Home Advies Opslagapparaat kiezen: HDD, SSD, SSHD of eMMC?

Opslagapparaat kiezen: HDD, SSD, SSHD of eMMC?

40
SSD-HDD

Een opslagapparaat kiezen bij de aankoop van een computer is belangrijker dan ooit. Tot een aantal jaren geleden had je namelijk alleen maar de keuze uit een harde schijf als opslagapparaat voor je data. Maar tegenwoordig heb je keuze uit verschillende soorten opslagapparaten met elk hun eigen voor- en nadelen.

Een SSD opslagapparaat is op dit moment het beste wat je kan kiezen. Hij is snel maar is wel duurder dan een harde schijf. Om een SSD toch betaalbaar te houden is de hoeveelheid opslagruimte beperkter. Kortom je hebt wat te kiezen, maar wat kies jij?

Opslagapparaat bepaalt nu ook de snelheid

Opslagapparaat
Binnenkant van een harde schijf

Het opslagapparaat is een belangrijk onderdeel in je computer. Op het opslagapparaat staan namelijk je besturingssysteem bijvoorbeeld Windows, maar ook je geïnstalleerde programma’s en je persoonlijke bestanden.

Tot aan aantal jaren gelezen had je geen keuze in wat voor soort opslagapparaat je nam. Er bestonden alleen harde schijven. De keuze die je toen had zat hem vooral in de hoeveelheid opslagruimte in GB (GigaByte) of TB (TeraByte) je koos. Veelal was dit van 250GB, 500GB tot 1000GB (=1TB).

Tegenwoordig zijn er meer soorten opslagapparaten dan alleen de vertrouwde harde schijf. Nieuwe soorten opslagapparaten maken gebruik van geheugenchips in plaats van alleen een draaiende magnetische schijf. Hierdoor zijn de opslagapparaten een flink stuk sneller. Zelfs een oude computer met langzame processor kan door een snel opslagapparaat weer bruikbaar worden gemaakt.

Wil je veel opslagruimte in je computer? Ik denk dan aan 1TB (1000GB) of meer. Dan is een harde schijf nog steeds de logistische keuze in verband met de betaalbaarheid. Wil je graag dat je computer programma’s zeer snel opstart en heb je genoeg aan 120GB tot 500GB aan opslagruimte? Dan is een SSD als opslagapparaat zeer aan te raden. De prijzen in deze opslaghoeveelheid worden steeds betaalbaarder.

SSD onderdelen
Onderdelen van een SSD

Het belangrijkste voorbeeld is een Solide State Drive, afgekort in de term SSD. Soms ook aangeduid als SSD schijf, maar dat klopt niet. Door gebruik te maken van geheugenchips in plaats van een schijf is deze een flink stuk sneller dan een harde schijf. Door de hogere prijs is op opslagruimte wel minder.

Een alternatief is een Solid State Hybrid Drive, afgekort als SSHD. Dit is een combinatie van een SSD met een draaide magnetische schijf van een harde schijf. Hierdoor is een SSHD wel sneller dan een harde schijf, maar niet zo snel als een echte SSD. Voordeel is wel dat de opslagcapaciteit hoger is voor een lagere prijs.

Opslagapparaat is belangrijker geworden

Door de komst van snelle dataopslag is het opslagapparaat een belangrijkere factor geworden in de snelheid van je computer. Een oude processor met een SSD is een snellere keuze dan een snelle duurde processor met een trage harde schijf.

eMMCOm ook goedkopere draagbare computers te laten profiteren van snellere dataopslag is er een soort SSD light op de markt gekomen, eMMC geheugenopslag. Dit geheugen zit vast gesoldeerd op het moederbord en kan je dus niet vervangen. Het voordeel is dat het goedkoop is en dat het sneller is dan een harde schijf. Maar is zeker niet zo goed als een SSD. De opslagruimte is vaak maar beperkt tussen de 32GB tot 128GB.

Opslagapparaat kiezen: Welke keuzes heb je?

Wil je toch meer opslagruimte en toch betaalbaar wat meer snelheid? Dan kan je ook voor een tussen weg gaan. Namelijk voor een SSHD. Deze heeft het voordeel van veel opslagruimte een beetje extra snelheid door gebruikt te maken van enkele geheugenchips. Deze SSHD’s zijn maar een beetje duurder dan een harde schijf.

Heb je de mogelijkheid om 2 opslagapparaten in je computer te zetten of te kopen? Dan is mijn advies om voor een kleine SSD te gaan (=betaalbaar) met een (grote) harde schijf. Dat is dan de beste oplossing als je niet teveel wilt betalen.

Je hebt hierdoor alle voordelen van een SSD en meer dan genoeg ruimte voor de harde schijf.

Mocht voor jou het geld geen probleem zijn, dan neem je natuurlijk een grote SSD met een een snelle PCI-Express aansluiting. Alleen zal die voor veel mensen nog niet betaalbaar zijn. Deze nieuwere PCIe SSD’s halen nog hogere snelheden. In de praktijk merk je overig niks van deze snelheid. De keuze voor een normale SATA600 SSD is een prima keuze.

Hieronder een overzicht van gemiddelde prijzen voor opslagapparaten als je ze los koopt.

Prijzen zomer 2017500GB1000GB (=1TB)2000GB (=2TB)
HDD 7200RPM (SATA 600)€50,-€60,-€80,-
SSHD (SATA600)€65,-€90,-€100,-
SSD (SATA600)€180,-€350,-€750,-
SSD (PCIe)€250,-€700,->€1200,-

 

Stap 1: Opslagruimte

Het eerste punt waar je een opslagapparaat op kiest is op basis van hoeveel opslagruimte het opslagapparaat heeft. De hoeveelheid opslagruimte geeft aan hoeveel gegevens (data) je op een opslagapparaat kan opslaan/bewaren. Deze hoeveelheid drukken we uit in Bytes.

Deze opslagruimte of opslagcapaciteit is de afgelopen jaren flink groter geworden. We spreken tegenwoordig over GigaBytes en TeraBytes. Veel voorkomende opslagruimtes zijn 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 500GB, 1000GB (=1TB), 2TB en 3TB of 4TB.

Als je een nieuwe computer gaat kopen is het handig om te weten hoeveel opslagruimte je nodig bent. Kijk hiervoor eens op je huidige computer hoeveel opslagruimte je nu gebruikt. Dat kan een goede indicatie zijn op hoeveel opslagruimte je nodig bent.

Het besturingssysteem Windows 10 heeft ongeveer 50GB aan ruimte nodig in de loop van de tijd om goed te kunnen werken. Reserveer deze ruimte in je berekening voor het opslagapparaat.

Kies een opslagapparaat niet te klein, want makkelijk uitbreiden kan niet. Uiteraard een extra opslagapparaat plaatsen. Of een losse USB harde schijf kan natuurlijk wel.

Bent u een normale gebruiker van een computer dan is een opslag van 250GB voor uw besturingssysteem en wat programma’s als een tekstverwerker en e-mail voldoende. Gebruikt u de computer vaker en luistert u muziek, kijkt u films, bewerkt u foto’s of film dan is een opslag van 500 GB tot 1TB of meer zeker aan te raden.

Verschil in GB en GiB

Hoe meer opslag hoeveelheid hoe makkelijker, want vol=vol! Maar hoe meer opslag capaciteit kost ook meer geld.

Wees er ook op verdacht dat je niet precies de hoeveelheid opslagruimte krijgt dat de fabrikant heeft opgegeven. Een computer betekend de opslagruimte namelijk anders. Meer informatie vind je in het artikel: Minder opslagruimte dan aangegeven op opslagapparaat? »

Stap 2: Snelheid

Voor jaren was de snelheid van het opslagapparaat ongeveer hetzelfde. Terwijl andere onderdelen in de computer steeds sneller werden. De harde schijf werd de zwakste schakel als het gaat om een snel reagerende computer.

SSD (Solid State Drive)

Daarom kunnen vooral wat oudere computers met een SSD opslagapparaat weer een 2de leven krijgen door de sterk betere prestaties. Een SSD is namelijk een flink stuk sneller als een harde schijf.

Deze snelheid verbetering merk je echt. Het opstarten van een besturingssysteem vanaf een SSD gaat ongeveer twee keer zo snel. Dit geldt niet alleen bij het opstarten van het besturingssysteem maar ook van programma’s die op een SSD zijn geïnstalleerd. Een SSD is daarom ook een hele goede upgrade aan je computer als je nog geen SSD hebt.

Deze snelheidsverbetering heeft natuurlijk zijn prijs. Opslagapparaten met dezelfde opslaghoeveelheid met geheugenchips zijn veel duurder dan die met alleen een draaiende magnetische schijf.

Meer voordelen van een SSD vind je in het artikel: Voordelen van een SSD »

Samenvatting

Er zijn op dit moment 4 soorten opslagapparaten.

 • HDD, de bekende harde schijf met veel data hoeveelheid voor een lage prijs
 • SSHD, de allernieuwste opslagmogelijkheid op basis van een HDD en een SSD met een kleine meerprijs ten opzichte van een HDD
 • SSD, de snelste opslag die mogelijk op basis van geheugenchips voor een hogere prijs
 • eMMC, vast gesoldeerd geheugen in vooral goedkope draagbare computers

De keuze wat voor u het beste is, is in het algemeen lastig te zeggen. Maar heeft u een beperkt budget dan is een ‘ouderwetse’ harde schijf de logistische keuze. Deze zijn goedkoop en bieden veel opslagruimte.

Is uw budget ietsje groter dan is de keuze voor een SSHD een goed idee als u veel opslagruimte wilt hebben. Heb je niet zoveel opslagruimte nodig kijk dan naar een kleine SSD van rond de 128GB.

Mocht uw budget het toelaten. Ga dan altijd voor een SSD opslagapparaat. Kijk dan wel even goed of de opslagruimte voldoende voor je is.

Bij goedkope draagbare computers kom je tegenwoordig ook eMMC geheugen » tegen. Dit is vergelijkbaar met een SSD. Maar zit vast gemaakt in de computer en is niet te vervangen. Het is sneller dat een harde schijf, maar door het lage opslagruimte kan je maar erg weinig programma’s of bestanden opslaan.

Wil je het beste en heb je een ruim budget. Kijk dan een een SSD met een PCI-express aansluiting. Deze SSD halen nog hogere snelheden.

Jouw mening

Vind u het lastig om een opslagapparaat te kiezen?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

40 REACTIES

 1. Dag Andre graag je advies,
  Ik heb een Asus met I5-8300H processor 16 Gb 2400 mhz geheugen en Intel P660 512 Gb NVMe schijf. Ik heb ruimte voor een 2e schijf in de laptop voor data opslag echter adviseer je mij om (heb ik hier liggen) een 2.5 Samsung 1.5 Tb HDD in te zetten of even doorsparen voor een 1 Tb Crucial mx500 of 1 Tb Samsung 860 evo (SSD op dit moment erg duur) Met de HDD zit je wel aan trillingen, geluid, hitte, of maakt dit voor een laptop niet uit? Deze problemen heb je niet met een SSD.

 2. Ik heb momenteel volgende laptop : merk en gegevens : ASUS F552L Intel Core i7 – 4510U CPU up to 3.1 GHz (2.00 GHz – 2.60 GHz) Memory (RAM) 8GB (beschikbaar 7,89 GB) – HDD 750 GB USB 3.0 INTEL GRAPHICS FAMILY ( NVIDIA GEFORCE 820M ) – 256 KB

  Probleem is momenteel dat hij ONTZETTEND traag opstart en iets zoeken op het net duurt ook tergend langzaam. Ik heb nochtans het merendeel van mijn bestanden opgeslagen op een externe Harddisk. Ik vrees dus dat mijn huidige HDD naar de vaantjes is.
  Mijn vraag is nu, is mij HDD stuk en zo ja, kan het helpen met het plaatsen van een nieuwe SSD. En welke opslagcapaciteit dient deze dan best te hebben ?

 3. Dag André,

  wat adviseer bij de volgende keuzes qua opslag?
  – 256 GB SSD of
  – 128 GB SSD icm 1 TB SMR

  is SMR veel ‘slechter’ dan een reguliere HDD?

  • Hallo Michiel,

   Dat ligt er aan hoeveel opslagruimte je nodig bent.
   Als je aan 256 GB aan opslagruimte genoeg hebt dan zou ik de 265GB SSD kiezen.
   Maar is dat volgens jou te weinig? Dan is het logisch om voor een SSD + HHD combinatie te gaan.
   Een SSD van 1TB is best duur en niet altijd zinvol als het grootste gedeelte is gevuld met kleine persoonlijke bestanden als tekstdocumenten of foto’s.

   De SMR-techniek maakt een harde schijf ongeveer 25% langzamer dan een harde schijf die data op een normale manier opslaat.
   Voordeel is wel weer dat er meer data op een kleinere oppervlakte opgeslagen kan worden en nog goedkoper is.
   Als je deze harde schijf puur gebruikt voor het opslaan van je persoonlijke bestanden is dat geen probleem.
   Het is niet aan te raden om een SMR harde schijf te gebruiken voor programma’s.
   Zet deze echt op je SSD, dan reageren ze lekker snel.

 4. Hallo André,

  Ik ben op zoek naar een nieuwe laptop en ik twijfel tussen de Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008PMH of LENOVO IdeaPad 520S-14IKB (80X200ECMH).
  De 520 heeft een opslag van 512 GB SSD en de 520S 128GB SSD + 1TB HDD. Verder zijn er geen grote verschillen in de laptops, zelfs de prijs en videokaart is hetzelfde.

  De laptop moet goed kunnen multitasken want ik ga het voornamelijk gebruiken voor foto en videobewerking. Welke laptop is beter daarvoor?

  • Hallo Ellen,

   Voor de snelheid van multitasken maar het niet uit of je alleen een SSD hebt of een combinatie van SSD & HDD.
   Mitst je al je gebruikte programma’s kan installeren op de SSD.
   Heb je aan 128GB ruimte te weinig voor je programma’s dan is een SSD van 512GB aan te raden.

   Maar aan de andere kant moet je ook even kijken hoeveel data je aan foto’s en video’s hebt.
   Als dit meer is dan de 512GB dan is de combinatie van een SSD met HDD interessant omdat je daar totaal 1128GB aan opslagruimte hebt.
   Dat is een keer zoveel als 512GB.

   Kortom kijk eerst hoeveel opslagruimte je totaal nodig bent. Is dit meer dan 1000GB, dan zou ik de SSD + HDD combinatie nemen.
   En dan installeer je zoveel mogelijk je programma’s op de SSD en al je data op de HDD.

 5. Hallo,

  Kan elke geheugenkaart in elke computer gezet worden of zit hier nog verschil in qua grootte?
  Lees wil dingen over 2,5 en 3,5 inch.
  Heb een wat oudere Dell Desktop waarvan ik de harde schijf wil vervangen of 1 extra bij wil zetten.

  Wat is hiervoor een aanrader?

  • Hallo Marcel,

   Ik neem aan dat je een opslagapparaat bedoelt en geen geheugenkaart?
   Want een geheugenkaart zit bijvoorbeeld in een fotocamera.

   Klopt, er zijn twee formaten waarin een opslagapparaat kan zijn gemaakt.
   3.5 inch: Is het normale formaat waarin veel harde schijven zijn gemaakt.
   2.5 inch: Zag je vroeger vooral in draagbare computers. Maar SSD’s worden ook in dit kleinere formaat gemaakt.

   In jou geval is een 3,5 inch het makkelijkste.
   Die kan je dan zonder extra montage materiaal inbouwen.
   Bij een 2,5 inch formaat opslagapparaat heb je brackets nodig om hem breder te maken zodat hij past in een 3,5 inch slot.

 6. Ik ben op zoek naar een laptop voor dagelijks thuis gebruik. Het is de bedoeling dat ik wat kan internetten, muziek luisteren en opslaan/downloaden en office programma’s kan gebruiken tegelijkertijd. Ik heb nu een laptop gehad van 4 gb ddr3 memory en 500 gb hhd. Mn geheugen zat (na ongeveer 4 jaar) niet helemaal vol, wel werd m’n laptop er langzaam van. Ik wil er dus op vooruit.
  Zou ik bij een nieuwe laptop aan 256 gb ssd en als werkgeheugen 6 gb geheugen genoeg hebben?

  • Hallo Anne,

   Dat is zo lastig zo te zeggen.

   Je schrijft dat je 500GB harde schijf niet helemaal vol zat.
   Dat heeft mij de indruk dat je opslagapparaat wel meer dan de helft (>250GB) gevuld was met data.
   Dat zou betekenen dat bij hetzelfde gebruik na 4 jaar een opslagapparaat van 256GB te klein is.

   Mocht je met geheugen je werkgeheugen bedoelen in plaats van je opslagapparaat waar dit artikel over gaat.
   Dan is 6GB zeker een vooruitgang ten opzichte van je huidige 4GB DDR3 werkgeheugen.

 7. Hoi Andre
  Ik ben op zoek naar een 15 inch. laptop voor mijn dochter. Volgend jaar gaat ze een vervolgopleiding doen en zal dan de laptop echt nodig hebben, nu gebruikt ze mijn desktop . ik heb het verschil gelezen van SSD en HDD. Ze heeft een beperkt budget (400) maar wat is nu verstandig de SSD van 128GB met een externe HDD van 1TB (die ligt hier nog ongebruikt) of een laptop met 500GB HDD . Acer of HP (of nog een andere) . Ze zal voor school veel met Office werken , presentaties maken etc. Natuurlijk komen er veel foto’s op en af en toe een spel. Wat kan ik haar het beste adviseren?

  • Hallo Geesje,

   Ik zou absoluut voor een SSD gaan.
   Door het beperkte budget zou dit inderdaad niet veel groter kunnen worden dan een 128GB.
   Als je al een externe HDD hebt liggen kan je dit prima gebruiken via USB.

   Qua merk heb ik zelf geen voorkeuren.
   Heb met alle merken zowel positieve als negatieve ervaringen.
   Ik zou kijken naar leuke aanbiedingen.

 8. Ik heb een oude Dell Optiplex gx280 pentium 4 2,8ghz 1mb cashe en met HTT. Ik heb de 512 RAM geheugen kaart vervangen door 4X 1Gb DDR2. En hyper threating aan gezet in de bios. Dit werkte een hele tijd, zelfs met Windows 10. Echter gaat de laatste tijd zo traag. Dat ik er niet meer mee kan werken. Ik kan wel upgradem door er een andere processor in te doen. maar ik las iets over de maximale capaciteit van het moederbord van 400mhz. Betekent dit dat ondanks RAM kaarten met eem hogere frequentie dat dit nooit sneller zal gaan als 400mhz? Of zie ik dat niet goed?

  Ondertussen ben ik van oude onderdelen een pc aan het bouwen. Maar nu sta ik voor de keuze om een Acer moederbord met een Intel core2duo 2,6 GHz 1M in te bouwen
  Deze kan 64 bit aan en maximaal 8gb RAM geheugen.

  Of andere optie en dat is een msi Neo 9 met een AMD V2 processor met 2,8 GHz
  Ook deze kan 64 bit draaien en 8Gb RAM geheugen hebben.
  Ik heb de pc nodig voor studie, stage, werk, administratie, foto’s en video s en internetten, Social.media, ms office. Games speel ik er niet op.
  En mijn vraag is eigenlijk, wat is betrouwbaarder en stabieler?
  Wat is de meest stabiele optie?

  Gamen doe ik niet.
  Het is enkel voor werk, huiswerk, Social media en films downloaden etc.

  En ik heb al begrepen dat ik Windows op een SSD moet installeren en de rest op m’n hdd.

  Graag uw advies.

  Bij voorbaat dank.

  • Hallo Henk,

   Weet je zeker dat je geen virus op spyware op je Windows 10 installatie hebt? Door de hardware is het niet mogelijk dat de computer de laatste tijd zo traag is.
   Veel kan je er niet meer aan upgraden. Bij alles aan de Dell Optiplex is verouderd en het plaatsten van een nieuwe processor is niet mogelijk door een andere processorvoet (socket).
   Het maakt niet veel uit of je voor de verouderde Intel of AMD processor kiest qua betrouwbaarheid of stabiliteit.
   Als de processoren en andere componenten die zeker 6 jaar oud zijn nog in goede conditie zijn maakt het weinig uit.

 9. Ik lees in de reacties enkele keren dat de grootte van de SSD geen invloed heeft op de prestaties. Dat is volgens mij WEL het geval, en dit om 2 redenen:
  – Bij grotere SSD’s zijn er vaak méér geheugenchips, die dan ook nog allemaal parallel aangestuurd worden, wat de lees- en schrijfsnelheden dan weer verhoogt.
  – Een cel in een SSD kan maar een beperkt aantal keer beschreven worden (nadeel tov HDD). Ik denk dan dat, hoe meer ruimte, hoe minder vaak een bepaalde cel zal beschreven worden.

  • Hallo Timmie,

   Theoretisch heb je inderdaad gelijk. Als een controller van een SSD zijn data over meerdere chips kan verdelen kan het lezen en schrijven sneller gaan.
   Ook het gebruik van het soort geheugen heeft invloed op de prestaties van een SSD. Je hebt immers TLC en SLC geheugen.
   Ik ben op dit moment bezig om een apart artikel te schrijven of de verschillende SSD’s die er intussen zijn.
   Persoonlijk vind ik dat het voor een consument geen nadeel is dat een SSD minder vaak beschreven kan worden dan een HDD.
   Je moet dan wel zoveel data elke dag op je SSD veranderen dat een SSD theoretisch na 10 jaar defect zou kunnen zijn.

 10. Ik heb een tweedehands yoga pro op de kop kunnen tikken. Daar zit een ssd schijf in van 512gb. Ik wil hem vooral gebruiken voor schrijven, lezen (strips omdat ik al een ereader heb) en het eenvoudig verwerken van mijn strips. Ik sla e.e.a. op cloudservers op, maar wil ook gewoon een aparte data-opslag. Voorheen was een cd/dvd en later blu ray interessant. Nu worden dat toch de (micro) sd kaartjes. Ik heb een 256 gb kaartje gekocht en wil het puur voor data gebruiken. Ook wil ik wat filmpjes maken en met fotografie wat doen. Het hoeft niet zo spannend te zijn, aangezien ik tekenen met de hand op papier doe. Ik denk dat een ssd als een soort externe harddisk niet oninteressant is. Als je een slot ervoor hebt kun je daar volgens mij veel plezier aan beleven.

 11. Bedankt voor deze handige artikel.
  Ik heb een vraagje, de laptops met SSD, zou je die eigenlijk nog handmatig kunnen uitbreiden door een hdd schijf in te bouwen?

  • Hallo Gizmo,

   Ja, dit is (vooral bij de duurdere modellen) mogelijk.
   Dan heeft de laptop ruimte voor het plaatsten van twee 2,5 inch opslagapparaten.
   Een andere mogelijkheid is om de eventuele aanwezig CD/DVD-speler weg te halen en op die vrij gekomen plek en opslagapparaat te plaatsen.

 12. Heb een SSHD gekocht, in het begin met het uploaden van de schijf ging snel maar daarna langzamer.
  Kan ik de schijf in 2 partities indelen, zodat ik een deel op de schijf kan zetten( die snel moet draaien ) en een deel dat voor opslag kan dienen?

  • Hallo Gerrit,

   Je kan een opslagapparaat zeker in 1, 2 of meerdere partities indelen.
   Maar dit heeft totaal geen effect op de snelheid.
   De draaiende schijf blijft fysiek altijd 1 schijf.
   Het is dus onmogelijk om een deel van de schijf sneller te laten draaien.

   Vergeet ook niet dat je bij een SSHD geen invloed hebt welke data er in het snelle flash geheugen word gezet.
   Dat bepaald de SSHD helemaal zelf op basis van ervaringen en voorspellingen.

 13. Hi Ik maak graag gebruik van jouw kennis.
  Ben op zoek naar een laptop voor mijn zoon op het mbo.
  Gevonden:
  Intel® Pentium® N3710 processor
  128 GB SSD opslagcapaciteit
  4 gb werkgeheugen
  Zou dit snel genoeg zijn om schooltaken mee uit te voeren, hier en daar presentaties te maken, etc.
  SSD groter aanschaffen?

  • Hallo Koets,

   Voor schooltaken is een Pentium processor meer als genoeg.
   En door de SSD zal de laptop best vlot reageren.

   128GB is voor sommige computer gebruikers weinig.
   Maar als je beschikking hebt over WiFi op school.
   Zou je ook je bestanden in cloud kunnen zetten.
   Denk aan Dropbox, OneDrive of GoogleDrive.

 14. Hallo,

  Wat is beter:
  Een i7 met 2 Tb
  Een i7 met 1 Tb en 128 ssd.
  Een i7 met 256 ssd.

  Is voor school, met lesboeken op de laptop. Maar er zal ook veel video’s op gekeken worden, en filmpjes bewerkt worden.

  En een 2 in 1 laptop met touch, beter niet of is ook te doen?

  Alvast bedankt.

  Groet Hanny

  • Hallo Hanny,

   Alle 3 de opties hebben een Core i7. Het maakt niet uit met welk opslagapparaat je dit combineert.
   Een hardeschijf met 2TB aan opslagruimte heeft veel ruimte maar is traag.
   2 opslagapparaten vind ik ideaal. Je hebt beste veel opslagruimte 1TB en je heb een snelle SSD voor je Windows en programma’s.
   Je kan ook al je data op een SSD zetten van 256GB, maar je hebt dan veel minder opslagruimte.

   Je geeft aan filmpjes te gaan bewerken, dan heb je wel wat opslagruimte nodig en heb je denk in aan 256GB aan ruimte te weinig.
   Maar dit ligt ook aan hoe lang je de filmpje maakt en in welke resolutie.

   Een 2-in-1 hybride computer is ideaal als je de computer ook als tablet wilt gebruiken.
   Uiteraard zit er wel een prijs aan deze extra mogelijkheid.

 15. Beste André,

  Ik ben voor mijn studie en stage op zoek naar een degelijke laptop. Nu zie ik veel laptops voorbij komen met SSD 128GB, dit lijkt mij erg weinig. Nu ga ik niet veel bijzonders ermee doen; wat internetten en verslagen schrijven. Maar ik vroeg mij af of dit wel genoeg is en zo nee, wat op den duur dan oplossingen kunnen zijn om dit aan te vullen. En ik vroeg mij ook af wat in prestaties van de laptop het verschil is in 128 of 256 GB.

  Alvast bedankt.

  Groetjes Willemijn

  • Hallo Willemijn,

   Je doet er inderdaad goed aan om voor een SSD te kiezen.
   Dit is zoveel sneller dan een trage harde schijf.
   Helaas zijn ze wel wat duurder en is daardoor ook de opslagcapaciteit wat kleiner.
   128GB is naar mijn mening genoeg als je er Windows op hebt met wat kantoorprogramma’s en wat documenten.
   Je kan op je huidige computer kijken hoeveel opslagruimte je nu gebruikt.
   Qua prestaties maakt een 128GB of een 256GB SSD niks uit. Je kan alleen een keer zoveel data opslaan.
   Je kan later eventueel een externe hardeschijf met een USB aansluiting nemen.
   Of als over een paar jaar de prijzen van SSD goedkoper zijn deze vervangen voor een model met meer opslagruimte.

 16. Ik ben van plan een laptop aan te schaffen, maar ik twijfel erg. Ik ben een student met een visuele beperking en daarvoor gebruik ik een programma die de tekst op de computer vergroot. Dit programma is erg zwaar en ik moet minimaal een geheugen van 4 GB RAM hebben. Nou kreeg ik een keus uit twee laptops, namelijk een laptop met 8 GB RAM DDR en 500 GB HDD of een laptop met 4 GB RAM en 138 GB SSD. Ik weet dus echt niet welke ik zou moeten kiezen. Welke zou het beste zijn? Ik hoor slechte verhalen over laptops met HDD en DDR. Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze ga maken omdat ik geen verstand heb van computers. De laptop ga ik dagelijks gebruiken School. Ik werk namelijk digitaal. Mijn studieboeken, studiemariaal etc zijn digitaal.

  Ik hoop dat ik antwoord krijg op mijn vraag.

  Groetjes,

  Marloes

  • Hallo Marloes,

   Ik zou dan zeker voor de laptop gaan met de SSD.
   Deze werkt sneller en dat is fijn zeker als je hem elke dag gaat gebruiken.
   Een SSD is ongeveer 5x zo snel als een harde schijf.

   Waar je wel even naar moet kijken is hoeveel ruimte al lesmateriaal in beslag nemen.
   Als dit meer is dan 100GB, dan is de SSD niet groot genoeg.
   Dan zal je bijvoorbeeld een externe harde schijf erbij moeten nemen.

 17. Hallo André,
  Dank voor je supersnelle reactie. Naar aanleiding van mijn vraag en voorbeeld van gisteren;
  Als ik het goed begrijp, zeg je eigenlijk, dat in de laptop met i5 processor alleen een harde schijf zit met 500 GB. Wat bedoel je precies met een SSHD? Mis ik hiermee de voordelen van een SSD?
  Je zegt dat in de “i3” meer opslagcapaciteit zit (128 GB) Bij “BCC” zeiden ze me dat de SSD ook nog 50 GB ruimte vraagt, waardoor ik dus maar 78 GB ruimte voor data zou overhouden.
  Jouw conclusie: ik zou toch beter uit zijn met de laptop met de i3 processor??!!
  Je begrijpt intussen wel dat al die termen in allerlei folders en uitspraken in winkels mij duizelen.
  Alvast dank voor je reactie. Groet, Hans

  • Hallo Hans,

   De computer met de Core i5 processor heeft een 500GB hardeschijf.
   In deze 500GB hardeschijf zit een apart stukje geheugen die 8GB groot is.
   Dit cache geheugen, kan je zien als een soort mini SSD.
   Hier kan je zelf niks mee, je ziet het ook niet. De hardeschijf gebruik dit om wat sneller te zijn.
   Dit is een nieuw soort hardeschijf en heet een SSHD, Solide State Hybrid Drive.
   Zie voor meer uitleg mijn artikel: Wat is een SSHD?

   Het voordeel dat je mist me een SSHD ten op zicht van een SSD is de snelheid.
   Dat is echt aan zienlijk. Een SSD opslagapparaat is de beste updrage voor een oude computer.
   Alleen SSD’s zijn duurder en hebben minder opslagcapaciteit voor dezelfde prijs.

   De SSD heeft een capaciteit van 128GB. Dat is flink minder dan 500GB.
   De BCC heeft denk ik Windows 10 al van de capaciteit afgehaald waardoor je effectief nog 78Gb ruimte vrij hebt voor jou programma’s en bestanden.

   Voor de snelheid van je systeem ben je beter uit bij een Core i3 met een SSD.
   Maar ik kan mij voorstellen dat je aan 78GB aan ruimte te weinig hebt en dan heb je een externe hardeschijf nodig.

   Dat snap ik heel goed. Daarom heb ik deze website ook gemaakt. Om mensen als jou Hans te helpen.

 18. Hallo,
  ik overweeg een keuze tussen een laptop met i3 processor, 8GB intern geheugen en 128 GB SSD opslag, kennelijk zonder harde schijf en een i5 processor met 8GB intern geheugen en 500GB harde schijf + 8 GB SSD opslag.
  Ik vind het nogal een verschil van 128 GB SSD opslag en 8GB SSD opslag.
  Wat kan ik met 8GB SSD opslag

  • Hallo Hans,

   Dit is een mooi voorbeeld van hoe het woord SSD wordt misbruikt.
   De “+ 8GB SSD” geeft aan dat er in de harde schijf 8GB cachegeheugen zit.
   Je hebt dus zelf geen invloed wat er op dit snelle cachegeheugen komt te staan.
   En slimme controle zorgt er voor dat alle lees- en schrijf-acties eerste via dit snelle cache geheugen gaat.
   Deze hardeschijf is dus daarmee een SSHD.

   Er zit dus maar 1 opslagapparaat in de laptop met de Intel Core i5 processor en dat is een SSHD hardeschijf.
   En er zit ook meer in opslagapparaat in de Core i3 processor, maar dat is een SSD.
   Als beide processoren uit dezelfde generatie horen kan je zo al zeggen dat de Core i3 met de SSD sneller zal aanvoelen en reageren.

 19. Ik wil een externe harde schijf 3,5inch kopen met minimaal 1 TB. Alleen kan ik de keuze niet maken tussen HDD of SSD.
  Ik heb de keuze al gemaakt om niet voor de SSHD te gaan omdat ik namelijk bestanden zoals foto’s filmpjes en eventueel programma’s zoals solid works en andere vergelijkbare applicaties op de harde schijf wilt opslaan om als een aparte bestand te gebruiken en later back-up te kunnen maken van de programma’s die ik erop heb staan.

  De prijs moet niet te hoger dan 150,- euro worden en het maakt niet uit dat de harde schijf niet een hoge snelheid heeft (in verband met SSD) maar, juist meer capaciteit.
  (misschien een stomme vraag) Is het ook mogelijk dat computer besturingssysteem op een Externe harde schijf kan opslaan.

  • Hallo Randy,

   Als je minimaal 1TB aan opslagruimte wilt hebben op je externe harde schijf. Dan is je budget van maximaal €150,- te klein.
   Een externe SSD van 1TB is namelijk pas te koop vanaf €400,-.
   Je keuze zal toch om een extra hardeschijf komen met een draaide magnetische schijf.
   Of dat dan een HDD of een SSHD is maakt niks uit. Een SSHD zal alleen sneller zijn.

   Ik snap uit je reactie niet goed waarom je geen SSHD wou willen.
   Dit is niet anders dan een HDD (normale hardeschijf) maar dan met een flashgeheugen waardoor het opslagapparaat sneller kan reageren.
   Heeft totaal geen effect waarop bestanden en programma’s werken of invloed op eventuele back-ups.

   Het is zeker mogelijk om een besturingssysteem op een externe opslag te installeren.
   Bij kleine computers zie je dit wel eens via USB op een USB geheugenstick.
   In de BIOS selecteer je dan de USB poort waarvan de computer opgestart (geboot) moet worden.
   Voor een normale draagbare computer of een desktop computer heeft dit geen voordelen.
   Elke computers is immers voorzien van een opslagapparaat waarop je besturingssysteem installeert.

 20. Ik wil een Macbook air 13 aanschaffen. Ik vraag mij af of een SSD van 128GB niet te weinig is.
  Is 128gb SSD evenveel als 128GB op een HDD schijf?

  • Hallo Tessa,

   Ja, dat klopt.
   Bij een hardeschijf (HDD) en de SSD wordt de capaciteit van hoeveel data er opgeslagen kan worden hetzelfde opgegeven.
   Dus 128GB SSD is net zo groot als een 128GB HDD hardeschijf.
   Het is persoonlijk of 128GB genoeg is voor jou computergebruik.
   Maar het is een hoeveelheid waarbij je niet van alles op je computer kan bewaren.
   Een standaard HDD is tegenwoordig rond de 500GB tot 1000GB.

 21. hoi,

  Ik ben aan het twijfelen tussen een DELL Inspiron 15′ en Macbook air 13′.
  De dell werkt op basis van HDD en de macbook op SSD. Ik vind zowel opslag als snelheid belangrijk.
  Beiden hebben een werkgeheugen van 8gb. DELL een i7-6500u(6de generatie) met 1TB opslagruimte. De macbook een intelcore i5(5de generatie) met 128gb opslagruimte. Echter vraag ik mij af:
  1. Hoeveel tijd scheelt het met opstarten(en gebruik programma’s) van DELL ten opzichte vd Macbook?
  2. Heeft de batterijduur hier nog iets mee te maken? en lawaai? en hoelang duurt het voordat de laptop begint te haperen?

  • Hallo Nila,

   Voordat ik in ga op de HDD en de SSD. Ben je bewust dat je 2 draagbare computers vergelijkt met verschillende besturingssystemen?
   De DELL maakt gebruik van Windows 10 en de APPLE MacBook uiteraard van OSX, dat heel anders werkt en waar je aan moet wennen als je een Windows gebruiker bent.

   1. De tijd dat het je scheelt kan ik je niet precies vertellen. Maar mijn ervaring is dat het opstarten voor de helft sneller gaat. En dat is dan met gebruik van het zelfde processor en besturingssysteem. Ga er maar vanuit dat de DELL 30 seconden bezig is om helemaal op het bureaublad te zijn. De MacBook met een SSD doet dit met gemak in 15 sec. En het met het geoptimaliseerde OSX besturingssysteem voor APPLE zal dit nog wel eens sneller kunnen zijn.

   2. Een hardeschijf verbruikt inderdaad meer energie dan een SSD. Een SSD maakt helemaal geen lawaai en een harde schijf een beetje omdat de magnetische schijf draait. Of de APPLE hiermee langer op een accu kan werken kan ik zo niet zeggen. Kan best zijn dat de DELL een grote accu heeft omdat hij meer stroom verbruikt. Met haperen weet ik niet precies wat je bedoelt. Maar het ervaren van een traag reagerend systeem zal je als eerste bij de DELL hebben omdat de langzame hardeschijf de zwakke schakel is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: