Home Computer soorten Wat is een mini-desktop?

Wat is een mini-desktop?

0
Mini-desktop

Een mini-desktop is het kleine broertje van een grote desktop computer. Hij is klein, zo groot als een baksteen of een dik boek en staat op een vaste plek in huis. Of hij zit ‘verstopt’ achter je monitor.

De voorloper van de mini-desktop was de nettop. Een klein computerkastje met een energiezuinige chip, vaak een Atom waarmee je simpele computer taken als internetten, e-mailen en tekstverwerking mee kon doen.

De nettop was kortstondig een succes, maar de consument wilde toch graag een krachtige computer in dit kleine formaat. Dit was de reden van komt van de huidige mini-desktop.

Technisch gezien bestaat een een mini-desktop uit onderdelen die we ook vinden in een laptop of notebook. Al heeft een mini-desktop geen geen keyboard, accu of beeldscherm. Zo wordt er gebruik gemaakt van energiezuinige componenten zoals U-processoren.

Voordelen mini-desktop computer
+ Heeft weinig ruimte nodig
+ Kan je wegwerken achter monitor
+ Energiezuinig
+ Stil, maakt weinig geluid

Nadelen mini-desktop computer
Weinig ruimte voor uitbreidingen
Duurder voor dezelfde prestaties als een desktop
Niet geschikt voor zwaar gebruik

Bekende merken en serie van mini-desktops

  • ASUS VivoPC
  • MSI CUBI
  • APPLE Mac mini
  • HP Pavilion Mini
  • ACER Revo One
  • Medion S

Barebone: zelf mini-desktop samenstellen

Wil je zelf een mini-desktop samenstellen dan kan dat met een barebone. Een barebone is ook een desktop computer in een compacte behuizing als een mini-desktop. Alleen koop je bij een barebone alleen de behuizing, moederbord en de processor. Alle andere componenten kan je zelf samenstellen.

Maak je eigen all-in-one computer

Met een mini-desktop kan je zelf een all-in-one computer maken door deze aan de achterkant van een monitor te monteren. Bijna alle mini-desktops hebben namelijk een VESA aansluiting waarmee je normaal een monitor aan de muur kan bevestigingen. Hierdoor kan je de mini-desktop gemakkelijk aan de monitor vastmaken. Dit scheelt weer ruimte op je bureau.

Uiteraard heb je dan nog wel kabels. Maar deze kan je bij elkaar binden en achter de monitor verwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: