Home Computer onderdelen 3D-videokaart Wat is het verschil tussen een videokaart en een grafische kaart?

Wat is het verschil tussen een videokaart en een grafische kaart?

Verschil tussen videokaart en grafische kaart

Er is tegenwoordig geen verschil meer tussen een videokaart en een grafische kaart. Deze termen worden nu door elkaar heen gebruikt omdat vroeger beide soorten kaarten wel bestonden. Tot het jaar 1999 had je namelijk naast een 2D-videokaart ook een 3D-grafische kaart nodig als je ‘mooie’ 3D beelden op je computer wilde zien. Tegenwoordig is de 3D-grafische kaart in de 2D-videokaart verwerkt en is het één product geworden. Je kan daarom tegenwoordig beter spreken over een 3D-videokaart.

Er zit tegenwoordig nog wel een verschil in een losse 3D-videokaart en een geïntegreerde grafische chip in processoren. Waarbij een losse 3D-videokaart veel betere prestaties biedt dan een kleine grafische chip die in een processor zit. Tevens moet deze grafische chip zijn videogeheugen delen met het werkgeheugen.

 

Geïntegreerde grafische chip

Een geïntegreerde grafische chip is sinds een aantal jaren bij standaard in elke processor geplaatst. Hierdoor hoeft er op het moederbord geen losse videochip meer geplaatst te worden en kan elke computer 3D beelden weergeven.

De kracht van deze geïntegreerde grafische chips worden elk jaar beter en is het zelfs al mogelijk om 3D games op lagere instellingen te spelen zonder losse grafische kaart.

Voor foto- en videobewerking heb je geen snelle grafische kaart nodig. Het meeste rekenwerk zal toch door de processor gedaan moeten worden. Alleen bepaalde processen kunnen versnelt worden door een 3D-videokaart. Het gaat dan voornamelijk om taken met veel parallelle berekeningen, die veel sneller door een 3D-videokaart dan door een processor berekend kunnen worden.

 

Losse 3D-videokaart

Een losse 3D-videokaart kies je vooral als je wilt gaan gamen op je computer. Doe je dit niet dan zou ik er niet eens naar kijken als je processor een geïntegreerde grafische chip heeft.

De voordelen van een losse 3D-videokaart is dat het de processor ontlast van taken. Tevens zit er op een losse 3D-videokaart zeer snel videogeheugen. Hierdoor kan je processor nog gewoon over het complete werkgeheugen beschikken. Dit eigen videogeheugen is ook nog eens een stuk sneller is dan DDR3 of DDR4 werkgeheugen.

Zelfs een goedkope 3D-videokaart zal al sneller zijn dan een geïntegreerde grafische chip. Maar hoelang die nog zal duren weet ik niet. De prestaties van de geïntegreerde grafische chip nemen de laatste jaren snel toe.

 

Wat is een GPU?

De term GPU is ook een benaming voor de grafische chip die op een 3D-videokaart zit. GPU is een Engels afkorting van Graphics Processing Unit.

6 REACTIES

 1. Buiten het gebruikelijke mailen en surfen gebruiken wij onze laptop Adobe Lightroom icm Topazfilter en met Corel PSP.
  Willen nu wel van 15,6 inch naar 17,3 inch met een Full HD 1920×1080 pixel beeldscherm.

  Is een extra grafische kaart zoals een nVidia GTX150TI noodzakelijk?
  In de processor zit al een Intel 630 grafische chip bij een Intel Core i5 of i7 processor.

 2. is de grafische chip in de nieuwe aanbieding van Aldi Medion MD34070 de moeite waard (grafische chip Intel UHD Graphics 630) Verder ziet de aanbieding voor de administratieve werkzaamheden en de normale fotobewerkingen en muziek afspelen er denk ik goed uit. Kun je er ook redelijk uitzending gemist filmpjes mee bekijken en YouTube fimpjes??

  • Hallo Janny,

   Als je geen 3D games speelt op hoge resolutie dan is de grafische chip Intel UHD Graphics 630 zeker de moeite waard.
   YouTube en uitzending gemist kan je zonder problemen kijken. Daar heb je niet zo’n dure desktop voor nodig.
   Dat kan wil ook met een computer met een budget/basis processor als een goedkope Intel Celeron of Pentium.

   • Toch ben ik een beetje huiverig om een PC zonder losse videokaart aan te schaffen, met name omdat ik graag video bewerk met het programma Premiere Elements (niet op het allerhoogste niveau 😉 )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: