Home Computer aanbiedingen ALDI Medion computeraanbiedingen Medion Akoya E7426 (MD 61750) bij ALDI – 25 januari 2018

Medion Akoya E7426 (MD 61750) bij ALDI – 25 januari 2018

32
Medion Akoya E7426 (MD 61750)

17 inch basis laptop met een Intel Pentium 4415U processor en 6GB werkgeheugen. Voor de opslag is een SSD van 128GB en een 1TB harde schijf aanwezig. De laptop heeft een groot formaat van 17.3 inch met een FullHD beeldschermresolutie. De Medion Akoya E7426 (MD 61750) is daarmee vooral geschikt voor basis en thuis gebruik.

Op donderdag 25 januari is er weer een laptop in de aanbieding bij de ALDI. Volgens de ALDI website gaat gaat om de Medion Akoya E7426 (MD 61750) voor een prijs van €499,-. Aan de prijs is al te zien dat het niet om een bovengemiddelde laptop gaat maar om een basis laptop waar taken als internet, kantoorsoftware en het kijken en luisteren van films en muziek op mogelijk is.

Basis processor

De Intel Pentium 4415U processor hebben we in december 2017 eerder gezien bij de ALDI. Dit was in de Medion Akoya E6436 (MD 61600). Dit was toen ook bij een laptop die €499 koste. Het verschil is alleen dat de harde schijf niet 1,5 TB aan ruimte heeft, maar 1 TB. Door het plaatsen van een kleinere harde schijf is de laptop wel groter geworden. Van de standaard 15,6 inch naar het grote formaat 17.3 inch.

17 inch is groot formaat laptop

Doordat deze laptop een groot formaat heeft is deze minder geschikt om makkelijk mee te nemen. De afmetingen zijn uiteraard groter met 42 cm bij 27.9 cm. Maar ook het gewicht is met 2,8 KG best aan de hoge kant. Deze Medion Akoya E7426 (MD 61750) zal ik je dus alleen aanraden wanneer je hem alleen thuis gaat gebruiken. Zoek je iets dat je veel onderweg zal meenemen? Kijk dan zeker naar een 15.6 inch of kleiner model.

€499 is zijn prijs zeker waard

Ben je toch opzoek naar een 17 inch laptop met Windows die niet meer kost dan €500,-? Dan moet je keuzes maken om niet snel boven deze prijs te kopen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • Processor: Celeron of een oudere generatie Pentium
 • Werkgeheugen: 6GB of minder zoals 4GB
 • Beeldschermresolutie: Minder dan Full HD (1920×1080 pixels)
 • Opslag: Alleen een SSD of alleen een harde schijf.

Met de Medion Akoya E7426 (MD 61750) aanbieding van de ALDI hoef je eigenlijk niet te kiezen. Je hebt bij al deze onderdelen het beste wat mogelijk is binnen deze prijsklasse.

Specificaties: Medion Akoya E7426 (MD 61750)

Processor: Intel Pentium 4415U
Beeldscherm: 17,3 inch, Full HD 1920 x 1080 pixels resolutie
Grafische kaart: Nee
Grafische chip: Ja, Intel Graphics HD 610
Werkgeheugen: 6 GB DDR4
Opslagapparaat: 128 GB SSD + 1 TB harde schijf
Optische opslag: Geen
Draadloos netwerk: Wi-Fi IEEE 802.11AC
Aansluitingen: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA, LAN Gigabit
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Afmetingen: 42 x 2.8 x 27.9 cm
Gewicht: 2.8 kg (incl. accu)

Medion Akoya E7426 (MD 61750)

Processor: Intel Pentium 4415U

Intel Pentium logoDe processor is een belangrijk onderdeel in een computer en bepaald voor een groot gedeelte de snelheid van het systeem. Medion heeft voor deze Akoya E7426 (MD 61750) laptop een basis processor gekozen.

De Pentium processor was jaren geleden het topmodel van Intel maar is sinds de komst van de Intel Core i serie een stapje terug gezet. De Pentium processor zit met zijn prestaties onder de Core i3.

Toch is de Pentium niet het slechtste wat je kan kopen. Onder de Pentium heeft Intel ook nog de Celeron processor. Deze zijn vooral geschikt voor mensen met een zeer beperkt budget. Ik zou ze persoonlijk nooit aanraden, maar heb je een goedkope laptop of desktop nodig voor een lage prijs? Dan is een Intel Celeron zeker een optie.

7de generatie Kaby Lake uit 2017

De Intel Pentium 4415U is een processor uit de vorig jaar uitgekomen 7de generatie Kaby Lake processoren. Op dit moment [januari 2018] zijn de eerste 8ste generatie Kaby Lake R in de winkels te vinden. Dit zijn Refresh modellen waarbij de Kaby lake processoren zijn verbeterd. Dit is anders dan de 8ste generatie op de desktop. Daar heet de 8ste generatie Coffee Lake. Dit is best ingewikkeld voor als je hier niet in thuis bent en daarvoor waarschijnlijk ook mijn website bezoekt.

Wat ik je wil vertellen is dat er op dit moment veel gebeurd met processoren. En dat deze Pentium 4415U dus een jaar oud is maar dat er op dit moment geen nieuwe Pentium verkrijgbaar is. Dit zal pas gebeurd als er processorchip zijn die niet verkocht kunnen worden als een Core i3 en dan als een goedkope Pentium in de winkels liggen.

Processorkernen & Hyper-Threading

Hyper ThreadingDe Intel Pentium 4415U processor heeft 2 processorkernen. Dit noemen we ook wel een dualcore-processor. Dit betekend dat de processor aan 2 taken tegelijk kan werken. De Pentium processor loopt wat dat betreft achter op de Core i3 en alle snellere processoren.

De laatste jaren neemt het aantal processorkernen toe. Tot vorig jaar was de Core i3 op de desktop ook voorzien van ‘maar’ 2 processorkernen. En is deze nu ook voorzien van 4 processenkernen. Bij de mobiele Core i5 en i7 processoren is het plaatsen van extra processorkernen ook gebeurd. De laatste berichten is dat dit (nog) niet zal gebeuren bij de nieuwe Core i3 Kaby Lake-R processoren. Het is daarom ook niet de verwachting de nieuwe generatie Pentiums over 4 processorkernen zal beschikken.

De Intel Pentium 4415U processor is wel voorzien van Hyper-Threading. Met deze techniek kan één processorkern met 2 taken tegelijk aan het werk. Dit bekend dat de 4415U met 4 taken tegelijk kan werken.

Kloksnelheid & Turbo Boost

Turbo BoostDe kloksnelheid van de Intel Pentium 4415U is 2.30 GHz. Dit is een gemiddelde kloksnelheid als je kijkt naar alle mobiele processoren die je nu kan kopen. Mocht je gaan kijken wat de kloksnelheiden zijn bij duurdere Core i7 processoren, bijvoorbeeld de nieuwe Core i7-8550U? Dan zal je vast wat raars zien. Deze duurdere processor hebben namelijk een lagere kloksnelheid namelijk maar 1.80 GHz en toch zijn ze sneller. Dit komt door het volgende, Turbo Boost.

Doordat het een goedkope Pentium processor is een geen duurdere Core i5 of i7 mist de Pentium processor een aantal zaken. Eén daarvan is Turbo Boost. Dit is een techniek waarbij de processor zichzelf tijdelijk kan overklokken als hij het druk heeft met 1 taak. Dit zorgt uiteraard voor een prestatieverbetering. Maar dat heeft deze Pentium processor dus niet. Deze processor zal altijd op 2.30 GHz werken. De Core i7-8550U die ik even aanhaalde kan door Turbo Boost van 1.80 GHz naar maar liefst 4.00 GHz overklokken als hij het druk heeft.

Cache geheugen

Een ander element dat er voor zocht dat de ene processor sneller is dan de andere komt door de hoeveelheid cache geheugen in de processor. De Intel Pentium 4415U processor beschikt over 2 MB (MegaByte) aan L3 cache. Een duurdere Core i7 processor beschikt over 8 MB cache.

Om het in perspectief te bekijken. De Core i3-7100U, het grotere broortje van de Pentium processor heeft 3 MB. Kortom de Pentium is uitgekleed om hem zo voor minder geld te kunnen verkopen. Door dit grootte geheugen kan de processor meer gegevens dicht bij zich houden. Dit is sneller dan dat de processor het weg moet schrijven naar het langzamere DDR4 werkgeheugen.

Energieverbruik

Voor draagbare computers is een zo laag energieverbruik erg belangrijk. Het idee van een draagbare computer is immers dat je zo lang mogelijk met een acculading wilt werken. Daarom is de ontwikkeling in processorprestaties de afgelopen jaren behoorlijk gering geweest. Maar zeker niet als je kijkt naar de prestaties per Watt. Ook de warmteontwikkeling moet je bij een laptop beperkt weten te houden. Er is immers geen tot weinig ruimte voor een ventilator. En als de laptop wel een ventilator heeft dan maakt die veelal een vervelend lawaai.

Daarom vind je in laptops ook speciale mobiele processoren. Deze zijn anders dan de processoren die in desktop computers worden geplaatst. Deze verbruiken ook meer energie maar zijn ook stukken sneller. In een draagbare computer is het zoeken naar een balans tussen prestaties en energieverbruik.

De Intel Pentium 4415U is zo’n speciale mobiele processor. Dit kan je herkennen aan de letter U in de processornaam. De U-processoren verbruiken 15 Watt aan energie. Bij desktop processoren ligt dat een stuk hoger. Daar is stroomverbruik van 65 tot 90 Watt heel normaal.

Naast de U-processoren zijn er ook H-processoren. Deze verbruiken 35 Watt aan energie en bieden hierdoor ook meer prestaties. Nog betere prestaties krijg je van processoren met de toevoeging HQ. Deze mobiele processoren verbruiken dan ook wel meer dan 45 Watt en zijn vooral te vinden in gaming laptops.

Processorprestaties van de Intel Pentium 4415U

Al deze eigenschappen samen leiden tot een processorprestatie die je in 2 groepen kan verdelen.

De totale processorprestatie (multi-threaded)
Als je de processor maximaal laat werken dan kan de Pentium 4415U processor 3200 passmark punten halen.

Enkele processorkern prestatie (Single Threaded)
Kijk je alleen naar de prestaties van 1 processorkern. Dan weet de Pentium 4415U processor 1000 punten te scoren.

Natuurlijk erg leuk deze cijfers maar in de praktijk zitten de prestaties hier tussenin. De ene keer gebruik je de computer met 1 programma, maar vaak is mijn persoonlijk ervaring heb je meerdere programma’s tegelijk open. Of luister je op de achtergrond naar muziek.

Prestatie Pentium 4415U in perspectief

Met de aanschaf van een Pentium processor weet je dat je niet een geweldige processor koopt maar wel één die tussen het budget segment en mainstream in zit. De Pentium 4415U had ik vorig jaar, toen ik onderstaande grafiek heb gemaakt nog niet vermeld. Maar zijn broertje de 4405U wel. Hij staat op de 17de plek van boven met 2969 punten.

Mobiele processor prestatieoverzicht

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de 4415U beter scoort met 3200 punten. Maar hij blijft uiteraard achter op de duurdere Core i3 processoren, maar is niet zo langzaam als de veel goedkopere Celeron processoren.

Geschikt voor basis gebruik

De Pentium 4415U processor is een instap tot basis processor. Maar daarmee is hij niet direct slecht. De prestaties zijn duidelijk minder dan Intel Core i3 processoren. De Pentium processor is vooral geschikt voor dagelijkse taken als internetten, werken met office pakketten en het kijken van films en series. Af en toe een foto bewerken is mogelijk. Maar wil je dit vaker doen dan is een Core i3 of beter mijn advies. Wil je graag ook video’s bewerken dan is de keuze voor een snelle processor zeker een betere keuze.

Processor: 2.5 van 5    

De Intel Pentium 4415U processor krijgt van mij 2.5 van de 5 sterren. De processor presteert namelijk gemiddeld op wat je nu kan kopen als processor voor in je laptop.

De Pentium en Celeron processoren presteren minder en ontvangen minder sterren van mij. Intel Core i3 processoren zit kwa prestaties er duidelijk boven en zijn hierdoor geschikter voor meer mensen. Alleen als je het beste verwacht van je laptop dan is een Core i5 of i7 aan te raden.

Grafische chip: Intel HD Graphics 610

Intel HD GraphicsIn de Pentium 4415U zit een grafische chip. Intel heeft deze de HD 610 graphics genoemd. Het is de langzaamste grafische chip in de HD Graphics 600 serie. De prestaties van de grafische chip is erg beperkt. Het is mogelijk om er games mee te spelen maar niet in de Ful HD resolutie van 1920 bij 1080 pixels waar het beeldscherm mee is voorzien.

Op de website van Notebookcheck kan je een indicatie vinden van welke prestaties je per game kan verwachten. Je zal zien dat bij veel games er een rode kleur staat bij het aantal FPS. Dit is het aantal beelden per seconden dat grafische chip kan leveren. Ideaal is een FPS van 60 beelden per seconden. Alles wat lager is dan 30 FPS is niet prettig speelbaar. Je zal dan bewust schrokkerige beelden ervaren.

H265 en 4K ondersteuning

De grafische chip geeft een lichte verbetering in prestaties in 3D games. Maar de Intel HD Graphics 610 zorgt er vooral voor dat video probleemloos bekeken kan worden. Zo wordt de H265 codec ondersteund en hoeft de processor dit niet meer zelf te doen. Ook 4K beeldmateriaal dat je bijvoorbeeld op Youtube kan vinden kan hij probleemloos weergeven.

Niet erg geschikt voor 3D gaming

Voor 3D gaming is een grafische chip niet de beste oplossing. Toch kunnen grafische chips voldoende zijn om 3D games op een lage kwaliteitsinstelling te kunnen spelen. Wil je 3D games op een hoge resolutie en hoge kwaliteit spelen? Dan is deze grafische chip niet genoeg. Zorg dan dat je een game computer koopt met een losse grafische kaart van AMD of nVidia.

Grafische chip: 1.5 van 5    

Met deze grafische chip is het eigenlijk niet mogelijk om te gamen. Alleen als je de resolutie lager zet en de kwaliteit op laag is het nog te doen. Maar daarrvoor koop je toch geen Full HD laptop? De prestaties zijn niets in vergelijking met een grafische kaart die in een laptop kan zitten. Daarom ook maar 1,5 van de 5 sterren. Om goed aan te geven dat er niks van moet verwachten.

Voor foto- en videobewerking is deze grafische chip meer dan voldoende. Daar heb je geen grafische kaart voor nodig. Dus ben je niet van plan om te gaan gamen op je laptop. Dan kan je dit hele onderdeel grafische kaart vergeten.

Beeldscherm: 17,3 inch formaat

De Medion Akoya E7426 (MD 61750) heeft een groot formaat van 17,3 inch. Dat is gelijk aan 43 cm diagonaal over het scherm gemeten. De laptop is daarmee 42cm breed. Het meest verkocht formaat is 15.6″ en de trend is dat er steeds meer kleinere laptops en notebooks worden verkocht.

Laptop Formaten
Verschillende laptop formaten

Door het grote 17 inch formaat is de laptop vooral geschikt op een vaste plek in huis. En een handzamer formaat is 13/14 inch, dat je makkelijk mee kan nemen. Ook vanwege het lagere gewicht. Deze 17 inch Medion laptop weegt namelijk 2.8 KG. Dat is aan de zware kant. Er zijn fabrikanten die het gewicht van rond de 2.0 KG weten te halen.

Resolutie: Full HD 1920 x 1080

Full HD logoNaast het formaat van het beeldscherm is ook de resolutie belangrijk. Dit geeft aan uit hoeveel puntjes (pixels) het beeld is opgebouwd. Deze Medion Akoya E7426 (MD 61750) heeft een Full HD scherm dat bestaat uit 1920 pixel in de breedte en 1080 pixels in de hoogte.

Dit is een ideale resolutie voor het bekijken van video’s. Bijna alle video’s worden namelijk in Full HD uitgebracht. Een mindere resolutie is gewoon HD met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Dit wordt ook wel heel mooi “HD ready” genoemd om het toch positief te houden. Uiteraard kan het ook beter dan Full HD. Zo heb je ook al Ultra HD (4K) met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Vooral duurdere laptops in het 17,3 formaat hebben deze resolutie. Dan heb je zoveel ruimte dat je met gemak 2 websites of programma’s naast elkaar dan weergeven. Dat heeft deze goedkope Medion uiteraard niet.

Beeldscherm techniek: IPS

IPS beeldscherm logoDe Medion Akoya E7426 (MD 61750) is voorzien van een beeldscherm dat is gemaakt met de IPS-techniek. Deze techniek is beter dan de TN techniek die je vaak in goedkopere beeldschermen en draagbare computers ziet. Want IPS duurder om te maken dan TN beeldschermen.

IPS heeft namelijk als voordeel dat de inkijkhoek erg groot is zonder dat de kleuren veranderen. Bij TN veranderen de kleuren al snel als je er niet recht voor zit. Wit wordt geel of blauw afhankelijk van de hoek waarmee je naar het beeldscherm kijkt.

IPS beeldschermen hebben daarbij een uitstekende kleurweergave. Zwarter is zwarter en de kleuren hebben meer contrast. Dit is ideaal voor beeldbewerking. Het nadeel van IPS is dat de reactietijd wat minder is. Snelle beelden in films of gaming kunnen niet zo snel weergegeven worden. Persoonlijk heb ik dit nooit als storend ervaren. Maar als je een TN-scherm gewend bent en je stapt over naar IPS, dan kan je een verschil ervaren.

 

Werkgeheugen: 6GB DDR4

SODIMM GeheugenMet 6GB aan werkgeheugen heb je meer dan genoeg werkgeheugen om meerdere programma’s tegelijkertijd open te hebben staan. Veelal kom je 4 GB werkgeheugen tegen in basis computers en 8GB in de mainstream laptops.

Medion heeft er voor gekozen om 2 GB extra werkgeheugen te plaatsen. Hierdoor presteert de laptop beter als je meerdere programma’s tegelijk open hebt staan. Er is meer ruimte om tijdelijke gegevens in het werkgeheugen op te slaan.

Je vindt in de laptop dus 2 modulen. Eéntje van 4GB en een module van 2GB wat samen 6GB maakt. Mocht je ooit het werkgeheugen willen uitbreiden naar 8GB, dan kan je de 2GB module vervangen voor een 4GB exemplaar.

Aantal geheugenmodulen onbekend

Ik ga er vanuit dat de Medion Akoya E7426 (MD 61750) is voorzien van 2 geheugenmodulen. Eén werkgeheugen module van 4GB en een module van 2GB wat samen 6GB maakt. Helaas vermeld Medion dit nooit specifiek bij de specificaties.

Mocht je ooit het werkgeheugen willen uitbreiden naar 8 GB, dan kan je de 2GB module vervangen voor een 4 GB exemplaar. Er is in ieder geval geen geheugenbankje vrij om een extra module te plaatsen.

DDR4: de huidige standaard

DDR4 is de opvolger van DDR3 en is nu eigenlijk wel standaard. Hoewel je in wat goedkopere modellen nog wel het DDR3L geheugen tegen komt. DDR3L lijkt sterk op DDR4 want de letter L geeft aan dat deze geheugenmodulen ook werken op een lagere voltage. Dit betekend weer minder energieverbruik en een langere accuduur.

Werkgeheugen: 3.5 van 5     

8GB aan werkgeheugen is tegenwoordig standaard te noemen. 4GB vind je nog wel in basis computers met een Celeron of Pentium processor en is dan een logische combinatie. Voor desktop die zware taken moeten doen zie je steeds vaker 16GB of 32GB. Daarom 3.5 ster omdat beter mogelijk, maar 6GB prima bij deze processor past.

Opslagapparaten: SSD & Harde schijf

SSD-HDDDat een laptop wordt voorzien van 2 opslagapparaten is eigenlijk niet meer nieuw. Het is eigenlijk wel standaard geworden. Het is namelijk een ideale combinatie omdat een SSD met een opslagruimte van 1TB of meer nog erg duur zijn. Om toch de voordelen van een snel opslagapparaat te hebben is de keuze voor een kleine SSD en een grote ‘goedkope’ harde schijf logisch.

Het besturingssysteem zoals Windows en je favoriete programma’s installeer je op de snelle SSD. Dan heb je alle voordeel van de snelle opstart opslagapparaat. De grote harde schijf gebruik je voor de opslag al je persoonlijke bestanden. Denk hierbij aan je foto’s, video’s en programma’s die je niet zo vaak gebruikt. Dit heeft bijna tot geen voordeel met een snelle SSD.

Dat je niet al je programma’s op de SSD moet installeren komt omdat de SSD niet veel opslagcapaciteit heeft. Met 128 GB aan ruimte zal je snel merken dat dit vol raakt. Ook Windows neemt immers een deel van deze ruimte in beslag.

128 GB M.2 SSD

M.2 SSDHet hebben van een SSD is tegenwoordig een must. Vandaag de dag een computer gebruiker zonder een SSD als opslagapparaat is je huiskamer verwarmen met steenkool.

De snelheid die een SSD geeft aan je computer ten opzichte van een harde schijf is een verschil van dag en nacht. En is daardoor volgens mij onmisbaar.
De opslagcapaciteit van 128GB is beperkt. Maar wel logisch. SSD’s zijn nog best duur en in combinatie met een harde schijf een goed alternatief. Ga er vanuit dat je nog 70GB aan ruimte vrij hebt. Windows neemt immers ook een deel van de ruimte in.

1 TB harde schijf

Harde schijf openVoor de opslag van al je persoonlijke bestanden is gelukkig de vertrouwde ‘langzame’ harde schijf geplaatst met 1 TB aan ruime. Deze geeft je een zee aan ruimte om al je persoonlijke bestanden om op te slaan. Je kan op de harde schijf ongeveer 8x zoveel gegevens opslaan dan op de SSD van 128 GB.

Mijn advies is dan ook om alleen je veel gebruikte programma’s op de SSD te installeren. Dan profiteer je van de snelheid die de SSD biedt. Al je persoonlijk bestanden, denk aan foto’s, video’s en documenten sla je op, op de harde schijf. Je hebt namelijk een zee van ruimte en dat de harde schijf langzamer is dan een SSD merk je niet met deze kleine bestanden.

Opslagapparaten: 4 van 5     

Qua opslag voldoet deze computer aan wat je tegenwoordig verwacht. Een SSD met een harde schijf. Natuurlijk kan het beter. 128 GB opslagruimte op een SSD is best beperkt. Of nog een grotere harde schijf. Daarom 4 sterren, het is goed maar kan zeker nog beter.

Conclusie: Grote laptop voor basis gebruik

Medion Akoya E7426 (MD 61750)Voor €499.- kan je op donderdag 25 januari 2018 in het bezit komen van een laptop waar je alle dagelijkse taken op kan uitvoeren. Door het kiezen van een Pentium processors de prijs laag maar is de laptop geen snelheidsbeest. Hij blijft achter op de Core i3 processor.

Door het ontbreken van een grafische kaart is de laptop niet geschikt om de nieuwste games op te spelen. Ook de trage grafische chip maakt hem ook niet geschikt voor wat oudere games. Mitst je bereid bent om instelling op laag te zetten. De laptop is vooral geschikt voor basis en gemiddelde taken. Denk daarbij aan internetten, e-mailen, kantoor- en schooltaken en af en toe fotobewerking.

Opslag, werkgeheugen en alle andere zaken zien er prima uit voor een laptop in deze prijs klasse. Je krijgt zelf wat meer als je het vergelijk met andere winkels. Aandachtspunt bij deze laptop is het formaat en het gewicht. Koop hem alsjeblieft niet als je hem veel gaat meenemen. Die 2,8 KG gaat je echt tegenstaan of je moet flink spierballen willen kweken.

Alternatief

Zoals we gewend zijn bij de ALDI zal elk filiaal maar een aantal exemplaren ontvangen. De kans dat je met lege handen naar huis gaat is groot. Daarom heb ik enkele alternatieve laptops opzocht die ongeveer lijken op de ALDI Medion aanbieding.

MEDION Akoya E7419-i3-1128

MediaMarktBij de MediaMarkt vond ik de MEDION Akoya E7419-i3-1128.Een laptop met een Intel Core i3 processor uit de 6de generatie. Dat Core i3 klinkt beter dan Pentium maar met een score van 3200 passmarkpunten is dat dezelfde prestatie als de Pentium 4415U. De grafische chip, de HD 510 is wel 1 generatie ouder. Maar je koopt deze laptop toch niet voor het gamen, dus daar zal je weinig van merken. Hij is voorzien van 4GB werkgeheugen in plaats van 6GB, maar in deze laptop zit wel weer een CD/DVD-brander. De prijs is toen ik hem vond €554,-. Daar gaat aan het einde van de week vast nog wat af door de BTW weg ermee dagen.

Processor: Intel Core i3-6006U
Beeldscherm: 17,3 inch, Full HD 1920 x 1080 pixels resolutie
Grafische kaart: Nee
Grafische chip: Ja, Intel Graphics HD 510
Werkgeheugen: 4 GB DDR3L
Opslagapparaat: 128 GB SSD + 1 TB harde schijf
Optische opslag: Ja, CD/DVD-brander
Draadloos netwerk: Wi-Fi IEEE 802.11AC
Aansluitingen: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA, LAN Gigabit
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Afmetingen: 42 x 2.8 x 27.9 cm
Gewicht: 2.7 kg (incl. accu)
Prijs: 554,-

Asus VivoBook A705UA-BX319T

CoolBlueBij Coolblue was er voor een prijs van onder de €600 geen Full HD beeldscherm verkrijgbaar met een formaat van 17 inch. Daarom een model gekozen met een HD+ resolutie 1600×900 pixels de Asus VivoBook A705UA-BX319T.

De Pentium 4405U processor is het broertje van de 4415U die in de ALDI Medion aanbieding zit. Hij presteert iets minder, maar dit is minimaal. De beeldschermresolutie is dus kleiner. Hierdoor is alles op het scherm wel groter. Voor de oudere mensen is dit wellicht fijn. Het werkgeheugen is met 8GB erg fijn en groter. Voor de opslag is alleen een SSD geplaatst van 256GB. Deze is groter, maar er zit dus geen harde schijf in met 1 TB aan ruimte. Je kan dus 4 á 5 keer minder data opslaan. De prijs is €549,-. Ook deze zal misschien zakken. Ook Coolblue komt aan het einde van de week met kortingen op laptops.

Processor: Intel Pentium 4405U
Beeldscherm: 17,3 inch, HD+ 1600 x 900 pixels resolutie
Grafische kaart: Nee
Grafische chip: Ja, Intel Graphics HD 510
Werkgeheugen: 8 GB DDR4
Opslagapparaat: 256 GB SSD
Optische opslag: Nee
Draadloos netwerk: Wi-Fi IEEE 802.11AC
Aansluitingen: 1x USB 3.0, 1x USB 3.1 2x USB 2.0, HDMI, LAN Gigabit
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Afmetingen: 41.1 x 2.3 x 27 cm
Gewicht: 2.1 kg (incl. accu)
Prijs: 549,-

RECENSIES OVERZICHT
Processor
Werkgeheugen
Grafische kaart
Opslagappraat
Extra's
Prijs
BRONALDI Medion

32 REACTIES

 1. ik wil 2,5 jaar na aankoop nog wat zeggen over deze PC. Gekocht in juni bij de Aldi voor 350 euro, dus flink afgeprijsd. Voor dat bedrag kon ik hem niet laten liggen, hoewel ik hem eigenlijk niet nodig had. Ik word al wat ouder dus het grotere scherm is welkom.
  Maar in tegenstelling tot wat dit artikel zegt, is het helemaal geen groot en zwaar apparaat. Het doet eerder denken aan een ultrabook. Het ontbreken van een DVD speler is ook welkom (wie gebruikt dat nog). Verder is de wifi kaart heel snel, het scherm kan heel helder (dus lekker in de tuin zitten ermee), de batterij is goed voor wel 4 uur, en hij is best snel. Een prima ding dat al een paar jaar mijn dagelijkse driver is.

 2. Ik heb een enorm mazzeltje met deze laptop. Ik liep er toevallig tegenaan bij de Aldi, hij stond als 1 losse laptop met een doos die er niet zo mooi meer uitzag bij de kassa te koop, samen met nog wat andere elektronische spullen waar ze blijkbaar van af wilden. Voor maar 250 euro! Mijn dochter van 13 is er heel blij mee, ze speelt er Roblox mee en alle spellen in Roblox gaan zonder haperen en lags. Ook de Sims 4 met alle uitbreidingen gaat probleemloos en haar favoriete spel StarStable gaat ook razendsnel en zonder problemen. En ze is echt heel kritisch. Ze kan probleemloos de spellen spelen en er dan ook nog met Bandicam bij opnemen en oh ja, StarStable en de Sims heeft ze zelfs gewoon in de hoogste grafische eigenschappen staan. De laptop is heel stil en wordt bovendien bijna niet warm en start razendsnel op. Ik vind het echt een perfect ding en mijn dochter is laaiend enthousiast en kan niks bedenken wat ze niet goed vindt aan deze laptop. Ze is ook erg happy met het grote scherpe HD beeldscherm!
  YouTube gaat ook perfect en ontzettend snel. Eigenlijk gaat echt alles heel snel wat ze ermee doet.
  Ik heb wel een waarschuwing: Zorg dat je niet Driverpack gebruikt om de drivers te updaten, dat wordt dikke ellende met iets als elan touchpad, installeer dat niet!!! Het hele toetsenbord was hierdoor bij de hardware verdwenen, die stond er gewoon helemaal niet meer tussen bij apparaatbeheer en ik ben 6 uur bezig geweest om te achterhalen hoe ik dat weer goed ging krijgen want zelfs na een Windows terug naar fabrieksinstellingen installatie was het probleem nog steeds niet opgelost en moest ik met een los usb toetsenbord aan de gang om het toetsenbord weer werkend te krijgen. Uiteindelijk in een wanhoopspoging gewoon alle drivers er af gegooid en toen stond hij er weer tussen na een herstart.

 3. Zou iemand mij kunnen uitleggen hoe het komt dat bij aanschaf van de laptop de C:/ bootpartitie helemaal propvol zit? Bij aankoop blijkt er van de 84,GB nog maar 49GB over te zijn, oftewel 35GB is in gebruik genomen. Volgens de winkelmedewerker bestaat dit uit een niet geïnstalleerde Windows versie die na 30dagen automatisch weg gaat. Ik wil die nu al weghebben. Hoe doe ik dit?

  • Hallo Shire,

   Ik heb het vermoeden dat er een recovery partitie op je SSD is gezet.
   Dat zou raar zijn want ik ben gewend dat Medion een deze op een harde schijf zet als deze is geplaatst in een systeem.
   Ik heb je een mail gestuurd om mij een screenshot te sturen van schijfbeheer zodat ik dit met zekerheid kan zeggen.
   Dat Windows 35GB aan ruimte inneemt is normaal en is het logisch dat je van de 84GB maar 49GB ruimte ruimte hebt voor je programma’s.
   De recovery partitie gaat zeker niet na 30 dagen automatisch weg. Die wil je juist houden als je iets mis gaat met je computer en kan je hiermee opnieuw installeren.

   • Je moet gewoon win10 van scratch opnieuw installeren. Ben je van alle Medion meuk af en heb je een schone installatie. Alle drivers staan op een partitie op de harddisk, dus de SSD kan helemaal gewiped worden.
    Deze laptop staat nu voor 350 euro bij de Aldi, leuk ding.

 4. heb mijn p8612 na 9 jaren trouwe dienst, slechts 1x nieuwe accu, vervangen door uw voorgestelde notebook van aldi. Niet slecht toch ?

 5. Hallo Andre,

  Met veel interesse las ik je artikel. Zou het kunnen dat deze aanbiedingen enkel geldig zijn in de Nederlandse vestigingen van ALDI? In onze Belgische folder vind ik hier immers niets van terug.

 6. Hallo Andre, Bedankt voor de goede uitleg van deze laptop, als leek kan ik hier wat mee. Heb nog wel een vraag over de grafische chip. Ik speel spelletjes via facebook (geen 3D) kan deze processor dit aan? Hoe krijg ik mijn Office 2007 en PaintshopPro (op schijf) geinstalleerd in deze nieuw laptop.

  • Hallo Merion,

   Spelletjes via facebook kan elke processor aan.
   Dat valt niet onder 3D gaming, dus dat werkt prima.
   Als je beide programma’s op een DVD of CD hebt staan dan zou die even moeten kopiëren naar een USB-opslagapparaat. (USB stick)
   Deze kan je dan in deze laptop stoppen en beide programma’s installeren.

 7. Bedankt voor weer een goede recensie van een Aldi-aanbieding (MD61750). Omdat ik vorige week misgreep bij de weekaanbieding van Aldi, had ik nu al mijn schoenen aan…..totdat ik jouw opmerking las over de Pentium processor. Omdat ik ook v ideo wil bewerken op de laptop, heb ik dankzij jou besloten deze niet te kopen. Dank je wel!

 8. Volgens de folder is het een IPS scherm.
  De folder meldt nergens iets over een CD/DVD brander dus ik denk niet dat die erin zit.
  Maar het lijkt me een geschikte koop. (maar even kijken waar MediaMarkt mee komt met de BTW terug dagen)

  • Hallo Sjors,

   Goede vraag die je stelt.
   Mijn eerste reactie was direct, Ja.
   Maar heb het uiteraard even goed voor je nagekeken maar Medion vermeld het niet bij de specificaties.
   Op de foto die de Medion heeft geplaatst is wel een CD/DVD-brander gezien.
   Ik ga er dan maar vanuit dat de specificaties kloppen.
   En Medion een verkeerde foto heeft geplaatst.

   • Dat is dan wel ontzettend balen 🙁 🙁 :(. Na een eerdere opmerking van jou dat er wel een dvd-brander in zat en het ook op het plaatje te zien was, was dit een reden voor mij mijn broer vorige week donderdag naar de Aldi te sturen (woon zelf in het buitenland en kom over twee weken naar NL). Nu dus ontzettend balen dat dat niet zo is :(.
    Nou weer wat geleerd. Geen mensen vertrouwen als het product nog niet verkocht wordt… 🙁

    • Hallo Wilma,

     Dat is inderdaad een nadeel van de Medion computers die bij de ALDI te koop zijn.
     Het zijn unieke modellen die niet eerder te zijn of getest worden.
     Alle informatie die beschikbaar is van de website die Medion online zet.
     Helaas zit daar soms ook weer verschil in met wat de ALDI online zet.

     Je kan de laptop zonder problemen terug brengen naar de ALDI.
     Op de ALDi website staat “U kunt binnen één maand na aankoop in ieder ALDI-filiaal terugbrengen, zonder opgaaf van reden en op vertoon van uw kassabon.

 9. Dag Andre,
  Mijn Samsung tablet heeft het begeven, na drie jaar. Al eerder een nieuwe accu in laten zetten. Hij laadt nu niet meer op en het wordt me te duur om weer te repareren. Ik wil nu graag een nieuwe Aldi Medio tablet (wifi, zonder 4G) omdat zij 3 jaar garantie bieden. Heb jij enig idee of zoiets binnenkort in de verkoop komt bij Aldi?

  Vr. groet van Nynke
  20 januari 2018

 10. Stel ik wil graag deze laptop voor foto’s op te slaan en te bewerken. Tevens een dvd afkijken. Is dit mogelijk met deze laptop?

  Verder heb ik weinig tot geen kennis van computers, dus wat raad U mij dan aan?

  Alvast bedankt.

  • Hallo Ine,

   Het bewerken van foto’s is geen probleem voor deze laptop.
   Mocht je professioneel foto’s bewerken in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of vergelijkbaars.
   Dan zou ik kijken naar een snellere processor. Minimaal een Intel Core i3.
   De Pentium is een budget/basis processor en zal even tijd nodig hebben bij sommige bewerkingen.
   Maar is het puur hobby dan is deze Pentium processor voldoende.

   Het kijken van een DVD is niet mogelijk. Erg is geen DVD-speler geplaatst.

 11. Stel ik wil deze computer voor hulp bij fotograferen. Denk aan remote controle van de camera (direct het geschoten beeld zien op de laptop) en fotobewerking. Zou je deze dan aanraden of afraden? Ik heb het over grote bestanden omzetten van RAW naar JPG via bv. Gimp…
  Ik heb dus weinig verstand van al die cijfertjes in de beschrijving 😉 van deze laptop…help graag!
  Bij voorbaat dank!

  • Hallo Anita,

   Om eerlijk te zijn heb ik geen ervaring met een dergelijke situatie.
   Wel kan ik je vertellen dat ik de afgelopen maanden met een Atom X5-Z8350 hebt gewerkt in Adobe Lightroom, soort Gimp.
   Zie: https://computerkiezen.nl/computer-kopen/review-chuwi-lapbook-15-6/
   De Atom X5 is een erg langzame processor en ik kon er mee werken.
   Moest wel even geduld hebben bij het omzetten van RAW naar DNG.
   Denk 5 tot 10 seconden per foto.
   Nu is deze Pentium N4200 wel sneller, ongeveer een keer zo snel.
   Dus laat het omzetten van een foto maximaal 8 seconden duren.
   Voor echt professioneel foto bewerken met filters en andere bewerkingen zou ik toch eerder voor een Intel Core i5 kiezen.
   Dan zie je bij het veranderen van een instelling direct het resultaat in plaats van dat je even moet wachten.

 12. Beste André,

  Ik kreeg bij het openen van jouw webpagina je vraag of ik mijn Adblocker voor jou wilde uitschakelen omdat je dan inkomsten misloopt. Vervolgens zie ik op je pagina al je sponsors die deze pagina mogelijk maken. Waaronder Aldi waarvoor je de advertentie voor de laptop plaatst.
  Dit doet mij besluiten om je pagina niet meer te bezoeken.

  • Hallo Pim,

   Het klopt inderdaad dat ik in de loop van vorig jaar dit bericht aan mijn bezoekers laat zien.
   De website werd zo druk dat mijn hosting het niet meer aan kon en de laadtijden erg lang werden.
   Ik heb toen besloten om een duurder hostingpakket te nemen die deze bezoekers aantallen we aankon.

   Aangezien computerkiezen.nl voor mij een hobby project is wilde ik niet dat het mij veel geld ging kosten. Niks is immers gratis.
   Daarom heb ik enkele Google Adsense en affiliatie link op de website vermeld.
   Hierdoor verdien ik zelfs een beetje geld is het mogelijk om de website te verbeteren.

   Aan de rechterkant vind je geen ALDI als sponsor, deze bieden zelfs geen mogelijkheid voor een affiliatie link.
   Medion, die een eigen webshop heeft biedt mij ook zo’n link aan. Maar daar is de ALDI Medion computer helaas niet te koop. Als je op deze link klikt en je koopt wat bij deze winkel kan ontvang ik een kleine vergoeding. Maar niet vooraf maandelijks of een vast bedrag.

   Ik plaats deze artikelen omdat ik een aantal jaren gelden zelf opzoek was naar een bespreking van een ALDI computer. Ik vond nergens een website die dit deed en ben dit toen zelf maar gaan doen.

   Jammer dat je mijn website niet meer zal bezoeken. Ik hoop dat ik andere mensen wel hulp kan bieden.

  • Hallo Joep,

   Minecraft is een oud spel uit 2009 en is wel speelbaar op deze laptop.
   Als je van plan bent om Minecraft uit te breiden met mods en andere zaken waardoor het spel er mooier uitziet en meer zaken kan.
   Dan zou ik wel een betere processor en een grafische kaart adviseren.
   Maar voor het basis Minecraft spel is het zeker te doen.

   • Hoi André,
    Bedankt voor je advies. Mijn zoon speelt idd met mods en andere zaken.
    Welke processor en of grafische kaard zou je adviseren?

    • Daar zat ik al aan te denken.
     Heb het zelfde meegemaakt met mijn neefje.
     Die ging Minecraft ook uitbreiden en toen liep het toch minder lekker.
     Ook veranderde de interesse naar andere games en was de basis laptop niet meer voldoende.

     Ik zou adviseren om uit te kijken naar minimaal een Intel Core i3 processor.
     Denk aan de Intel Core i3-8100U of de oudere 7100U.
     Dan haal je zeker de 60 beelden per seconden.
     Mocht je een laptop kopen met 4GB aan werkgeheugen.
     Dan kan het simpel bijplaatsen van een extra module de prestaties verbeterd worden.
     Met 2 werkgeheugenmodulen kan de processor op Dual channel werken en dat is sneller dan met 1 werkgeheugenmodule.
     Je kan dan de beleving halen zoals te zien op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=VYVKZbv6m9E

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: