Home Computer kopen Laptop kopen? 10 tips voor het kopen van een laptop

Laptop kopen? 10 tips voor het kopen van een laptop

26929
6
Laptop merken

Een nieuwe laptop kopen doe je niet elke dag. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden. Stel je zelf de vraag wat wil je met de laptop gaan doen? Hoe meer wensen je hebt hoe krachtiger de laptop moet zijn.

Om het voor jou wat gemakkelijker te maken. Heb ik 10 tips voor je opgeschreven waar je op kan letten bij het kopen van een laptop. Met deze 10 punten heb je een goede basis welke laptop het beste bij jou pas.

De 10 tips staan in willekeurige volgorde. Dus het is niet zo dat tip 1 belangrijker is dan de rest.

10 laptop kooptips

 1. Besturingssysteem
 2. Formaat
 3. Gewicht
 4. Beeldschermresolutie
 5. Processor
 6. Grafische kaart
 7. Werkgeheugen
 8. Opslagapparaat
 9. Aansluitingen & verbindingen
 10. Accucapaciteit

1. Besturingssysteem

Laptop OS Windows OSX ChromeDe eerste laptop kooptip is om als eerste het besturingssysteem te kiezen. Het besturingssysteem is het programma waarmee je de laptop gebruikt, lees bestuurt. Je hebt keuze uit 3 besturingssystemen.

 • Windows (van Microsoft)
 • OS X (van Apple)
 • Chrome (Google)

De keuze in laptops met het Windows besturingssysteem is enorm groot. Iedere fabrikant heeft wel laptops te koop met Windows als besturingssysteem.

Als je voor OS X kiest ben je gebonden aan Apple. Alleen Apple levert haar laptops met OS X als besturingssysteem.

Een redelijke nieuw besturingssysteem is Chrome. Google heeft ook een besturingssysteem gemaakt dat je vooral ziet bij simpele computers. Er zijn maar enkele fabrikanten (zoals Samsung, HP en Acer) die laptops verkopen met Chrome. Deze laptops noemen we ook wel Chromebooks.

2. Formaat

Kijk goed naar het formaat van de laptop die je gaat kopen. Je hebt kleine modellen met een formaat van 10.1 inch (25.6 cm) beeldscherm tot en met modellen met een groot formaat van 17.3 inch (43.9 cm).

Laptops met een groot formaat beeldscherm hebben hierdoor ook direct een groter formaat behuizing. Het beeldscherm zit immers in de klep van de laptop verwerkt.

Laptop Formaten

Veel voorkomende maten van laptops zijn:

 • Klein – 10.1″, 11.6″, 12.5″
 • Middel – 13.3″, 14.0″, 15.4″
 • Groot – 15.6″, 17.3″

Om voor jezelf te beoordelen wat jij een fijn formaat vind. Is het slim om eens een computerwinkel of elektronica zaak binnen te lopen en de verschillende formaten te beoordelen.

3. Gewicht

Laptop op handSamen met het formaat speelt het gewicht van de laptop hierbij ook direct een rol. Hoe groter een laptop is, hoe waarder die meestal wordt.

Toch zijn er ook grote laptops die niet heel zwaar zijn. Hierbij kan je denken aan de Ultrabooks met een zeer dun en slank ontwerp.

Gewicht van de verschillende formaten laptops

 • 10.1″ tussen de 1.0 – 1.4Kg
 • 11.6″ tussen de 1.3 – 1.5Kg
 • 12.5″ tussen de 1.2 – 1.8Kg
 • 13.3″ tussen de 1.2 – 2.2Kg
 • 15.6″ tussen de 1.8 – 2.8Kg
 • 17.3″ tussen de 2.8 – 4.8Kg

Hoe groter het formaat hoe hoger het gewicht. Zoek je een laptop die je vaak met je mee zal nemen, dan is de keuze voor kleine laptop met een lager gewicht een logische keuze.

Is de laptop voor in huis bedoelt. Ook wel een desktopvervanger genoemd, dan is een 15.6 inch of het grootste formaat van 17.3 inch een prima keuze.

4. Beeldschermresolutie

Niet alleen het formaat van het beeldscherm is belangrijk. Maar ook de beeldschermresolutie is belangrijk om naar te kijken. De beeldschermresolutie bepaald namelijk hoeveel werkruimte je op een beeldscherm hebt. Dus het beeldschermformaat zegt niets over de beeldschermresolutie.

Bekendste beeldschermresoluties van laag naar hoog:

 • 1280×800 (WXGA)
 • 1366×768 (WXGA Wide)
 • 1600×900 (WXGA++)
 • 1920×1080 (Full HD 1080p)
 • 2560×1600 (WQXGA)
 • 2560×1440
 • 2880×1620
 • 2880×1800
 • 3200×1800
 • 3840×2160 (Ultra-HD)

Hierbij is de 1920×1080 (Full HD 1080p) beeldschermresolutie tegenwoordig wel de minimale beeldschermresolutie wat je zou wil hebben voor een beeldscherm. Lage resoluties werken over het algemeen minder fijn. Toch zijn deze lagere  beeldschermenresoluties wel vaak te vinden in goedkope laptops.

Ook hierbij geldt. Loop eens een computerwinkel of elektronica zaak binnen en vergelijk de verschillende beeldschermresoluties. Een te hoge beeldschermresolutie vindt ook niet iedereen fijn. Op het beeldscherm wordt namelijk alles kleiner op het beeldscherm getoond.

5. Processor

Voorbeeld van een processor uit een deskstop computer

Een belangrijk deel dat de prijs en de rekenkracht van de laptop bepaald is de processor. Dit onderdeel zorgt voor alle bekeringen die gedaan moeten worden. Hoe sneller de processor deze berekeningen kan maken, hoe sneller de laptop.

Er zijn zeer veel verschillende processoren te koop. De 2 bekende merken zijn Intel en AMD. Intel heeft 6 processorseries voor in laptops.

 • Intel Celeron
 • Intel Pentium
 • Intel Core M
 • Intel Core i3
 • Intel Core i5
 • Intel Core i7

Ben je opzoek naar een simpele laptop voor dagelijks gebruik van kantoortaken dan is een Intel Celeron of Pentium voldoen. Gebruik je de laptop ook wel eens voor simpele games of wat zwaardere programma’s, dan is een Intel Core M of i3 aan te raden. Waarbij de Intel Core M zeer energiezuinig is waardoor hij langer op een accu kan werken.

Gebruik je de laptop veelvuldig en maak je gebruik van zwaardere programma’s dan is een Intel Core i5 of i7 aan te raden. Uiteraard loopt de prijs iedere keer een stapje op bij een processor met meer rekenkracht.

6. Grafische kaart

Grafische kaart in een laptopBijna alle processoren in laptops hebben wel een videochip in de processor ingebakken. Bij Intel processoren heet dat Intel HD Graphics. Hierdoor is gamen wel mogelijk, maar alleen op lage resoluties en lage grafische kwaliteit.

Ben je van plan om serieus te gamen op de laptop. Dan is een extra grafische kaart in de laptop een must. Bekende grafische kaarten  in laptops zijn.

 • nVidia GeForce
 • AMD Radeon

7. Werkgeheugen

SODIMM GeheugenElke computer heeft een snel werkgeheugen om data tijdelijk in op te slaan. Zodra de processor de data weer nodig heeft kan de processor dit snel weer opvragen. De hoeveelheid werkgeheugen heeft invloed op de snelheid van de laptop. Maar meer geheugen betekend niet gelijk een betere prestatie.

De hoeveelheid geheugen dat in laptop word geleverd ligt tussen de 2GB en 32GB. Daarbij is 4GB het gemiddeld en prima voor iedere laptop.  8GB en meer is alleen aan te raden als je de laptop gebruikt voor gaming of andere zware toepassingen als foto- en videobewerking.

8. Opslagapparaat

HDD van een laptopHet opslagapparaat van uw data heeft invloed op de snelheid van de laptop. De vertrouwde harde schijf (HDD) begint traag te worden in vergelijking met andere onderdelen in de laptop, die steeds sneller worden. Een laptop is zo snel als het traagste onderdeel. En vaak is dat het opslagapparaat, de harde schijf.

Gelukkig hebben we tegenwoordig SSD opslagapparaten. Waarbij de data op snelle geheugenchips wordt bewaard in plaats van op een draaiende magnetische schijf.

Verschillende soorten opslagapparaten in laptops:

Harde schijven kan je in verschillende snelheden krijgen. De 4200rpm is de traagste en de 7200rpm is de snelste. Vaak zie in laptops de 5400rpm versie.

De beste keuze is om een laptop te kopen met een SSD. Deze zijn zeer snel en geven de beste prestaties. Het nadeel is dat ze duurder zijn en vaak minder opslagcapaciteit hebben.

Wat duurdere laptops hebben de mogelijkheid om 2 opslagapparaten in te bouwen. Dan zie je vaak een kleine SSD waarop het besturingssysteem staan zodat die snel werkt. En een grote HDD waarop bestanden zoals documenten, foto’s en muziek op staat.

Een tussenweg is de SSHD. Dit is een combinatie van een SSD en een HDD in één apparaat.

9. Aansluitingen & verbindingen

Bekijk bij het kopen van een laptop ook naar de aansluitingen die de laptop heeft. Het is zonde als u een laptop koopt waar later van blijkt dat deze niet de juiste verbindingen of voldoende aansluitingen heeft.

Aansluitingen op een laptop

Denk aan de volgende aansluitingen & verbindingen:

 • USB (2.0, 3.0, micro, type C)
 • Video (HDMI, VGA, DVI, Displaypoort)
 • Bluetooth
 • FireWire
 • Thunderbolt
 • Expresscard
 • WiFI 802.11 (G, N, AC)
 • Geheugenkaart lezer
 • Ethernet (netwerkpoort)

10. Accucapaciteit

Laptop accuDe laatste laptop kooptip is om naar de accucapaciteit te kijken als je een laptop gaat kopen die vooral onderweg, waar geen netspanning is gebruikt gaat worden.

De accucapaciteit wordt uitgedrukt in Wh, Watt per Hour (uur). De meeste laptop accucapaciteiten liggen tussen de 30Wh en de 60Wh. Zware gaming laptops hebben we accucapaciteiten van 180Wh.

Hoe groter de accucapaciteit zegt niet direct iets over hoelang een laptop zonder netspanning kan werken. Een zware gaming laptop met een 180Wh accu kan wel eens eerder leeg zijn dan een energiezuinige ultrabook met een 30Wh accu.

Vind je het belangrijk dat een laptop lang zonder netspanning kan werken. Zoek dan naar reviews van laptop die zijn getest door journalisten. Fabrikanten geven vaak geen of onjuiste tijdaccu op hoelang een laptop zonder netspanning kan werken.

Wordt de laptop vooral in huis gebruikt, dan maakt de accucapaciteit weinig uit. Wanneer de accu van de laptop bijna leeg is kunt u deze weer direct opladen.

Tot slot

Ik zeg altijd tegen iedereen dat het slim is om ook in de winkel alle laptop modellen te bekijken. Je kan dan goed zien hoe groot hij is, ook hoe zwaar en hoe het toetsenbord aanvoelt. Alle zaken dat lastig uit een folder of op internet is te zien. Ga je bijvoorbeeld een laptop kopen bij Media Markt kijk dan niet alleen op de website maar dus ook in de winkel.

6 REACTIES

 1. Hallo Mandy,

  Nee, dat is zo niet te zeggen.
  Dat hangt namelijk of hoeveel energie alle computeronderdelen gebruiken aan energie.
  Denk aan de processor, moederbord, werkgeheugen, opslagapparaten, eventueel een videokaart en niet te vergeten het beeldscherm.
  Het energieverbruik van een processor is te vinden op de website van de fabrikant.
  Bij de andere onderdelen is dat erg lastig.
  Daarom is het verstandig om opzoek te gaan naar praktijktesten met ervaringen hoelang de laptop op de accu werkt.
  Aan de accucapaciteit van bijvoorbeeld 31 Watt per uur is dus niet direct een tijd te koppelen als je het verbruik niet weet.

 2. Als je een laptop neemt van 31 Wh, hoelang doe je daar dan ongeveer mee totdat de batterij leeg is?

 3. Super handige tips, heb ik zojuist gebruikt bij het uitkiezen van mijn nieuwe laptop. Ik mis nog één belangrijke tip: vergelijk ook de prijzen bij verschillende shops. Hier zit soms behoorlijke verschillen in zoals ik nu ook weer ondervond bij de laptop die ik heb gekocht.

 4. Hallo Jaap,

  Ik ben het daar niet direct met je over eens.
  Als je niet veel programma’s tegelijk gebruikt is een dualcore procerssor (met 2 kernen) met een hogere kloksnelheid.
  In theorie sneller dan een quadcore processor (met 4 kernen) met een lagere kloksnelheid.
  Bij de keuze van een processor zou ik mij daarom ook niet teveel laten leiden door het aantal kernen alleen.
  Kijk ook naar de kloksnelheid, hoeveelheid cachegeheugen en zaken als Turbo Boost en Hyper-Threading.
  En om het helemaal simpel te maken. Kijk alleen naar Core i3, i5 of i7 om een indicatie te krijgen over de prestaties van de processor.

 5. Quad core of dual core processor maakt ook erg veel verschil.
  Samengevat heb je voor een quadcore meer waar voor je geld (betere prestaties & snelheid doet niet onder aan dual core)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Beveiligingsvraag: