Home Computer aanbiedingen ALDI Medion computeraanbiedingen Multimedia PC bij ALDI – Medion AKOYA P5395D MD 8839 (23 april...

Multimedia PC bij ALDI – Medion AKOYA P5395D MD 8839 (23 april 2014)

15
Medion Akoya E2225 D (MD 8325)

Na 2 maanden wachten heeft de ALDI op woensdag 23 april 2014 weer een desktop computer van Medion in de aanbieding, de Medion AKOYA P5395 D (MD 8839). Het betreft een krachtige desktop Multimedia PC met een Intel Core i5-4440 processor, een SSD voor snelle dataoverdracht en een extra NVIDIA GeForce GTX 745 grafische kaart voor het spelen van games. Een prima desktop computer waar iedereen mee uit de voeten kan. De prijs die de ALDI vraagt voor de Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) is €599,-.

In dit artikel leest u wat u van deze computer mag verwachten en zal ik per onderdeel de computer bespreken.

Specificaties Medion AKOYA P5395 D (MD 8839)

De Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) heeft de volgende onderdelen en eigenschappen:

Processor: Intel Core i5-4440 processor
Werkgeheugen: 8GB
Opslagapparaat: SSD 64GB & hardeschijf 1TB
Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 745 (2GB)
Optische opslag: CD/DVD brander
Netwerk: Gigabit & Wifi 802.11n
Audio: 6-kanaals High Definition Audio – Microfoon – Hoofdtelefoon
Aansluitingen: 6x USB 2.0 – 2x USB 3.0 – HMDI – DVI – Multikaartlezer
Besturingssysteem: Windows 8.1
Extra: USB-muis – USB toetsenbord – Medion dockingstation 3 met USB 3.0
Afmetingen: 18x38x42cm (bxhxd)
Gewicht: 9kg

Processor: Intel Core i5-4440 processor

4de generate Intel Core i5Een belangrijk onderdeel in een computer is de processor. Dit onderdeel zorgt voor alle berekeningen en bepaalt voor een groot deel de snelheid en prestaties van de computer. De Multimedia PC van de ALDI is voorzien van een Intel Core i5-4440 processor. Dit is een recente processor uit de laatste 4de generatie Core i processoren van Intel (Haswell). De Intel Core i5-4440 heeft 4 processorkernen en deze draaien op 3.1Ghz. Met de aanwezigheid van Turbo Boost kan de processor zichzelf tijdelijk overklokken naar 3,3Ghz.

Deze processor, de Intel Core i5 is prima geschikt voor een familiecomputer. Internetten, e-mailen en tekstverwerken zal probleemloos gaan. Ook het kijken van films is geen probleem voor deze processor. Voor gamers zal deze Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) een prima aanschaf zijn te samen met de grafische kaart die ik verder op bespreek.

Kortom een prima processor voor iedereen. Bent u een fanatieke videobewerker en gamer die het beste van het beste wil dan zou de keuze voor een duurdere processor, zoals de Intel Core i7 een betere keuze zijn.

Werkgeheugen: 8GB

De hoeveelheid werkgeheugen dat een computer heeft, heeft invloed op hoeveelheid programma’s dat u tegelijk kunt gebruiken / open heeft staan. U kunt wel meer programma’s gebruiken maar uw computer zal trager reageren doordat het werkgeheugen vol zit. Daar hoeft u bij deze Multimedia PC geen zorgen over te maken. 8GB aan werkgeheugen is op dit moment voor iedereen aan te bevelen en is bijna wel standaard in computers aanwezig. Mocht u over een paar jaren het werkgeheugen toch te weinig zijn dan is deze makkelijk uit te breiden in een desktop computer.

Opslagapparaat: SSD 64GB

SSD (Solid State Drive)Het mooiste aan deze Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) desktop computer is dat deze is voorzien van een SSD opslagapparaat. Een SSD en nieuwe mogelijkheid om uw gegevens op een snelle manier op te slaan en te lezen. Dit gebeurd door middel van geheugenchips in plaats van een draaiende magnetische schijf. Meer informatie hierover leest u in een ander artikel: Opslagapparaat kiezen; HDD, SSD of SSHD. Een SSD gebruiken voor het opstarten van uw besturingssysteem, zoals Windows is ideaal. Zelfs een oude computer die wordt voorzien van een SSD zal een stuk sneller opstarten doordat de gegevens veel sneller verwerkt kunnen worden. Windows opstarten vanaf een SSD kan met gemak een halve minuut sneller klaar zijn dan van een normale hardeschijf.

Deze Multimedia PC van de ALDI is voorzien van een SSD die 64GB groot is. Persoonlijk ben ik verrast dat de Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) is voorzien van een 64GB SSD. De Medion computer die ALDI vorig jaar op 27 november 2013 verkocht was voorzien van 128GB en had dezelfde prijs. Persoonlijk vind ik een 64GB voor een SSD ook klein voor een desktop computer. U moet er namelijk voor oppassen dat u de SSD niet te vol schrijft met gegevens. Windows 8.1, die bij de computer wordt geleverd heeft ongeveer (en dan reken ik erg ruim) 50GB nodig om goed te werken. U houdt dus ongeveer 14GB aan ruimte over op uw SSD schijf. Door het gebruik van Windows en het installeren van programma zal deze 14GB snel kleiner worden.

Als u programma’s op deze computer gaat installeren moet u er goed op letten dat u deze op uw andere opslagapparaat opslaat. Want daar heeft u een zee aan ruimte…

Opslagapparaat: Hardeschijf (HDD) 1TB

Hard Disk Drive ook wel Harde Schijf genoemd…op het 2de opslagapparaat dat in de Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) heeft ingebouwd. Het betreft namelijk een vertrouwde hardeschijf met 1TB (=1000GB) aan ruimte.

Op deze harde schijf kunt u (in dit geval, moet) u al uw foto’s, films en programma’s op installeren. Deze hardeschijf is dus minder snel als een SSD maar dat is geen probleem bij bestanden die u niet zo vaak nodig bent. Immers tot een aantal jaren geleden waren we niet anders gewend dan dat er alleen een hardeschijf in een computer zat.

Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 745 (2GB)

Nvidia Grafische kaartDe Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) is voorzien van een extra grafische kaart. Hierdoor is het mogelijk om ook 3D games op deze Multimedia PC te spelen.

De NVIDIA GeForce GTX 745 is een kaart die (nog) niet in de winkels te koop is en op dit moment alleen aan systeembouwers, zoals Medion wordt geleverd. Deze grafische kaart is vrij recent in februari door Nvidia gepresenteerd en heeft een nieuwe grafische processor. Het geheugen is wel wat beperkt om deze grafische kaart tot een midden tot laag segment kwa prestaties te krijgen. De GeForce GTX 745 scoort namelijk rond de 2165 punten in Passmark. Een grafische kaart die nu wel in de winkel liggen met vergelijkbare prestaties is de GeForce GTX 650. Een grafische processor van de vorige generatie. Die is voor minder dan €100,- in de winkels te koop is en scoort 1839 punten. De GeForce GTX 745 is dus iets sneller. De snelste grafische kaarten scoren rond de 8000 punten. Maar deze kaarten kosten dan ook €800,-. Zo duur is deze computer totaal nog niet eens.

Deze grafische kaart is prima geschikt om de nieuwe games te spelen op een normale beeldschermresolutie van 1080 pixel met de grafische instellingen op gemiddeld. Wil je games spelen met betere grafische kwaliteiten dan zal je een andere grafische kaart moeten kopen. Deze kaarten kosten al gauw €200,- tot €800,-.

Overige zaken

Een aantal zaken aan Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) is standaard wat u bij alle computer zal aantreffen. De Multimedia PC is voorzien van een netwerk aansluiting en en draadloos netwerk om uw computer aan uw thuis netwerk te verbinden. Ook een CD/DVD-brander is aanwezig om CD en DVD te lezen en te beschrijven. Als extra geeft Medion nog een muis en toetsenbord bij deze computer.

Aan de bovenkant van de computerkast is deze Medion computer voorzien van een Medion Dockingstation 3. In deze uitsparing in de kast kunt u gemakkelijk een externe hardeschijf aansluiten mocht u te weinig hebben aan 1TB aan ruimte op uw harde schijf. U kunt alleen een externe hardeschijf in deze dockingstation plaatsen van Medion zelf. U kunt deze speciale externe USB harde schijf bestellen op de webshop van Medion.

Windows 8.1 Update 1De computer is voorzien van Windows 8.1. Als u de computer opstart zal u waarschijnlijk enige tijd later de opmerking krijgen dat u Windows kunt update naar Windows 8.1 Update 1. Dit is de recentste versie van Windows (april 2013) waarbij u weer op uw vertrouwde bureaublad komt als u de computer opstart. Dit zal de eerste keer dus niet het geval zijn. Er is voor mij persoonlijk nu ook geen reden meer om niet de overstap naar Windows 8.1 Update 1 te maken door het terug brengen van het vertrouwde bureaublad en het start menu zoals dit aanwezig was in Windows XP en Windows 7.

Naast het besturingssysteem heeft Medion wat software geinstaleerd. Waaronder een proefversie van Microsoft Office 365. Hierin zit onder andere de laatste versie van Word en Excel. Deze kunt u 30 dagen gratis proberen. Ook het Medion MediaPack is aanwezig met programma’s voor onder andere het bewerken van foto’s video’s en muziek. Gebruikt u dit niet dan is het aan te reden om deze software te verwijderen. Dit scheelt weer ruimte ook de SSD van 64GB.

Conclusie

Duim OmhoogHet mag denk ik geen verrassing zijn dat ik prima tevreden ben met de aanbieding die ALDI op woensdag 23 april 2014 aan ons bied. Voor €599,- koopt een een uitstekende desktop computer die voorzien is van de laatste onderdelen die er te koop zijn. Alleen de kleine SSD van 64GB baart mij zorgen voor minder ervaren computergebruikers die niet weten hoe ze programma’s op de andere grote hardeschijf kunnen installeren. Alle programma’s installeren namelijk standaard hun gegevens op de hardeschijf waar Windows op staat. Bij een 128GB SSD had wat minder problemen geven. Een volle SSD geeft namelijk problemen en Windows zal u er steeds aan herinneren als er minder dan 10% aan ruimte over is op de SSD.

Buiten dit punt is het een prima desktop computer voor deze prijs die concurrerend is met andere computerwinkels. Wil u deze computer graag in uw bezig hebben. Denk er dan om dat de ALDI-filialen maar een aantal stuks geleverd krijgen. Wees er dus woensdagochtend vroeg bij en probeer eventueel dinsdagavond tegen sluitingstijd te kijken of de Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) al in de winkel staat voor €599.-. Heeft u deze aanbieding toch gemist? Neem dan een kijkje op de webshop van Medion, wellicht vind u daar een andere geschikte desktop voor u. De Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) is daar namelijk (nog) niet op te vinden.

Twijfelt u of het kopen van een computer bij de ALDI wel een goed idee is? Lees dan verder op: ALDI computer kopen, is Medion een goede keuze?

Uw mening

Heb ik de Medion AKOYA P5395 D (MD 8839) aanbieding duidelijk en uitgebreid genoeg besproken?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

15 REACTIES

 1. Inmiddels door de jaren heen toch wel meer dan 10 computers gekocht van ALDI/Medion. Eigenlijk altijd zonder problemen. Dit was bij een zeer bekende nu nog bestaande computerzaak in Hoofddorp wel anders: Binnen een week nog niet aan de loop, wegbrengen wachten. Men zegt dat er gerepareerd is, maar ondanks uren wachten, hebben ze geen fluit gedaan, tot 3 maal toe.
  (En hoor je het personeel tegen elkaar zeggen: “Die klootzak is er weer”)
  Waarschijnlijk is er verschil in service tussen de filialen?

  Dan nog een vraagje: Misschien staat het ergens, maar ik miste of er een TV-Kaart in de computer zit. Bij mijn laatste computer zat die er opeens niet in en moest ik zelf aan het knoeien met een tv-kaart waar nauwelijks ruimte voor was en die nooit lekker heeft gelopen.

  Met vriendelijke groeten

 2. Kent iemand hier een programma omje gegevens van je oude harde schijf (alles, dus ook windows,…) over te zetten naar een nieuwe?
  alvast bedankt 😉

 3. Prima verhaal.
  Ik heb inmiddels deze PC gekocht. Goede prijs-prestatie verhouding lijkt me.
  Ben echter geen Windows fan en wil Linux installeren en dan met multi-boot werken.
  Ik krijg echter het systeem niet zo ver dat hij boot van CD.
  Loop aan tegen UEFI en BIOS settings.
  Heb al heel wat gezocht op internet, maar krijg geen eenduidige oplossing te voorschijn.
  Heb je suggesties?
  Groet, Harm

  • Hallo Harm,

   Begrijp ik het goed dat u al in de BIOS bent geweest?
   Daarin kunt u de volgorde zetten naar welke apparaten het moederbord naar moet kijken bij het opstarten.
   Als eerste apparaat zou u dan de CD/DVD-speler moeten selecteren.
   Helaas is iedere BIOS net weer anders en heb ik de PC hier niet om exacte te laten zien waar u dit kunt veranderen.
   Wellicht iemand anders van de bezoekers die Harm kunnen helpen?

 4. @ Jan en @ Computerkiezen.nl

  Het is vrij simpel de standaard gebruikers mappen te verplaatsen. Sinds Windows Vista doe je dat met een rechtsklik op de map (Documenten bijvoorbeeld) en dan naar Eigenschappen. Daar kun je vrij eenvoudig de map naar een andere lokatie (lees, andere harde schijf) laten verplaatsen. Alle software die met de gebruikers mappen werken zullen dan ook daar hun bestanden neerzetten. Zelfs downloads werken zo.

  Je kunt hier genoeg informatie over vinden trouwens op het internet. Zoek maar eens op “verplaatsen gebruikers map windows 8”.

 5. Ziet er aardig uit. Jammer vind ik dan toch dat er geen gegevens zijn over het gebruikte moederbord, waarschijnlijk wederom een uitgekleed MSI-bordje.
  Je zult het apparaat willen voorzien van extra hardware (TV-kaart, IEEE1394, enz.) en dan tot de ontdekking komen dat er maar 1 (één) slot vrij is.
  Ook geheugenplaatsen ? 2 stuks ? Neem het maar aan !

  • Hallo Peter,

   Dat is inderdaad een nadeel van kant en klaar in elkaar gezette computers door systeembouwers. Die gaan er denk ik ook vanuit dat de consument een computer koopt en er niks meer mee gaat doen qua uitbreiden. Wat juist een groot voordeel is van het universele systeem van desktop computers. Dat alle maten, protocollen en noem maar op is afgesproken.

 6. Hoe kan je ervoor zorgen dat programma’s die je wilt downloaden op de hdd komen? Of kan je dit altijd kiezen?
  En hoe is het mogelijk om de map met mijn documenten, mijn videos enz. Naar de hdd te zetten?

  • Hallo Jan,

   Een lastige vraag om in met algemeen te beantwoorden. Elk programma waarmee je iets kan downloaden werkt namelijk anders.
   Maar iedere keer als je iets download zal het programma vragen waar je wilt dat hij het opslaat. Maar soms krijg je dit scherm ook niet meer te zien als er bij de instellingen van dat het programma staat waar het altijd naar toegeschreven moet worden. Voor deze multimedia PC zou je dit naar de D:/ schijf moeten verwijzen.

   Volgens mij is het niet mogelijk om deze typische Windows mappen te verplaatsen. Maar je kan natuurlijk altijd zelf deze mappen maken op de D:/ schijf (de harde schijf) en daarin je documenten, video’s en afbeeldingen opslaan. Dit heeft ook een groot voordeel. Als je Windows opnieuw gaat installeren ben je deze gegevens niet kwijt. Dus dit is voor iedereen aan te raden.

 7. is het mogelijk om een grotere SSD zonder problemen te plaatsen en de software van de 64 GB over te zetten naar bijvoorbeeld een grotere 128GB SSD?
  Zoja, hoe kan dit gedaan worden?

  • Hallo John,

   Het plaatsen van een extra SSD zal vast geen probleem zijn. Er zal vast ruimte in de kast zijn om een SSD te monteren. Daarnaast zal er op het moederbord ook wel een SATA poort vrij zijn. De voeding zal vast ook nog wel een stekkertje ongebruikt hebben. Zoals je leest weet ik dit allemaal niet zeker. Aangezien dit soort gegevens nergens staat vermelden bijvoorbeeld of er ook vrije SATA poorten op het moederbord aanwezig zijn.

   Met een programma dat exacte kopiëren kan maken van een opslagapparaat, in dit geval de SSD zou dit mogelijk zijn. Simpeler zou denk ik zijn om Windows die je als het goed is ook bij deze computer op een DVD mee krijgt opnieuw te installeren op deze 128GB SSD.

   Bedenk wel als je dit gaat doen dat de garantie van 3 jaar komt te vervallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: