Home Computer onderdelen Wat is een Hot Swap wisselslede?

Wat is een Hot Swap wisselslede?

11
Hot Swap

Bij desktop computers zie je steeds meer Hot Swap mogelijkheden. Hierdoor kan je gemakkelijk een extra opslagapparaat aan je systeem toevoegen en weer verwijderen. Je hoeft hiervoor de desktopbehuizing niet open te maken. Het is zelfs niet nodig om de computer uit te zetten. Als de computer aan staat kan je met Hot Swap een computer onderdeel toevoegen of los koppelen.

Hot Swap is een techniek die het mogelijk maakt om computeronderdelen los te koppelen van de computer zonder dat je de computer moet uitzetten. Uiteraard hebben niet alle onderdelen de mogelijkheid van Hot Swap. Een processor uit het moederbord halen terwijl deze aan staat is niet mogelijk. De computer zal uitvallen.

Hot Swap kom je vooral tegen bij opslagapparaten. Denk bijvoorbeeld aan het insteken van een USB-stick in een USB poort. Niet alleen USB ondersteund Hot Swap maar ook FireWire, Thunderbolt en uiteraard SATA. Mocht je nog een oude IDE harde schijf  hebben? Deze zijn niet Hot Swappable.

Wisselslede Medion desktopBij desktops zie je steeds vaker een Hot Swap wisselslede in de behuizing geplaatst worden. In deze wisselslede kan je een SATA opslagapparaat plaatsen. Vaak een 3,5 inch model maar soms ook kleinere 2.5 inch modellen zoals een SSD. Het verschilt per wisselslede hoe je het opslagapparaat vastzet. Bij het ene model heb je 4 schroefjes en een schoevendraaier nodig. Maar er zijn ook modellen waarbij je het opslagapparaat erin kan klikken.

Vervolgens schuif je de wisselslede met opslagapparaat in de desktop. Dit kan dus zelfs als de computer aan is. En de computer zal, net zoals bij USB een nieuw opslagapparaat herkennen. Heb je het opslagapparaat niet meer nodig? Kijk wel even goed of je geen data meer op het opslagapparaat aan het schrijven bent. Dan kan je de wisselslede ook als de computer aan staat eruit halen.

Waar is een Hot Swap wisselslede handig voor?

Er zijn naar mijn mening 3 situaties waarbij een Hot Swap wisselslede handig is.

 • Makkelijk data back-uppen
 • Gemakkelijk opslagruimte uitbreiden
 • Oude harde schijf uit vorige desktop plaatsen

Data back-uppen

Heb je geen NAS of andere methode om belangrijke data automatisch te back-uppen? Dan is een Hot Swap wisselslede wellicht een mogelijkheid om deze data wel periodiek op te slaan.

Je plaatst een nieuw opslagapparaat met een grote opslagcapaciteit in de wisselslede en schuift deze in de desktop. Kopieer voor jou belangrijke data op deze back-up opslagapparaat. Ben je klaar? Haal de wisselslede eruit en bewaar hem goed. Het liefste op een andere plaats dan je eigen huis. Ontstaat er bijvoorbeeld brand in je huis, dan ben je deze gegevens alsnog kwijt.

Makkelijk opslagruimte uitbreiden

Heb je op dit moment niet veel meer opslagruimte om data op te slaan? En heb je ook geen mogelijkheid om ruimte vrij te maken? Dan kan je met een wisselslede makkelijk de opslagcapaciteit vergroten. Het is namelijk niet nodig om de computerbehuizing open te maken voor het intern bijplaatsen van een opslagapparaat.

Plaats hiervoor een opslagapparaat in de wissellade en schuif deze in de desktop. Je hebt nu een extra opslagapparaat tot je beschikking om gegevens op te slaan.

Oude harde schijf plaatsen

Heb je een nieuwe desktop gekocht met een Hot Swap wisselslede? Dan kan je gemakkelijk eventueel het opslagapparaat (harde schijf) uit je vorige desktop in deze wisselslede plaatsen. Let er wel even op dat alleen SATA opslagapparaten werken. Oude IDE opslagapparaten passen niet in een Hot Swap wisselslede.

11 REACTIES

 1. Schijf keurig geplaatst in een Medion swabbay.
  Helaas herkent de computer een oude sata-schijf van 320 GB niet.
  Even gekeken met Crystaldiskinfo en daar staat hij wel degelijk bij.
  De schijf is dus ook niet toegankelijk voor computerwerk of back-up.
  Moet er iets gedaan worden met master/slave blokjes, want die zijn er niet?
  Of in het BIOS?
  Graag even bericht. Chris nummer twee

 2. Voordat ik een 3,5 Sata Hd in mijn ( Medion akoya p4130d ) Swap wisselslede ga plaatsen , heb ik nog even een vraag”: ik zie verschillende type aanduidingen zoals Sat 300 , 600
  Maakt dit nog wat uit voor de keuze van een Sata HD

  Mvg Hans

  • Hallo Renevers,

   Medion levert inderdaad standaard 1 wisselslede mee.
   Het kan inderdaad handig zijn om een extra te hebben voor bijvoorbeeld een back-up schijf.
   Ik heb gekeken op de Medion webshop, maar daar kan ik ze los niet vinden.
   Wellicht kan Medion support je helpen, ze zijn te bereiken op 0800 – 0201281.

 3. Een uiterst handige hardwarematige toepassing welke uit de servertijd stamt. Nu op steeds meer desktops ingebouwd. Oei wat een gemak. Even een kloon of een backup maken welke vervolgens separaat kan worden opgeborgen.mOf een HDD/SSD uitlezen van iemand die een defect systeem heeft. Ja echt heel handig.

  Goed uitgelegd André ! Maar ook in zeer begrijpelijke taal ! Ook de mogelijkheden maar ook de beperkingen. Onder weinigen is het merk Medion al ver met zijn desktops (towers) om deze mogelijkheid te verschaffen. Het is toch veiliger (meer veilig) om een swap-opslag op te slaan op een andere locatie. Denk aan gevoelige informatie welke we niet via cloud-diensten willen ‘delen’!

  • Hallo,
   Weet iemand een merk, type, formaat, winkel (prijs) van zo’n schijf.
   De Medion-helpdeskmedewerker beweert dit niet te mogen delen met klanten.
   Heel vreemd, omdat dit een dus een nul-aanrader voor vrienden of bekenden betekent

   Vast bedankt voor de hulp

   • Hallo Fred,

    Het is geen speciale schijf die in een Hot Swap Wisselslede gaat.
    Elke SATA 3.5 inch harde schijf kan je in een Hot Swap Wisselslede plaatsen.
    Ik denk dat de Medion-helpdesker uw vraag niet goed heeft begrepen.
    Want er zit namelijk geen Harde schijf in de Hot Swap wisselslede, die kunt u zelf kopen en erin plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: