Home Computer onderdelen Waarom is de ene Core i processor sneller dan de andere?

Waarom is de ene Core i processor sneller dan de andere?

7231
2
Logo Intel Core 5de generatie Broadwell

Alle processoren (in dezelfde generatie) worden bij Intel op dezelfde manier gemaakt. De verschillen in prestaties tussen de processoren komt door een aantal factoren.

  • Aantal processorkernen
  • Kloksnelheid
  • Cache geheugen
  • Hyper-threading
  • TurboBoost

In dit artikel een uitleg van deze 5 variabelen.

Processorkernen

Een processor kan uit 1 of meerdere processorkernen bestaan. Hoe meer kernen een processor heeft hoe meer taken hij tegelijk uit kan voeren. Tegenwoordig is het normaal dat een processor minimaal 2 processorkernen heeft. De verwacht is dat het aantal kernen in een processor alleen nog maar zal toenemen.

Kloksnelheid

Elke processorkern kan een aantal taken per seconden uitvoeren. Een processorkern met een snelheid van 1 GigaHertz (GHz) is gelijk aan 109 Hz (1 000 000 000 hertz). De processorkern kan dus iedere 1 nanoseconde en berekening doen.

Verhoog je de kloksnelheid dan zal het aantal keren dat een processorkern een berekening kan doen toenemen.

Vroeger, voor 2009, was de kloksnelheid de voornaamste indicatie om te zien hoe snel een processor was. Tegenwoordig zegt de kloksnelheid helemaal niets meer direct over de prestaties. Dus staar je niet meer blind op alleen de kloksnelheid.

Cache geheugen

In de processor is een hoeveelheid super snel geheugen geplaatst waarin de processor gebruik van kan maken om data tijdelijk in op te slaan. Dit super snelle geheugen is erg duur.

Hoe meer van dit cache geheugen hoe meer data de processor dicht bij zich kan houden. Dit levert betere prestaties op. De hoeveelheid cache geheigen loopt tegenwoordig van 1 MB tot aan 20MB

Hyper-threading

Om processoren met meerdere processorkernen slimmer met elkaar te laten samenwerken is de techniek Hyper-threading bedacht. Hierdoor neemt de prestatie met 5 á 10% toe.

Meer uitleg over Hyper-threading vind u in het artikel: Wat is Hyper-threading?

TurboBoost

Een andere techniek om processoren met meerdere processorkernen efficiënter te laten werken is de TurboBoost. Deze techniek kan de kloksnelheid van alle processorkernen onafhankelijk van elkaar verhogen of verlagen. Stel er wordt maar 1 processorkern gebruik en de andere doet niks. Dan zal de TurboBoost de kloksnelheid van de gebruikte processorkern verhogen zodat deze sneller klaar is met zijn taak.

Samenvatting

Met aan en uitzetten van al deze variabelen maakt Intel verschillende processoren. Zo heeft een Core i3 processor wel Hyper-Threading maar geen TurboBoost. De Core i5 heeft geen Hyper-Threading maar wel TurboBoost. En de Core i7 tenslotte heeft meerdere processorkernen en heeft zoals Hyper-threading en TurboBoost.

Model Core i3 Core i5 Core i7
Processorkernen 2 2 of 4 4, 6 of 8
Cache (MB) 3 4 4 of 6
Hyper-threading Ja Nee Ja
TurboBoost Nee Ja Ja

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Beveiligingsvraag: