Home Computer onderdelen Voordelen van een SSD opslagapparaat

Voordelen van een SSD opslagapparaat

13
Voordelen SSD

Voordelen van een SSD zijn groot. De afgelopen jaren zie je daardoor steeds vaker een SSD gebruikt worden als opslagapparaat.

Toch is er nog wel één nadeel. SSD’s zijn ten opzichte van een harde schijf nog erg duur. Daarom worden er ook wel een kleine SSD’s naast een grote opslagcapaciteit harde schijf geplaatst om toch alle voordelen van een SSD te hebben.

Ondanks de (nog) hogere prijs voor een SSD. Zijn de voordelen van een SSD opslagapparaat ten opzichte van een harde schijf groot. Hieronder een opsomming van redenen waarom je zou kiezen voor een SSD kiezen in plaats van een harde schijf.

Voordelen van een SSD

Een overzicht van redenen waarom het hebben van een SSD een goede keuze is.

Sneller

Het grootste voordeel is dat een SSD een flink stuk sneller is dan een harde schijf.
Een harde schijf in een desktop computer kan 100 tot 160MB/s lezen en schrijven via de  SATA 600 standaard. Een SSD aangesloten via dezelfde SATA 600 kabel haalt 500MB/s tot 550MB/s.

Heb je nog een oudere computer met een SATA 300 aansluiting? Dan zal een SSD ook nog een verbetering zijn. Een SSD zal dan rond de 260MB/s halen.

Nieuwe generaties SSD’s worden niet meer aangesloten via SATA maar via de PCI express aansluiting. Dergelijk SSD’s met een PCI-E aansluiting kunnen nog hogere snelheden halen van 1000MB/s en meer.

Doordat er geen bewegende onderdelen zijn kan je altijd direct bij je gegevens. Hierdoor is de toegangstijd van een SSD stuk sneller. Bij een harde schijf is dit 16ms (miliseconde) dat je moet wachten voordat je data er is. Dit klinkt niet lang, maar bij een SSD dit dit nog geen 0.1ms!

Energiezuiniger

Een SSD gebruikt ook minder energie dan een harde schijf. Een harde schijf in de desktop van het 3,5″ formaat verbruikt rond de 5 á 9 watt. Het kleinere 2,5″ formaat die je vooral in draagbare computers vind gebruiken 3 watt. Dit verbruik is er altijd, ook als de harde schijf en niks doet, ook wel idle genoemd. Zie het als de stand-by stand van een televisie.

Bij een SSD is het verbruik maar 0.1 watt als hij idle is. Bij het lezen en schijven is het verbruik 3 tot 4 watt. Als je daarbij bedenkt dat de meeste tijd een opslagapparaat niks doet en in idle staat. Snap je dat dit een behoorlijke energie besparing is. Vooral in draagbare computers is dit een groot voordeel.

Lichter in gewicht

Een SSD wordt van ander materiaal gemaakt dan van een harde schijf. Een harde schijf wordt altijd voorzien van een metalen luchtdichte behuizing die relatief zwaar is.

Een SSD heeft geen bescherming nodig en heeft soms alleen een plastic behuizing om de printplaat. Daarnaast is het formaat van een SSD altijd kleiner dan 2,5″.

Minder schokgevoelig

Doordat er geen draaiende onderdelen in een SSD zitten zijn er ook andere bijkomende voordelen. Zo is een SSD minder schokgevoelig. Omdat er geen mechanische arm over een draaiend schijf gaat. Een SSD is hierdoor ook ideaal voor draagbare computers omdat die meer bewogen worden dan een desktop computer op het bureau.

Geluidsloos

Doordat er geen draaiende magnetische schijf en andere bewegende onderdelen is een SSD zitten. Is een SSD geluidsloos. Je hoort er echt helemaal niks van. Er zit namelijk ook geen ventilator op een SSD.

Koeler

Omdat er geen wrijving is tussen draaiende onderdelen produceert een SSD minder warmte. Ook dit is weer een voordeel voor andere onderdelen in de computer. Lagere temperaturen verhogen de levensduur van de computer.

Nadelen van een SSD

Er zijn echter ook nadelen waardoor nog niet iedereen een SSD heeft.

Hogere prijs per GB

De hoofdreden is hierbij de prijs die je voor een SSD moet betalen. Per GB aan opslagcapaciteit betaal je een stuk meer. Kijk je naar nieuwe modellen met een PCI Express aansluiting die nog sneller zijn. Dan lopen de prijzen nog veel verder op.

Prijzen zomer 2017500GB1000GB (=1TB)2000GB (=2TB)
HDD 7200RPM (SATA 600)€50,-€60,-€80,-
SSHD (SATA600)€65,-€90,-€100,-
SSD (SATA600)€180,-€350,-€750,-
SSD (PCIe)€250,-€700,->€1200,-

Kortom wil je veel opslagcapaciteit van 1000GB of meer. Dan is een harde schijf vanwege de prijs van rond de €85,- een logische keuze.

Daarom zie je vaak de keuze van 2 opslagapparaten in een computer. Een SSD met een lage opslagcapaciteit als opstart schijf waar het besturingssysteem op staat en de belangrijkste programma’s. En een harde schijf met veel opslagcapaciteit met daarop alle andere bestanden als foto’s, video’s en documenten.

Op deze manier heb je een ideale verdeling van veel opslagcapaciteit met een relatief lage prijs. Maar wel met de voordelen van een snelle SSD.

Degradatie: kortere levensduur?

Een andere reden die vaak genoemd wordt als nadeel is de levensduur van een SSD. Deze zou namelijk minder lang zijn dan van een harde schijf.

De levensduur van SSD’s wordt uitgedrukt in het aantal schrijf cyclus waarop een geheugencel in een andere waarde kan veranderen. Een chip is dus niet oneindig te beschrijven en lijdt onder degradatie. Samsung, één van de grootste fabrikanten van SSD’s gegarandeerd een levensduur van 1000 cycles.

Bij een harde schijf is deze schrijfcycles oneindig en hierdoor lijkt de levenverwachting hoger. Maar door de draaiende onderdelen in een harde schijf zijn er ook andere factoren van belang voor de levensduur.

HDD: verwachte levensduur 3 tot 5 jaar

20% van alle harde schijven gaan in de eerste 3 jaren defect. Van de 80% die na deze 3 jaren nog werkt gaat ieder jaar nog eens 12% stuk. In 5 jaar tijd is ongeveer 50% van de harde schijven die zijn verkocht defect. De verwachte levensduur van een harde schijf is 3 tot 5 jaar.

Als je dit vergelijkt met een SSD dan is de levensverwachting een stuk hoger. Wanneer je een SSD stevig gebruikt met meer dan 30GB aan schrijfacties data per dag. Dan doe je er 24 jaar over om dik 3000 cycles te halen bij een SSD van 160GB. Hoe meer capaciteit de SSD heeft hoe langer deze levens duurt wordt.

De website Hardware.info heeft in 2013 een SSD levensduur test gedaan. De conclusie was dat voor normaal consumentengebruik een SSD dik in orde is. Ook de gegarandeerde levensduur van 1000 cycles werd met een factor 3 overschreden toen de eerste SSD problemen begon te vertonen.

SSD: verwachte levensduur 75 jaar

Het scenario, dat bij de meeste consumenten van toepassing is wordt dagelijks 10GB aan data weggeschreven. Als je dat vertaald naar de test resultaten van hardware.info dan is een levensduur van 75 jaar voor een SSD realistisch.

Kortom als consument hoef je totaal geen zorgen te maken over de levensduur van een SSD ten opzichte van een harde schijf.

13 REACTIES

 1. Ik heb een USB-hub 3.0 met 4 poorten, zonder externe voeding. Kan ik daar meerdere SSD drives op aansluiten? Ik heb nu 1 externe drive zonder externe voeding (Samsung T5, 500 Gb) De totale capaciteit van de hub is 900 mA. Het probleem is dat ik niet weet hoeveel Ampere de drives hebben.

 2. Beste Andre ,
  Ik gebruik momenteel een externe USB HDD 2,5 die is aangesloten op een Satellietontvanger om tv programma. s mee op te nemen . De satellietontvanger heeft een USB 2.0 aansluiting.
  Omdat de Usb Hdd 2,5 aan vervanging toe is twijfel ik nu of ik een portable SDD 2,5 of weer een
  USB HDD 2.5 moet aanschaffen .Temeer je veel negatieve ervaringen leest over een USB HDD 2,5 zoals vroegtijdig stuk etc.
  Maar ik vraag mij af of het wel zin heeft de SSD op een 2.0 aansluiting aan te sluiten en of dit wel kan want ik lees dat een portable SDD een USB C aansluiting heeft.
  En is het wel zinvol om hem alleen voor video opnames te gebruiken want in mijn Aldi PC zit al een SDD schijf

  Mvg Hans

 3. Als je kunt kiezen tussen 512 GB SSD en 8 GB DDR4-2400 versus 256 GB SSD en 16 GB DDR4-2400.

  Wat is dan een beter keus als je van de games: League of Legends en Sim 3 houdt. Verder normal gebruik van de pc, misschien wat filmpjes kijken op Netflix en op You tube.

  Alvast bedankt,

  Groet Rian

  • Hallo Rian,

   Beide games hebben genoeg aan 8 GB aan werkgeheugen.
   Daar heb je niet speciaal 16 GB voor nodig en ga je waarschijnlijk ook niet gebruiken als je geen zware software als videobewerking op wordt gedaan.
   Ook Youtube en Netflix werken prima op 8GB en minder aan werkgeheugen.

   Ik zou dan persoonlijk kiezen voor meer opslagruimte voor je data.
   In dit geval dus 512 GB in plaats van 256 GB.
   Je kan dan meer games en persoonlijke data op de SSD opslagapparaat opslaan.

 4. Jandikkie, net achter dat vanaf 128 GB ze ongeveer op de volle snelheid draaien, mijne is 32 gb (goedkoopste die bestaat) doet maar 130 read. De 128 variant volgens de specs ongeveer 500. ….hmmmm , ahrgghhh.

 5. Hi Andre,
  Ik gebruik enkel laptop want ik ben altijd op reis in het buitenland. Ik kan het stellen met 500 gb geheugen maar 1000 is nog beter.
  De prijs is uiteraard wel belangrijk maar ik kan me wel een SSD permiteren.
  Ik kijk veel video, maar ik doe vooral veel aan fotografie en bewerking van men foto’s, dat bewerken gaat me veel te traag.
  Ik wens volgende maand een nieuwe laptop te kopen, zou ik overstappen naar een combinatie 128gb SSD/1000gb HDD of is het echt veel verstandiger een SSD 500 of 1000gb aan te schaffen?
  Ik opteer momenteel voor de Dell XPS 15.
  Ter verduidelijking; ik heb nu Asus Q551L 1tb HDD, Core i7-45104 CPU@2.00Ghz, RAM 8gb

  • Hallo Fred,

   Je zegt dat het foto bewerken traag is.
   Dit kan inderdaad komen omdat je alleen een harde schijf hebt.
   De snelheid van een laptop neemt sterk toe met een SSD.
   Waarom het besturingssysteem en je programma’s staan.

   Je Core i7 processor van 4 generatie geleden is nog best snel.
   Maar het kan zeker sneller bij de aanschaf van een nieuwe Core i7 uit de 8ste generatie.

   Het is voor het opslaan van foto’s niet nodig om die ook allemaal op een SSD te zetten.
   Tuurlijk het kan geen kwaad, maar het scheelt je behoorlijk wat geld.
   Een SSD van 256GB met een 1TB harde schijf is goedkoper.
   Dan als je een SSD koopt van 1TB.
   Je snelheidswinst zal minimaal zijn tussen beide mogelijk heden.

   Mijn advies zou zijn kies voor een model met een SSD opslag en een harde schijf opslag waarop je de foto’s bewaard.
   Valt het binnen je budget dat in een SSD van 1TB het ultieme wat kan.
   Bij het bewerken van (grote) foto’s is werkgeheugen ook fijn. 16GB zou ook de snelheid ook licht verhogen.

 6. Hallo Andre, Kwam op je site terecht omdat ik aan het zoeken was naar informatie over SSD. Mijn SSD schijf is 128 GB. Ik gebruik nogal een aantal grote programma’s. Kan ik die dan op de HD installeren ipv op de SSD. Heb jij daar nog tips voor?

  Thanks

  • Hallo Frank,

   Als je SSD te vol raakt en je hebt ook nog een ander opslagapparaat zoals een harde schijf.
   Dan is het inderdaad verstandig om data naar je harde schijf te verplaatsen.
   Ik zou eerst zoveel mogelijk persoonlijke data als foto, video’s, documenten en muziek van de SSD op de harde schijf zetten.
   Dit soort kleine bestanden hebben bijna geen voordeel van een snelle SSD.
   Laat je veel gebruikte programma’s zoveel mogelijk op de SSD.
   Heb je dan nog te weinig ruimte op de SSD, dan is het noodzakelijk om programma’s op de SSD te de-installeren.
   En dan opnieuw weer te installeren op de harde schijf.
   Ga ze niet verplaatsen met Windows verkenner, in veel gevallen werkt het programma dan niet meer goed of werkt de onderliggende koppelingen in Windows niet meer goed.

 7. Ik ben maar een leek op pc gebied en wil een vraag stellen over SSD. Hoe werkt het nu precies dat als ik een SSD heb van 128 GB met een harde schijf van 1 TB. Wat als de SSD vol is? Verplaatst de pc het zelf naar de harde schijf of moet je dat zelf doen? IK snap het niet zo erg.

  • Hallo J, van der Jagt,

   Als de SSD vol is, en dit zal in veel gevallen de C: schijf zijn waar Windows op staat.
   Dan zal je zelf bestanden moeten verwijderen of moeten verplaatsen naar je harde schijf.
   De computer zal dat niet zelf doen. Dit kan je zelf doen in Windows verkenner.

   Bij een kleine SSD is het daarom ook slim om iedere keer als je een programma installeert te kijken op welk opslagapparaat je dit zet.
   Voor programma’s die je af en toe gebruikt en waar snelheid niet het belangrijkste is. Is mijn advies deze dan op de harde schijf te installeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: