Home Computer onderdelen Waarom is de ene Core i processor sneller dan de andere?

Waarom is de ene Core i processor sneller dan de andere?

14
Logo Intel Core 5de generatie Broadwell

Alle processoren (in dezelfde generatie) worden bij Intel op dezelfde manier gemaakt. De verschillen in prestaties tussen de processoren komt door een aantal factoren.

 • Aantal processorkernen
 • Kloksnelheid
 • Cache geheugen
 • Hyper-threading
 • TurboBoost

In dit artikel een uitleg van deze 5 variabelen.

Processorkernen

Een processor kan uit 1 of meerdere processorkernen bestaan. Hoe meer kernen een processor heeft hoe meer taken hij tegelijk uit kan voeren. Tegenwoordig is het normaal dat een processor minimaal 2 processorkernen heeft. De verwacht is dat het aantal kernen in een processor alleen nog maar zal toenemen.

Kloksnelheid

Elke processorkern kan een aantal taken per seconden uitvoeren. Een processorkern met een snelheid van 1 GigaHertz (GHz) is gelijk aan 109 Hz (1 000 000 000 hertz). De processorkern kan dus iedere 1 nanoseconde en berekening doen.

Verhoog je de kloksnelheid dan zal het aantal keren dat een processorkern een berekening kan doen toenemen.

Vroeger, voor 2009, was de kloksnelheid de voornaamste indicatie om te zien hoe snel een processor was. Tegenwoordig zegt de kloksnelheid helemaal niets meer direct over de prestaties. Dus staar je niet meer blind op alleen de kloksnelheid.

Cache geheugen

In de processor is een hoeveelheid super snel geheugen geplaatst waarin de processor gebruik van kan maken om data tijdelijk in op te slaan. Dit super snelle geheugen is erg duur.

Hoe meer van dit cache geheugen hoe meer data de processor dicht bij zich kan houden. Dit levert betere prestaties op. De hoeveelheid cache geheigen loopt tegenwoordig van 1 MB tot aan 20MB

Hyper-threading

Om processoren met meerdere processorkernen slimmer met elkaar te laten samenwerken is de techniek Hyper-threading bedacht. Hierdoor neemt de prestatie met 5 á 10% toe.

Meer uitleg over Hyper-threading vind u in het artikel: Wat is Hyper-threading?

TurboBoost

Een andere techniek om processoren met meerdere processorkernen efficiënter te laten werken is de TurboBoost. Deze techniek kan de kloksnelheid van alle processorkernen onafhankelijk van elkaar verhogen of verlagen. Stel er wordt maar 1 processorkern gebruik en de andere doet niks. Dan zal de TurboBoost de kloksnelheid van de gebruikte processorkern verhogen zodat deze sneller klaar is met zijn taak.

Samenvatting

Met aan en uitzetten van al deze variabelen maakt Intel verschillende processoren. Zo heeft een Core i3 processor wel Hyper-Threading maar geen TurboBoost. De Core i5 heeft geen Hyper-Threading maar wel TurboBoost. En de Core i7 tenslotte heeft meerdere processorkernen en heeft zoals Hyper-threading en TurboBoost.

Model Core i3 Core i5 Core i7
Processorkernen 2 2 of 4 4, 6 of 8
Cache (MB) 3 4 4 of 6
Hyper-threading Ja Nee Ja
TurboBoost Nee Ja Ja

 

14 REACTIES

 1. Hallo,

  Ik heb de kans om een MacBook Pro Retina AZERTY 13.3 inch (early 2015) met Intel DualCore i7 5de generatie 3,1 GHz – Turbo Boost 3,4 GHz, 16GB, aan te kopen voor €949. Lijkt me een goede deal maar ik vroeg mij af of deze performant genoeg is om de laatste versies van de Adobe creatieve cloud, vooral Photoshop en Lightroom, optimaal te gebruiken.
  Thanks!

 2. Beste André,

  Erg fijn deze handige uitleg in verschillende artikelen, die uiteindelijk de doorslag zijn geweest in de keuze die ik heb gemaakt voor een nieuwe Macbook pro!

  Bedankt en groetjes,

  Shaniqua

 3. GOEDEMORGEN ANDRE JE ARTIKELEN ZIJN TOO THE POINT EN HEEL GOED TE BEGRIJPEN JE UITLEG IS SUPER IK HEB ER VEEL BAAT BIJ .IK BEN VAN PLAN OM EEN MAC 27 INCH TE KOPEN MET 32 GB GEHEUGEN EN 1 TB OPSLAG VOOR MIJN MUZIEK. IK BEN EEN BEVLOGEN HOME[TAPER].
  MIJN VRAAG IS HOEVEEL GB HEEFT HET MUZIEKPROGRAMMA,,SMART VIENNA ORCHESTRE]
  NODIG OM GOED TE KUNNEN DRAAIEN,BEN JE DAAR MEE BEKENT?

  GROETEN PETER EN EEN PRETTIG WEEKEND.

 4. Beste Andre,

  Ik kan een laptop kopen met een i5 met een video kaart nvidia P5000. Echter ook een i7 met een videokaart nvidia P5000.
  Zit hier nu echt verschil tussen?

  • Hallo Chris,

   Tussen een Core i5 en een Core i7 processor zit zeker verschillen.
   Helaas vermeld je niet om welke generatie het gaat.
   Maar de kloksnelheden van de Core i7 zullen zeker hoger zijn.
   De Core i7 zal extra processorkernen hebben en afhankelijk van de generatie zowel Hyper-threading als TurboBoost.

 5. Laatste zin moet staan “zowel” ipv “zoals” o.a., leek me. Verder niet alles gelezen, maar gevonden wat ik zocht, een schamel bedankje kan er zelfs vanaf, doeg.

  Voel vrij na event. corrigeren bericht te verwijderen (ff voor alle, a.u.b.).

 6. Ik beschik over een AMD Radeon RX 580 met 8 gigabyte geheugen erop. Zou je misschien nog wat uitgebreider in kunnen gaan op het kiezen van een grafische kaart? Daar is slechts 1 beknopt artikel van op je site. Verder goed bezig.

 7. Je uitleg is zeer goed. Als hardcore gamer beschik ik gelukkig over een computer met een I7 processor en een krachtige videokaart (8 gigabyte), 16 gigabyte RAM en een Terabyte SSD. Ik ben in 2009 overgestapt naar de 1e generatie I7, met een ATI Radeon grafische kaart (die zijn overgekocht door AMD), sindsdien heb ik een aantal keren mijn grafische kaart vervangen. Vorig jaar heb ik mijn moederbord en processor en RAM geheugen vervangen en ben ik overgestapt naar een 6e generatie I7, met DDR4 RAM geheugen. Mijn I7 uit 2009 is dus ruim 7 jaar mee gegaan. Maar begon een bottleneck te vormen voor de nieuwere videokaarten. Voor mij geen andere keuze dan een I7.

  Als ik het goed begrijp is een I9 niet per definitie beter voor gamen dan een I7. Ik zat er over te denken om over te stappen naar een I9, maar als dat feitelijk geen meerwaarde biedt voor gamen dan zie ik daar toch vanaf. Een I9 hangt een aanzienlijk prijskaartje aan.

  • Hallo Ruud,

   Bedankt voor je compliment.
   Voor gaming heb je inderdaad geen Intel Core i9 nodig op het High-End DeskTop (HEDT) platform.
   Ook processoren die uit komen op het mainstream platform zijn snel genoeg om de grafische kaart bij te kunnen houden.
   Als je een Core i5 processor hebt, is deze snel genoeg om de grafische kaart bij te houden.
   Op dit moment is de bottleneck de grafische kaart, want niet iedereen heeft een GTX 1080 (Ti) of beter.

 8. Inderdaad, waar is de tijd,
  dat ik zelf moest programmeren op een okkazie BBC-microcomputer met reeds twee processoren en slechts 3Mb intern geheugen + opname recordertje als extern geheugen! Anders kon je opnieuw beginnen na het afzetten van je pc.
  Toen programmeerden we dingen, zoals het automatisch alfabetisch herschikken van rijen woorden, enz… Waar was je “Windows” ?!?!?!?! In de buik van …. onze bekende (toen nog) Microsoft student.
  De “basis” van de computer hardware techniek is echter in grote lijnen nog steeds dezelfde!
  Alleen kleiner, sneller en krachtiger. De toepassingen fenomenaal!

  Bedankt,
  Roland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: