Home Computer soorten Redenen om een NAS te kopen

Redenen om een NAS te kopen

NAS opgestapeld

Wat kunnen redenen zijn om een NAS te kopen? In mijn artikel over de 4 belangrijkste voordelen heb ik de basis al besproken. Maar er zijn natuurlijk meer redenen te bedenken.

 1. Makkelijker maken van back-ups
 2. Makkelijk(er) opslagruimte vergroten
 3. Makkelijker gegevens delen in een netwerk
 4. Gegevens staan centraal opgeslagen
 5. Gegevens zijn veiliger opgeslagen, bij gebruik van RAID-1
 6. Kost minder energie dan een computer
 7. Altijd server programma’s kunnen gebruiken

1. Makkelijker maken van back-ups

Een NAS kan automatisch gegevens van uw computer als back-up opslaan. Hierdoor heeft u altijd een kopie achter de hand wanneer uw gegevens verloren gaan op uw computer.

2. Makkelijk(er) opslagruimte vergroten

Deze reden bestaat eigenlijk uit twee delen. Wanneer je meer opslagruimte nodig bent is het makkelijker om een NAS in je netwerk te plaatsen dan een extra hardeschijf in je computer te plaatsen. Laat staat een grotere hardeschijf te plaatsen in een notebook of laptop.

Het tweede deel is dat je een NAS kan uitbreiden in de hoeveelheid aan opslagruimte. Een NAS heeft vaak ruimte voor meerdere hardeschijven. Als u eerst één hardeschijf plaats en u komt ruimte te kort kan er makkelijk een tweede hardeschijf bijgeplaatst worden.

3. Makkelijker gegevens delen in een netwerk

Je kan met je computer ook gegevens delen maar met meerdere computers krijg je al snel dat overal wat staat. Hierdoor moet je op iedere computer de juiste instellingen instellen wie wat waar bij mag en met hoeveel rechten. Met een NAS staat alles centraal en is het instellen maar één keer nodig.

4. Gegevens staan centraal opgeslagen

In het verlengde van punt drie is dat alle gegevens centraal op de NAS staan. Het zoeken naar gegevens die mogelijk om meerdere computer opgeslagen kunnen zijn is hierdoor niet meer nodig.

5. Gegevens zijn veiliger opgeslagen, bij gebruik van RAID-1

Naast dat een NAS back-ups kan maken, kan een NAS gebruik maken van RAID. Dit is een techniek waarbij de NAS de gegevens over meerdere hardeschijven opslaat. RAID is dus ook alleen mogelijk als een NAS twee of meer hardeschijven heeft.

In een artikel in de toekomst ga ik hier zeker nog verder op in.

6. Kost minder energie dan een computer

Een NAS verbruikt minder energie dan een computer. Een NAS heeft namelijk geen beeldscherm, grafische kaart, geluidsweergave en dergelijk. Als je een computer aan slaat staan om bijvoorbeeld een video die op je computer staat op je televisie wilt bekijken zal dit energie schelen. Een NAS zal deze video met minder energie naar uw televisie of mediaspeler kunnen sturen.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een NAS 24 uur per dag aan staat (hoeft niet). Als je een computer extra aan laat staan om af en toe een video te bekijken op een televisie zal dit geen of nauwelijks energie besparen.

In vergelijking met een server (vaak een oude computer die niet meer wordt gebruik en wordt ingericht met serversoftware) is een NAS energiezuiniger.

7. Altijd server programma’s kunnen gebruiken

Een NAS kan ook programma’s uitvoeren die normaal gesproken alleen op een server staan. Bijvoorbeeld een mail-server, FTP-server of een download applicatie. Vaak zijn die programma’s die de doorsnee consument nu nog niet echt gebruiken. Maar door de opkomt van een NAS kan dit mogelijk gaan veranderen.

Weet jij nog meer reden om een NAS te kopen? Laat het weten in een reactie hieronder.

3 REACTIES

  • Hallo Chris,

   Dat ligt eraan wat je precies met je NAS wilt gaan doen en of je al ervaringen heb met een NAS.
   Als het je eerste NAS is en je wilt gaan ervaren wat je allemaal met een NAS kan dan zou ik simpel beginnen.
   Denk aan een Synology DiskStation DS218j of een oudere versie als de DS216j.
   Synology heeft een eenvoudige installatie maar ook zeer uitgebreide mogelijkheden.

 1. Hi Andre,

  Bedankt voor je duidelijke artikelen. Ik leer hier vanalles! Eigenlijk ben ik me aan het verdiepen in een nieuwe computer om video’s mee te editten (Adobe Premiere), aangezien dat op mijn Macbook Pro amper nog lukt (4K materiaal). Even off topic: zou jij een pc of mac aanraden? Ik heb mijn hele leven met apple gewerkt, maar ik hoor ook veel geluiden dat de prijs/kwaliteit veel beter is bij een pc en dat het editten sneller gaat (voor een lagere prijs).
  De vraag die ik eigenlijk wilde stellen: welke NAS raad je aan voor de opslag van videomateriaal. Tot nu toe sla ik mijn materiaal op op externe harde schijven, maar ik heb nu al 2 schijven van 4 tb vol, dus het lijkt me handiger om op een NAS over te gaan. Ik heb daar echter nog geen ervaring mee. Wat raad jij aan? Er hoeven geen andere mensen bij het materiaal. Nog niet in ieder geval 😉

  Alvast bedankt voor je antwoord!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: