Home Computer aanbiedingen ALDI Medion computeraanbiedingen 17.3″ Touch notebook bij ALDI – 8 januari 2014 (Medion Akoya MD...

17.3″ Touch notebook bij ALDI – 8 januari 2014 (Medion Akoya MD 99310 (E7226T))

7
MEDION AKOYA E7226T (MD 99310)

Op woensdag 8 januari 2014 is er weer een computer verkrijgbaar bij de ALDI supermarkt. Deze keer heeft de ALDI een 17.3 inch notebook in de aanbieding met een aanraakgevoelig beeldscherm. Deze notebook is van het merk Medion, waar de ALDI altijd computerartikelen van verkoopt. De 17.3 inch notebook is de Medion Akoya MD 99310 (E7226T) met een nieuwe Intel processor, de Pentium N3520 en wordt geleverd met de nieuwste Windows, namelijk 8.1. De 17.3 touch notebook is te koop voor €499,-.

Met zijn 17.3 inch (43,9 cm) groot aanraakgevoelig beeldscherm kan deze notebook niet gezien worden als een makkelijk mee te nemen notebook. Of een notebook die je even makkelijk op de bank gebruikt. Met zijn 42 cm brede behuizing is hij aan de grote kant en kan hij meer gezien worden als een vervanging van een desktop computer die op een vaste plaats in uw huis staat. Toch is de hardware die in deze notebook zit niet geschikt/bedoeld om dienst te toen als een krachtige desktop vervanger.

De specificaties van Medion Akoya MD 99310 (E7226T) zijn als volgt:

Processor: Intel Pentium N3520 (2,17 GHz, 2 MB Intel Smart Cache)
Beeldscherm: 17.3 inch (43.9cm) met aanraakgevoelig scherm met LED backlight met een resolutie van 1600×900
Geheugen: 4 GB DDR3L SDRAM werkgeheugen
Opslagruimte: 1000 GB SSHD-Hybride harde schijf (8 GB Flash)
Optische opslag: DVD-/CD-Brander
Draadloos netwerk: WiFi b/g/n
Geluid: 2 Dolby Luidsprekers
Draadloze connectie: Bluetooth 4.0
Ingebouwde mogelijkheden: Webcam, microfoon en multikaartlezer voor geheugenkaartjes
Besturingssysteem: Windows 8.1
Aansluitingen: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x HDMI, 1x LAN (RJ-45)
Afmetingen: ca. 42x28x3.6 cm
Gewicht: 3.16 kg incl. accu

Processor: Intel Pentium N3520

Intel Pentium 4de generatieMedion heeft de Akoya MD 99310 (E7226T) uitgerust met de Intel Pentium N3520 processor. Een zeer nieuwe processor uit de Bay Trail-M serie die in september 2013 werd gepresenteerd. Deze nieuwe Intel Pentium N3520 processor mag gezien worden als de opvolger van de Atom processor. Voor de kenners die alle Intel namen een beetje kennen zullen nu misschien een beetje schrikken. De Atom processor, die voornamelijk in netbooks zaten, was traag en kreeg snel een slechte bijnaam als een processor die je niet moest kopen door zijn slechte prestaties. Dit is ook de reden waarom Intel de naam Atom heeft laten vallen en deze nieuwe lijn energie zuinige processoren zal gaan verkopen onder de namen bekende namen Pentium en Celeron.

Deze nieuwe Intel Pentium N3520 processor is energiezuinig en gebruikt maar 7.5 Watt om zijn berekeningen te doen. De Intel Pentium N3520 bestaat uit 4 processorkernen die welk op 2.17 GHz lopen. De Intel Pentium N3520 heeft geen Hyper-Threading of Turboboost techniek die de Intel Core i3 i5 i7 processoren wel hebben. Toch beschikt de Intel Pentium N3520 processor wel over Intel Burst Performance techniek waarbij de processor heel kort even harder kan lopen op 2.42Ghz als dit nodig is. Dit kan niet zo langdurig als de Turbo Boost die in de Core i3 i5 en i7 serie zit en geeft daardoor ook niet zoveel prestatiewinst.

De prestaties van deze nieuwe Intel Pentium N3520 zijn goed te noemen als je ze vergelijkt met de eerdere Atom processoren. De prestaties van de Intel Pentium N3520 zijn lager als van van een Intel Core i3 processor. Uiteraard is hij wel een stuk zuiniger in zijn stroom verbruikt. Ter vergelijking van de prestaties. De nieuwste mobiele processor van de Intel Core i3 reeks, de Intel Core i3-4010U scoort 2479 punten met de CPU mark test. De Intel Pentium N3520 weet 1818 punten te verzamelen. Als je kijkt na de laatst geproduceerde Atom processoren dan kwamen die niet verder dan de 1100 punten. Intel heeft deze energiezuinige processoren dus van een flinke prestatie verbetering voorzien.

Beeldscherm en grafische prestaties

Intel HD GraphicsHet glanzende beeldscherm is aanraakgevoelig en daardoor met de vingers te bedienen. Ik heb mijn persoonlijke twijfels of je dit gaat gebruiken met een notebook waarbij je het scherm alleen maar open kan doen. Bij deze notebook kan je het beeldscherm niet helemaal omdraaien waardoor je hem als een zwarte tablet zou kunnen gebruiken.

Het scherm heeft een resolutie van 1600×900 pixels, wat naar mijn mening te laag is op zo’n grote 17 inch notebook. Het zou mooi zijn geweest als er een echt HD scherm in had gezeten met 1024 pixels. Maar voor deze prijs van €499,- is dit ook wel een logische keuze. Wil je een echt HD scherm dan ben je ook meer kwijt bij andere merken.

Speel je graag games, dan is deze notebook zeker niet voor jou. De grafische prestaties van deze notebook zijn niet geschikt om er games op te spelen. De Akoya MD 99310 (E7226T) heeft geen extra grafische kaart waardoor de ingebakken grafische chip, de Intel HD Graphics in de Intel Pentium N3520 al het werk moet doen. Helaas zit er geen nieuwe of verbeterde grafische chip in deze processor maar moet je het doen met een oude Ivy Bridge generatie grafische chip.

Wat betreft video kan deze grafische chip daar prima mee overweg. Het bekijken van films of video’s op Youtube is geen probleem.

Snelle gegevensopslag met een SSHD

SSHDDeze notebook beschikt over een nieuwe vorm van data opslagruimte, namelijk een SSHD schijf van 1000GB of terwijl 1TB. Een SSHD is een combinatie van een normale hardeschijf en een snelle SSD schijf met flash geheugenchips. In de hardeschijf is een kleine 8 GB aan flashgeheugen aangebracht waarin de data die naar de hardeschijf toegaat als eerste wordt opgeslagen. Eigenlijk een soort cache (buffer) dus eigenlijk. De prestaties van een SSHD schijf zijn stukken beter als een normale hardeschijf maar niet zo goed als een echte SSD. U kunt bijvoorbeeld geen Windows op deze 8GB flash geheugen installeren, wat de snelheid wel aanzienlijk zal verbeteren. De SSHD bepaald zelf welke data er op de flash geheugen komt staan.

Voor meer informatie over wat een SSHD is.

Conclusie: Medion Akoya MD 99310 (E7226T)

17 inch notebookDe Medion Akoya MD 99310 is een grote notebook met een 17.3 inch aanraakgevoelig scherm. Door het grote formaat is hij niet makkelijk om op de bank of in de trein te gebruiken. Dit formaat is meer geschikt om op een vaste plaats op een tafel als vervanging van een desktop computer te gebruiken.

Toch ben ik van mening dat deze notebook niet geschikt is om als desktop vervanger te gebruiken. De processor is snel als je kijkt naar de zuinigheid en prestaties van een mobile processor, maar als desktop vervanger is hij traag. De keuze voor een meer energie verbruikende Core i3 of i5 processor die je vaker aan de netspanning hangt lijkt mij een betere keus.

Zoek je bewust naar een grote notebook die je wel onderweg wil gebruiken, dan is deze Medion Akoya MD 99310 (E7226T) een prima keuze. De processor is snel en energiezuinig waardoor je mogelijk uren zonder netspanning kan. Hoeveel dit precies is, is voor mij ook onduidelijk. Nergens is iets te vinden over de capaciteit van de batterij van de Medion Akoya MD 99310 (E7226T).

Met een prijs van €499,- wordt deze notebook voor een scherpe prijs bij de ALDI verkocht. Je vind op dit moment geen vergelijkbare notebook voor deze prijs.

Heeft u deze aanbieding gemist? Dan kunt u een Medion desktop computer ook aanschaffen via de Medion Webshop.

7 REACTIES

 1. Hoi, ik heb deze van een ex collega overgenomen toen hij naar buitenland vertrok. Ik heb het nu 2 maand en ineens wilde het niet meer opstarten. Ik heb het laten nakijken en het blijkt de videokaart stuk te zijn. Ik heb begrepen dat de kaart op demoederboard zit. Over en uit dus??

 2. Ik heb deze laptop nu bijna een jaar, en super blij ermee! Werkt goed en snel. De nieuwe Windows en het touchscreen was wel even wennen, maar dat is natuurlijk geen minpunt. In het begin ooit een keer gehad dat de laptop niet meer opstartte, maar ik heb van Medion heel snel bericht gekregen over hoe ik dit eenvoudig en snel zelf op kon lossen (10 keer snel achter elkaar aan en uit zetten) daarna heb ik dit probleem nooit meer gehad. Al met al ben ik er erg blij mee!

 3. ik heb deze notebook aangeschaft maar meteen na de installatieprocedure traden volgende problemen op :
  1. shift lock en num lock werken soms omgekeerd, dwz lampjes aan = functie uit en lampjes uit = functie aan. Telkens ik afsloot en weer opstartte ws het afwachten hoe de werking zou zijn
  2. wifi verbinding maken gaat bijna nooit automatisch bij het opstarten + valt geregeld weg
  Ik heb de notebook teruggebracht naar de Aldi en kreeg een nieuw exemplaar mee. Maar wat bleek…dezelfde problemen doen zich opnieuw voor.
  Op mijn mails naar Medion helpdesk krijg ik onvoldoende info en in een telefoontje naar de Medion hotline wilde men niet geloven dat er problemen waren.
  Bent u hiervan op de hoogte of kunt mij adviseren hoe of waar ik een oplossing voor deze problemen kan vinden. alvast dank

  • Hallo Paul,

   Dat is erg vervelend om te horen dat Medion uw klachten niet serieus neemt. Persoonlijk heb ik nog nooit eerder iets gehoord over dat de lampjes van NumLock en CapsLock net omgekeerd zoals het hoort staan staan. Wel dat ze blijven branden of juist uit blijven. Vaak was dit een fout in de interne software (firmware) van de notebook. Geldt dit probleem bij u ook voor de ScrollLock, of heeft die geen lampje? Over het draadloze netwerk is moeilijk zo te zeggen waar het probleem zich bevind. Ik heb persoonlijk ook last bij een notebook die eerst zonder problemen automatisch zich op mijn wifi-netwerk aanmelde. Maar de laatste tijd gaat dit ook fout met uitvallen. Of dit aan de notebook ligt, de wifi-router of meer draadloze netwerken in mijn omgeving die storing geven heb ik ook nog niet kunnen vinden.

   Als u problemen blijft houden zou ik contact houden met Medion en anders hem terug brengen naar de ALDI als u niet tevreden bent. Sowieso die lampen horen goed te werken, het wifi probleem is niet direct aan de notebook toe te rekenen.

 4. Sorry,
  een nederlandse taal foutje viel mij op in beoordeling Aldi Medion Laptop:
  Toch is de hardware die in deze notebook zit niet geschikt/bedoelt om dienst te toen als een krachtige desktop vervanger.
  Hier moet bedoeld met een d

  Overigens een goede informerende site!
  Met vr, groet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: