Home Computer soorten Wat is een nettop computer?

Wat is een nettop computer?

0
Nettop Computer

Een nettop computer is oude benaming voor huidige mini-desktop computer. Het woord nettop is een combinatie van het woord ‘net’ van netbook en het woord ‘top’ van de desktop.

Een nettop computer is beste te beschrijven als een computerkastje ter grote van een boek. Het heeft een energiezuinige processor en is lichtgewicht. Hierdoor heeft hij de naam ‘net’.

De nettop is geschikt om te gebruiken als een desktop vervanger, maar is niet zo snel en krachtig. Hij is prima geschikt om mee te internetten en te mailen. Met zwaardere taken hebben de meeste nettop computers veel moeite. Een nettop is een prima computer voor erbij.

De opvolger van de nettop computer, de mini-desktop zijn tegenwoordig een stuk krachtiger. Hierin zit vaak een Pentium of een Core i processor. Hierdoor zijn ze ook in staat om HD video’s af te spelen en kunnen daardoor in de woonkamer dienst doen als een klein multimedia computertje aangesloten op de TV.

Ontstaan van de nettop

De naam nettop bestaat sinds 3 juni 2008 toen Asus officieel de Eee Box aan de wereld voorstelde. Het jaar daarvoor (2007) was Asus al met de Eee PC gekomen, een mini notebook, ook wel netbook genoemd, die op basis van een nieuwe energie zuinige computerchip (Intel’s Atom) was gebouwd.

Asus heeft deze netbook uitgebouwd naar een desktop variant maar dan een stuk kleiner. Het woord nettop computer is hierdoor ook op gebaseerd.

Wat kan je met een nettop computer?

Nettop: een zeer klein en lichtgewicht desktop computerMet een nettop computer kan je eigenlijk precies hetzelfde als met een normale desktop computer. Het grote voordeel is dat een nettop minder ruimte op het bureau inneemt. Je kan een nettop bijvoorbeeld achter je monitor bevestigen waar normaal de muurbeugels op gemonteerd kunnen worden. Hierdoor maak je eigenlijk zelf een All-in-One computer.

Een andere functie die een nettop kan vervullen is als multimediacomputer in de woonkamer. De nettop is dan niet aangesloten op een monitor maar op de televisie, net zoals een DVD-speler. Hierdoor kan je bestanden op de nettop direct op de televisie bekijken, denk aan video- audio, of foto-bestanden. Door de aanwezigheid van een netwerkaansluiting is het ook mogelijk via de televisie te internetten.

De prestaties van een nettop zijn precies het zelfde als van een netbook. Een nettop is daardoor prima geschikt om mee te internetten, documenten mee op te stellen en te e-mailen. Zaken als gamen, video- en foto-bewerkingen moet je niet met een nettop doen, daar is een nettop computer niet krachtig genoeg voor.

Kenmerken van een nettop computer

Duidelijke kenmerken van een nettop computer zijn:

  • Klein; ter grote van een boek
  • Lichtgewicht; maximaal een kilo
  • Redelijke prestaties; internetten, documenten opstellen, video- audio, of foto-bestanden afspelen.
  • Goedkoop; maximaal voor €300,-
  • Energie zuinig; rond de 40 watt.

Welke nettops zijn er te koop?

Op dit moment zijn er verschillende merken die een nettop verkopen. Uiteraard Asus met de Eee Box die in 2008 de nettop heeft bedacht.

  • Asus Eee Box
  • MSI Wind
  • Acer Aspire One

Het aanbod van nettops neemt steeds verder af. De consument wil toch wel een kleine desktop computer maar wel met meer rekenkracht. Hierdoor neemt de verkoop van mini-desktops en barebones die je zelf samen kan stellen neem juist weer toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: