Home Computer onderdelen Waarom een SSD schijf niet bestaat

Waarom een SSD schijf niet bestaat

0
SSD schijf

Op de zoekterm “SSD schijf” een “SSD harde schijf” wordt opvallend vaak in Google gezocht. Dit is opvallend omdat een dergelijk opslagapparaat helemaal niet bestaat. Een SSD opslagapparaat heeft namelijk geen schijf maar geheugenchips op een printplaat om gegevens op te slaan. Mogelijk komt de verwarring doordat het woord schijf uit de naam harde schijf wordt gezien als opslagapparaat. Maar het woord schijf komt voort uit de snel draaide magnetische schijf waarop de data staat opgeslagen bij een harde schijf. Bij een SSD kan je naar mijn mening nooit spreken over een SSD schijf omdat er helemaal geen schijf in een SSD zit.

SSD schijf als term voor SSHD?

Naast het woord schijf te zien als een term voor opslag. Je zou de term ook nog kunnen zien als een term voor een SSHD (Solid State Hybrid Drive). Dat is een opslagapparaat waarbij een SSD en een harde schijf in één behuizing zijn samengevoegd. Dit kan ideaal zijn voor een draagbare computer waarin je toch veel, snel en betaalbare opslagruimte in wilt hebben. En waarbij je maar ruimte hebt voor één opslagapparaat. Toch neemt de populariteit van een SSHD snel af. De meeste laptops hebben ruimte voor 2 opslagapparaten. Prijzen van SSD’s dalen steeds verder en de voordelen van SSHD’s nemen daardoor af.

SSD harde schijf is een onduidelijke term

Kortom de term SSD harde schijf is een onduidelijke term. Het kan namelijk op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Het geeft niet duidelijk aan wat voor soort opslagapparaat er mee wordt bedoelt. Daarom kan je beter spreken over SSD opslag of gewoon een SSD.

Er zijn op dit moment 4 soorten opslagapparaten voor in computers.

Harde schijf

Harde schijf openDe harde schijf is de oudste en goedkoopste vorm van data opslag. Gegevens worden hierbij op een zeer snel draaiende magnetische schijf bewaard.

Een lees- en schijfkop raast met een paar millimeters boven het oppervlakte. De kleine variaties in magnetische zet de computer om en 1-tjes en nullen.

SSD

SSD (Solid State Drive)Een paar jaar geleden kwam een nieuw soort opslagapparaat op de markt, de SSD. Hierbij wordt de data niet magnetisch maar met elektriciteit opgeslagen. Precies op dezelfde manier als geheugenkaartjes die in een fotocamera of smartphone gaan.

Uiteraard is de techniek een stuk verbeterd en is het opslaan van data op geheugenchips veel sneller dan op een draaiende magnetische schijf. De SSD heeft veel voordelen ten opzichte van een harde schijf. Daardoor neemt hij zeer snel toe in populariteit. Dit is mogelijk ook de verklaring waarom de term SSD schijf zo veel wordt gebruikt.

SSHD

SSHDOp basis van deze nieuwe geheugenchips zijn de SSHD en het eMMC geheugen gemaakt. Een SSHD combineert de magnetische schijf van een harde schijf met de geheugenchips van een SSD. Je zou dit als een SSD schijf kunnen zien.

eMMC

eMMCBij eMMC zijn onderdelen als de geheugencontroller weggehaald en wordt goedkoper geheugenchips gebruikt om kleine draagbare computer met relatief snel opslagapparaat te kunnen voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: