Intel Core i3 i5 i7 familieSinds 2009 heeft Intel (één van de grootste en bekendste processorfabrikant) de namen van haar processoren aangepast. Iedereen kent vast nog wel de naam Pentium processor van Intel. De afgelopen jaren werd de naam Pentium steeds minder gebruikt door Intel en werd de merknaam Core geïntroduceerd. In 2010 is Intel helemaal overgestapt om haar best presterende processoren de merknaam Core te geven. De Core processoren kunnen gezien worden als de opvolger van de Pentium processor want toen de beste presterende processoren waren. De Pentium processor wordt nog steeds gemaakt, maar is nu een processorserie met minder goede prestaties zit direct onder de Core processoren.

Tegelijk met de introductie van een nieuwe lijn van Core processoren in 2009, heeft Intel de namen voor haar processoren anders ingedeeld. In de afgelopen jaren stond de naam Core ook al vermeld op processoren. Alleen was het woord Core voorzien van het woord Duo Core of Quad Core. Hiermee wilde Intel aangeven uit hoeveel cores (processorkernen) de processor bestond. Duo stond voor 2 kernen en Quad stond voor 4 processorkernen. Binnen deze 3 segmenten (Core, Duo Core & Quad Core) had Intel weer verschillende modellen en met uiteraard prestatieverschillen. Hierdoor kon een Core processor (met 1 processorkern) toch sneller zijn dan een Quad Core processor met 4 processorkernen. Hierdoor was het niet eenvoudig te zien welk processor nu de beste prestaties gaf.

Indeling op basis van prestaties

Om de verschillen tussen al deze modellen en de prestaties die ze leveren op een betere manier aan de consument te laten zien, heeft Intel besloten om de nieuwe Core processor in 3 groepen te verdelen op basis van prestatie. En niet meer op hoeveel kernen de processor heeft zoals bij de Core, Duo Core & Quad Core serie het geval was.

De Intel Core familie bestaat uit 3 modellen:

 • Intel Core i3 – basis processor voor een gemiddeld gezin voor internet en tekstverwerking
 • Intel Core i5 – standaard processor voor actief computer gebruik
 • Intel Core i7 – top model voor zware toepassingen zoals, gaming en foto- en videobewerking

Core i3 is de basis, i5 het midden en i7 het top model

De indeling met 3 modellen in de Core i processoren is makkelijk te begrijpen. Het getal achter de Core i geeft een indicatie van de te verwachten prestatie aan van de processor. Of dit, makkelijk gezegd een basis, standaard of en super snelle processor betreft.

De Core i3 processoren zijn de langzaamste Core i processoren met de minste prestaties en kunnen gezien worden als het basismodel voor mensen die normaal gebruik maken van de computer en geen super prestaties verwachten van hun computer. Verwacht je wel top prestaties van je computer, dan is de Core i7 het topsegment van de processoren en is bedoelt voor de fanatieke computergebruikers die het uiterste vragen van hun computer. Een voorbeeld hiervan is als je veel bezig bent met videobewerking en gaming. De Core i5 zit daar tussenin en levert prima prestaties voor een goede familie computer en is veel gevallen ook de beste keuze voor mensen om te kopen.

U kunt door deze indeling, aan de naam van de processor in de winkel makkelijk zien of de processor een basismodel betreft (Core i3) of een super snelle processor is (Core i7). Ook kunt u ook snel de prijsverschillen zien tussen de computers. Een Intel Core i7 is namelijk duurder dan een Core i3 processor.

Kiezen tussen de i3, i5 en i7

Het moeilijkste is natuurlijk welke Intel Core i processor voor u het geschiktste is. Dit hangt af van uw computergebruik, wensen en budget. Voor normaal computer gebruik is de Core i3 en de Core i5 prima geschikt. De Core i7 is alleen aan te raden voor mensen die veelvuldig gebruik maken van de computer en ook het uiterste van hun computer vragen.

De keuze tussen de Core i3 en de Core i5 is wat lastiger te beschrijven. De Core i5 geeft meer prestaties en is naar mijn mening de beste keuze voor een doorsnee familiecomputer waar ook wel eens een computergame op wordt gespeeld. Doet u dit niet en is bijvoorbeeld alleen internet, e-mail en tekstverwerking aan u besteed, dan is de keuze voor de wat langzamere Core i3 een beter idee. Ook de oude Pentium processor die nog steeds wordt gemaakt is dan wellicht ook interessant voor u.

Mocht u budget geen invloed hebben op de keuze van de te kiezen processor, dan is de Core i5 voor normaal computergebruik altijd de beste keuze.

Nieuwe generaties Core i3, i5 & i7 processoren (2013)

In de afgelopen jaren is er ieder jaar een update geweest op de eerste Core i processoren uit 2009. In 2010 kwam de 2de generatie onder de codenaam Sandy Bridge en bracht een beste prestatieverhoging en de eerste geïntegreerde grafische chip. Meer informatie vind u hierover in het artikel: Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

De 3de generatie kwam uit in 2011 onder de codename Ivy Bridge en bracht wederom hogere prestaties en minder stroomverbruik. Tevens was de grafische chip in de processor zit nog beter geworden.

In 2013 heeft Intel haar 4de generatie Intel Core i processoren op de markt gebracht onder de codenaam Haswell. Hierbij werd vooral de zuinigheid van het gebruik van stroom de processoren verbeterd. Deze 4de genratie Intel Core i processoren vind u op dit moment in de winkel. Wilt u meer informatie over deze huidige 4de generatie Intel Core i processor lees dan verder op: 4de generatie Intel processoren in 2013: Haswell.

46 reacties

 1. Pingback: Acer Aspire E1-731-1005G50Mni (MediaMarkt aanbieding week 15 2014) | Computerkiezen.nl

 2. Pingback: Multimedia PC bij ALDI – Medion AKOYA P5395D MD 8839 (23 april 2014) | Computerkiezen.nl

 3. Hallo,

  Na dit te hebben gelezen weet ik meer over de nieuwe Intel processoren.
  Bedankt.

  Mvg Mahesh

 4. Erik Muller

  Duidelijke en zinvolle uitleg! Hiermee kan ik een duidelijke keuze maken. Bedankt!

 5. Nu weet ik eindelijk wat het verschil is.
  Bedankt.
  Jaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Beveiligingsvraag: