Home Computer aanbiedingen ALDI Medion computeraanbiedingen Medion Akoya E6246 (MD 63200) bij ALDI – 24 januari 2018 voor...

Medion Akoya E6246 (MD 63200) bij ALDI – 24 januari 2018 voor €399

2
Medion Akoya E6246 (MD 63200)

De Medion Akoya E6246 (MD 63200) draagbare computer is voorzien van een Intel Pentium Silver N5000 processor met 4 GB aan werkgeheugen. Voor de opslag van data is een SSD van 256 GB geplaatst. De 15.6 inch laptop heeft een IPS beeldscherm met een Full HD resolutie. De Medion Akoya E6266 (MD 63200) is vanaf donderdag 24 januari te koop voor €399,-. 

Op de website van de ALDI is weer een computeraanbieding te vinden. Op donderdag 24 januari 2019 biedt ALDI de Medion Akoya E6246 (MD 63200) aan voor een prijs van €399,-. Deze lage prijs voor laptops is vaker te zien bij de ALDI. De samenstelling is daarbij wel iedere keer anders, maar wel altijd met de nieuwste onderdelen. Ook deze keer met de Intel Pentium Silver N5000 processor.

Specificaties: Medion Akoya E6246 (MD 63200)

Processor: Intel Pentium Silver N5000
Beeldscherm: 15,6 inch, Full HD 1920 x 1080 pixels resolutie
Grafische kaart: Nee
Grafische chip: Ja, Intel UHD-graphics 605
Werkgeheugen: 4 GB DDR4
Opslagapparaat: 256 GB SSD
Optische opslag: Geen
Draadloos netwerk: Wi-Fi IEEE 802.11AC
Aansluitingen: 2x USB 3.1, 1x USB 2.0, HDMI, microSD-geheugenkaartlezer
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Afmetingen: 36 x 1.79 x 2.4 cm
Gewicht: 1,7 kg (incl. accu)

Medion Akoya E6246 (MD 63200)

Normaal formaat laptop, 15.6 inch

De Medion Akoya E6246 (MD 63200) laptop is met een beeldschermformaat van 15,6 inch normaal te noemen. Grotere laptops hebben een formaat van 17,3 inch of meer. Ben je juist opzoek naar een laptop die je makkelijk mee kan nemen? Dan is een laptop van 14 inch of kleiner aan te raden. 15,6 inch zit hier tussenin en is het ook het formaat waar de meeste laptops in worden gemaakt.

Budget tot basis processorkracht

Met een Pentium processor haal je geen krachtige processor in huis. De Pentium merknaam stond 10 jaar geleden bij Intel voor het top product. Tegenwoordig is dat de Core i serie die bestaat uit een Core i9, i7, i5 en een i3. Minder presterende series zijn de Pentium en Celeron processoren.

De naamgeving van de nieuwe Pentium processoren zijn begin 2018 door Intel veranderd. Zo heb je nu de Pentium Gold en de Pentium Silver processor. Het is niet zo dat Intel deze glimmende metalen aan de processoren heeft toegevoegd. Maar geeft duidelijkheid over het stroomverbruik en de toepassing van de processoren.

De Pentium Gold zijn desktop processoren die redelijk wat energie verbruiken. Het nadruk ligt op prestaties en kan je zien als het kleine broertje van een desktop Core i3 processor. De Pentium Silver processoren zijn speciale mobiele processoren voor in laptops waar de nadruk ligt op het lage energieverbruik en minder op prestaties. De Pentium Silver N5000 verbruikt maar 6 Watt aan energie. De desktop Pentium Gold processor 15 Watt of meer.

Processorprestaties

De Passmark prestatiescore van de Pentium Silver N5000 is 2400 punten. Een enkele processorkern kan 1400 punten halen. Dit is voor de beeldvorming ongeveer net zo snel als een mobiele Core i5  processor van 8 jaar geleden die meer stroom verbruikte.

Een dergelijke processorprestatie is hierdoor vooral geschikt voor basis taken. Denk aan internetten, e-mailen, kantoorsoftware en lichte fotobewerkingen en een simpel spelletje. De Medion Akoya E6246 (MD 63200) is daarom een ideale laptop voor een student die niet veel grafische kracht nodig heeft. Wil je graag video’s bewerken? Dan zou mijn advies zijn om een laptop te kopen met een beter presterende processor. Denk aan een Core i5 of i7. Ook 3D-gaming is hier goed mogelijk door de zeer zwakke grafische chip. Video’s bekijken is geen probleem doordat de processor is voorzien van de recentste videocodecs die onder anderen Netflix gebruikt.

Snelle data opslag

Het gebruik van een SSD opslagapparaat in plaats van een langzame harde schijf is tegenwoordig wel standaard. De hoeveelheid aan data dat je kan opslaan op een SSD is nog wel beperkt. Zag je de afgelopen jaren standaard een SSD van maar 128 GB in de ALDI Medion laptops geplaatst worden. Nu zie je steeds meer grotere opslagformaten. Ook deze keer is er gekozen voor een SSD met ruimte voor 256 GB (GigaByte) aan data.

128 GB aan opslagruimte kan snel vol zijn. Een deel ervan is al beschreven door Windows 10 en met het installeren van een paar programma’s zit je al snel met een volle SSD. Dat is met deze laptop niet het geval. Het is een verdubbeling aan ruimte en is voor heel mensen genoeg voor alle favoriete programma’s en bestanden.

Mocht je toch te weinig opslagruimte hebben. Dan is het door de USB 3.1 poorten diee op de Medion Akoya E6246 (MD 63200) zitten mogelijk om met een snelle verbinding een externe harde schijf aan te sluiten.

Werkgeheugen is beperkt

Voor een laptop met een basis tot budget processor verwacht je niet overdreven veel werkgeheugen. Met een Pentium Silver processor verwacht je niet dat mensen deze laptop gaan gebruiken voor zware taken als foto- en videobewerking. En dat is ook precies was Medion niet heeft gedaan met de Medion Akoya E6246 (MD 63200). 4 GB aan werkgeheugen is prima in balans met de processor en de prijs. Met 4 GB aan werkgeheugen kan je wel minder veel programma’s of tabbladen in je internetbrowser tegelijk open hebben staan voordat je merkt dat je computer minder snel zal reageren.

Op dit moment is 8 GB aan werkgeheugen wel de standaard. Daarmee kan je alle taken zonder problemen doen. Ben je fanatiek gebruiker in foto- en videobewerking dan is 16 GB een fijne upgrade. Met 4 GB aan werkgeheugen werken de programma’s wel, maar het werkgeheugen zit sneller vol en als dat gebeurd moet de processor keuzes maken welke data hij in het werkgeheugen plaats en dat kost (onnodig) extra tijd.

Het voordeel van werkgeheugen is wel dat deze vaak gemakkelijk te vervangen is, in tegenstelling tot andere onderdelen. Een geheugenmodule kan je bij het open maken van de laptop eruit klikken en vervangen voor een ander exemplaar. Het is zelfs nog mogelijk dat er een vrij werkgeheugen slot op het moederslot zit die je zelf kan voorzien van een extra werkgeheugenmodule. Helaas vermeld Medion dit nergens of echt zo is bij dit model. Dat zou de laptop wel extra aantrekkelijk maken.

Zaken die je niet weet

Het kopen van een Medion/ALDI is soms een gok omdat niet alles bekend is over de computer. In dit geval is de Medion Akoya E6246 (MD 63200) zover ik kan vinden nog niet eerder verkocht geweest. Hierdoor is deze laptop nog niet getest door journalisten of door andere gebruikers die bijvoorbeeld op YouTube hun ervaringen delen. Op de website van het Duitse ComputerBild geeft een zoekopdracht wel een link terug. Maar de pagina geeft een foutmelding.

Kortom er is niks zekers te zeggen over de accuduur, de tijd hoelang de laptop zonder netstroom kan werken. Medion meld zelf dat de accuduur rond de 4 tot 6 uur bedraagt. Ook de kwaliteit van het beeldscherm is niet bekend. Wel dat deze is gemaakt met de IPS techniek waardoor kleuren mooier worden. Maar of het beeld mat of spiegelend is afgewerkt is niet duidelijk.

Samenvatting met voor- en nadelen

  • Processor: Intel Pentium Silver is een budget tot basis processor. Daardoor vooral  geschikt voor lichte taken. Voor videobewerking is deze processor niet aan te raden.
  • Werkgeheugen: 4 GB is logische voor een budget laptop.
  • Beeldschermresolutie: Full HD (1920×1080 pixels) is fijn. Beter dan 1366×768 pixels wat je vaak in goedkope laptops ziet.
  • Opslag: Met een 256 GB SSD is prima voor deze prijs
  • Gewicht: Met 1.7 KG (Kilogram) is de laptop best licht. En hierdoor makkelijk mee te nemen.
  • Zeer geschikt voor: Tekstverwerking, internet & e-mail
  • Redelijk geschikt voor: Fotobewerking
  • Niet geschikt voor: Videobewerking & 3D-gaming
RECENSIES OVERZICHT
Processorprestaties
Werkgeheugen
Grafische kracht
Extra's
Prijs

2 REACTIES

  1. Beste,heb in Aldi sud Waldfeught de laptop medion Akoya E 6246 gekocht deze wekt niet naar behoren waar kan ik mij melden voor deze laptop binnen te brengen is nog garantie op heb deze eind januari 2019 gekocht.Hopend op een bericht groet ik ..Gerda Princen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in