Home Advies Hoeveel werkgeheugen heeft je computer nodig?

Hoeveel werkgeheugen heeft je computer nodig?

13
Hoeveel werkgeheugen

Voor een basis computer raad ik je minimaal 4 GB (GigaByte) aan werkgeheugen aan. Maak je meer gebruik van de computer waarbij je ook (soms) gebruik maakt van foto- en videobewerkings programma’s? Dan is 8 GB aan hoeveelheid werkgeheugen aan te raden. Ook voor 3D-gaming is 8 GB wel minimaal noodzakelijk.

Maak je veelvuldig gebruik van dit soort zware programma’s, dan is 16 GB aan werkgeheugen een logische keuze. 32 GB of meer aan werkgeheugen is op dit moment voor consumentengebruik overbodig.

Hoeveel werkgeheugen is het beste?

Mijn standaard antwoord op hoeveel werkgeheugen het beste is, is zoveel als mogelijk. Maar 8GB aan werkgeheugen is op dit moment meer dan genoeg om zonder problemen zwaardere taken als foto- en videobewerking te doen. Je computer zal dan niet eens een stuk trager reageren.

Maar als je geregeld of dagelijks gebruik maakt van zwaardere software, dan is 8 GB of meer een logische keuze. Heb je geen ruim budget, dan zal je keuzes moeten maken. In goedkopere desktops of laptops vind je hierdoor vaak minder hoeveelheid aan werkgeheugen. 4GB is daarbij wel de ondergrens wat ik voor een basis computer aan je adviseer.

Kleine draagbare computers willen soms wel eens voorzien worden van 2GB aan werkgeheugen. Dat is niet erg, mitst je hier alleen op gaat internetten of documenten gaat maken. Verwacht je ook wel eens een foto te bewerken of zwaardere taken? Dan is het verstandig om een model te kiezen met meer werkgeheugen. Met 2 GB aan werkgeheugen zal je heel snel merken dat de computer traag wordt.

16GB werkgeheugen is soms fijn

Als je het geld ervoor hebt zeg ik, doen! Maar het is zonde als je computer het niet gebruikt. 16GB aan werkgeheugen is alleen soms nodig als je zware grafische 3D-games speelt en zeker virtual reality games. Ook met foto- en videobewerking zal je profijt hebben van het extra werkgeheugen.

8GB werkgeheugen is de beste keuze

Kwa prijs/prestatie verhouding is dit op het moment de beste keuze. Je kan met deze hoeveelheid aan werkgeheugen alles doen. Dus heb je een computer op het oog met 8 GB werkgeheugen? Dan is dat een prima hoeveelheid en kan je zonder zorgen kopen.

4GB werkgeheugen kan nog wel

Mocht je budget het niet toelaten dan is de keuze voor 4GB aan werkgeheugen een logische keuze. Je zal dan bij foto- en videobewerking merken dat je systeem soms traag reageert. Het werkgeheugen zit dan namelijk redelijk vol en moet de computer keuzes maken in wat hij wel en niet in het werkgeheugen laat zitten.

2GB werkgeheugen is snel vol

Met 2GB aan werkgeheugen ben je prima in staat om te internetten en kantoor en school-taken uit te voeren. Foto’s bewerken zal nog wel lukken maar fijn zal het niet gaan. Zaken als videobewerking en gamen kan eigen wel je vergeten.

Is meer werkgeheugen altijd beter?

Het is niet zo als je nu 4 GB aan werkgeheugen hebt en je plaatst er 4 GB bij, zodat je een totaal hebt van 8 GB, dat je computer direct sneller is. Dit zal je pas merken wanneer je eerste 4 GB aan werkgeheugen vol zit.

Je computer heeft nu namelijk de mogelijkheid om je extra bijgeplaatste geheugen te gebruiken. Je zal nu geen snelheid daling gaan merken als je computer je 2de werkgeheugenmodule gaat aanspreken.

In de situatie hiervoor moet je computer werkgeheugen vrijmaken en wellicht zaken naar je SSD of harde schijf schrijven. Dit kost extra tijd en dit merk je doordat je computer langzamer reageert. Hoe meer werkgeheugen je plaatst in de computer hoe langer het duurt voordat je tegen deze grens aan loopt.

Poll: Laat je horen

Hoeveel werkgeheugen heeft jou computer?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

13 REACTIES

  1. In één van de commentaren lees ik dat de processor in een laptop langzamer is dan een soortgelijke in een desktop vanwege de koeling. Geldt dit ook voor kleinere desktops, m.a.w. is die processor ook langzamer dan die van hetzelfde type in een gewoon formaat desktop?

    Mijn smalle c.q. kleine desktopuitvoering heeft 180 W vermogen. Is dat voldoende? Ik zag een soortgelijke kleine desktop met nl. veel meer vermogen.

  2. 3 GB ram op (32 bits systeem), zonder problemen 15 tabs open. Dus gemiddelde gebruik, 15 keer dan overkill 3 GB eigenlijk. Lees uiteindelijk toch maar een tegelijk. Of om te onthouden kan je minimaliseren, zo weer aangeklikt, en gebruikt minder geheugen, even met de natte vinger ….. 5 keer overkill misschien? Weet trouwens ook niet of de 15 tabs maximale al was. Niet met windows 10 misschien, denk dat veel mensen zullen verbaast staan hoe goed een pentium 4 3ghz 1 gig ram draaiend op XP of een linuxie met een ssd er in, je je nog redden kan op het net en verder gemiddeld gebruik. Ps 3d games zijn er ongeveer een beetje leuk sinds jaar 2000, dus Kunnen warempel ook nog (weet, u zei “zware 3d games”, maar oogt mij een beetje alsof 3d automatisch zwaar ook betekent, maar dat is dus … nie woahrrrr).

    • Hoewel het aantal windows wat open staat wel invloed heeft op de heoeveelheid RAM die gebruikt wordt maakt het nogal wat verschil wat voor toepassingen dit zijn. Ik zit nu met spotify, task manager en 2 google chrome tabs al op 4,1 GB ram (windows 10/ 64-bit).

      Ik ben het met je eens dat oudere versies van Windows sneller draaien op de zelfde hardware. Hierbij komt wel een risico waar niet iedereen zich bewust van is. Op dit moment worden alle windows versies voor Windows 10 niet meer door microsoft ondersteund en zullen dus ook geen beveiligings updates meer ontvangen. Hierdoor zal een computer dus meer risico lopen op virusen en hackers. (Een huidige lijst met wat wel en niet meer door microsoft wordt ondersteunt is te vinden op: https://docs.microsoft.com/nl-nl/lifecycle/end-of-support/end-of-support-2021)
      Linux is voor de meeste mensen waarschijnlijk ook niet de beste oplossing omdat de GUI heel anders is ingericht dan die van windows, wat voor veel mensen kan voelen alsof je opnieuw met computers moet leren omgaan.

      (Het feit dat er zware 3d games staat betekend juist dat deze niet automatisch zwaar zijn. Het gebruik van een bijvoegelijk naarwoord (zware) geeft een vernauwing van de groep 3d games aan. Zo’n vernauwing heeft weinig zin als alle 3d games zouden zwaar zijn, dus kunnen we er vanuit gaan dat de auteur dit niet zo bedoelt.)

  3. Hoi,

    ik heb een vergelijkbare vraag als Ton hierboven. Huidige desktop is een Medion Akoya P4385D met 4 gb ram ddr3 @ 665mhz en een intel Core chipset i5 2300 @ 2,80ghz.
    Toch vaak > 80% van mijn werkgeheugen in gebruik.

    Ik gebruik PC vooral voor wat office toepassingen, foto’s bijhouden en de occasionele games maar zeker geen recente…

    Loont het de moeite om 100 euro te besteden aan 2x8gb ddr3 geheugen (ik vind enkel nog geheugen à 1333mhz ) of gaat dit overkill zijn ?

    Ik heb niet echt veel zin om een nieuwe desktop aan te schaffen en al die rompslomp erbij te nemen van bestanden overzetten etc.

    • Dag Bart,

      Ik weet niet of dit nog steets speelt maar hier toch een antwoord. zoals in het artiekel hier boven ook genoemd is maakt extra RAM geen verschil in snelheid zolang het niet gebruikt wordt. Bij 80-90% gebruik zou extra toegevoegde waarde hebben, pas als redelijk vaak (vaak genoeg om vervelend te zijn) al het RAM gebruikt wordt heeft het zin om meer toe te voegen.

      Als je geen zin hebt om een nieuwe machine te kopen en je RAM toch vaak vol zit is het aan te raden om wat extra te kopen. Zeker als het om DDR3 gaat omdat dit in 2021 amper wat kost. Met een beetje geluk kan je dit tweedehands zelf voor iets meer dan een tientje vinden.

      Voor dagelijks gebruik is 8GB nog steeds voldoende. Het maakt niet bijzonder veel uit of je 1x8GB gebruikt of 2x4GB. (Het gebruik van 2 sticks is iets sneller, maar dit is amper merkbaar).

      Ik raad ook aan om eens taakbeheer te openen op prestaties en als de computer langzaam is te kijken waar deze op vast loopt. Als dit aan de CPU of de opslag ligt zal meer RAM ook weinig verschil maken.

  4. Ik heb een PC met mainboard Intel DH67GD (AAG10206-206), CPU Intel Core i7 2600 Sandy Bridge. Ik wil mijn geheugen van 4 GB (665,1 MHz.) uitbreiden naar 8 Gb.
    Hoe weet ik de max. kloksnelheid van deze geheugenkaart(en)? Is dat belangrijk te weten?
    Je geeft in een artikel aan dat: ‘…de 1ste generatie Core i7 uit 2009 presteert intussen net zo goed als een nieuwe Core i3’. Wat zegt dat over mijn Intel Core i7 2600?
    2e generatie dus niet beter dan de Intel Core i5 5200U die bijv. in een andere computer van mij zit, een laptop?

    • Hallo Ton,

      Het belangrijkste is dat je het verouderde DDR3 type werkgeheugen koopt.
      Nieuwe computers maken gebruik van DDR4. DDR3 geheugen past in jou moederbord.
      De snelheden die de chipset aan kan is Dual Channel DDR3 1333 MHz en DDR3 1066 MHZ.
      Je zou sneller geheugen kunnen kopen, maar is zonde van het extra geld.
      De chipset kan dat immers niet aan. Je huidige werkgeheugenmodule werkt op 1333. (665 MHZ 2x = 1330)

      Een voorbeeld van een geheugenmodule voor je moederbord: Kingston ValueRAM 4GB DDR3 DIMM 1333 MHz (1x4GB)

      Jou desktop Intel Core i7 2600 processor heeft een prestatie van rond de 8100 punten.
      De Intel Core i5 5200U uit de laptop heeft een prestatie van rond de 3400 punten.
      Je desktop processor is ongeveer 2,5 keer zo snel.

      Dat is ook niet gek omdat de desktop 95 watt aan energie mag verbruiken tegen maar 15 watt in een laptop. Een factor 6 verschil.
      Processor zijn laptops zijn beperkt in prestaties doordat ze niet te warm mogen worden.
      Koeling in laptops is veel lastiger dan in een desktop behuizing.
      Stel dat je laptop wel 95 watt mag verbruiken dan is je laptop processor stukken sneller.

      In 3 generaties tijd heeft Intel een flinke energie/prestatie-verhouding verbeterd.
      Daarom kan je wel stellen dat een eerste generatie Core i7 processor nu net zo snel is als een Core i3 of zelfs al een Pentium.
      Als je het maar vergelijkt tussen desktop modellen en laptopmodellen en niet onderling.
      Door verschil ik energieverbruik gaat de vergelijking scheef.

  5. Ik ben toe aan een nieuwe PC omdat Windows 7 niet meer ondersteund gaat worden en ik dan gelijk naar Windows 10 kan overstappen. Ik ben een basisgebruiker. Geen games, video – of fotobewerking. En ook opslagruimte is niet relevant want alles staat in de cloud. Wat ik alleen maar wil is heel snel kunnen surfen. Heeft u voor mij een advies?

    • Als je heel snel wilt surfen is een goede internet verbinden het belangrijkste. En dat daarbij de computer is verbinden met een internetkabel in plaats van WiFi. Dit zorgt voor een snellere verbinden. Mocht je toch aan Wifi vast zitten zorg dan voor de Wifi 5 (AC) standaard. Zowel aan de router kant als aan de client (computer) kant.

      Qua computer zelf is een Intel Core i3 processor met 8GB werkgeheugen meer als voldoende. Meer voorwaarden voor een snelle internet surf ervaring is er niet.

  6. Hoi André,

    Ik ben opzoek naar een andere laptop. Ik heb momenteel een laptop met 500hhd 6 gb ram 2.40 HZ Intel Core i7. Ik gebruik mijn laptop het meest om film te downloaden. Als ik met deze computer een film aan het kijken ben en er wort een film uitgepakt dan loopt de film vast/of gaat storen. Wat voor laptop heb ik volgens jou nodig? Is het soms ook mogelijk om een oudere computer te kopen of refubished met meer gb ram en ssd of is dat niet verstandig?

    Ik hoor graag van je,

    Gr. Theo

  7. Belangrijk ook is wat ik hier nog mis. Het feit dat er een SSD of een conventionele HDD is gemonteerd als systeempartitie/-schijf. Het is immers af te raden hibernate (slaap) of paging, swapfiles op een SSD te onderhouden. Bij een HDD wordt immers heen-en-weer geleurd met RAM werkgeheugen inhoud. SSD media zijn nog (steeds, maar minder) gevoelig voor overbodige schrijfacties, dus paging/hibernate is af te raden. Ook wordt hierdoor steeds hetzelfde fysieke blok sectoren getreiterd. Met een SSD als systeemschijf is 8 GByte RAM het minimum. Met een HDD 4 GByte. Bedoeld voor thuisgebruik. Voor zwaardere toepassingen gaan we naar 16 GByte (SSD) op een desktop. En 8 GByte voor een HDD . . .

  8. Ik gebruik mijn computer voor mijn werk als stedenbouwkundige. Voor het tegelijk open hebben staan van zwaardere ontwerpsoftware als Photoshop, Illustrator en InDesign, en tegelijkertijd mail, internet en spotify, is 16GB dan aan te raden of heb ik genoeg aan 8GB?

    • Hallo Jana,

      Met 3 zware programma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign is het zeer aan te raden om 16 GB aan werkgeheugen te nemen.
      8GB zal ook wel werken, maar dan zal je merken dat je bij het verwisselen van programma’s je enige vertraging merkt.
      De processor zal dan weer gegevens in het werkgeheugen moeten laden omdat hij niet genoeg ruimte heeft voor alle 3 de programma’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: