Home Computer onderdelen Broadwell, de vijfde generatie Intel Core processoren

Broadwell, de vijfde generatie Intel Core processoren

0
Broadwell processor

In 2014 presenteerde Intel Broadwell. De naam voor de vijfde generatie processoren op basis van de bekende Core serie. Broadwell is de opvolger van de Haswell. Haswell was 4de generatie processor die in 2013 op de markt kwam. Deze nieuwe 5de generatie Broadwell processoren worden met nog kleine transistoren gemaakt. Hierdoor worden de chips kleiner en nog energiezuiniger.

Het grote voordeel van deze nieuwe 5de generatie Broadwell processoren is het afgenomen energieverbruik. Hierdoor kunnen draagbare computers, zoals notebooks, laptops en ‘2-in-1’ computers langer werken zonder netspanning.

Er zullen 3 verschillende series van de Broadwell processoren uitkomen. De Intel Core M processor met een zeer laag energie verbruik voor tablets, ‘2-in-1’ computers en ultrabooks. De U-processoren van de bekende Intel Core i3, i5 en i7 serie voor in draagbare computers als laptops en notebook. En er zijn C-processoren voor in desktop computers.

Wat is Broadwell?

Broadwell is de naam voor de 5de generatie processoren van Intel. Voor de ontwikkeling van processoren maakt Intel gebruik van een “Tick-Tock” strategie. Bijna ieder jaar maakt Intel een nieuwe serie processoren die verbeteringen heeft ten opzichte van de vorige.

Het ene jaar verbeteren ze bij Intel de processoren door een bestaande processoren kleiner te maken. De productiewijze gaan ze dan verbeteren. Hierdoor geeft de processor minder warmte af en kunnen er meer processor op dezelfde oppervlakte worden gemaakt. Deze vorm van verbetering noemt Intel een ‘Tick’.

Het jaar daarop gaat Intel het ontwerp van de processor, ook wel de architectuur genoemd helemaal opnieuw ontwerpen. De productiewijze van de processor blijft dan wel hetzelfde. En dit noemt Intel een ‘Tock’. Dus elke 2 jaar (om en om) komt er een kleinere processor en een nieuwe architectuur.

Intel Tick TockMet deze 5de generatie processoren van Intel zijn we bij een Tick. De architectuur van de processor is (bijna) gelijk gebleven aan die van Haswell. Het is juist de manier van het maken van een processor dat verbeterd is.

De 4de generatie Haswell Core werd met de 22nm techniek gemaakt. De nieuwe Broadwell processoren wordt met de 14nm techniek gemaakt. Dit bekent dat alle transistoren (schakelaartjes die in een processor zitten) nog kleiner zijn geworden. Hierdoor is de processor nog kleiner maar is de processor ook energiezuiniger geworden.

Meer informatie over de Tick Tock strategie en de vorige Generaties vind u in het artikel: Intel Core i generaties (Tick Tock strategie)

Drie segmenten Broadwell processoren

In de Broadwell serie zullen 3 verschillende merken processoren op de markt komen. Dat was hiervoor ook al maar was nooit zo duidelijk voor de consument te zien. Door echt verschillende merken te gebruiken hoor Intel dit te verbeteren.

Intel Core M processor

Intel Core mDe eerste processor serie is in november 2014 gepresenteerd. De Intel Core M processor. In de 4de generatie Haswell processoren waren dit nog de Intel Core i3, i5 en i7 processoren met een Y achter hun processornaam. Als kenner wist je wat deze Y betekende maar voor de consument was dit lastig.

Deze processoren zijn speciaal bedoelt voor extra energiezuinige computers zoals tablets, ultrabooks en ‘2-in-1’ computers.

Meer informatie over de Intel Core M processoren heb ik opgeschreven in een apart het artikel: Wat is een Intel Core M processor?

U-processoren voor laptops en notebooks

Intel 5de generatie BroadwellProcessor op basis van Broadwell voor draagbare computers zijn in januari 2015 gepresenteerd. Dit zijn de U-processoren en zijn ook duidelijk te herkennen aan de U in de processornaam. Deze nieuwe processoren zie je steeds meer terug in nieuwe laptops en notebooks. Naast de U zijn de Broadwell processoren ook te herkennen aan het eerste cijfer, dat is een 5. Bijvoorbeeld de Intel Core i3 – 5010U

Meer informatie over de U-processoren heb ik geschreven in het artikel: Broadwell U-processoren: 5de generatie Core i3, i5 en i7

C-processoren voor desktops

Deze laatste Broadwell processoren die in juni 2015 zijn gepresenteerd zijn voor in desktop computers. Deze zullen C-processoren worden genoemd.

Intel heeft tot nu toe maar 2 C-processoren gemaakt.

  • Core i5 – 5675C
  • Core i7 – 5775C

Ze beiden geschikt om in een moederbord te plaatsen met een socket LGA1150 en een Z97-of H97-chipset. De reden waarom er niet meer komen is omdat de volgende 6de generatie Skylake er al zeer snel aankomt.

We kunnen wel stellen dat de 5de generatie Broadwell processoren vooral voor draagbare computers is gemaakt. Skylake zal juist zich weer richt op extra power.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: