Home Computer soorten Wat is een desktop computer?

Wat is een desktop computer?

9
Desktop computer

Als je een computer gaat kopen is het handig om al een keuze te hebben gemaakt in wat voor soort computer je gaat kopen. Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende soorten computers te koop, bijvoorbeeld een desktop computer.

Je hebt computers die je op een vaste plaats laat staan, zoals desktop computers. En je hebt computers die je makkelijker met je mee kan nemen. Denk aan draagbare computers als laptops en notebooks.

In dit artikel zal ik dieper in gaan op de desktop computers en welke alternatieven er zijn als je geen desktop computer wilt maar wel op een vaste plaats een computers wilt hebben.

Wat is een desktop computer?

Een desktop computer is een computer die in een computerbehuizing is gebouwd. Deze computerbehuizing zet je op, onder, naast of dicht bij je bureau.

Om met een desktop computer te kunnen werken moet je verschillende onderdelen aansluiten. Denk daarbij aan een toetsenbord, muis en uiteraard niet te vergeten een stroomkabel. De desktop computer heeft namelijk geen accu.

Een nog heel belangrijk verschil met draagbare computer is dat een desktop computer geen monitor heeft. Deze moet u apart aansluiten via een VGA, DVI, HDMI of Displayport aansluiting/kabel. Dit is afhankelijk van uw monitor. Vergeet dus niet dat u ook een monitor koopt als u een desktop computer heeft.

Waarom een computerbehuizing?

Een computerbehuizing is niet alleen mooi maar zorgt ook voor bescherming en koeling. Het beschermt alle onderdelen waar een computer uit bestaat en ook voor jezelf dat je niet met je vinger in een ventilator komt.

Airflow in desktop computerEen computerbehuizing zorgt ook voor koeling van alle computeronderdelen. Een computer die in een computerbehuizing is gebouwd kan zich beter koelen dan zonder een behuizing er omheen. Dit komt door de airflow (luchtverplaatsing) die in een behuizing ontstaan.

Bij veel desktop computers zie je daarom één of twee fans (ventilatoren) in de computerkast zitten. Aan de voorkant zuigt een ventilator koele lucht aan en brengt deze over de koelvinnen om de diverse computeronderdelen, bijvoorbeeld de processor te koelen.

Aan de achterkant van de computerbehuizing zit dan een ventilator om de warme lucht er weer uit te blazen. Zorg dus ook voor genoeg ruimte achter de computerbehuizing zodat de desktop computer zijn warmte kwijt kan.

Verschillende desktopbehuizingen

Het meest voorkomende desktopbehuizing is tegenwoordig de tower. Een staande computerbehuizing die je naast de monitor neerzet. En dan eventueel op of onder het bureau. De liggende variant waarop je de monitor op de computerbehuizing zet, kom je bijna niet meer tegen.

Binnen de towers heb je verschillende maten. Full-towers, hoge kasten van zeker 90 cm waarin je heel veel computeronderdelen in kwijt kunt. De populaire Midi-tower die je het meeste in de winkels ziet. Waarin ruimte is voor zeker 2 optische spelers als een DVD of Blue-Ray speler. En nog een kleine toren, de Mini-tower waarin vaak maar ruimte is voor 1 optische speler.

Tower desktop: Full, Midi en Mini

Andere kleine desktop modellen zijn nog de Cube, een kleine vierkante behuizing en de HTPC dat lijkt op het formaat van een CD-DVD speler. Ideaal voor in de woonkamer bij een TV.

Alternatieven voor desktop computer

Als je zeker weer dat je geen draagbare computer wilt dan heb je ook nog andere computersoorten waar je uit kan kiezen. Bijvoorbeeld een All-in-one computer waarbij alle computeronderdelen in de monitor is ingebouwd. Hierdoor heb je 1 apparaat op je bureau staan. Dit is dus letterlijk een alles-in-1 computer. Een bekende All-in-one computer is de IMac van Apple.

Heb je toch liever een losse monitor maar niet zo’n grote computerbehuizing. Dan is een Mini-desktop een mogelijk alternatief. Deze kleine computers te grote van een baksteen worden steeds krachtiger en kan je makkelijk op je bureau kwijt.

Met een mini-desktop kan ook zelf een All-in-one computer maken. Bevestig dan de mini-desktop met de standaard VESA bevestigingspunten achter op de monitor vast. Dan heb je eigenlijk ook één apparaat.

Een eventueel andere keuze die lijkt op een mini-desktop is een barebone. Een barebone heeft het formaat van een kleine desktop. Als je een barebone koopt, zit er in de computerbehuizing alleen een moederbord met een processor. Je kan zelf naar wens je werkgeheugen en opslagapparaat er bij in (laten) monteren.

Desktop kopen: Kant-en-klaar of zelf samenstellen?

Een desktop computer kan je kant-en-klaar kopen bij de vele elektronica winkels die desktops verkopen van vele verschillende merken. Maar u kunt ook naar een computerwinkel gaan en daar een desktop computer op maat voor u laten samenstellen en laten bouwen.

Je kiest dan zelf de computerbehuizing, de voeding, het moederbord, het werkgeheugen, de processoren en een opslagapparaat. Samen met nog eventuele optionele zaken als een optische drive (DVD / Blue-Ray speler), grafische kaart, enz.

Dit hoeft u natuurlijk niet helemaal zelf uit te zoeken. Een computerwinkel helpt u daar graag bij. Maar u kunt ook gebruik maken van het PC Advies van Hardware.info. Deze maken iedere maand een overzicht van de beste onderdelen voor een specifiek soort computer.

Op deze manier kunt u een perfecte computer laten maken voor uw wensen.

9 REACTIES

 1. Ik wil graag een Desktop voor school, maar heb geen verstand van computers.
  Ik zou er wel spelletjes op willen spelen, maar niet hele zware.
  Ik heb een budget van 500-600 euro, wat is jouw advies?
  Alvast bedankt!

 2. Onze computer is stuk. We hebben een scherm en toetsenbord. Wat kunnen we het beste kopen?
  Scherm is:Iiyama Pro Lite E z473HDS
  toetsenbord: Logitech cordless desktop pro

  • Hallo Marieke,

   Dat is met zo weinig informatie heel lastig te beantwoorden.
   Kijk sowieso even naar het soort videoaansluiting van de monitor.
   Dan je een desktopkoop die een DVI, HDMI of displaypoort heeft zodat je je monitor wel aan kan sluiten.

   Algemeen advies
   – Core i3 of i5 processor of AMD Ryzen
   – SSD opslag 256GB of meer
   – 8GB werkgeheugen
   – Losse grafische kaart na gelang er op de desktop wordt gegamed

 3. Moet ik bij aankoop van een Medion Akoya P62020 desktop ook het beeldscherm erbij kopen of kan ik mijn oudere scherm er op aan sluiten?
  Waar moet ik op letten=

  • Hallo Moniek,

   Bij de aankoop van een desktop computer staat altijd de videoaansluitingen weergegeven.
   De meest voorkomende aansluitingen zijn van nieuw naar oud; DP (Displaypoort), HDMI, DVI en VGA.

   Als je een oud beeldscherm hebt met bijvoorbeeld een VGA of DVI aansluiting en je koop een desktop met een DP of HDMI aansluiting.
   Dan kan je het beeldscherm niet zomaar aansluiten. De verbinding is namelijk verschillend.

   Gelukkig zijn er wel verkoopkabels verkrijgbaar waardoor je HDMI beeldscherm op een DVI aansluiting kan aansluiten.
   In jou geval heeft de Medion P62020 desktop een DP en HDMI aansluiting.
   Mocht je oude beeldscherm een DVI aansluiting hebben, dan je hiervoor een verkoopkabel moeten kopen.

 4. Ik ben een jongen van 14 jaar en wil gewoon een computer om voor school te gebruiken, niet een echte gaming computer ik heb een budget van 300 euro wat kan ik dan het beste kopen??

  • Hallo Daan,

   Aangezien je deze vraag op de desktop computer pagina stelt ga ik er vanuit dat je een desktop computer bedoeld.
   Als je voor die 300 euro ook nog een monitor moet kopen is het budget te beperkt.
   Voor rond de 300 euro heb je namelijk pas een budget desktop met een simpele processor en opslag.

   Een andere keuze is als je al wel een monitor hebt een mini-desktop of een PC-stick.
   Deze sluit je aan op de HDMI poort van je monitor en je hebt een basis computer.

   Ik help je graag verder. Laat dan even weten of je een compleet systeem nodig bent.
   Of dat je al een monitor, muis en toetsenbord hebt.

 5. Ik heb een moederbord de Asus P5QLPRO.
  Welke processor moet ik gebruiken?
  Ik hoef geen dure processor het is alleen voor mails, internet en downloads.

  • Hallo Maurce,

   Het Asus P5QLPRO moederbord heeft een Socket 775 processorvoet.
   De socket is de ‘houder’ waarin je de processor plaatst en deze daarna vastzet met een hendel.

   Processoren met deze socket vind je niet meer in de winkels, hij is zeker 8 jaar oud.
   Je zou echt opzoek moeten gaan naar een 2dehands processor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: