Home Computer onderdelen Wat is Turbo Boost?

Wat is Turbo Boost?

2
Turbo Boost

Turbo Boost is een techniek dat in sommige processoren van Intel te vinden is. Deze Turbo Boost techniek zorgt ervoor dat een processor zichzelf kan overklokken als er door een programma of game veel rekenkracht wordt gevraagd. De kloksnelheid van één of meerdere processorkernen wordt dan verhoogt.

 

Turbo Boost: Spelen met de kloksnelheid

De rekenkracht van processoren wordt ieder jaar beter. Vroeger kwam dit voor het grootste gedeelte door simpelweg de kloksnelheid van de processor te verhogen. Hierdoor kreeg de processor meer momenten per seconde om een berekeningen te doen.

Toen een aantal jaren geleden de processoren op een kloksnelheid van rond de 3 á 4 GHz kwamen. Was de rek in het steeds maar verhogen van de kloksnelheid eruit. Er werden andere technieken bedacht om de processor meer rekenkracht te geven en efficiënter te laten werken.

Een voorbeeld hiervan was de processoren voorzien werden van twee of meerdere processorkernen, ook wel cores genoemd. Dit zie je tegenwoordig bij veel processoren dat er twee en meer processorkernen hebben. Hierdoor kunnen processoren aan twee of meer taken tegelijk rekenen.

Daarnaast kwam Intel ook met de Hyper-Threading techniek waarmee één processorkern aan 2 taken tegelijk kon werken. Een processor met 2 processorkernen kon hierdoor aan 4 taken tegelijk werken. Dit zorgt uiteraard voor een efficiëntere processor.

Dit voordeel ging alleen op als de processor ook altijd met 4 taken tegelijk aan het werk was. En dit is niet altijd het geval. Soms is een processor heel druk met maar 1 taak. Daarom bedacht Intel de Turbo Boost techniek zodat in tijden dat een processor maar 1 taak heeft deze het efficiëntst verwerkt kan worden.

 

Hoe werkt Turbo Boost?

Zoals de naam Turbo Boost al doet vermoeden, is het een turbo voor je processor. Deze turbo gaat aan zodra je computer om extra rekenkracht vraagt. Wanneer één of meerdere processorkernen al voor 100% aan het rekenen is, zal de Turbo Boost de kloksnelheid van één of meerdere kernen verhogen.

Het gevolg is dat de rekentaak sneller verwerkt kan worden. De Turbo Boost techniek kijkt de hele tijd of er vraag is naar extra rekenkracht. Is dit niet meer het geval. Dan zal de processorkern terug gaan naar zijn standaard kloksnelheid.

De Turbo Boost doet nog meer. Want door het verhogen van de kloksnelheid in één of meerdere processorkernen zal de temperatuur in de processor oplopen. Zolang de temperatuur van de processor nog niet te warm is, zal de processor in de deze turbo modes blijven staan.

Wordt de processor toch te warm waardoor mogelijk schade aan de processor kan ontstaan, dan zal de Turbo Boost techniek de kloksnelheid ook weer automatisch verlagen.

 

Turbo Boost met meerdere kernen

Wanneer een processor meerdere processorkernen heeft dan kan de Turbo Boost er voor kiezen welke processorkern hij sneller laat lopen. Hij kan alle 4 de processor kernen wat extra snelheid geven. Of hij geef 2 kernen wat extra snelheid, of maar 1 kern alle extra’s geven die hij heeft.

In het onderstaande afdeling zijn de blauwe balken de standaard kloksnelheid en de gele blokje de extra turbo boost. Als er maar 1 taak is, wat aan de rechterkant het geval is. Zal de ene processor kern alle turboboost krijgen. En zullen de andere processorkernen langzamer gaan werken.

Turbo Boost
Verschil in de verhoging van de kloksnelheid bij belasting van 4, 2 of 1 processor kern.

Op deze manier zorgt de Turbo Boost er altijd voor dat de processor zo efficiënt mogelijk alle taken verwerkt die verwerkt moeten worden.

 

Turbo Burst, kleine broertje van Turbo Boost

In goedkopere processoren van Intel (denk aan Celeron en Pentium) vind je soms ook Turbo Burst. Dit is een uitgeklede versie van de Turbo Boost.

Het verschil is dat de Turbo Burst dit maar een korte tijd kan. Terwijl de Turbo Boost het net zo lang doet zolang de temperatuur in orde is.

 

Intel Turbo Boost Technology Monitor

Intel Turbo BoostHeb je zelf een Intel processor met Turbo Boost en wil je eens zien of deze aan is en hoeveel het aantal Ghz omhoog gaat?

Download dan het gratis programma van Intel. De Intel Turbo Boost Technology Monitor laat op je bureaublad een grafische weergave zien van de extra Ghz die de processor geeft.

Het is voor de rest niet nodig om een speciaal programma op je computer te installeren om Turbo Boost te laten werken. Standaard staat dit aan in de BIOS. Met deze Intel Turbo Boost Technology kan je puur testen of het werkt.

2 REACTIES

  1. Prima dank je wel voor jouw duidelijke uitleg en helderde plaatjes als ondersteuning.
    Ik blijf dus trouw aan Intel Core i3 of i5 en niets anders dan dat.
    Ik voel nu meer rust door uw uitleg,

    Ga zo door beste persoon

    Groet Robert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: