Home Computer kopen Review: Chuwi Lapbook 15.6 (Atom X5-Z8350)

Review: Chuwi Lapbook 15.6 (Atom X5-Z8350)

8
Chuwi Lapbook 15.6

Ben je opzoek naar een simpele draagbare computer en wil je niet meer dan €200,- uitgeven? Dan heb ik een draagbare computer voor je gevonden die wellicht voldoet aan jou wensen. De Chuwi Lapbook 15.6 met een Intel Atom X5-Z8350 processor is zeker niet de snelste. Maar hij kan wel alle basis taken aan.

De Chuwi Lapbook 15.6 is (nog) niet in Nederland te koop. Maar via het internet kan je vandaag de dag ook zonder problemen winkelen in het buitenland, bijvoorbeeld in China. Van de Chinese webshop GearBest ontving ik een exemplaar van de Chuwi Lapbook 15.6. In deze review bespreek ik wat je van deze draagbare computer met een prijs van onder de €200,- kan verwachten.

Chuwi: bekend merk in China

Je zal vast nog niet eerder van het merk Chuwi gehoord hebben. Dat is helemaal niet zo gek aangezien Chuwi nog niet in Nederland actief is. Maar het merk is in China al erg populair. In 2004 is Chuwi begonnen met het ontwerpen en bouwen van computers. Sinds een aantal jaren zijn ze strategische partners van Intel en Microsoft.

Chuwi is dus al enkele jaren bezig. Door de groeiende mogelijkheden van shoppen in het buitenland wordt Chuwi ook in het Westen steeds bekender. Chuwi verkoopt haar computers namelijk in China met lage Chinese prijzen. Om hier van te kunnen profiteren kan je Chuwi producten kopen bij Chinese webshops als GearBest die zich steeds meer richten op Westerse landen.

Laten we eens kijken naar de Chuwi Lapbook 15.6.

Specificaties: Chuwi Lapbook 15.6

Processor: Intel Atom X5-Z8350
Beeldscherm: 15,6 inch, Full HD 1920 x 1080 pixels resolutie
Grafische kaart: Nee
Grafische chip: Ja, Intel Graphics HD 400
Werkgeheugen: 4 GB DDR3L
Opslagapparaat: 64 GB eMMC
Optische opslag: Geen
Draadloos netwerk: Wi-Fi IEEE 802.11N
Aansluitingen: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Afmetingen: 37.1 x 2.2 x 24.0 cm
Gewicht: 1.89 kg (incl. accu)

Chuwi Lapbook 15.6

Processor: Intel Atom X5-Z8350

Intel Atom x3 x5 x7De Intel Atom processor is een zeer energiezuinige processor. Hij verbruikt namelijk maar 2 Watt aan energie. Dat is erg weinig. De Intel Atom processor is hier ook speciaal voor gemaakt om zo energiezuinig mogelijk te zijn.

De Intel Atom processor is hierdoor ideaal voor in simpele draagbare computers. Denk aan netbooks, cloudbooks en tablets. Hierdoor kan je voor een langere tijd op je draagbare computer werken. Omdat de accu een langere tijd zonder netspanning kan.

Naast de lage stroomverbuik is de processor ook erg goedkoop. De Atom chip is namelijk zo klein dat er vele Atom chips tegelijk gemaakt kunnen worden waardoor de productiekosten laag zijn. Uiteraard zijn er ook nadelen aan een Intel Atom. De processor is namelijk niet erg snel. Het is één van de langzaamste processoren die je kan kopen. Maar voor simpele computertaken als internetten, tekstverdeling en het bekijken en luisteren van video’s is het voldoende.

De Intel Atom X5-Z8350 heeft 4 processorkernen die met een kloksnelheid van 1.44GHz werken. Als de processor het druk heeft kan hij zichzelf verhogen naar 1.92GHz. Deze techniek noemen we Turbo Boost. De Hyper-Threading techniek heeft de Intel Atom processor niet. Waardoor de processor 1 taak per processorkern, dus 4 taken tegelijk kan verwerken.

Processorprestaties

Als je de processor prestatie vergelijkt met andere processoren dan scoort de Intel Atom X5-Z8350 niet hoog. Met 1261 punten staat hij in de top 5 van de minst presterende processoren die je nu kan kopen. Dit komt door het simpele ontwerp van de processor en het zeer lage energieverbruik waardoor hij niet de kracht heeft als een Core i3 processor.

Mobiele processor prestatieoverzicht

De Intel Atom processoren zijn samen met de Celeron processoren traag te noemen. Maar als je niet meer processorkracht nodig bent is een een zwakke processor voldoende.

 

Grafische chip: Intel HD Graphics 400

Intel HD GraphicsChuwi Lapbook 15.6 beschikt niet over een losse grafische kaart. Maar de Intel Atom X5-Z8350 beschikt wel over een grafische chip. De Intel HD Graphics 400 grafische chip heeft maar beperkte kracht. Oudere games in lage resolutie zijn speelbaar. Maar recente games zijn veel te zwaar voor deze chip.

Deze grafische chip is vooral bedoelt om 2D beeld te maken en is in staat om 4K video’s af te kunnen spelen. Ook kan hij grafische programma’s iets sneller weergeven. Maar in combinatie met een trage Atom processor hoef je daar niet veel van te verwachten.

Werkgeheugen: 4GB DDR3L

Voor budget computers is 4 GB aan werkgeheugen bijna standaard te noemen. Soms komt je nog wel modellen tegen met 2GB, maar deze zou ik tegenwoordig wel afraden. De Chuwi Lapbook 15.6 heeft gelukkig wel 4GB aan werkgeheugen. Met deze hoeveelheid kan je prima een aantal programma’s tegelijk open hebben staan. Of meerdere tabs in je internet browser zonder dat de computer direct traag wordt.

Wil je graag meerdere taken tegelijk doen dan zal je merken dat 4 GB aan de krappe kant is en zal de computer wat langzamer reageren.

Kwa werkgeheugen techniek is er nog gebruik gemaakt van DDR3. Maar wel met de nieuwe standaard DDR3L. Dit is een verbeterde versie waarbij het werkgeheugen minder energieverbruikt en dat is weer goed voor een langere accuduur. Bij veel nieuwe computer zie je dat DDR4 werkgeheugen wordt gebruikt.

Opslagapparaat: 64GB eMMC

eMMC geheugenVoor de opslag van je gegevens heb je de beschikking over een kleine hoeveelheid van 64GB eMMC flashgeheugen. Flashgeheugen is het zelfde geheugen als wat er in een digitale camera gaat. Alleen zit het vast gemaakt in de draagbare computers, dit wordt eMMC geheugen genoemd.

Dit eMMC geheugen is stukken sneller dan een normale harde schijf. Maar kan echt niet tippen aan de snelheid van en SSD. Een SSD is namelijk op een snellere manier verbonden met de processor en heeft ook slimmere controlers. Dat moet de eMMC helaas missen. Het plaatsen van flashgeheugen is een goedkope manier om relatief snel opslaggeheugen in een computer te plaatsen.

Het nadeel is altijd de kleine hoeveelheid opslagruimte. Met 64GB zal het geheugen snel vol zitten als je veel gegevens op je draagbare computer mee wilt nemen. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een externe hardeschijf. Deze kan je makkelijk aansluiten via USB.

 

Beeldscherm: 15.6 inch Full HD

Chuwi Lapbook 15.6Het 15.6 inch formaat is een populaire afmeting van draagbare computers. Deze kom je het vaakst tegen.  Maar ook kleine maten tot aan 10 inch kom je steeds meer tegen. Een kleiner formaat is handig bij het meenemen, maar heeft ook een nadeel. Het toetsenbord wordt hierdoor ook wat kleiner.

 

Resolutie: Full HD 1920 x 1080 pixels

Full HD logoNaast het formaat van het beeldscherm is ook de resolutie belangrijk. Deze geeft aan uit hoeveel puntjes (pixels) het beeld is opgebouwd. Hoe meer pixels een beeldscherm heeft hoe scherp het beeld is.

De Chuwi Lapbook 15.6 heeft een Full HD scherm dat bestaat uit 1920 pixel in een breedte en 1080 pixels in de hoogte. Dit is een ideale resolutie voor het bekijken van video’s. Bijna alle video’s worden namelijk in Full HD uitgebracht.

Het is in dit budget segment een uitstekende resolutie. Vaak zie je ook lagere resolutie als 1366×768 pixels voorbij komen.

 

Beeldschermtechniek: TN

De Chuwi Lapbook 15.6 is voorzien van een beeldscherm dat is gemaakt met de TN techniek. De TN techniek zie je vaak in goedkopere beeldschermen en draagbare computers. Een betere een duurdere techniek is IPS.

TN heeft als nadeel dat de inkijkhoek erg klein is. Zodra je wat scheef voor het beeldscherm zit veranderen de kleuren. Wit wordt geel of blauw afhankelijk van de hoek waarmee je naar het beeldscherm kijkt. Bij IPS heb je hier geen last van en is de inkijkhoek namelijk heel erg groot. Daarbij heeft IPS een betere kleurenweergave en het contrast is hoger, zwarter is zwarter. Dit is ideaal voor beeldbewerking.
Een voordeel van TN is weer dat de reactietijd sneller is. Snelle beelden in films of gaming kunnen beter op een TN beeldscherm weergegeven worden. TN is namelijk sneller in het verwisselen van kleuren in pixels.

Chuwi Lapbook 15.6 Sticker
Chuwi Labook 15.6 komt in een bruine doos met kleine sticker

Review: Chuwi LapBook 15.6 in de praktijk

Doordat Gearbest mij een exemplaar ter beschikking heeft gesteld ben ik deze keer ook in staat de computer in de praktijk te testen. Ik heb de Chuwi LapBook 15.6 de afgelopen 6 weken gebruikt. Heb taken die ik normaal op mijn desktop doe op de Lapbook gedaan en ik hem mee op vliegvakantie gehad. Daar heb ik hem gebruikt voor internettten, opslag van foto’s en het bewerken van foto’s in Adobe Lighroom CC Classic.

Ik heb in die weken een goed beeld kregen van de Chuwi LapBook 15.6. De eerste ervaring was het uitpakken en opstarten.

Verpakking: Hoe is de laptop ingepakt?

Chuwi heeft de lapbook in een simpele kartonnen doos verpakt. Het is een saaie bruin kartonnen door met alleen het logo van Chuwi. Geen mooie glanzende verpakking met foto’s een specificaties. Gewoon lekker simpel puur voor het vervoer. Dit doet Chuwi overigens bij alle producten zie het maakt. Uiteraard scheelt dit weer een deel in de kosten.

De lapbook zelf zit in een dunne stoffen zak ter bescherming. Deze ziet er netjes uit en is ook prima geschikt om te gebruiken als je de lapbook zelf gaat vervoeren. In de doos zit verder nog een soort piepschuim om het stevig in de doos te laten zitten. Tussen toetsenbord en het beeldscherm zit ook een dunne stoffen bescherming.

Chuwi Lapbook 15.6 verpakking
De Chuwi Lapbook 15.6 verpakking zit in een saaie bruine doos.

Eerste indruk: Wat valt er op?

De vormgeving van de Chuwi LapBook 15.6 ziet er gelikt uit. Het is een slank model met mooie ronde lijnen. Als je hem vast houdt voelt hij zwaarder aan dan dat ik dacht dat hij eruit ziet. Maar het is dan ook geen ultrabook waar vooral naar het gewicht wordt gekeken.

Als je snel zou kijken en je vertelt iemand dat dit een hele dure Apple is zou ik je gelijk geloven. Het ziet er niet goedkoop en onverzorgd uit. Er is duidelijk aandacht besteed aan de vormgeving.

Chuwi lapbook 15.6 logo

Behuizing: Waar is de laptop van gemaakt?

De lapbook 15.6 van Chuwi is gemaakt van plastic. Ik denk een paar keer goed gooien en er is wel iets stuk. Het plastic heeft een matte licht korrelige afwerking. De kleur is mooi wit en glimt dus niet. Rechtsonder is in een normaal formaat het Chuwi logo geplaatst.

Als je de lapbook open doet dan zijn de randen van het beeldscherm zwart gemaakt. Persoonlijk vind ik dit een goede keuze dan een witte rand. De toetsen van het toetsenbord zijn ook zwart. De rest om het toetsenbord en de trackpad zijn in dezelfde kleur wit.

Chuwi lapbook 15.6 open

Eerste keer opstarten & installeren

Voordat ik de eerste keer ging opstarten besloot ik hem aan te sluiten op het stroom. Geen idee hoe vol de accu geladen is. Je wilt niet dat de laptop tijdens het installeren uit valt. Bij het intoetsen van de ‘Power’ knop gebeurde er niks. Geen geluid, geen beeld, maar na 2 seconden wel een groen lampje boven de F2 toetsen. Het duurt daarna nog 20 seconden voordat het beeld aan gaat. De laptop is duidelijk voor de eerste keer aan het opstarten.

Hierna loop je de standaard Windows 10 installatie door. Je voert je land in, de gewenste toetsenbord indeling, de tijdzone en natuurlijk de licentievoorwaarden van Microsoft.

Na al deze instellingen en een paar keer opnieuw opstarten verzocht Windows mij op updates te downloaden en daar was hij een behoordelijke tijd (1,5 uur) mee bezig. Ook daarna was de lapbook erg traag. Ik heb hem een nachtje laten staan zodat hij alles kon verwerken. Daarna was de snelheid een stuk beter.

Toetsenbord: Hoe is de indeling? Tikt het lekker?

Het toetsenbord werkt prima. Geen slecht functionerende toetsen gehad tijdens het gebruik. Het was voor mij wel even wennen dat de toetsen een kleine travel hebben. Dat betekene dat je de toetsen maar een klein stukje in hoeft in te drukken.

De indeling van de toetsen is ook zoals je gewend bent. Er zit alleen geen numeriek gedeelde aan de rechterkant. Dit kan je wel oproepen met de blauwe ‘Fn’ toetsen. Ook het € teken mist op de 5. Maar werkt wel gewoon met ‘Crtl’+’Alt’+’5’.

Wat ik persoonlijk wel vervelend vond was de ‘Power’ knop. Deze is namelijk rechts bovenin het toetsenbord geplaatst. Ik heb deze een paar keer verward met de ‘Delete’ knop die ernaast zit. Hierdoor had ik een paar keer dat ik per ongeluk op de ‘Power’ knop drukte in plaats van ‘Delete’. De plaatsing van de ‘Power’ knop had ik graag op een aparte plek gezien en niet in het toetbordlayout.

Chuwi Lapbook 15.6 toetsenbord
Het toetsenbord met rechts bovenin de POWER knop.

Onder het toetsenbord zit een witte trackpad. Deze werkt zoals je verwacht. Ondersteuend ook de Windows gestures waardoor je bijvoorbeeld snel in en uit kan zoemen door 2 vingers naasr elkaar te bewegen.

De rechter en linker muisknop zijn in de trackpad verwerkt en zie je niet. De gehele onderkant van de trackpad beweegt naar beneden. Vooral de werking van de rechter muisknop heeft mij irritatie opgeleverd. Vaak registreede hij een linker muis knop.

Beeldscherm: Wat is de kwaliteit van het beeldscherm?

Het is duidelijk dat er een lage kwaliteit TN paneel is gebruikt. De kijkhoeken zijn namelijk beperkt. Als je er recht voorzit zie je al aan de boven- en onderkant een kleur verloop.
Zit je er ook maar iets scheef naast dan zie je dat het beeld donker afloopt. Zelf ben ik een IPS paneel gewend waar de kijkhoeken groot zijn. Ik vond het wel storend dat je het al merkte als je er ook al recht voor zat. Als je scheef er opkijkt is het met de TN techniek logisch dat de kleuren verschuiven.

De afwerking van het paneel is mat. Dat is erg positief. Hierdoor zit je geen reflecties in het scherm. Zo zie je jezelf niet de hele tijd, maar ook lampen niet. Het beeld is hierdoor niet zo kleurrijk als mogelijk is.

Het beeld kan goed fel. In kon zonder problemen in de zon op de lapbook werken als ik in Windows 10 de helderheid op 100% zetten. Bij het gebruik binnen had ik hem vaak op 25% en soms 50%.

Het instellen van de helderheid kan overigens alleen software mating in Windows. Op het toetsenbord zitten geen knoppen om de helderheid aan te passen. Gelukkig doe je dat niet heel vaak, maar was handig geweest.

 

Geluid / speakers: Hoe is het geluid van de speakers?

Het geluid van de speakers is slecht. En dan druk ik mij nog mild uit. Ik kan er helaas niks positiefs van maken. Twee kleine speakerjes zitten aan de onderkant van de Lapbook. Bij het afspelen van muziek komt het er vervormt uit. Het klinkt hol, ver weg en mist veel lage tonen. Een smartphone kan met het kleine formaat nog beter muziek weergeven. Er is duidelijk bespaard op de speakers. Kortom wil je deze laptop gebruiken voor muziek of het bekijken van films dan raad ik je hem af.

Het slechte geluid komt echt door de speakers. Sluit je een hoofdtelefoon of externe speakers aan via de 3,5mm audiojack aansluiting. Dan is het geluid prima. Je hebt geen last van de vervorming of een rare toon in het geluid.

Chuwi Lapbook 15,6 onderkant
Aan de onderkant zijn rechts en links 2 kleine speakers gemaakt vreselijk geluid

 

Batterij: Hoelang kan je op een acculading werken?

Mijn ervaring in de afgelopen paar weken is dat de accu tussen de 6 á 7 uur de Lapbook kan voorzien van stroom. Daarbij had ik het beeldscherm op 50 á 75% helderheid staan. Zet je het beeld feller op 100% dan zal de accu tijd uiteraard wat afnemen. En zet je hem lager op 50% of 25%, want ik persoonlijk ook nog prima vond werken. Dan gaat de accu  tegen de 7 uur mee. En dit is dan met gebruik van internetten, Youtube kijken, Word tekstverwerken en fotobewerking in Adobe Lightroom CC Classic.

Binnenkant van de Chuwi Lapbook 15.6
Binnenkant van de Chuwi Lapbook 15.6 met de zwarte accu

Opladen: Hoelang duurt het opladen?

Heb een paar keer de Lapbook vanaf 5% laten opladen naar 100%. Duurde terwijl ik gebruik aan het maken was van de laptop rond de 6 uur. Daarbij stond het beeldscherm gemiddeld op 50% helderheid. Ik heb niet getest hoelang het duurt om op te laten als de laptop uit staat. Dus zal dus korter zijn dan 6 uur. De Lapbook 15.6 beschikt niet over een snellaad functie.

Chuwi Lapbook 15.6 oplader
USB adapter waarmee je de Chuwi Lapbook 15.6 oplaad

Verbindingen: Wat is de kwaliteit van het draadloze netwerk & Bluetooth?

In de LabBook 15.6 is voorzien van Wifi met de verouderde N standaard. De huidige snellere standaard in AC. Met de Wi-Fi IEEE 802.11N, zoals hij volledig heet kan je in theorie een snelheid van 100 Mbps kunnen halen. In de praktijk is dit lager.

Zelf heb ik ook nog een 802.11N router op 2.4GHz en kon ik mooi de snelheid testen. Op een afstand van 5 meter vanaf mijn router haalde ik snelheden van rond de 29 MBps. Als ik de test nog eens deed maar dan met mijn LG Nexus 5X telefoon dan haald ik 82 MBps. Dat is wel een verschil en komt wellicht door de dual band die in de telefoon zit.

Niemand zit 5 meter van zijn router en ben ik een verdieping hoger gegaan.  Daar is de afstand van de router ongeveer 10 meter met een betonnen vloer ertussen. Dan haalde ik een snelheid van 17 Mbps. Met de telefoon 43 Mbps.

Kortom de snelheid neemt uiteraard af door de grotere afstand en meer objecten tussen het signaal. De snelheid van de Lapbook blijft achter op de betere WiFi chip die in de LG Nexus 5X zit.

In de praktijk betekend dit dat het niet mogelijk is om Youtube filmpjes te bekijken op fullHD resolutie. Als ikd at deed dan schokte het beeld om een aantal seconden. De kwaliteit verlagen naar 720P zorgde wel voor een vloeidende weergave.

Met Bluetooth heb ik geen problemen of bijzonderheden waargenomen. Verbindingen werden snel gelegd en bleven stabiel.

 

Netwerk: Ook een netwerk aansluiting?

Nee, je hebt geen mogelijkheid om de presaties van je netwerk te verbeteren door een netwerkkabel te gebruiken. De Chuwi Labook 15.6 is maar zeer beperkt uitgerust met aansluitingen.

Chuwi Lapbook 15.6 linkerkant
Aan de linkerkant: Power, USB3.1 en HDMI

Aan de linkerkant zit een aansluiting voor de stroomadapter. Daarnaast een USB 3.1 poort die te herkennen is aan de blauwe kleur. En daarnaast een HDMI aansluiting om het beeld op een monitor of televisie weer te geven.

Chuwi Lapbook 15.6 rechterkant
Aan de rechterkant: Micro-SD, Audio, USB 2.0

Aan de rechterkant zijn ook 3 aansluitingen. Te beginnen ruimte voor een Micro-SD kaartje. Een 3,5″ audio uitgang voor bijvoorbeeld een hoofdtelefoon en als laatset nog een USB 2.0 poort. Dat is alles kwa aansluitingen.

 

Opslagapparaat: Hoe presteert de eMMC van 64GB?

Chuwi Labbook 15,6 eMMC snelheidPersoonlijk vond ik dit de snelheid van de Lapbook 15.6 tegen vallen. Het opstarten van bijvoorbeeld Word neemt zeker 20 seconden in beslag. Ook het volledig opstarten van Adobe Lightroom CC Slassic duurt al snel 30 seconden. Het opstarten van Windows 10 duurt 15 seconden nadat je hem aan gezet.

Met CrystalDiskMark heb ik getest welke snelheiden het eMMC geheugen kan halen. Dit was een snelheid van 138MB/s. Als je het vergelijkt met een harde schijf is dat best goed. Met een harde schijf kan je snelheden van rond de 100MB/s verwachten. Voor een eMMC.

Kortom de eMMC presteert prima volgens verwachting. Dat de laptop wat langer komt volgens mij dan vooral door de trage Atom processor.

 

Opslag: Hoeveel opslagruimte heb je?

De Chuwi Labbook 15.6 is voorzien van een 64 GB eMMC opslag. In Windows is dat omgerekend 57.6 GB waarvan er nog 40 GB vrij was. Na het installeren van alle updates was er nog 28,9 GB vrij.

Kortom je hebt duidelijk minder ruimte om data op te slaan dan dat er is vermeld. Dit geldt niet alleen voor Chuwi maar voor alle fabrikanten.

Binnenkant van de Chuwi Lapbook 15.6
Moederbord van de Chuwi Lapbook 15.6 met eMMC opslagchip.

Prestaties: Welke taken kan deze laptop aan?

Voor €200,- kan je niet teveel verwachten. Bij het opstarten van programma’s moet je al even wachten. Maar ook zaken die je in programma’s doet kent soms enige vertraging. Zo heb ik bijvoorbeeld foto opslagen in Adobe Lightroom CC Classic. Dit ging verbazingwekkend goed tot dat je gaat bewerken. Dan moet je geduld hebben.

Het duurt namelijk één tot 2 seconden voordat je bewerking als preview is te zien. Daar valt me te werken, maar niet voor elke dag. Voor enkele keer een foto bewerken is dat zeker te doen.

Lichtere programma’s als Word of internetten werken beter. Word werkt vloeiend en merk je niks van een trage Atom processor. Ook internetten werkt prima maar het laden van pagina’s duurt soms wel even. Dit komt misschien wel weer door de minder presterende WiFi.

Kortom, vlot en snel zal ik het zeker niet noemen. Dit is ook het geval als je programma’s gaat installeren. Daar moet je echt even geduld voor hebben en duurt snel enkele minuten.

Binnenkant van de Binnenkant van de Chuwi Lapbook 15.6
Binnenkant van de Chuwi Lapbook 15.6

Geluidsproductie: Hoeveel lawaai maakt deze laptop?

De laptop zelf maakt helemaal geen lawaai. Er zit namelijk geen ventilator in. De processor wordt namelijk volledig passief gekoeld. De behuizing wordt hierdoor wel wat warmer. Maar heb dat niet als hinderlijk ervaren.

Het enige geluid dat de laptop maakt is als je aan het typen bent. De toetsen maken een normaal niveau lawaai. Maar door het ontbreken van een ventilator ervaarde ik persoonlijk meer lawaai van de toetsen. Maar dit is dus niet zo.

De Chuwi Lapbook 15.6  wordt gekoeld met een koperen plaatje
De Chuwi Lapbook 15.6 wordt gekoeld met een koperen plaatje

Conclusie: Erg goedkope laptop voor basis taken

Voor rond de €200,- kan je uit China een erg goedkope laptop kopen die voor dit geld niet in de Nederlandse winkels te vinden is. Natuurlijk zitten daar voor- en nadelen aan. De prijs van de Chuwi Lapbook 15.6 ligt rond de €150,- tot €160,- euro bij GearBest. Met eventuele BTW en invoersrechten erbij kom je dan rond de €200,-

Dat is geen geld als je kijkt wat je er voor krijgt. Voor meer informatie over hoe je een laptop uit China kan bestellen verwijs ik je graag naar de volgende pagina.

Ik heb persoonlijk plezier beleefd aan de Chuwi lapbook 15.6. Voor €200,- is het een prima laptop voor erbij. Of voor de kinderen die een basis laptop nodig zijn voor school is dit prima te gebruiken.

Hoewel ik het zelf door fotobewerking heb gebruikt raad ik het niet aan. door de kleine kijkhoek zie je niet goed of de kleuren wel juist zijn. Zelf ervaarde ik dat de foto’s die ik op de lapbook had bewerkt te rood waren als ik ze op mijn gekalibreerde monitor bekeek. Er zit dus ook een kleurafwijking in het beeld.

RECENSIES OVERZICHT
Processor
Werkgeheugen
Grafische kaart
Opslagapparaat
Extra's
Prijs

8 REACTIES

  1. hallo ik ben van plan deze ook aan te schaften nu is mijn vraag kun je aan de onderkant er ook een 3.5 harddrive in installeren ? ik heb hier nog een 250Gigg liggen
    zou leuk zijn als die er ook bij in past, voor extra als een antivirus, en wat andere programma’s

  2. Hoi André,

    Dank je wel voor de uitgebreide test. Voor wat mijn vrouw ermee doet, is dit een enorme stap voruit. Ik heb via de reacties van eerdere AliExpress kopers kunnen opmaken dat de inklaring en btw neerkomt op zo’n 48 euro. De prijs daar is nu 163, dus dan zit je op 210 euro. En dan een 1TB externe USB 3 harde schijf, en ze zit gebakken volgens mij. Volgens mij is daarvoor idd geen alternatief in NL te vinden. Als developer heb ik een sterkere nodig, en veel meer schijfruimte. Wist je trouwens dat je ook intel core i7 laptops kunt vinden? Ik zag er een voor nog geen 400 euro, tel er 100 euro bij op voor de douane, doet me wel twijfelen.

    Groet, en nogmaals dank,
    Jeroen

  3. Hoi André,

    Heb je al wat kunnen testen? Mijn vrouw heeft een nieuwe computer nodig, vooral voor internetten en tekstverwerken en foto’s opslaan. Die foto’s kunnen naar een externe schijf, dus ik zat te denken aan deze laptop. Op AliExpress lijkt het me nu de beste optie voor die prijs (163 euro) dus ik ben benieuwd of je ‘m aanraadt.

    • Hoi Jeroen,

      Ja, ik heb de Chuwi Lapbook 15.6 de afgelopen 6 weken getest.
      Hij is inderdaad vooral geschikt voor tekstverwerking en ook internetten.
      Als moet je daar niet meer dan 4/5 tabbladen van open hebben staan.

      Voor dat geld is het zeker een prima aankoop.
      Ik vind het een prima laptop voor erbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: