Home Computer onderdelen Whiskey Lake: Laptop processoren van Intel voor 2019

Whiskey Lake: Laptop processoren van Intel voor 2019

0

Whiskey Lake is een codenaam voor een laptop processorserie die eind 2018 is uitgekomen. Intel heeft deze wederom de 8ste generatie Core i processoren genoemd. Hierdoor is het de 3de U-processor serie die Intel als 8ste generatie verkoopt. Voorgaande generaties hadden de codenamen Coffee Lake, Kaby Lake-R en nu dus Whisky Lake.

Whiskey Lake is een processorserie die is bedoeld voor in draagbare computers zoals laptops, notebooks en 2-in-1 hybrides. Het is de opvolger van Kaby Lake-R laptop processor, zie hiervoor mijn Intel generatie overzicht pagina. De eerste laptops met deze nieuwe processoren zijn intussen al te vinden in de winkels.

Op 28 augustus 2018 heeft Intel Whiskey Lake officieel aangekondigd. Deze nieuwe standaard laptop processoren zie je in veel in basis laptops. Het is een processor die 15 Watt aan energie verbruikt. Krachtigere laptops zijn vaak voorzien van H-processoren die meer stroom (28 watt) verbruiken.

Tegelijk met deze aankondiging heeft Intel ook de Amber Lake processoren aangekondigd voor in lichtere laptops. Deze processoren zijn te herkennen aan de letter Y in hun processornaam. Deze laptop processoren verbruiken 4 tot 9 Watt aan energie. Deze processoren hebben minder kracht, maar kunnen wel heel lang op een accu werken.

Whiskey Lake processornamen

Op dit moment zijn er 3 Whiskey Lake laptop processoren aangekondigd door Intel. Allemaal in de Core i-serie. De prestaties en specificaties van de 3 modellen verschillen waardoor ze zijn opgedeeld in een Core i3, i5 en i7 model.

  • Intel Core i3-8145U
  • Intel Core i5-8265U
  • Intel Core i7-8565U

Het is goed mogelijk dat er nog meer modellen gaan komen in de Whiskey Lake serie. Denk aan een een Pentium of Celeron processor. Deze zijn nog niet aangekondigd, dus dat is nog even afwachten.

Update

Zoals verwacht is er nu ook een Pentium en een Celeron processor aangekondigd in de Whiskey Lake serie.

  • Intel Pentium Gold 5405U
  • Intel Celeron 4205U

Meer uitleg nodig? Lees dan eens:

Intel Core i3-8145U

Intel Core i3 8ste generatieDe basis laptop processor is de Core i3-8145U. Deze heeft 2 processorkernen (ook wel Dual Core genoemd) en heeft Hyper-threading. Hierdoor kan de processor 4 threads (taken) tegelijk verwerken.

De basis kloksnelheid is 2.10 GHz maar kan door middel van TurboBoost zichzelf overklokken naar 3.90 GHz. Alle Whiskey Lake processoren hebben een basis grafische chip, de Intel UHD Graphics 620. Deze is alleen geschikt om 3D-games op lage kwaliteit te spelen.

Passmark prestatiescore
Multi-threaded: 5600 punten
Single thread: 2250 punten

Meer uitleg nodig? Lees dan eens:

Intel Core i5-8265U

Intel Core-i5 8th generatie CoffeelakeDe Core i5-8265U is een processor met 4 processorkernen. Dit noemen we ook wel een Quad Core processor. Samen met de Hyper-threading die aan staat kan de processor 8 threads (taken) tegelijk verwerken. Dit is dus een keer zoveel als de Core i3-8145U.

De basis kloksnelheid is wel lager, namelijk 1.60 GHz maar kan zichzelf maximaal overklokken naar 3.90 GHz. Ook deze processor heeft TurboBoost. De processor heeft dezelfde grafische chip.

Passmark prestatiescore
Multi threaded: 8250 punten
Single thread: 2200 punten

De prestaties ten opzichte van de Core i3 zijn duidelijk beter. Dat komt vooral door de 2 extra processorkernen. Belast je maar 1 processorkern? Dan is de processor iets langzamer, dat komt door de lagere kloksnelheid.

Intel Core i7-8565U

Core i7 8ste generatieDe Core i7-8565U heeft de beste prestaties. Ook deze processor heeft 4 processorkernen met de Hyper-threading. Hierdoor kunnen er 8 threads (taken) tegelijk verwerkt worden.

De basis kloksnelheid is 1.80 GHz. Dat is dus iets hoger dan de Core i5-8265U. Het grootste verschil is dat de TurboBoost de Core i7-8565U naar 4.60 GHz kan overklokken. Dit zal alleen gebeuren als je de processor volledig belast. En het ligt per laptop model hoe lang de processor dit volhoudt. Heeft de fabrikant van de laptop de koeling niet goed voor elkaar. Dan kan het goed zijn dat de processor door de te hoge temperatuur zichzelf weer terug gaat klokken. De processor zal naar een kloksnelheid zakken waarbij de temperatuur binnen zijn marge blijft.

De processor heeft ook een Intel UHD Graphics 620 grafische chip. Deze is alleen iets sneller geklokt dan de andere modellen. Maar dat is zo weinig dat je daarin geen verschil in zal merken.

Passmark prestatiescore
Multi threaded: 9100 punten
Single thread: 2350 punten

Met 9100 punten is de Core i7-8565U weer sneller geworden dan zijn voorganger, de Core i7-8550U uit de KabyLake-R met 8300 punten.

Verbeteringen aan Whiskey Lake

Alle nieuwe Whiskey Lake zullen iets sneller zijn dan hun KabyLake-R(efresh) voorgangers. Dit komt onder anderen doordat ze worden gemaakt met een iets betere productietechniek. Ze worden nu gemaakt met de 14nm+++ techniek. De Kaby Lake-R werd gemaakt met de 14nm++ techniek.

Eigenlijk zitten we te wachten op de 10nm techniek. Maar Intel krijgt het nog niet voor elkaar om met deze nieuwe 10nm techniek op grote schaal processoren te maken. Whiskey Lake is eigenlijk een ingelaste serie waarbij de 14nm++ techniek nog verder is geoptimaliseerd.

Intel Whiskey Lake Laptop Processor
Verbeteringen van Intel aan Whiskey Lake

Betere prestaties & langere accuduur

Door de nieuwe 14nm+++ productietechniek nemen automatisch de prestaties toe en neemt het energieverbruik af. Hierdoor zal de accuduur volgens Intel toe kunnen nemen tot wel 16 uur. In de praktijk zal dit natuurlijk wat minder zijn. Maar verwacht zeker wel dat je 11 tot 12 uur met een laptop kan werken met een Whiskey Lake processor.

Betere beveiliging

Whiskey Lake is de eerste processorserie waarbij er hardwarematige oplossingen zijn aangebracht in de processor ter bescherming van Meltdown en Foreshadow. Dit zijn namen van beveiligingslekken waarmee kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie via een truc met de processor.

Betere Wi-Fi & connecties

Met een Whiskey Lake processor heb je niet alleen een nieuwe processor, maar ook nieuwe chips die er omheen zitten. Dit noemen we de chipset en bij Intel is de dat PCH (Platform Controller Hub).

De PCH praat tussen de processor en andere onderdelen op het moederbord. Hierin zijn enkele veranderingen gedaan ten opzichte van Kaby Lake-R. Zo kan de chipset nu zelf zorgen voor snellere verbindingen met zaken buiten de laptop. Met Kaby Lake-R kon dit ook wel, maar dan moesten de fabrikanten er extra chips op het moederbord plaatsten.

Door zaken als USB 3.1 gen.2, Thunderbolt 3-controller met displayport 1.4 en 802.11ac Wi-Fi met Gigabit in de chipset toe te voegen. Weet je zeker dat elke laptop met een Whiskey Lake laptop processor deze nieuwe snellere verbinden standaard aan boord heeft.

Interessante pagina’s over Whiskey Lake

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: