Home Advies Welke draagbare computer kopen? Laptop, Ultrabook, Tablet of 2-in-1 hybride?

Welke draagbare computer kopen? Laptop, Ultrabook, Tablet of 2-in-1 hybride?

0
Draagbare Computers

De aanschaf van een desktop computer door consumenten neemt de laatste jaren steeds verder af. De consument koopt vaker een draagbare computer. Fabrikanten zien deze trend ook en hebben meer draagbare computers op de markt gebracht waardoor de keuze in deze productgroep flink is toegenomen.

Enkele jaren geleden stond een draagbare computer synoniem voor een laptop. Een draagbare computer die je mee kon nemen en op je schoot kon gebruiken. Door nieuwere technieken werd de laptop steeds minder zwaar, maar ook sneller en warmer waardoor de laptop verdween en de notebook zijn intrede maakte. Nu zijn er veel meer soorten draagbare computers in de winkels te vinden.

De keuze is daardoor ook lastiger geworden. In dit artikel een uitleg over de verschillen tussen de verschillende draagbare computers en welke u het beste kunt kopen.

4 soorten draagbare computers

Zelf maak ik onderscheid tussen 4 soorten draagbare computers

  • Notebooks & laptops (Ultrabooks)
  • Netbooks / Cloudbooks / Chromebooks
  • Tablets
  • 2-in-1 Hybride

Een notebook of laptop was vroeger waar je direct aan dacht als je een nieuwe computer ging kopen die draagbaar was en je ergens mee naartoe kon nemen. Je had je desktop computer thuis en de notebook voor onderweg of op de bank. Vandaag de dag zijn er dus meer keuzes.

Hieronder een opsomming waarom je welke type draagbare computer zou willen kopen.

Waarom een Notebook/Laptop kopen?

Acer Aspire E1-731-10054g50mniEen notebook, ook nog wel als laptop bekend (er zit geen verschil tussen een laptop en een notebook) is de bekendste draagbare computer die er is. Het is een prima vervanger van een desktop computer.

Het beeldscherm is vaak bijna even groot als een normaal beeldscherm van een desktop computer. Alle aansluitingen op een desktop computer vind je ook op een notebook en diverse accessoires bij een desktop, zoals een microfoon, webcam en muis zitten al standaard in een notebook. Kortom een ideale vervanger van een desktop, uiteraard wel duurder in aanschaf dan een desktop met dezelfde prestaties.

De prijs van de notebook zijn in vergelijk met andere draagbare computers met een toetsenbord relatief laag. Daarom een prima keuze voor iedereen die een draagbare computer zoekt.

Waarom een Ultrabook kopen?

UltrabookWil je snelle en lichte draagbare computer die lang zonder netspanning kan werken? Dan is een ultrabook de beste keuze voor jou.

Een ultabook is namelijk dun, niet dikker dan 2,3 cm en snel door het gebruik van een snelle SSD opslagschijf. Een ultrabook start namelijk binnen 2 seconden op, uit slaapstand in Windows 8.

Intel, de bedenker van de ultrabook heeft namelijk regels opgesteld waaraan een draagbare computer aan moet voldoen om ultrabook te mogen heten. Zo moet de ultrabook minimaal 5 uur werken op zijn accu en niet meer wegen als 1,5kg. Alle Ultrabooks worden geleverd met Windows 8 en hebben vaak een aanraakgevoelig scherm.

Een nadeel van een ultrabook is ze duurder zijn dan een notebook. Maar de prestaties zijn ook aanzienlijk beter. Ook het ontbreken van een CD/DVD-speler kan voor sommige mensen een nadeel zijn.

Waarom een Cloudbook kopen?

Chromebook van HPZoek je juist een simpele, kleine en lichte draagbare computer. Dan is een Cloudbook misschien een goede keuze. Deze draagbare computers leunen sterk op het internet met name op de opslag van de gegevens.

De naam Cloud slaat namelijk op het feit dat de meeste gegevens in de Cloud op internet worden opgeslagen. Een Cloudbook heeft namelijk maar een klein, maar supersnel geheugen. De bekendste Cloudbook is de Chromebook

Waarom een Tablet kopen?

TabletDe tablet is sinds enkele jaren een zeer populaire draagbare computer geworden. De Ipad van Apple heeft dit segment duidelijk op de kaart gezet.

Een tablet is handig voor taken waarbij je geen toetsenbord nodig bent, want deze zit er ook niet op. Het luisteren van muziek, het kijken van een filmpje (YouTube), het surfen over het internet en het lezen van e-mail of de krant is prima te doen op een tablet.

Wil je er brieven typen of werkstukken maken dan heb je weinig aan het tablet. Door het ontbreken van een toetsenbord is het werken erop erg onhandig. Tevens heeft een tablet niet veel opslagcapaciteit waardoor je toch al snel afhankelijk bent van een externe opslag in bijvoorbeeld in je netwerk of in de cloud.

Waarom een 2-in-1 hybride kopen?

Hybride tabletWil je graag een tablet, maar dan met een toetsenbord? Dat kan, deze draagbare computers heten hybride tablets. Een hybride tablet is een tablet waaraan je een toetsenbord aan vast kan klikken. Of andersom gezegd een toetsenbord waaraan je een beeldscherm aan vast kan klikken. Op deze manier heb je een combinatie van een tablet en een notebook.

Het beeldscherm van hybride tablets zijn niet zo groot, namelijk maximaal 10″ op dit moment, anders wordt het ook wel een hele grote tablet.

2-in-1 Hybride is de nieuwe netbook

Voor de opvallende lezer kwam de netbook nog niet voor in dit artikel. De verkoop van de netbook valt namelijk flink tegen. Intel (de bedenker van de netbook) heeft al aangegeven dat ze niet verder gaan met dit segment. Er zijn daardoor ook niet veel netbooks meer te koop. Veel fabrikanten zien de hybride tablet als opvolger van de netbooks door hun kleine formaat. Een klein en handig computertje waarbij je nu ook nog eens het beeldscherm van los kan halen en los kan gebruiken als tablet.

 

Uw mening

Heeft u een draagbare computer? (meerdere antwoorden mogelijk)

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: