Home Computer soorten Wat zijn de voordelen van een NAS?

Wat zijn de voordelen van een NAS?

2
Synology DS 418j

Steeds meer mensen zien de voordelen van een NAS en hebben naast hun desktop computer of laptop er één aangeschaft. De voordelen met een NAS zijn namelijk dat er makkelijk een back-up van je bestanden kan worden gemaakt. Je hebt meer opslagruimte op een centrale plaats waardoor je deze ook makkelijk kan delen.

Als je deze voordelen uitschrijft zijn er naar mijn mening 4 hoofd redenen waarom een NAS in thuis je leven een stuk makkelijker kan maken.

  1. Makkelijker maken van back-ups
  2. Meer opslagruimte
  3. Makkelijker gegevens delen in het netwerk en online
  4. Alle gegevens centraal

Backups maken met een NAS

Een probleem dat ik had is dat ik geen back-ups maakte van mijn bestanden. Dat is natuurlijk erg stom van mij. Er hoeft maar iets te gebeuren, bijvoorbeeld een harde schijf die niet meer goed werkt en je bent al je belangrijke bestanden, zoals foto’s kwijt.

Een goede manier is om af en toe je belangrijke bestanden op een externe harde schijf op te slaan, maar het probleem zit in af en toe. Dat vergeet je natuurlijk weer en voordat je het weet is je back-up al weer weken oud. Er zijn programma’s die dat voor je doen maar dat zou betekenen dat je een externe harde schijf steeds verbonden moet zijn aan je computer. Als je echt veilige back-ups wilt maken zal je je gegevens op een andere plek dan in je eigen huis moeten bewaren. Wanneer er bijvoorbeeld brand in je huis of bij de computer uitbreekt heeft een bewaren van je back-up in huis weinig zin.

Een NAS zou hier een mogelijk uitkomt kunnen bieden. Het geeft niet de beste beveiliging omdat een NAS ook in je huis staat, maar de gegevens staan wel op een ander apparaat en de harde schijf is mogelijk ook in een andere ruimte dan je computer. Tevens kan een NAS automatisch back-ups maken van gegevens die jij hebt aangegeven.

Meer opslagruimte door een NAS

Een ander probleem waar ik tegen aanliep is dat ik bijna geen vrije ruimte meer had op mijn computer. De externe harde schijf die ik af en toe gebruikte om back-ups te maken is een normale hardeschijf geworden omdat ik geen ruimte meer heb op de harde schijf in mijn computer.

Een mogelijkheid om mijn opslagruimte te vergroten is om een extra hardeschijf in mijn computer te zetten of de harde schijven te vervangen door nieuwe en grote versies. De huidige harde schijven (ik heb er twee) draaien nu ook al enkele jaren hun rondjes. De kans wordt steeds groter dat een harde schijf een keer uit gaat vallen.

Makkelijker gegevens delen met een NAS

Het derde punt wat ik ideaal vind aan een NAS is dat het een oplossing kan bieden in het delen van gegevens. Zo heb ik diverse mappen gedeeld in het netwerk zodat mijn vrouw ook toegang heeft tot gezamenlijke gegevens en mediabestanden die de mediaspeler op onze televisie weergeeft.

Al deze bestanden staan zowel op mijn desktop als die van mijn vrouw. Een voorbeeld zijn vakantiefoto’s. De foto’s die mijn vrouw maakt staan op haar desktop en die ik met mijn camera heb gemaakt staan weer op mijn computer.

Een NAS biedt hier een prima oplossing voor. Een NAS sluit je namelijk aan op je netwerk waardoor ook andere gebruikers op het netwerk er gebruik van kunnen maken. In dit geval heeft mijn vrouw ook de mogelijkheid om haar gegevens op de NAS te zetten. Waardoor wel alles centraal kunnen opslaan.

Alle gegevens centraal op de NAS

Hier komen we gelijk bij punt vier terecht. Het is dus niet meer nodig om mappen te delen op het netwerk, deze bestanden zet je op de NAS. Hierdoor staan al je bestanden centraal. Dit zorgt ook weer voor de mogelijkheid dat je bestanden weer makkelijk kan back-uppen omdat alles bij elkaar staat. En niet op verschillende apparaten.

Dit zijn globaal de vier punten waarvan ik denk dat een NAS handig voor de meeste mensen. Er zijn nog veel meer zaken te bedenken waar een NAS handig voor is. Maar dit is de basis.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: