Home Computer onderdelen 3D-videokaart Wat is het verschil tussen een videokaart en grafische kaart?

Wat is het verschil tussen een videokaart en grafische kaart?

13
Verschil tussen videokaart en grafische kaart

Er is tegenwoordig geen verschil meer tussen een videokaart en een grafische kaart. Deze termen worden nu door elkaar heen gebruikt omdat vroeger beide soorten kaarten wel bestonden. Tot het jaar 1999 had je namelijk naast een 2D-videokaart ook een 3D-grafische kaart nodig als je ‘mooie’ 3D beelden op je beeldscherm wilde zien. Tegenwoordig is de 3D-grafische kaart in de 2D-videokaart verwerkt en is het één product geworden. Je kan daarom tegenwoordig beter spreken over een 3D-videokaart.

Er zit tegenwoordig nog wel een verschil in een losse 3D-videokaart en een geïntegreerde grafische chip in processoren, ook wel iGPU genoemd. Waarbij een losse 3D-videokaart veel betere prestaties biedt dan een kleine grafische chip die in een processor zit. Tevens moet deze grafische chip zijn videogeheugen delen met het werkgeheugen.

Geïntegreerde grafische chip (iGPU)

Een geïntegreerde grafische chip is sinds een aantal jaren bijna standaard in elke processor geplaatst. Hierdoor hoeft er op het moederbord geen losse videochip meer geplaatst te worden en kan elke computer 3D beelden weergeven.

De kracht van deze geïntegreerde grafische chips worden elk jaar beter en is het zelfs al mogelijk om 3D games op lagere instellingen te spelen zonder losse grafische kaart.

Voor foto- en videobewerking heb je geen snelle grafische kaart nodig. Het meeste rekenwerk zal toch door de processor gedaan moeten worden. Alleen bepaalde processen kunnen versnelt worden door een 3D-videokaart. Het gaat dan voornamelijk om taken met veel parallelle berekeningen, die veel sneller door een 3D-videokaart dan door een processor berekend kunnen worden.

Losse 3D-videokaart (dGPU)

Een losse 3D-videokaart kies je vooral als je wilt gaan gamen op je computer. Doe je dit niet dan zou ik er niet eens naar kijken als je processor een geïntegreerde grafische chip heeft.

De voordelen van een losse 3D-videokaart is dat het de processor ontlast van taken. Tevens zit er op een losse 3D-videokaart zeer snel videogeheugen. Hierdoor kan je processor nog gewoon over het complete werkgeheugen beschikken. Dit eigen videogeheugen is ook nog eens een stuk sneller is dan DDR3 of DDR4 werkgeheugen.

Zelfs een goedkope 3D-videokaart zal al sneller zijn dan een geïntegreerde grafische chip. Maar hoelang die nog zal duren weet ik niet. De prestaties van de geïntegreerde grafische chip nemen de laatste jaren snel toe.

Wat is een GPU?

De term GPU is ook een benaming voor de grafische chip die op een 3D-videokaart zit. GPU is een Engels afkorting van Graphics Processing Unit. Als de grafische chip in een processor zit dan wordt dit een een Integrated Graphics Processing Unit genoemd, iGPU. Om het makkelijk te houden spreken we dan van een geïntegreerde videokaart in de processor.

13 REACTIES

 1. Ik heb zojuist me nieuwe videokaart uitgeprobeerd, een AMD Vega 56 kaart. Voor een kleine 300 euro gekocht.
  Met Battlefield 5 (het meest veeleisende spel dat ik heb), haalt het moeiteloos 60 frames per seconde. Met de resolutie op 4k en alle grafische instellingen op maximaal.
  Dus een goede koop.

  Systeem:
  Moederbord: MSI Gaming Plus Z370, geluid on board 7.1 surround (helaas alleen stereo speakers)
  Processor: i7 8086K 4.0 – 5.0 Ghz
  Geheugen: 16 GB Crucial DDR 4 2666
  Videokaart: AMD RX Vega 56 8GB OC
  Primaire opslagmedium: Sandisk Ultra II 960 GB SSD (SATA 6)
  Beeldscherm: LG UHD 4k 60 Hz
  2e beeldscherm (om te kunnen chatten tijdens het gamen): LG FHD 1080p 75 Hz

   • Zeker weten, het mooie is dat AMD kaarten veel goedkoper zijn dan NVIDIA.

    Je hebt voor 4k gaming echt geen (veel te) dure 2080 NVIDIA kaart nodig, voor 1500 euro. Dat gaat met een AMD kaartje van 300 tot 600 euro ook prima.

 2. Ik zoek een gamecomputer voor mijn zoon..heb me al veel ingelezen en dacht dat ik een leuke had gezien maar deze heeft op zn videokaart 3GB videogeheugen ipv 6 Gb wat ik bij de andere zag die ik aan het vergelijken was. (Msi i5) Mijn vraag is merk je hier tijdens het gamen veel van?? Hij wil voornamelijk ARK en overwatch spelen.

  • Hallo Anna,

   Als je wilt gamen op een Full HD resolutie (dat is 1920×1080 pixels) dan is een 3GB aan videogeheugen voldoende.
   Je merkt pas duidelijk betere prestaties als je in hogere resoluties wilt gamen.
   Dit is te verklaren omdat in het videogeheugen alle grafische afbeeldingen worden opgeslagen die in de game zitten.
   Hoe hoger de resolutie hoe beter de kwaliteit die grafische afbeeldingen moeten zijn en hierdoor ook meer opslag innemen.
   Een grafische kaart met 3GB in vergelijking met een 6GB kan snel €100 schelen en voor een beperkt budget een logische keuze.
   Neem het volgende ook mee in je overweging.
   Ben je van plan om meerdere jaren (denk aan 5 tot 8 jaar) gebruik te maken van deze grafische kaart?
   Dan is het denk ik wel verstandig om nu wat extra te inverteren in meer grafisch werkgeheugen waardoor de grafische kaart langer mee kan.
   De trend is al jaren dat games mooier worden en meer videogeheugen willen gebruiken.
   Verwacht je over 2 tot 3 jaar de grafische kaart te vervangen voor een beter model dan zou een goedkoper 3GB model mij logisch zijn.

  • Hallo Peter,

   Over het algemeen kan je beste je geld besteden aan een goede grafische kaart en dan pas aan je processor.
   De grafische kaart is het belangrijkste onderdeel om veel beelden per seconden (FPS) op je beeld te berekenen.

   De GPU (grafische kaart) de CPU (processor) moeten in de beste situsatie in balans zijn.
   Hier bedoel ik mee dat ze niet op elkaar hoeven te wachten.

   Je kan een hele sneller grafische kaart (bijvoorbeeld een 1080ti) combineren met een Celeron, Pentium of Core i3 processor.
   Aangezien de grafische kaart zo snel is zal deze af en toe moeten wachten op de processor en haal je niet het beste uit de grafische kaart.

   Andersom is dit ook zo. Je kan een snelle Core i9 processor hebben met een budget grafische kaart met matige prestaties.
   De Core i9 processor zal dan moeten wachten en zal de tekortkoming van de grafische kaart niet goed maken.

   Met een gemiddeld budget kies je op dit moment voor een combinatie van een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 met een nVidia GTX 1060(ti) of 1070(ti).

 3. is de grafische chip in de nieuwe aanbieding van Aldi Medion MD34070 de moeite waard (grafische chip Intel UHD Graphics 630) Verder ziet de aanbieding voor de administratieve werkzaamheden en de normale fotobewerkingen en muziek afspelen er denk ik goed uit. Kun je er ook redelijk uitzending gemist filmpjes mee bekijken en YouTube fimpjes??

  • Hallo Janny,

   Als je geen 3D games speelt op hoge resolutie dan is de grafische chip Intel UHD Graphics 630 zeker de moeite waard.
   YouTube en uitzending gemist kan je zonder problemen kijken. Daar heb je niet zo’n dure desktop voor nodig.
   Dat kan wil ook met een computer met een budget/basis processor als een goedkope Intel Celeron of Pentium.

   • Toch ben ik een beetje huiverig om een PC zonder losse videokaart aan te schaffen, met name omdat ik graag video bewerk met het programma Premiere Elements (niet op het allerhoogste niveau 😉 )

 4. Buiten het gebruikelijke mailen en surfen gebruiken wij onze laptop Adobe Lightroom icm Topazfilter en met Corel PSP.
  Willen nu wel van 15,6 inch naar 17,3 inch met een Full HD 1920×1080 pixel beeldscherm.

  Is een extra grafische kaart zoals een nVidia GTX150TI noodzakelijk?
  In de processor zit al een Intel 630 grafische chip bij een Intel Core i5 of i7 processor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: