Home Computer soorten Waarom een NAS kopen?

Waarom een NAS kopen?

6
NAS opgestapeld

Een NAS kopen. Waarom zou je dat doen? Het kopen van een NAS opslag voor in huis heeft zeker voordelen. In mijn artikel over de 4 belangrijkste NAS voordelen heb ik de basis al besproken. Maar er zijn natuurlijk meer redenen te bedenken.

De basis zit hem vooral in het gemak en de veiligheid die een NAS biedt. Doormidden van één apparaat in huis heb je opeens veel meer opslag. Het aansluiten is erg gemakkelijk en je hebt vanaf elke computer toegang tot je gegevens. Door een NAS te kopen heb je ook de mogelijkheid om je gegevens veiliger op te slaan met automatische back-ups.

Een NAS kopen voor gemak & veiligheid

Een overzicht van punten waar volgens mij steeds meer mensen een NAS server kopen.

  1. Makkelijker maken van back-ups
  2. Makkelijk(er) opslagruimte vergroten
  3. Makkelijker gegevens delen in een netwerk
  4. Gegevens staan centraal opgeslagen
  5. Gegevens zijn veiliger opgeslagen, bij gebruik van RAID-1
  6. Kost minder energie dan een computer
  7. Altijd server programma’s kunnen gebruiken

1. Makkelijker maken van back-ups

Een NAS server kan automatisch gegevens van uw computer als back-up opslaan. Hierdoor heeft u altijd een kopie achter de hand wanneer uw gegevens verloren gaan op uw computer.

2. Makkelijk(er) opslagruimte vergroten

NAS kopenDeze reden bestaat eigenlijk uit twee delen. Je kan een NAS kopen voor het uitbreiden van de hoeveelheid aan opslagruimte voor al je computers. Dat is een makkelijkere manier dan bijvoorbeeld je desktop voorzien van een nieuwe harde schijf.

Een NAS heeft vaak ook ruimte voor meerdere harde schijven (HDD). Als u eerst één hardeschijf plaats en u komt ruimte te kort kan er makkelijk een tweede hardeschijf bijgeplaatst worden.

3. Makkelijker gegevens delen in een netwerk

Je kan met je computer ook gegevens delen maar met meerdere computers krijg je al snel dat overal wat staat. Hierdoor moet je op iedere computer de juiste instellingen instellen wie wat waar bij mag en met hoeveel rechten. Met een NAS staat alles centraal en is het instellen maar één keer nodig.

4. Gegevens staan centraal opgeslagen

In het verlengde van punt drie is dat alle gegevens centraal op de NAS staan. Het zoeken naar gegevens die mogelijk om meerdere computer opgeslagen kunnen zijn is hierdoor niet meer nodig.

5. Gegevens zijn veiliger opgeslagen, bij gebruik van RAID-1

Naast dat een NAS back-ups kan maken, kan een NAS gebruik maken van RAID. Dit is een techniek waarbij de NAS de gegevens over meerdere hardeschijven opslaat. RAID is dus ook alleen mogelijk als een NAS twee of meer hardeschijven heeft.

Voor mij was dit persoonlijk een reden om een NAS te kopen.

6. Kost minder energie dan een computer

Een NAS verbruikt minder energie dan een computer. Een NAS heeft namelijk geen beeldscherm, grafische kaart, geluidsweergave en dergelijk. Als je een computer aan slaat staan om bijvoorbeeld een video die op je computer staat op je televisie wilt bekijken zal dit energie schelen. Een NAS zal deze video met minder energie naar uw televisie of mediaspeler kunnen sturen.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een NAS 24 uur per dag aan staat (hoeft niet). Als je een computer extra aan laat staan om af en toe een video te bekijken op een televisie zal dit geen of nauwelijks energie besparen.

In vergelijking met een server (vaak een oude computer die niet meer wordt gebruik en wordt ingericht met serversoftware) is een NAS energiezuiniger.

7. Altijd server programma’s kunnen gebruiken

Je kan ook een NAS kopen voor het uitvoeren van programma’s die normaal gesproken alleen op een server staan. Bijvoorbeeld een mail-server, FTP-server of een download applicatie. Vaak zijn dit programma’s die de doorsnee consumenten nu nog niet echt gebruiken. Maar door de opkomt van een NAS kan dit mogelijk gaan veranderen.

Weet jij nog meer reden om een NAS te kopen? Laat het weten in een reactie hieronder.

6 REACTIES

  1. Hallo André,
    Ik ben van plan om mijn eigen NAS te bouwen. In plaats van gebruik te maken van harde schijven is het de bedoeling om USB drives te gebruiken vanwege de plaatswinst en vanwege het gemak.
    Daarvoor zou ik een USB-hub met 8 aansluitingen gebruiken waar ik dan de 5 high speed USB sticks van 2TB wil aan hangen. Moet ik dan rekening houden met welk moedrbord en welke CPU ik me moet aanschaffen?
    PS: Ik heb reeds een QNAP nas die ik van de hand ga doen. Dus heb ik al wat ervaring met nas.

  2. Hi Andre,

    Goeie omschrijving. Ik las op bijvoorbeeld https://nas-kopen.nl/ ook iets over een RAID opstelling, maar wat is hier nou precies het voordeel van? Zijn er ook andere opstellingen mogelijk en zo ja, zijn deze beter of slechter t.o.v. een RAID opstelling?

    Dankjewel!

  3. Hi Andre,

    Bedankt voor je duidelijke artikelen. Ik leer hier vanalles! Eigenlijk ben ik me aan het verdiepen in een nieuwe computer om video’s mee te editten (Adobe Premiere), aangezien dat op mijn Macbook Pro amper nog lukt (4K materiaal). Even off topic: zou jij een pc of mac aanraden? Ik heb mijn hele leven met apple gewerkt, maar ik hoor ook veel geluiden dat de prijs/kwaliteit veel beter is bij een pc en dat het editten sneller gaat (voor een lagere prijs).
    De vraag die ik eigenlijk wilde stellen: welke NAS raad je aan voor de opslag van videomateriaal. Tot nu toe sla ik mijn materiaal op op externe harde schijven, maar ik heb nu al 2 schijven van 4 tb vol, dus het lijkt me handiger om op een NAS over te gaan. Ik heb daar echter nog geen ervaring mee. Wat raad jij aan? Er hoeven geen andere mensen bij het materiaal. Nog niet in ieder geval 😉

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    • Hallo Chris,

      Dat ligt eraan wat je precies met je NAS wilt gaan doen en of je al ervaringen heb met een NAS.
      Als het je eerste NAS is en je wilt gaan ervaren wat je allemaal met een NAS kan dan zou ik simpel beginnen.
      Denk aan een Synology DiskStation DS218j of een oudere versie als de DS216j.
      Synology heeft een eenvoudige installatie maar ook zeer uitgebreide mogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: