Home Computer kopen Hoe kies je een goede computer?

Hoe kies je een goede computer?

Goede computer kiezen

Wat is een goede computer? Deze vraag is niet voor iedereen met het zelfde antwoord te beantwoorden. Je moet jezelf een aantal vragen stellen om tot een goede keuze te kunnen komen. De eerste stap is volgens mij het bepalen van wat u precies zoekt, wat zijn je wensen? Zoals bij alle elektronische apparaten zijn er verschillende typen verkrijgbaar.

Bij een computer zitten de verschillen vaak in de rekensnelheid, de hoeveel opslagruimte, het formaat van de computer, de resolutie en formaat van het beeldscherm, het aantal aansluitingen, denk aan USB. De bouwkwaliteit, de hoeveelheid geluidsproductie die de computer maakt. En zo kan ik nog wel even door gaan met alle verschillen tussen alle computers die te koop zijn.

Goede computer kiezen met 3 vragen

Er zijn dus een hoop factoren waar u allemaal rekening mee kunt houden als u die ene goede computer wilt kopen die perfect bij u past. Om deze goede computer te kiezen uit het grote computeraanbod moet u zich zeker de volgende 3 vragen stellen.

 1. Waar ga je de computer gebruiken?
 2. Wat wil je met de computer gaan doen?
 3. Wat is je budget?

Waar ga je de computer gebruiken?

De eerste vraag die u zich moet stellen is waar u de computer gaat gebruiken. Krijgt de nieuwe computer een plek in de woonkamer dan is het wellicht verstandig om een mooie computer aan te schaffen die er netjes uitziet. Denk daarbij aan een all-in-one computer waarin de computer in het beeldscherm is verwerkt. Maar komt de computer in een studeerkamer dan is een desktop computer met een computerbehuizing en losse kabels een prima keuze.

Het kan ook zo zijn dat u helemaal geen ruimte heeft voor een computer op één vaste plek. Dan is wellicht de keuze voor een draagbare computer beter. Hierin is de laatste jaren een zeer uitgebreid aanbod ingekomen. Van een tablet (beeldscherm zonder toetsenbord) tot aan de bekende notebook / laptops en wat daar tussen zitten.

Denk dus goed na waar de computer komt te staan. En kies niet altijd direct voor een draagbare computer. Deze zijn altijd duurder voor dezelfde prestaties. Omdat alles kleiner en energiezuiniger moet zijn.

Computer SoortenHet kan ook zijn dat u juist een computer wilt hebben die u overal mee naartoe kan nemen. Dan is de keuze voor een lichtgewicht laptop/notebook een goede keuze voor u. En mocht u onderweg niet veel gebruik maken een toetsenbord dan is een tablet ook het overwegen waard.

Meer informatie over alle soorten computers die er tegenwoordig zijn vind u op: Verschillende computersoorten overzicht

Wat wil je met de computer gaan doen?

De tweede vraag die u zich moet stellen is wat u allemaal met de nieuwe computer wilt gaan doen. Wilt u bijvoorbeeld tekstdocumenten gaan opstellen zoals brieven of wilt u gaan internetten en e-mails versturen? Misschien bent u ook wel van plan om de computer te gebruiken als een spelcomputer en daarop de allernieuwste games te spelen.

Deze keuze heeft een grote invloed op wat voor soort computer u het beste kunt gaan kopen. Als u games wilt gaan spelen dan is het aan te raden om een computer te kopen met een krachtige processor en videokaart. Een computer om mee te internetten heeft dat niet echt nodig en is zonde van uw geld.

Het computergebruik heb ik in 3 groepen verdeelt.

Basis computergebruik

Hierin valt iedereen die af en toe van de computer gebruik maakt en de onderstaande taken op een computer uitvoert.

 • Internet browsen
 • E-mail
 • Sociale media
 • Muziek en/of films kijken
 • Tekstverwerking
 • Fotobewerking (basis)

Al deze taken kan je met alle computers uitvoeren. Je hoeft echt niet veel geld uit te geven om een computer te kopen die de taken voor jou kunnen uitvoeren. Een budget computer kan die allemaal prima aan.

Voor dit computergebruik zijn daardoor ook alle processoren die te koop zijn geschikt.

Gemiddeld computergebruik

Maakt u vaker gebruik van de computer. Bijvoorbeeld dagelijks en voert u ook een of meerdere van de onderstaande taken uit? Dan is een keuze voor een sneller systeem een goede keuze.

 • Foto bewerking (uitgebreid)
 • Video bewerking (basis)
 • Games spelen (Normale resolutie en gemiddelde kwaliteit.

Ben je actief bezig met foto bewerking in een software pakket als Adobe Lightroom dan heb je graag een wat sneller systeem. Ook voor video bewerking heeft de computer wat rekenkracht nodig.

Ook games vragen rekenkracht van de processor, maar ook vooral van een grafische kaart.

Voor dit computergebruik adviseer is minimaal een Intel Core i3 prcoessor met een basis grafische kaart.

Zwaar computergebruik

Maak je veelvuldig gebruik van een computer en wil je alles met een computer kunnen doen dan heb je een krachtig systeem nodig.

 • Video bewerking (uitgebreid)
 • Games spelen (hoge resolutie en hoge kwaliteit)

Maak je veelvuldig video opnames en bewerk je deze tot mooie filmpjes. Dan is het aan te reden hiervoor wel een krachtige computer te kopen.

Voor dit computergebruik adviseer is minimaal een Intel Core i5 processor met een goede grafische kaart. Ook 8 GB aan werkgeheugen is hierbij aan te raden.

Wat is je budget?

Budget computerDe laatste vraag die u zich kunt stellen is hoeveel geld u wilt uitgeven aan een nieuwe computer. Dit is een belangrijke vraag om te stellen omdat geld het meeste bepalende aspect is dat tot de keuze leidt van een nieuwe computer. U kunt namelijk nog zoveel wensen hebben waaraan de nieuwe computer aan moet voldoen, er moet natuurlijk wel geld voor zijn om deze aan te schaffen.

De ervaring leert dat de meeste mensen al snel boven hun budget komen. Kies daarom uw budget niet te laag. Maar hou er wel rekening mee dat u een computer koopt die op de toekomst gericht is. Neem bijvoorbeeld niet de traagste processor omdat die over 3 jaar waarschijnlijk niet meer mee kan komen. Een computer koopt je minimaal voor de komende 5 jaar.

Een realistisch budget begint bij de €600,- euro. Uiteraard kan je goedkopere computers kopen. Maar dan zal je altijd een compromis moeten sluiten. De fabrikant heeft dan altijd op iets moeten bezuinigen om een dergelijke lage prijs aan te kunnen aanbieden.

7 REACTIES

 1. ik wil heel graag een macbook air kopen maar ik weet niet of ik gewoon beter een pc kan kopen. ik heb in winkels vaak naar de macbook air gekeken maar ik weet niet of het het waard is.

  ik gebruik mijn computer het meest voor films, muziek ,school ,internet, mail en soms een game.

  • Hallo Jan,

   Macbook’s van Apple zien er mooi uit en maken gebruik van het besturingssysteem Mac OS.
   Dit werkt een beetje anders van Microsoft Windows.
   De prijs is inderdaad ook een stuk hoger dan laptops met Windows erop.
   Er zijn ook fabrikanten die modellen maken die lijken op een Macbook, maar dan met Windows.
   Het is persoonlijk waar je voor kiest, op beide systemen kan je dezelfde taken op uitvoeren.

  • Hallo Dekkers,

   Met Bluetooth kan je een draadloze verbinding maken met een ander apparaat.
   Denk bijvoorbeeld aan een smartphone of een muziekspeaker.
   In de auto wordt ook gebruik gemaakt van Bluetooth om muziek of een telefoongesprek vanaf de smartphone weer te geven op de autoradio.

 2. Waar kun je het beste terecht voor een onafhankelijk advies? Ik heb echt een nieuwe computer nodig maar in de winkel heb ik moeite met de verschillende adviezen in de verschillende winkels.. Omdat men vooral wil verkopen.
  alvast bedankt
  mvg

  • Hallo Berg,

   Voor onafhankelijk advies over computers denk ik aan partijen als de consumentenbond, tweakers.net, hardware.info, computeridee, computer!totaal.
   Dit zijn journalistieke redacties die tests en informatie publiceren over computergerelateerde vragen.
   Ook deze bronnen gebruik ik om kennis die ik heb opgedaan te delen.
   Maar vergeet ook niet diverse computerforums op deze websites waar je vragen kan stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: