Home Computer onderdelen Betekenis van Intels processornamen en letters

Betekenis van Intels processornamen en letters

Opbouw Intel processornamen

Als u opzoek bent naar een computer dan let u uiteraard op de processor die erin zit. De processor bepaalt immers voor een groot deel de snelheid en de kosten van een computer. Om snel te kunnen zien welke processor in de computer zit, is het handig om te weten hoe de processornamen van Intel zijn opgebouwd.

De processornamen van Intel zijn namelijk sinds een aantal jaren duidelijk opgebouwd. Waarin je enkele jaren geleden nog goed op zoek moest welke processor nu beter was dan de andere, is dit tegenwoordig veel makkelijker, mitst je het idee er achter kent.

Daarom heb ik dit artikel geschreven waardoor je in de winkel makkelijker kan zien welke processor beter presteert dan de andere en of het een bijzonder model betreft.

Als voorbeeld heb ik de Intel Core i7-4900MQ processor gepakt om uit te leggen hoe je deze processornaam kunt lezen.

Processor naamgeving Intel core-i-serie

De processornaam zijn uit de volgende 6 onderdelen opgebouwd:

 1. Brand – het merk
 2. Brand Modifier – de versie van het merk
 3. Gen Indicator – welke generatie de processor is
 4. SKU Numeric Digits – uniek getal die indicatie geeft van de prestaties
 5. Processor Line – letter die aangeeft waar de processor voor bedoelt is
 6. Letter Suffix – extra letter die bijzonderheden aangeeft

 

Brand – het merk van de processor

Intel BrandIn het eerste gedeelte van de processornaam wordt het merk (brand in het engels) genoemd. Het bekendste merk van Intel is op dit moment natuurlijk de Intel Core serie. Maar andere processor series van Intel zijn de Intel Atom die zeer energiezuinig zijn, de Intel Xeon voor krachtige prestaties in servers en de Intel Pentium en Intel Celeron voor goedkope computers met redelijke prestaties.

 

Brand Modifier – de versie van het merk

Intel Brand ModifierBinnen een merk kunnen verschillende versies zijn. Bij de Intel Core serie is dit goed uit te leggen. In de Intel Core serie heb je de Core i3, Core i5 en de Core i7. Waarbij de Core i3 de minste prestaties levert en de Core i7 de meeste. Meer informatie over deze Intel Core i3, i5 en i7 serie vind je in mijn andere artikel: Wat is een Intel Core i3, i5, i7 processor?

 

Gen Indicator – welke generatie de processor is

Intel Generation & SKU Numeric DigitsDe Gen indicator bestaat uit één cijfer en geeft aan in welke generatie de processor zich bevind. De Intel Core i7-4900MQ is een processor uit de 4de Haswell generatie. Bij de 5de generatie Broadwell gebruikt Intel een 5. En nu bij de huidige 6de generatie Skylake vind je het cijfer 6 als eerst cijfer. De generaties voor de 4de worden aangegeven met een 3 of een 2.

De allereerste generatie Intel Core processoren hebben geen cijfer. Deze hebben een naam als deze: Intel Core i7-920 met maar drie cijfers in plaats van vier.

Informatie over de verschillende generaties Intel processoren vind je op: Intel Core i generatie

 

SKU Numeric Digits – uniek nummer die indicatie geeft over de prestaties

Intel Generation & SKU Numeric DigitsDe 3 cijfers achter de generatie indicator geven een indicatie over de prestaties in een nummer van 000 tot 999. U kunt hierdoor gemakkelijk binnen dezelfde processor serie zien welke processor meer prestaties bied. In ons voorbeeld de Intel Core i7-4900MQ bied meer prestaties dan een Intel Core i7-4700MQ processor. De ene bied een prestatie van 900 en de andere 700.
Denk erom dat dit vergelijken alleen mogelijk is binnen dezelfde serie. Dus het vergelijken tussen een Core i3 en een Core i7 op basis van deze 3 cijfers gaat niet op. Ook als processoren een letter achter hun naam hebben staan, zoals ik hieronder verder uitleg, kan deze indicatie een verkeerd beeld geven.

Kortom het is echt een indicatie, maar wel te gebruiken bij het snel vergelijken.

Wanneer een processor een update krijgt dan zal de processornaam ook veranderen in deze 3 cijfers. Zo heeft de Core i7-4850HQ na een update het getal 10 erbij gekregen en werd de nieuwe naam Core i7-4860HQ.

 

Processor Line – letter die aangeeft waar de processor voor bedoelt is

Intel Processor LineIntel maakt processoren voor verschillende doeleinden. Processoren die in een desktop computer geplaatst kunnen worden hebben vaak geen serie kenmerk.

Processoren die minder energie nodig hebben en daardoor ook minder warmte produceren hebben dat wel. Deze processoren zijn geschikt voor in draagbare computers zoals notebooks (laptops), ultrabooks en tablets. Ook worden er processoren gemaakt voor all-in-one computers waarin de processor al vast op het moederbord zit vastgemaakt, embedded heet dat.

Voor draagbare computers wordt standaard de letter M gebruikt, behalve in de 2de generatie Intel Core serie waar niks achterstond (wat erg lastig was). Processoren die nog minder energie gebruiken krijgen in plaats van een M de letters U of Y achter hun naam. Deze processoren zijn bijzonder geschikt voor ultrabooks en tablets. In de eerste generatie Intel Core processoren werden de letters UM gebruikt. Vanaf de 3de generatie is die M komen te vervallen.

Overzicht van letters die gebruikt worden voor processor groepen:

 • Geen letter – standaard processor voor de mainstream markt zoals desktops
 • M – Standaard mobile processor voor in notebooks (laptops)
 • L – Laag energiezuinige (Low power) processor voor in notebooks (laptops)
 • U – Extra energiezuinige (Ultra-low power) processor voor in ultrabooks
 • Y – Super zuinige (Ultra-low power) processor voor in ultrabooks
 • E – Embedded processor, die vast zit aan het moederbord

 

Letter Suffix – extra letter die bijzonderheden aangeeft

Intel Letter SuffixDe belangrijkste letters voor desktop processoren zijn de K, S, R en T. De K processoren hebben een ontgrendelde kern multiplier dat het gemakkelijk maakt om de processor over te klokken.

De S en T processoren gebruiken minder energie door de processor langzamer te laten lopen. De S werd gebruikt in de 2de generatie van de Intel Core processoren, de T kwam bij de 3de generatie erbij omdat ook de Turbo Boost kloksnelheid lager werd gezet. De R is bij de 4de generatie Intel Core processoren gekomen en geeft aan dat het de best mogelijke grafische chip de Iris Pro, in de processor is ingebouwd.

Naast deze letters heeft Intel ook nog extra letters die bijzonderheden kunnen aangeven. Door de jaren heen heeft Intel deze letter soms dubbel gebruikt in verschillende processor series waardoor de betekenis niet altijd helder is. Bij meerdere betekenissen heb ik dit vermeld. Ook zijn er combinaties van letters mogelijk, zoals tussen de processor serie en een bijzonderheid.

 • EQ – Embedded processor met hoge prestaties
 • G – Ontgrendelde multiplier processor, makkelijk om over te klokken (zelfde als K)
 • HQ – Quad-core processor (4 kernen) met een Iris Pro Graphics grafische chip
 • K – Ontgrendelde multiplier processor, makkelijk om over te klokken (zelfde als G)
 • J – Processor heeft NX (No-execute, or Execute disable, bit) optie.
 • MQ – Quad-core processor (4 kernen) met een HD 4600 grafische chip
 • MX – Extreme versie van een mobile processor met een ontgrendelde multiplier (zie X, K & M)
 • P – Heeft geen (of slechte) grafische chip in de processor
 • Q – Hoge prestatie versie
 • QM – Quad-Core (4 kernen) standaard mobile processor
 • S – “Performance optimised lifestyle”, heeft een lage processor kloksnelheid, verlaagde energiegebruik en warmte ontwikkeling
 • T – “Power optimised lifestyle,” heeft een lage processor en Turbo Boost kloksnelheid, een groot verlaagt energie gebruik en warmte ontwikkeling
 • X – Extreme version

 

Uw mening

Heeft dit artikel u geholpen?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

7 REACTIES

 1. Er staan diverse taalkundige fouten met de begrippen cijfer, getal en nummer: bijvoorbeeld 4700 is een getal, en 4 is een cijfer.

 2. Interessant artikel

  Is het uit de processor line/letter suffix duidelijk te achterhalen of een Mobiele CPU gesoldeerd is aan het moederbord is of niet?

 3. Dit is duidelijke en handige informatie waar ik veel aan heb. Op veel sites wordt er wel eens gevraagd welke generatie je hebt. Ik had geen flauw idee, nu wel. Ik weet nu dus ook dat mijn i3-530 een van de eerste generatie is.

 4. Nu heb je meer cijfers en letters bijvoorbeeld: Intel i7 4900MQ SR15K en Intel i7 4900MQ QDME
  Wat betekent de laatste 5 tekens op de type nummer van de CPU?

  • Hallo John,

   Die letters heeft voor de consument geen betekenis en je zal ze nooit zien bij complete laptops.
   Deze kom je alleen tegen als je losse mobiele processors als bedrijf koopt.
   De letters geven aan welke versie/stepping de processor heeft.
   Deze informatie is voor een normale consument niet interessant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: