

  Ik was van plan deze te kopen voor 550,00 tot ik u review zag dat i3 niet voldoende zou zijn om te gamen.
  Het moet geen gamers laptop zijn, dus mag alles in low tot medium. Het moet enkel vlot kunnen spelen zonder stuiteren.
  Ik kan natuurlijk altijd zoeken naar een i5 maar dan gaat de prijs al bijna direct met 150 – 200,00 naar boven (en ik heb nog een zoon van 10 die later ook zijn eigen laptop wil).

 15. Hallo Marten,

  In grote lijnen kan je stellen dat een Core i7 van 2/3 generaties geleden nu net zo snel is als een trage Core i5.
  Dus met de aanschaf van een Core i5 zal je ook vooruit gaan in de processorprestaties.
  Voor rond de €750,- zal je zeker een beter presteren laptop kopen als toen.

 16. Goedemiddag,
  Ik heb momenteel een dell laptop, intel core i7(2670QM) 2e generatie, 6gb ddr3 SDRAM, 1GB Nvidia Geforce GT550M, 750 GB (7.200 rpm). Ik heb er eind 2011 € 750 voor betaald. Deze deed het nog uitstekend, maar is door een ongelukje defect geraakt. Daarom ben ik nu op zoek naar een nieuwe laptop. Inmiddels zijn er al vele generaties van de core i7 gevolgd zie ik en ook op het gebied van de videokaart en het geheugen zijn er veel ontwikkelingen geweest. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe laptop die minimaal net zo goed is. Ik speel wel spelletjes op de laptop, maar dat zijn niet de meest extreme games. Ik zie dat laptops met een 5e generatie intel i7 echter een stuk duurder zijn. Kun je mij de i5 aanraden (maw is die inmiddels zo ver door geevolueerd dat hij te vergelijken is met de i7 van 3 generaties geleden, of zijn de prijzen inmiddels zo erg gestegen? Alvast hartelijk dank voor de hulp! Groeten Marten

 17. Hallo Beli,

  Voor jou computergebruik heb je aan een Core i3 meer dan genoeg. Ik zou mij ook helemaal niet druk maken over een grafische kaart.
  Aangezien je geen 3D games speelt en/of video’s bewerkt is dit helemaal niet nodig.
  De grafische chip in de processor kunnen het afspelen van 1080p films prima aan.
  Ter aanvulling: Xeon processoren zijn alleen voor grote servers voor bedrijven en niet voor consumenten.

 18. Ik wil nieuw pc aanschaffen.
  Ik gebruik mijn computer voor huishoudelijk office, kijk veel 1080p films, video en music en ik game niet.
  Mij eerste vraag is welke processor is beter voor mij:
  (core i5 4460) of sneller (Intel Xeon E3 1225 v2) en tweede vraag is als i5 beter is welke grafische kaart past beter daar bij Radeon R9 255 2GB of Geforce GT 730 4GB ?

 19. Hallo Bjorn,

  Ik snap dat dit een lastige keuze is.

  Als beide Core i processoren uit dezelfde generatie komen. Dan zal ik altijd voor een langzame processor (Core i3) kiezen samen met een snelle SSD. Dan voor een snelle processor (Core i5) met een ‘trage’ HDD.

  In algemene zin kan je zeggen dat de eerste combinatie in de meeste taken sneller zal zijn.

 20. ik kan kiezen uit 2 dingen lenovo met i3 en ssd of asus i5 met hdd. de lenovo 549euro +tas + tablet.
  of asus 589 euro. wat moet ik doen? wat is beter. qua prijs?

 21. Hallo Bowen,

  Bij dit soort zware programma’s zou ik zelf het liefste met een Core i7 werken, omdat deze een groter cache geheugen heeft dan een Core i5 en zowel TurboBoost als Hyper-Threading hebben.

  Uiteraard zijn er Core i7 processoren met 2 processorkernen. Maar dat zijn wel U en Y modellen die al een stuk minder krachtig zijn en gemaakt worden op zuinigheid. Dat is denk ik niet wat je zoekt.

  Dan is een Core i5 met 4 kernen beter mitst de kloksnelheid het zelfde is en ze uit de zelfde generatie komen. Anders is het appels met peren vergelijken ook al is het beiden fruit.

 22. Hoi!

  Ik zit te twijfelen tussen bepaalde notebooks. ik wil graag een notebook die wel zware programma’s zoals Adobe After Effects en Sony Vegas etc. Kan ik dan beter een i5 Quad core processor kiezen, of een i7 dual core? Wat is het verschil en merk ik dit in prestatie?

  Alvast bedankt!

  Gr Bowen

 23. Kan ik beter kiezen voor een i3 met SSHD of voor een i5 met HDD als het gaat om opstarten programma’s, snelheid laptop enz ? Laptop wordt gebruikt voor school.

 24. Hallo Harry – Mocht je veel van je computer gaan vragen door veel tegelijk te draaien, willen gamen of 1080p films kijken, dan is de eerste toch echt de beste keus. De processor kan bijna twee keer zo snel berekenen vanwege de extra kernen en de taken beter verdelen, heeft meer RAM geheugen (wat beter is indien je heel veel tegelijk wil draaien) en de Iris Pro is een zeer heldere webcam, goed voor skype etc.

  Het nadeel van Mac is echter dat ze waardeloos zijn voor gamen, waar een computer meestal die kracht voor nodig heeft. Als je dit op je mac wil gaan doen, zul je niet veel verder komen dan simpele browsergames als runescape of emulators van playstation 1, nintendo ds/gameboy advance etc.
  Dit is te verhelpen door een windows emulator te draaien. Google maar, staat alles zuiver op uitgelegd.

  Ga je echter niet gamen of heel intensieve programma’s draaien, of is je budget beperkter, dan is de i5 processor toch echt de beste keus.
  Dan nog een klein dingetje – ga je niet intensieve programma’s draaien, terwijl je toch die i7 kiest (die dus gemaakt is voor zware toepassingen), zal je processor snel lui worden en moeilijk hard gaan werken als het wel nodig is.

  Hopelijk ben je hiermee genoeg geïnformeerd.
  Cheers,
  Rainy

 25. Hallo Ik wil een Macbook kopen maar weet niet of er veel verschil in deze 2 zitten
  Apple 15” MacBook Pro Retina: 2,2GHz i7, 16GB, 256GB, Iris Pro
  Apple 13″ MacBook Pro Retina: 2,7GHz i5, 8GB, 128GB
  maar dan niet naar de scherm grote kijken
  alvast bedankt,
  Harry

 26. Hoi Melissa. Voor jou computergebruik is een Core i5 meer dan genoeg. Waar je op kan letten is dat je een laptop koopt met beeldscherm met een HD resolutie. Dat is minimaal 1920×1080 pixels. Dan heb je lekker veel ruimte op je scherm en kan je films in HD resolutie bekijken.

  Mocht je specifieke vragen hebben. Dan mag je mij altijd een berichtje sturen bij “Kan ik je helpen?

 27. Hallo! Mijn laptop heeft het begeven en ik ben dus nu op zoek naar een nieuwe laptop maar heb geen idee welke goed is. In een poging om mijn computerkennis bij te schaven heb ik de tekst hierboven gelezen & veronderstel ik dat een corei5 beter is en ook nog betaalbaar voor mijn budget. Ik gebruik mijn laptop vooral als opslagplaats voor al mijn foto’s, video’s en schoolwerk. Verder surf ik gewoon wat rond op internet en kijk ik regelmatig naar films! Is er iets waar ik speciaal op moet letten? 🙂 Alvast bedankt!

 28. Beste Albert,
  Je Core2 Quad zo maar ombouwen naar een i5 gaat niet. Een (nieuwere) i5 chip past namelijk niet op je (oudere) moederbord. Zou je dus de overstap willen maken naar een i5, dan zul je een nieuw moederbord moeten kopen. Wellicht is het dan ook verstandig om direct het RAM-geheugen en de grafische kaart te upgraden aangezien deze ook verouderd zijn (RAM is waarschijnlijk DDR2 en DDR3 is tegenwoordig het meest populair). Daarbij moet je ook opletten of de voeding voldoende capaciteit en aansluitingen heeft!
  Bovendien moet het nieuwe moederbord in je kast passen en aangesloten kunnen worden…
  Al met al een redelijk flinke klus, dus wellicht is het beter om ineens een nieuw systeem te kopen.

  Tot voor kort had ik een Dell XPS 430, Core2 Quad Q9550 met 8 GB RAM en een ATI HD3870 X2 grafische kaart. Heb gekeken om te upgraden maar is veel te veel werk. Daarom een weinig gebruikte Dell XPS 8500 gekocht (i7 3770) en direct een krachtigere voeding en betere grafische kaart ingebouwd. Dat karwei viel goed mee.

 29. Beste mensen,

  Mijn specs zijn: Intel Core 2 Quad CPU Q9400 2,66GHz, 8 GB Ram, NVidia GeForce 8500 GT.
  Ik zit mij af te vragen of ik mijn pc kan ombouwen met een Core i5. Is de voeding van de pc met een Core 2 anders dan een i5 ?
  Met vriendelijke groeten.
  Albert.

 30. Simpel gezegd is een Celeron processor de budget en aller simpelste processor die Intel maakt.
  Het zijn eigenlijk afgekeurde Core of Pentium processoren die niet goed genoeg zijn om als een Core processor te verkopen.
  Hierdoor is de prijs dus ook een stuk lager.
  Het is dus eigenlijk een Core processor maar waarbij er een processorkern niet werkt (en is uit gezet) en waarbij het interne cachegeheugen niet goed werkt of voor een deel stuk is en ook uit is gezet.
  Of de andere technieken die in een processor zitten als Hyper-Therading of Turbo Boost.

  Kortom, Intel maakt niet bewust Celeron processoren. Maar ontstaan doordat niet alle processoren goed genoeg presteren om als Core te verkopen.

 31. Kan iemand me het verschil uitleggen tussen een core of een celeron processor? Ik zie direct grote verschillen in prijs?

 32. De Yoga serie van Lenovo is inderdaad een 2-in-1 draagbare computer. Zie je zowel als notebook kan gebruiken als een tablet zonder toetsenbord.
  Ik zou het niet willen omschrijven als een computer waar je alles mee kan. Gamen is namelijk niet aan te raden op de Yoga 3 door het ontbreken van een grafische kaart.
  Alle overige standaard kantoortaken dan hij moeiteloos aan.

 33. Hallo Janne,
  De HP Pavilion 15-p234nd beschikt over de nieuwste Intel Core i5 5200U processor en is hierdoor wat sneller en energiezuiniger dan de ASUS. Maar in de praktijk zal je dit niet merken daarvoor is het verschil te klein. Voor de rest zie ik maar weinig verschillen tussen beide laptops. Beide geen grafische kaart, de HP grafische chip is wel stuk beter, een trage 5400rpm hardeschijf, matige beeldscherm resolutie van 1366×768 op 15.6″. Laat je keuze leiden door je budget en de eventuele vormgeving. Mocht je de laptop vaak onderweg gebruiken dan is de HP is het voordeel door de zuinigere processor waardoor hij wat langer kan werken zonder netspanning.

 34. Hallo!
  Aangezien u zo vriendelijk bent om dit soort vragen te willen beantwoorden, heb ik er ook 1:
  Ik ben aan het twijfelen tussen de HP Pavilion 15-p234nd en de Asus R557LD-XX886H. Afgezien van het verschil in prijs, ben ik benieuwd of de HP ook daadwerkelijk zoveel beter is.
  Alvast bedankt voor uw antwoord!
  Groet.

 35. Yvon,
  Op basis van de prestaties die beide laptops bieden wint de Toshiba Satellite L50-B-1WJ het door de Core i5 4210U ten opzichte van de Intel Core i3 4005U.
  Voor de rest kan ik technisch zo weinig verschillen zien. Alleen de vormgeving van beide laptops is verschillend.

 36. Welke is beter ?
  Toshiba Satellite Pro R50-B-109 of Toshiba Satellite L50-B-1WJ

 37. Hallo Jaco,

  De ASUS F554LD-XX899H-BE heeft inderdaad een snelle Core i7 processor.
  Het nadeel van deze laptop is de een normale trage hardeschijf die erin zit. Hij draait maar op 5400 toeren per minuut.
  Dat is het langzaamste dat je als opslagapparaat kan hebben.

  De PC die je nu hebt met een (neem ik aan) wat verouderde Core i5 met een SSD.
  Is absoluut sneller dan een deze ASUS F554LD-XX899H-BE.
  Een SSD opslagapparaat geeft altijd meer prestaties dan een snellere processor.

  Misschien is het een verstandig om eens te kijken of je geen last hebt van spyware en andere ‘troep’ die je computer onnodig langzaam maken.
  Veel gebruikte tools om deze ‘troep’ te verwijderen zijn Hitman Pro, Ad-aware en Malwarebytes.

 38. Is dit een goeie keus ASUS F554LD-XX899H-BE Intel Core i7-4510U (90NB0628-M14030)
  Het is een i7
  De pc die ik nu heb is een i5 met ssd merk met ssd niet het verschil en mijn pc wordt steeds trager
  Maar is dit een goeie keus?

 39. Mocht geld het feit zijn waarom je twijfelt tussen een Core i5 en een Core i7? Dan is de keuze voor Core i5 prima voor de taken die je wilt doen.

  Photoshop werkt prima op een Core i5. Videobewerking en nieuwe games kan een Core i5 ook met gemak uitvoeren maar dan wel met een extra grafische videokaart. De grafische chip in de Core i5 en i7 is niet zo goed als een extra grafische videokaart.

  Het geld dat je bespaart om voor een i5 te gaan kan je beter steken in een grafische kaart. Dat levert bij games en videobewerking betere prestaties op dan een i7 zonder grafische kaart.

 40. Ik twijfel tussen een i5 en een i7. Ik gebruik af en toe programma’s om video’s te bewerken en speel ook soms eens op spellen zoals ‘sims’. Ik gebruik vooralgewoon internet en word. Welke neem ik het beste? Kan je programma’s zoals photoshop op een i5 gebruiken? En hoe zit dat met de videocart die je er naderhand kan laten bijzetten?

 41. Hallo KV,

  De prestaties van de Core i7 zullen inderdaad beter zijn. Ten eerste door de standaard hogere kloksnelheid.

  De Core i5 heeft een kloksnelheid van 1.6Ghz en de Core i7 een kloksnelheid 2.2Ghz. Dat is een verschil van 0.8Ghz. Daarnaast kan de Core i5 en de Core i7 processor door middel van de Turboboost techniek zichzelf (tijdelijk) overklokken. De Core i5 gaat dan van 1.66Ghz naar 2.7Ghz en de Core i7 van 2.2Ghz naar 3.2Ghz. Hierin zit dan een verschil van 1.0Ghz.

  Deze TurboBoost techniek is een tijdelijke verhoging van de kloksnelheid als de computer daarom vraagt. Dit kan niet de hele tijd omdat de processor dan te warm wordt. Tevens kost het meer energie wat niet altijd fijn is al je mobiel (lees: zonder netspanning) aan het werk bent. Ik zal binnenkort een artikel maken over de TurboBoost techniek waarin ik dit wat helder probeer uit te leggen.

  De beste keuze tussen een Core i5 en een Core i7 is erg lastig te maken. Maar de Core i5 kan al deze taken met gemak uitvoeren. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Het zijn beide supersnelle mobile processoren. Maar wil je snelheid en niet 1/2 seconde willen wachten op iets. Want over dat soort verschillen hebben we het in de praktijk, dan is een Core i7 een betere keuze.

 42. Ik wil een nieuwe MacBook Air. Kan kiezen tussen 1,6-GHz dual-core Intel Core i5, Turbo Boost tot 2,7 GH en 2,2-GHz dual-core Intel Core i7, Turbo Boost tot 3,2 GHz. Ik snap niet wat daar staat. Aan de hand van bovenstaand artikel snap ik dat i7 beter is dan i5. Maar welke nodig is..? Ik game niet, ik heb vaak 10-15 verschillende applicaties openstaan (agenda, word, safari, mail, calculator, preview, iphoto, etc) en kijk veel films. Is i5 dan ok? Wat betekent Turbo Boost tot x GHz??

 43. Beste andre,

  Ik had het ook niet over de ingebouwde GPU, ik heb het over de cpu prestaties in combinatie met een dedicated videokaart.

  Jullie schrijven dit :
  Intel Core i5 – standaard processor voor actief computer gebruik
  Intel Core i7 – top model voor zware toepassingen zoals, gaming en foto- en videobewerking

  Terwijl het eigenlijk echt wel dit moet zijn :
  Intel Core i5 – standaard processor voor actief computer gebruik en gaming
  Intel Core i7 – top model voor zware toepassingen zoals, foto- en videobewerking

 44. Hoi Thomas,

  Zelfs met een core i3 processor kan je gamen. Het belangrijkste is dat je computer voorziet van een extra grafische kaart.

  De ingebakken grafische chip in de core i processoren worden bij elke generatie sneller. Maar weten de kracht van een aparte grafische kaart nog niet te overtreffen.

  Kortom wil je een computer waarop je goed kunt gamen. Dan is het advies neem altijd een extra grafische kaart.

 45. Dit is echt slecht samengevat, hier beweerd men dat een i7 nodig is om echt te gamen, een i5 is goed voor af en toe een spel.
  Uit alle testen wijst uit dat er geen spellen zijn die sneller zijn op een i7 dan op een i5.
  i7 is op dit moment compleet nutteloos voor gamen.

 46. Beste Jan,

  Het snelheidsverschil tussen een i3 en een i7 is het beste te vergelijken met een theoretische test programma’s voor processoren die het dagelijks gebruik simuleert en hier een score aan geeft.

  Je kan daarom ook niet echt spreken over hoeveel i3 processoren gelijk is aan de prestatie van één i7 processor.

  Om je toch een indruk te geven. De snelste i7 processor de Core i7-5960X scoort 16.000 punten. Een goedkopere en simpele processor als de Core i3 4130 scoort 4.800 punten.

 47. Ik heb een laptop met één i3 erin, maar in die i3 zitten nog 4 i3’s. Ik ben op zoek naar hoeveel i3’s gelijk staan aan één i5 of i7. Misschien nog een tip: mijn laptop heeft 5 i3’s van 2.53 Ghz

 48. En ik zit hier nog steeds met mijn Acer Aspire 3000 laptop uit 2008.
  Met daarin een CPU van Mobile AMD Sempron processor 3300+.

  Nooit problemen mee gehad. Hardeschijf van de laptop is wel 1x kapot gegaan. Maar de CPU werkt nog steeds. Uiteraard kan ik geen super mooie games spelen want ik krijg steeds GPU meldingen.

  Wel heb i een jaar geleden een nieuwe desktop zelf gebouwd. Met daarin een Intel Core i3 met Intel HD Graphics?. Ik vind dat de Intel Core i3 het voortreffelijk doet. Ben er erg tevreden over. Ik houd van strategy en RPG games en die kon ik gewoon super goed, snel en mooi spelen. Dus hierbij een pluim voor de i3

 49. Ik denk dat het tijd word om mijn i3 (sandybridge maar eens te gaan vervangen)
  Intel Core i3-2350M omdat hij de zware taken die ik tegenwoordig doe niet meer aankan, iemand een tip??

 50. Ik ben het niet eens met Peter maar de wat oudere processors werken nog prima voor veel taken zoals internetten, tekstverwerken etc. Voor rekenintensieve taken is er veel vooruitgang geboekt. In combinatie met een nieuwe SSD loopt een wat ouder systeem als nieuw. Voor Peter : ik kreeg recentelijk een brander uit een medion pc. Je mag hem gratis ophalen of tegen verzendkosten wil ik hem wel opsturen. email me op argee-outlook.com, vervang de streep door een @
  Grtn, Robert

 51. Interessant.
  Een enkele core kan dus zelfs sneller zijn dan een quad.
  Ik zie het nut er ook eigenlijk helemaal niet van.
  Mij werd in 2008 verteld dat die 4 keer sneller dan de processor aangeeft.
  Dus dat was 2,5 ghz. Maal 4. Ik heb het nooit gemerkt.
  Mijn Athlon AMD 3000+ uit 2003 was nog sneller vond ik eigenlijk.
  Nou ligt dat niet alleen aan de processor.
  Maar feit is wel dat de snelheid eigenlijk al meer dan dan 10 jaar stil staat.

  Bij de Aldi staat volgende week een I3 met een goede videokaart.
  Maar daar zul je weinig aan hebben, denk ik.
  Dat is dus de slechtste processor die je kunt kopen.

  Het wordt er niet makkelijker op.
  Eentje laten samenstellen doe ik ook niet meer.
  Deze Medion uit 2011 via Paradigit is het ook niet geworden.
  De brander begaf het net na 1 jaar. Ik zoek het adres nog van Medion.
  Na 2,5 jaar heb ik het wel weer gehad. En dat voor 700 euro.

 52. Duidelijke en zinvolle uitleg! Hiermee kan ik een duidelijke keuze maken. Bedankt!

 53. Hallo,

  Na dit te hebben gelezen weet ik meer over de nieuwe Intel processoren.
  Bedankt.

  Mvg Mahesh

 54. Ik ben op zoek naar een laptop voor “huis-tuin-en keukengebruik”. Daarnaast gebruik ik hem voor mijn werk zodat het programma Citrix Xenapp er op geïnstalleerd moet worden. Wat is beter voor mij: i3 of i5? Heeft een 17″ scherm meer voordeel dan een 15″scherm?
  Vriendelijke groet T. Zandbergen

 55. Hallo, thuis hebben wij een 2,56 GHz computer met een intel core I3. Deze bevalt mij goed. nu wil ik zelf ook een laptop kopen met een intel core I3 en 1,8 GHz. Wat is het verschil? Oh, het was trouwens een laptop. Degene die ik wil is een dual core. En ik wil er roblox op spelen

 56. Hallo Henk,

  Dat is een interessante, maar ook moeilijke vraag.

  Dat een computer in de loop van tijd trager reageert kan je niet direct verwijten aan de processor. De processor blijft even snel werken als toen je hem voor de eerste keer ging gebruiken. Dat een computer minder vlot reageert komt eerder door het besturingssysteem dat steeds meer gegevens heeft opgeslagen, meer programma’s die zijn geinstaleerd en nieuwe programma’s of websites die zwaarder worden voor de processor. De techniek gaat immers elke dag vooruit, en daardoor de computer die je hebt virtueel achteruit.

  Met een i3, die wat minder sterk is als een i5, zal je eerder gaan merken dat hij het niet meer bij de tijd is, over een aantal jaren. Het is erg moeilijk om te zeggen hoeveel eerder dit zal zijn. Persoonlijk denk ik dat dit in maanden zit als je rekent dat je computer voor 5 jaar gebruikt.

  Kortom ik zou als ik u was bij alleen gebruik van office en internet voor een i3 kiezen. De extra kracht van de i5 is fijn, want alles gaat even wat sneller. Maar dat uw computer daardoor langer snel blijft is naar mijn mening te verwaarlozen. Een keer het besturingssysteem opnieuw te installeren en op te schonen na een paar jaren zal een betere ‘tijds’ investering zijn.

 57. Geachte Mevrouw/Meneer,
  ik ben elke dag ongeveer een uur op internet of met Office bezig.
  Mij is verteld dat een i3 processor in de loop van de tijd eerder vertragend zal gaan werken dan een i5 processor. Is dat juist? Anders gezegd: kan ik met een i5 processor langer snel blijven werken dan met een i3 processor zodat de meerprijs terugverdiend kan worden?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie. vr.gr. Henk Kalkoven

 58. Ik ben aan het twijfelen tussen 2 computers, ik gebruik een computer voor 1 soms 2 games, skype en internetten (mail, youtube enz.). Het gaat bij mij vooral om die games, ik wil ze zonder lag hebben, goede fps.
  De computers waartussen ik aan het twijfelen ben zijn:

  -quadcore processor 4×2,4 ghz
  -8 gig ram ddr3
  -nvidia gforce 8600

  de andere pc:
  -intel pentium g860 3,0 ghz dual core
  -8 gig ram ddr3
  -nvidia 650gtx 2 gb (met HDMI, VGA)

  Welke is beter voor wat ik wil? (het gaat vooral om dat die games gewoon vloeiend verlopen)

 59. Maak je geen zorgen, Sims 3 is een spel dat al enkele jaren uit maar wel veel uitbreidingen heeft. Kwa rekenkracht heeft de Sims 3 niet zoveel nodig. Een losse grafische kaart is belangrijker. Dus als je opzoek gaat naar een notebook met een Intel Core i3 processor, kijk dan even of er een apart Nvidia of AMD grafische kaart in zit. Dan kan jij zonder problemen de Sims 3 spelen.

 60. Hallo,
  Ik wil graag een latop/notebook kopen, waarop ik de Sims 3 kan spelen.
  Nu weet ik niet welke prosessor ik daar voor nodig heb, is een i3 prosessor genoeg? Ik hoop het wel, want ik zit wat met het budget. :/. Dus zou een i3 prosessor genoeg zijn?

  Alvast bedankt.

 61. Je hardware is inderdaad verouderd in de afgelopen 2 jaren. Er zijn weer nieuwe en krachtige processoren op de markt gekomen. Maar dat is geen verklaring waarom jou Macbook Pro langzamer wordt. De realistische verklaring is dat je de Macbook Pro al enkele jaren gebruikt en dat het besturingssysteem en hardeschijf voller zit met gegevens/programma’s dan in het begin. Een nieuwe installatie van een besturingssysteem kan soms grote wonderen doen met een computer.

  De Intel Core familie i3/i5/i7 is wel de nieuwe standaard met slimme trucjes om sneller gegevens te verwerken. Voor het gebruik van grafische programma’s is een Intel Core i5 zeker aan te raden met 6 tot 8GB. Om nog sneller te kunnen werken zou je kunnen kijken naar een SSD hardeschijf. Deze zijn supersnel in het lezen en schrijven van gegevens. Op deze SSD hardeschijf installeer je uiteraard je besturingssysteem (snel opstarten) en je meest gebruikte programma’s, Adobe CS6 in jou geval.

 62. Beste lezers,

  Ik heb een Macbook Pro uit 2010 met het volgende:

  Processor: 2,4 GHz Intel Core 2 Duo
  RAM: 4GB 1067 MHz DDR3
  Videokaart: Nvidia GeForce 320 M 256 MB

  Mijn probleem is dat mijn laptop steeds meer moeite lijkt te hebben met het afspelen van video’s. Hij wordt al redelijk gauw warm als ik drie youtube video’s naast elkaar draai, wat voorheen niet zo was. Ik belde Xando op en die gaven me als verklaring dat het A) mag aan de kwaliteitsverbetering van video’s waardoor m’n processor het drukker krijgt en de toename van software op de laptop. Dat laatste kan kloppen want ik moet oppassen als ik twee programma’s van het Adobe pakket naast mekaar draai (CS6). Ik gebruik mijn laptop voor grafische toepassingen en het afspelen van video’s en in veel mindere mate voor gamen.
  Een kennis van mij gaf een andere verklaring, namelijk een verouderde processor en stelde me dat je tegenwoordig op z’n minst een i3 moet hebben en zodoende kwam ik hier terecht.
  Nu is mijn vraag: is m’n hardware inderdaad verouderd voor de toepassingen waarvoor ik het gebruik en wat voor processor en/of Ram zouden jullie aanraden?

  Alvast bedankt.

 63. Ik zou nooit een I3 kiezen als processor voor een desktop computer. Een beetje computerhobbyist kiest een I5 ,de performance is gewoon veel beter.

 64. Hallo Rik,

  Bedankt voor je reactie.

  In je reactie geef je aan dat je een extra grafische kaart in je computer hebt zitten, namelijk een AMD Radeon 6700 series. Deze grafische kaart heeft natuurlijk invloed op de grafische prestaties van je computer. Als je deze grafische kaart niet in je computer zou hebben, dan is het niet mogelijk om in 1920×1080 (resolutie van het beeldscherm) met snelle beelden op je beeldscherm te krijgen. De processor, of dit nu een i3 i5 of i7 heeft hier weinig mee te maken.

  Dit artikel is puur en alleen gebaseerd op de processor en niet in combinatie met een extra grafische kaart die je extra in je computer kan plaatsen. Dit is wel aan te bevelen als je, net als jou, video games op je computer speelt.

 65. Beste mensen.

  Ik heb een PC met:
  Intel Core i3 2100 3.1Ghz
  8GB Ram
  AMD Radeon 6700 series

  ik vind dat niet alles wat hierboven vermeld staat helemaal waar is. omdat ik namelijk alle games zoals MW3, Battlefield 3 en Borderland 2 op max settings kan spelen. met een resolutie van 1920×1080. de i3 is dus naar mijn weten niet zomaar een instap model, voor mensen die hun computer SOMS gebruiken. maar al een redelijk goede gaming processor. natuurlijk begrijp ik ook wel dat dit niet de ‘beste’ processor of zo iets is. en dat de i5 en i7 ook beter zijn.

  Groeten Rik.

 66. Hallo,
  Ik wil graag een ASUS K53E-SX880V kopen. Hij heeft een i7 processor en ik neem aan dat dat de snelste zijn. Ik ben een redelijk fanatieke gamer, speel graag spellen als Call of Duty MW3. Nou weet ik niet of er ook bij de i7 processor laptops, grafische kaarten worden bijgeleverd. Er staat dat er de
  Intel HD Graphics 3000 bij zit. http://www.mediamarkt.nl/mcs/catentry/K53E-SX880V,10259,241018,253281.html?s2m_indirect=1&referer=kieskeurig

  Zou iemand mij kunnen vertellen of dit een snelle en goede laptop is die ik ook nog zeker 2 jaar kan behouden?

  Met voorbaat dank!

 67. ik wil een sony vaio c serie kopen maar ik weet neit of ik een intel core i 3 of een intel core i5 moet nemen

 68. Hallo,

  Ik heb zelf een quad-core i5 processor. het bevalt mij prima. het is een zeer geschikt processor voor zware programas. want hij heeft een turbo boost. dat verhoogt de kloksnelheind naar 3.9ghz. duz ik zou kiezen voor de i5.

  Mijn Laptop specs.:

  8GB DDR3 Werkgeheugen 1333mhz
  2GB DDR5 Nvidia Geforce Geheugenkaart.
  Intel quad core i5 met 2.9ghz en met turbo boost 3.9ghz
  15.6” FULL HD scherm
  1.5TB Hardeschijf en 256 SSD

 69. ik heb een computer zelf in elkaar gezet met een i5 WAT een POWER
  met een i5 kan je Zeker wel Battle field 3 mee spelen zelfs gemakkelijk en dan 60% van me prestaties..
  INTEL !! 😀

 70. Ik dacht het allemaal eindelijk een beetje te begrijpen.
  Ben een moeder die op mijn laptop WoW speelt en met de komende uitbreiding en updates steeds meer in de stress dat het straks allemaal niet meer te doen is.

  Data laptop
  TOSHIBA Satellite A110
  Processor x86 Family 6 Model 14 Stepping 8 GenuineIntel ~1733 Mhz
  BIOS Version/Date TOSHIBA V1.40, 14/08/2006
  Celeron M inside

  Werkt prima, maar nu de vraag misschien beetje vreemd maar toch.
  Heeft het nut ipv investeren in een nieuwe LP om deze te upgraden? Als dat binnen de mogelijkheden ligt?

 71. Hallo,
  Ik ben op zoek naar een laptop en twijfel tussen
  – een 2e generatie i5-2410 processor, 4GB intern geheugen en Nvidia GeForce GT520M 1GB (560)
  of met een Nvidia Geforce GT520 512MB (566)
  – en een Intel i3-2310 processor, 4GB intern geheugen en Intel HD integrated Graphic videokaart (469)
  Ik gebruik de laptop met name voor internet (facebook, hotmail en surfen over het web), daarnaast gebruik ik hem voor school en gebruik daarvoor word en adobe reader. Verder kijk ik graag filmpjes en uitzending gemist.
  Ook ga ik ermee videobellen met skype en iets om muziek af te spelen via de computer of internet en heb ik vaak veel tegelijk openstaan.
  Ik wil graag een snelle computer die lang meegaat. Kunt u mij aanraden welke van de 2 het meest geschikt is?
  Mvg

 72. ik heb een vraag over amd phenom x 4 quader core
  ik wil een nieuwe pc hebben maar wil een snellere prosesor dan deze
  amd phenom x4 maar ik weet niet welke ik moet kiezen is nu de i3 intel i5 intel
  of i7
  ik dag zelf dat de i5 intel sneller was dan me amd phenom x4 quadero core

 73. ik wil een computer voor mijn zoontje van 12 kopen en twijvel tussen de acer aspire x3960 met een I3-2100 processor en kloksnelheid 3100 mhz en de x3990 met een I5-2300 en 2800 mhz. muv de aansluitingen de x3960 heeft een hdmi asl en de x3990 een dvi asl is er geen verschil. Welke van de 2 is nu sneller en beter toegerust voor de toekomst.

  Mvg Rob

 74. Dit artikel is geschreven in de tijdgeest van nu. De Core 2 Duo was inderdaad 4 jaar geleden een geweldige processor. Nu wil je deze in de winkel niet meer kopen. De techniek heeft zich weer verbeterd en de processor wordt dan ook niet meer gemaakt.

  Qua prestaties is de Core i3 in vergelijking met zijn grotere broers het instapmodel van de Core i serie. Natuurlijk kan er nog gekozen worden voor de Intel Pentium of de Intel Cerelon die nog onder de Core i3 staan. Dit zijn de absolute instapprocessoren voor mensen die nauwelijks of geen eisen hebben.

 75. Ik vind het nogal slecht dat i3 een instapprocessor wordt genoemd. Met de woorden ‘langzaamste’ maakt deze processor de indruk dat het niet bedoeld is voor mensen die de computer veel en intensief gebruiken, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn.
  Een i3 is een prima processor om mee te gamen, want de meeste games vragen immers niet het meeste van de processor, maar van de grafische kaart en het RAM geheugen. Een doorsnee processor, zoals de i3, zou genoeg moeten zijn voor het spelen van de nieuwste games.
  Daarnaast wordt het in dit artikel afgespiegeld als een langzame processor, terwijl de prestaties vrijwel parallel of hoger liggen dan een vergelijkbare intel core 2 duo, die overigens niet een slechte naam heeft (http://www.buzzle.com/articles/intel-core-i3-vs-core-2duo.html)

  Sinds november vorig jaar gebruik ik zelf een intel core i3 (530 2.93 GHz), en ik speel de nieuwste games, gebruik zware programma’s zoals Dreamweaver CS5 en Photoshop CS5, speel spellen zoals Just cause 2, GTA IV, minecraft, Assassin’s creed. Toch heb ik geen last dat de programma’s langzaam zijn of ‘lagg’ hebben. Het laden van de programma’s dreamweaver en Photoshop duurt ongeveer 5 seconden (dus het zien van het splash-screen). Hoewel dit bij een i7 zeker korter zou duren, kun je dit wachten zeker voorlief nemen.

 76. Mijn advies is als je Crysis en The Witcher op de best mogelijke beeld prestaties wil spelen voor de Core i5 2310 te gaan met de Geforce 530.

  Deze combinatie levert betere prestaties dan de Core i3 2100. Dit komt omdat de Core i5 Turbo Boost heeft. Normaal draait de i5 op 2,9 Ghz maar als je 1 Core gebruikt zoals vaak in een games. Dan gaat Turbo Boost aan en gaat de processor op 3.2 Ghz werken.

  Om de prestaties inzichtelijk te maken voor bijvoorbeeld Crysis 2. De Core i3 kan 184 beelden per seconden maken. De Core i5 maakt er 227. Deze prestaties zijn gemeten met een ATI Radeon HD 5870 videokaart.

 77. Hallo,
  Ik ga een computer kopen maar ik twijfel tussen 2 computers
  1: i3 2100 dual core 3100 mhz met een geforce 520 (€ 600,-)
  2: i5 2310 quad core 2900 mhz met een geforce 530 (€ 700,-)
  De 1e heeft een hogere kloksnelheid en mij is verteld dat die dus sneller is dan de 2e. Ongeacht dat de 2e een quad core heeft. Ik ga er games op spelen zoals crysis en the witcher. Niet zoveel online, waarschijnlijk rpgmmo’s. Ik ga geen 3d games spelen en hooguit 3 programma’s tegelijk. Waarschijnlijk de game, een trainer/hack en een website. Wat kan ik beter kiezen?
  Alvast bedankt

 78. Ik ben langzamerhand aan vervanging van m’n desktop computer toe en weet nog geen goede keuze te maken. Mijn wensen zijn een snelle laptop die vlot kan werken met Office pakket, snelle video en foto bewerking, ingebouwde camera, natuurlijk draadloos internet, voldoende externe aansluitingsmogelijkheden, behalve USB 2.0 ook usb 3.0 voor snelle dataoverdracht, aansluiting externe monitor als HDMI TV mogelijk, goed grafische kaart doch ben geen gamer en een beeldscherm welke ook buiten nog goed leesbaar is, een accu die minstens 4 uur meegaat.
  ik hoop dat u me in de goede richting kunt helpen zodat ik een keus kan maken die me de komende 10 jaar plezier geeft bij alles wat ik met een computer doe.

 79. De Intel Core i5 480M is een processor die speciaal geschikt is voor mobiel gebruikt, zoals een laptop. Daarom is de letter M aan het nummer 480 toegevoegd.

  De i5 480M is geen 2de generatie processor maar een verbeterde 1ste generatie. Dit is te zien aan het 3 cijferige nummer. Een 2de generatie mobile Core i5 processor is bijvoorbeeld de 2410M of de 2467M.

  De 2de generatie processoren zijn te herkennen aan de 4 cijfers.

 80. Ik wil een laptop halen, maar ik weet niet hoe ik het verschil kan zien tussen een 1ste generatie en een 2de generatie. De 2de generatie intel processors zijn beter, zoals we kunnen lezen uit dat artikel hierboven.

  Intel® Core™ i5 480M Processor 2.66 GHz

  Is dit een 2de generatie processor of niet?

 81. Hallo,

  Ik wil een nieuwe PC kopen waar ik een game op kan spelen, en redelijk snel is.
  Het zijn niet de zwaarste games die ik speel.

  Maar is deze PC hier snel genoeg voor?
  Of wat/welke PC kan ik beter pakken/
  Of waar moet ik op letten?

  Dit is de PC die ik bedoel:
  Processor Type: Intel Pentium E5800 / 3.2GHz
  Multi-Core Technologie, Dual-Core
  RAM 4GB, Model DIMM 240-pins, Technologie DDR3 SDRAM

  Harde schijf 1 x 750 GB – standaard – Serial ATA-300 – 7200 tpm – Native Command Queuing (NCQ)

  En het beeldscherm wat ik erbij wil pakken heeft deze Max. resolutie 1600 x 900 ( WXGA++ )
  Type beeldscherm HP S2031a – LCD-scherm – TFT actieve matrix

  Is dit goed genoeg om een helder beeld te krijgen?
  Ik hoef geen HD te kijken.

 82. Als je puur een computer koopt voor games is het belangrijk onderdeel de grafische kaart. Je wilt dan zoveel mogelijk beelden per seconden op je beeld scherm hebben die ook nog eens het mooiste zijn.

  In dat geval is de Ati Radeon HD 6670 512 MB DDR 5 ram uit systeem 2 het snelste in het leveren van beelden. De processor is van minder belang.

  In systeem 2 zit er de traagste processor van de oude serie en in systeem 1 een snelle Core i7 van de nieuwe Sandy Bridge serie waardoor de algemene prestaties flink beter zijn.

  De prijs (die je er niet bij hebt gezet) en toch ook een realistische kijk op andere taken die de computer uit zal voeren is wellicht een betere stap om systeem 1 te kopen en over een jaar of 3 de grafische kaart te vervangen voor een betere kaart. (dat is makkelijk en past altijd) Dan nu een super snelle grafische kaart te kopen met een trage processor die je over 3 jaar niet zo makkelijk kan vervangen door andere processor aansluitingen (sockets).

 83. Ik heb een vraagje ik game vaak en wil mij vooral voor deze functie een computer aanschaffen, maar ik twijfel tussen twee modellen:
  1)
  -3.4Ghz 8MB intel smart cache intel core i7-2600
  -Ati radeon HD5670 512MB DDR 5 ram
  -6GB DDR 3 SDRAM
  -1,5 TB harde schijf
  2)
  -3.2Ghz 4MB intel smart cache intel core i3-550
  -Ati radeon HD 6670 512 MB DDR 5 ram
  -8 GB DDR 3 SDRAM
  -1,0 TB harde schijf

  Heeft iemand misschien tips?
  b.v.d.

 84. ik had een vraagje een amd phenom 2 x6 is een sixcore wrm kost die 180 euro

  en een intel i7 950 volgens mij ultimate kost 1000 euro is ook een six core waarom zit er zo,n verschil tussen die proccesoren zijn beiden six core ?

 85. Dank u zeer met deze informatie zo kon ik wete hoeveel GHz mijn i3 processor was en zo wist of ik shogun 2 kon spelen of niet.

  nogmaals dank !!!

 86. Hallo,
  Ik zit er aan te denken om de HP -envy 14″ te kopen
  met een i7 720 QM processor.

  Mijn broer heeft een i5
  maar ik weet niet precies welke, volgens mij een i5 450m
  kan het dan ook zijn dat die i5 van hem sneller is?
  Omdat de i7 720qm de slechste van alle i7 processoren is!
  Mvg Jasper

 87. in plaats van allemaal moeilijk te doen kan je net zo goed gelijk een QUAD core halen ! het is ook beter voor later mocht je gedachten veranderen in game of iets dergelijk. Als je zou kiezen tussen I5 en & I7 Quad core zou ik gelijk voor die Quad core het heeft meer voordelen dan DUAL core, en voor de toekomst alleen maar voordeliger aangezien tegenwoordig alles groter en krachtiger worden !

 88. Videoprogramma’s vergen veel van een processor!
  Is een i5 ook genoeg om video te bewerken, of verplicht het zowieso tot een i7 processor?

 89. Het verschil tussen Duo en Quad is het het aantal processor kernen dat een processor heeft. Een Duo processor kant (kort door de bocht) 2 taken tegelijk doen en een Quad, 4 tegelijk. Voor games was dit tot voor kort onbelangrijk omdat games maar 1 taak tegelijk kunnen doen. Met nadruk op was want steeds meer nieuwe 3D games zijn zo geschreven dat er in een game verschillende taken zijn voor een processor.

  Ben je een fanatieke gamer en koop je ook een super snelle grafische kaar dan is het zonde om te besparen op een Duo processor maar zou ik direct voor een Quad processor gaan. Daar zal je langer plezier van hebben. Is het voor het af en toe spelen van een 3D game en zal de grafische kaart ook niet de super snelste zijn dan schaalt het gewoon beter met een Duo Processor. De prestaties zullen er niet veel door verschillen.

 90. ik zit erover te denken een i5 core te kopen. Maar zit er verschil tussen de duo en de quad? En welke kan ik het best nemen voor games?

 91. hallo ik zit te twijfelen tussen een imac i5 3,5ghz en een i5 quad core 2,8 wat is nu beter ,voor gewoon dagelijks gebruik beetje fotoshoppen ,muziek ,films kijken en soms games .
  is het verschil in dagelijks gebruik merkbaar vast beankt

 92. Beste Migual,

  Altijd lastige keuzen bij twee bijna dezelfde configuraties. Toch zit er een verschil in. Op basis van de gegevens beschikt model nummer één over een Intel Core i5 680 processor.

  Het tweede systeem bevat de Intel Core i7 870 of de 875K, waarbij de 875K een verbeterde versie is van de 870. In eerste instantie dacht ik dat het tweede systeem uitgerust was met een Intel Core i7 940 processor maar omdat het systeem is uitgerust met 2 geheugenreepjes en geen 3, valt deze processor af. Dit komt omdat de i7-9xx serie over een 3-weg geheugen kanaal bevat waardoor je 3 geheugenreepjes naast elkaar kan zetten. Dit levert een goede prestatiewinst op.

  De i5-860 en de i7-870. De verschillen zijn zoals je al zegt de kloksnelheid, maar vergeet ook niet de de 2 extra cores die de i7-870 heeft en daarmee een keer zo veel taken tegelijk kan doen en ook meer cachegeheugen heeft. De processor kan een keer zoveel geheugen bij zich houden wat extra prestaties oplevert.

  Over het algemeen kan je zeggen dat de i7-860 betere prestaties levert als je met meerdere programma’s tegelijk werkt en ook veel gebruik maakt van programmatuur dat goed overweg kan met meerdere cores. De i7-860 zal namelijk samen met de Hyper-Threading techniek 8 cores opleveren voor het besturingssysteem

  Samenvattend: Als je met je imac werkt, heb je dan meerdere (zware) programma’s open, kies dan voor de i7. Gebruik je eigenlijk maar 1of 2 programma’s tegelijk, kies voor de i5 en maak gebruik van die extra kloksnelheid en de Turbo Boost die aan zal gaan als je rustig aan het werk bent.

 93. hallo,

  Ik wil graag een imac kopen maar ik weet nog niet met welke processor. Ik zit te twijfelen tussen de volgende twee processors met de volgende setups.

  1.
  • 3.60GHz Intel Core i5
  • 8GB 1333MHz DDR3 SDRAM – 2x4GB
  • 2TB Serial ATA Drive
  • ATI Radeon HD 5750 1GB GDDR5 SDRAM
  • 8x double-layer SuperDrive

  2.• 2.93GHz Quad-Core Intel Core i7
  • 8GB 1333MHz DDR3 SDRAM – 4x2GB
  • 2TB Serial ATA Drive
  • ATI Radeon HD 5750 1GB GDDR5 SDRAM
  • 8x double-layer SuperDrive

  Welke van de twee is het snelste? Ik zelf denk keuze 1 want die heeft een hogere kloksnelheid of maak dat niks uit?

  Alvast bedankt,

  Miguel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Beveiligingsvraag: