Home Computer onderdelen Wat is een AMD Ryzen processor?

Wat is een AMD Ryzen processor?

AMD Ryzen logo

Ryzen is een merknaam van AMD voor haar nieuwe processoren. AMD Ryzen processor is een compleet nieuw ontworpen processor die begin 2017 is geïntroduceerd.

De Ryzen processor is gebouwd op basis van de nieuwe Zen-architectuur. Zen is daarmee de opvolger van de oude Bulldozer architectuur. Hiermee is AMD weer in staat processoren te maken die de snelheid van Intel aankunnen. Het is zeer aan te nemen dat de naam Ryzen meerdere jaren gebruikt zal worden. Net zoals Intel dit doet met haar Intel Core i-serie.

Met de introductie van Ryzen processor voor desktops heeft Intel na jaren weer een concurrent. De AMD Ryzen processor presteren namelijk net zo goed als de bekende Intel Core i3, i5 en i7 processoren. Kortom er is in jaren weer echt wat te kiezen kwa processoren. Daarbij zijn de prijzen van AMD Ryzen processoren goedkoper dan die van Intel.

 

Ryzen processor: desktops en draagbare computers

AMD Ryzen Desktop ProcessorOp dit moment (eind 2017) zijn er alleen nog maar desktop processoren van Ryzen te koop. Maar AMD is druk bezig om begin 2018 ook met processoren te komen met lager stroomverbruik en geïnterneerde grafische chips. Deze zijn dan speciaal geschikt voor in draagbare computers.

We kunnen in 2018 dus ook laptops in de winkels verwachten met Ryzen Mobile (voorheen Raven Ridge) processoren. Op dit moment heeft alleen Intel dergelijke processoren.

 

AMD Ryzen 3, 5 & 7 processoren

Om de prestaties van de Ryzen-serie processoren snel te kunnen zien maakt AMD gebruik van submerken. Net zoals Intel maakt AMD gebruik van de cijfers 3, 5 & 7 om de oplopende prestaties aan te geven.

AMD Ryzen 3 is geschikt voor basis computergebruik.
De AMD Ryzen 5 zijn wat krachtiger en zijn meer geschikt voor fotobewerking en gaming. Als laatste is er de AMD Ryzen 7 processor voor de veeleisende gebruiker.

Deze 3 Ryzen-series vallen in Mainstream segment en zijn geschikt voor de normale consument. Ze maken allemaal gebruik van de AM4 socket met 1331 pinnen.

AMD Ryzen 3, 5 & 7

High-end: AMD Threadripper

Wil je de allersnelste processor dan moet je naar het high-end platform van AMD. Dit is meer geschikt voor de zeer fanatieke gebruikers. Bij AMD heten deze processoren de Threadripper. Deze zijn wel een stuk duurder dan de Ryzen processoren.

Ryzen 2 geintroduceerd

In april 2018 heft AMD de 2de generatie AMD Ryzen processoren geïntroduceerd. Deze processoren zijn iets verbeterd ten opzichte van de eerste generatie. De prestatieverbetering van 3% is minimaal. De productie van de eerste generatieprocessoren heeft AMD per direct gestopt. De 2de generatie processoren is te herkennen aan de 2xxx benaming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: