Home Advies Hoe een goede computer kopen die bij je past?

Hoe een goede computer kopen die bij je past?

35
Goede computer kiezen

Iedereen wil een goede computer kopen. Maar wat is een goede computer? En welke computer past het beste bij jou? Deze twee vragen is voor mij niet met één antwoord te beantwoorden. Je moet daarvoor zelf een aantal vragen aan jezelf stellen om tot een juiste keuze te komen. De eerste stap is volgens mij het bepalen van wat je precies zoekt, wat zijn je wensen voor je computer? Zoals bij alle elektronische apparaten zijn er verschillende typen verkrijgbaar.

Bij een computer zitten de verschillen in de (reken)snelheid, de hoeveelheid opslagruimte, het formaat van de computer, de resolutie en het formaat van het beeldscherm, het aantal aansluitingen, denk aan USB-poorten. De bouwkwaliteit, de hoeveelheid geluidsproductie die de computer maakt. En zo kan ik nog wel even door gaan met allemaal verschillen tussen computers die er te koop zijn.

Goede computer kopen met 3 vragen

Er zijn dus een hoop factoren waar je allemaal rekening mee kan houden als je een goede computer wilt kopen die perfect bij je past. Om deze juiste computer te kiezen uit het grote computeraanbod moet je zeker de volgende 3 vragen stellen en beantwoorden.

 1. Waar ga je de computer gebruiken?
 2. Wat wil je met de computer gaan doen?
 3. Wat is je budget?

Waar ga je de computer gebruiken?

De eerste vraag die je moet stellen is waar je de computer wilt gaan gebruiken. Krijgt de nieuwe computer een plek in de woonkamer dan is het wellicht verstandig om een mooie computer aan te schaffen die er netjes uitziet. Denk daarbij aan een all-in-one computer waarin de computer in het beeldscherm is verwerkt. Maar komt de computer in een studeerkamer dan is een desktop computer met een computerbehuizing en losse kabels voor de monitor en andere randapparatuur een prima keuze.

Het kan ook zo zijn dat u helemaal geen ruimte heeft voor een computer op één vaste plek. Dan is wellicht de keuze voor een draagbare computer logischer. Hierin is de laatste jaren een zeer uitgebreid aanbod ingekomen. Van een tablet (beeldscherm zonder toetsenbord) tot aan de bekende notebook & laptops en wat daar tussen zitten.

Denk dus eerst goed na waar de computer komt te staan. En kies niet altijd direct voor een draagbare computer. Deze zijn altijd duurder dan een desktop voor dezelfde prestaties. Omdat alles kleiner en energiezuiniger moet zijn.

Computer SoortenHet kan ook zijn dat u juist een computer wilt hebben die u overal mee naartoe kan nemen. Dan is de keuze voor een lichtgewicht draagbare computer een goede keuze voor u. En mocht u onderweg niet veel gebruik maken een toetsenbord dan is een tablet ook het overwegen waard.

Meer informatie over alle soorten computers die er tegenwoordig zijn vind je op: Verschillende computersoorten overzicht

Wat wil je met de computer gaan doen?

De tweede vraag die je moet stellen is wat je allemaal met de nieuwe computer wilt gaan doen. Bijvoorbeeld tekstdocumenten opstellen of internetten en e-mails versturen? Foto’s en video’s van de vakantie mee bewerken. Of misschien bent je ook wel van plan om de computer te gebruiken als spelcomputer waarop je de allernieuwste games op wilt spelen.

Deze keuze heeft een grote invloed op wat voor soort computer u het beste kunt gaan kopen. Als je games wilt gaan spelen dan is het aan te raden om een computer te kopen met een krachtige processor en videokaart. Een computer om mee te internetten heeft dat niet echt nodig en is zonde van uw geld.

Het computergebruik heb ik in 3 groepen verdeelt.

Basis computergebruik

Hierin valt iedereen die af en toe van de computer gebruik maakt en de onderstaande taken op een computer uitvoert.

 • Internet browsen
 • E-mail
 • Sociale media
 • Muziek en/of films kijken
 • Tekstverwerking
 • Fotobewerking (basis)

Al deze taken kan je met alle computers uitvoeren. Je hoeft echt niet veel geld uit te geven om een computer te kopen die de taken voor jou kunnen uitvoeren. Een budget computer kan die allemaal prima aan.

Voor dit computergebruik zijn daardoor ook alle processoren die te koop zijn geschikt.

Gemiddeld computergebruik

Maakt u vaker gebruik van de computer. Bijvoorbeeld dagelijks en voert u ook een of meerdere van de onderstaande taken uit? Dan is een keuze voor een sneller systeem een goede keuze.

 • Foto bewerking (uitgebreid)
 • Video bewerking (basis)
 • Games spelen (Normale resolutie en gemiddelde kwaliteit)

Ben je actief bezig met foto bewerking in een software pakket als Adobe Lightroom dan heb je graag een wat sneller systeem. Ook voor video bewerking heeft de computer wat rekenkracht nodig.

Ook games vragen rekenkracht van de processor, maar ook vooral van een grafische kaart.

Voor dit computergebruik adviseer ik minimaal een Intel Core i3 processor met een basis grafische kaart.

Zwaar computergebruik

Maak je veelvuldig gebruik van een computer en wil je alles met een computer kunnen doen dan heb je een krachtig systeem nodig.

 • Video bewerking (uitgebreid)
 • Games spelen (hoge resolutie en hoge kwaliteit)

Maak je veelvuldig video opnames en bewerk je deze tot mooie filmpjes. Dan is het aan te reden hiervoor wel een krachtige computer te kopen.

Voor dit computergebruik adviseer ik minimaal een Intel Core i5 processor met een goede grafische kaart. Ook 8 GB aan werkgeheugen is hierbij aan te raden.

Wat is je budget?

Budget computerDe laatste en misschien wel de belangrijkste vraag is hoeveel geld je uit wil geven. Dit is een belangrijke vraag om te stellen omdat geld het meeste bepalende aspect is dat tot de keuze leidt van een nieuwe computer. U kunt namelijk nog zoveel wensen hebben waaraan de nieuwe computer aan moet voldoen, er moet natuurlijk wel geld voor zijn om deze aan te schaffen.

De ervaring leert dat de meeste mensen al snel boven hun budget komen. Kies daarom uw budget niet te laag. Maar hou er wel rekening mee dat u een computer koopt die op de toekomst gericht is. Neem bijvoorbeeld niet de traagste processor, bijvoorbeeld een Intel Celeron omdat die over 3 jaar waarschijnlijk niet meer mee kan komen. Een computer koopt je minimaal voor de komende 5 jaar.

Een realistisch budget begint bij de €600,- euro. Uiteraard kan je goedkopere computers kopen. Maar dan zal je altijd een compromis moeten sluiten. De fabrikant heeft dan altijd op iets moeten bezuinigen om een dergelijke lage prijs aan te kunnen aanbieden.

35 REACTIES

 1. Goedenavond. Ik ben op zoek naar een laptop waar ik de nodige jaren mee vooruit kan. Ik werk veel met Photoshop,InDesign en illustrator. Voor de rest draai ik veel films vanaf de laptop. Als processor wil ik een I7, geheugen 16gb minimaal. Moet ik nu voor gebruik van de Adobe programma echt een aparte hou aanschaffen (geforce), zona welke, om nog jaren vooruit te kunnen. Verder had ik graag een snelle SSD van minimaal 512gb, beter nog 1 TB. Indien mogelijk ook nog een mogelijkheid voor bijzetten HDD cq en/of een extra SSD (m2 pci). Budget is rond de 1500 euro.

  Welke raad u aan?

 2. Beste Andre,

  Ik heb een nieuwe laptop nodig maar weet niet welke, ik ga volgend jaar CMD (Communucation and Multimedia design) studeren en hiervoor heb ik een goede laptop nodig. Deze zal ik elke dag mee moeten nemen in de trein dus een mega laptop is niet handig. Hij moest (van wat de opleiding zei) de adobe programma’s kunnen draaien, dus Photoshop, editing software en dergelijke. Ook houd ik zelf van gamen dus zou ook wel fijn vinden als hij games met iets hogere specs kan draaien dan dat hij dat nu doet (is niet heel denderend nu). Heeft u misschien voorbeelden voor mij? Ook in verschillende prijsklasse?

  Met vriendelijke groet,
  Kilian Sewalt

 3. Beste André,

  Wij zijn op zoek naar een desktop en gemiddeld computer gebruiker. Wij willen ook een printer aanschaffen.
  Kun je ons adviseren?
  Mijn man gebruikt de pc voor het thuiswerken
  En onze kinderen (6 en 8) gebruiken PowerPoint voor hun spreekbeurten en boekpresentaties.
  in welke periode koop je een pc voordelig?

 4. Hallo, Rob

  Ik zoek een pc waarmee je goed kan programmeren en spelletjes kan doen
  Welke pc is dan het beste?

  Groetjes, Boet

 5. Ik wil graag een laptop voor mijn ouders kopen. Mail checken, muziek luisteren, snel internet bekijken. Dus geen spelletjes of iets dergelijks.
  Kunt u mij een specifieke laptop aanbevelen?

  Mvg Rob

  • Hallo Rob,

   Voor dergelijke simpele taken voldoet bijna eigenlijk laptop die je kan kopen.
   Het ligt puur aan je persoonlijke wensen, voorkeuren en het budget dat je uit wilt geven.
   Als je een laptop koopt met een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3 processor, SSD als opslag apparaat samen met 4GB aan werkgeheugen.
   Dan zal die laptop absoluut aan de minimale eisen voor het gebruik voldoen.

   Mocht het budget beperkt zijn.
   Dan kan je altijd nog kijken naar Intel Pentium en Celeron processoren.

   • Dank voor de reactie. Het probleem is nu dat ik niet weet wat ik moet uitgeven. De pc zal niet tot het uiterste gebruikt worden. Dus zoek ik een goede, betrouwbare laptop als het gaat om basis gebruik. Als ik voor 800euro een goede laptop koop, terwijl zij genoegen kunnen nemen met een laptop voor 300 euro, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. Zou u mij een merk/type kunnen aanbevelen?

    Mvg Rob

 6. Ik ben in November 2009 een Medion Akoya P4010D bij Aldi heeft gekocht. Ik ben heel tevreden met dit All in One model. Maar hij is nu opeens heel raar doet, erg langzaam en moeten paar keer opnieuw opgestart worden voor normaal kunnen gebruiken. Hij draait nu op windows 10. Eigenlijk,ik wil nog geen andere pc te kopen omdat ik ben nog tevreden met dit pc. Heeft Aldi ook weer zo’n all in one model in aanbieding? of andere merk-andere winkel?

 7. Ik heb een HP Pavilion 9700 notebook.
  Ik gebruik deze op een vaste plek in huis.
  Processor: Intel Core 2 Duo CPU T8100
  Geheugen: 4 GB
  C schijf van 224 GB waarvan 84.9 GB Gebruikt
  D schijf van 232 GB waarvan 160 GB Gebruikt
  E schijf van 8.83 GB waarvan 2.51 GB Gebruikt

  Hier is op gemonteerd Microsoft office student van uit 2007.
  Het jammere is dat er Windows vista op zit. Word niet meer ondersteund.
  Ik gebruik vaker Windows live Movie Maker en Windows Movie Maker
  Kan ik deze HP 9700 notebook alsnog voorzien van Windows 10 en hoe zal dit werkzaam zijn?
  Kan ik beter een andere kopen. Indien ja.
  Welke zou dit kunnen zijn. Dit gezien mijn uitleg hierboven.
  Maar dan dat ik deze met wifi kan gebruiken!

  • Hallo Jos,

   Je kan Windows 10 op deze laptop installeerden.
   Ik ben van mening dat dit de 70 tot 80 euro niet waard is voor een licentie.
   Natuurlijk heb je hierdoor wel weer een veilig systeem. Voor Windows Vista ontvang je geen beveiligings-updates meer.

   Ik heb je een persoonlijke mail gestuurd met aanvullende vragen zodat ik een goed advies kan geven.

 8. Hallo André, in 2015 heb ik een Revo One L 85, met intel core i3-40005U processor, van Acer gekocht. Een mini pc die ik nog steeds erg mooi vind (witte kast) om te zien maar die vanaf het begin af aan al erg langzaam was. Weet jij of daar nog iets aan te doen is? Of dat ik gewoon een vod gekocht heb. Ik zou graag een midi/ mini pc aanschaffen die langer mee gaat dan 2 jaar en die snel werkt, heb je tips?

  • Hallo Tika,
   De Revo One L 85 is voorzien van een Core i3-4005U processor met 4 GB werkgeheugen en alleen een 5400RPM harde schijf.
   Deze processor was destijds nog wel gemiddeld in prestaties maar is nu wel achterhaalt in snelheid.
   Ook alleen een harde schijf met een lage snelheid van 5400 toeren zorgt ook voor een traag gevoel.
   Tegenwoordig zijn computers voorzien van een snelle SSD opslag met eventueel nog een harde schijf om veel data op te kunnen slaan.
   Ik heb een video gevonden waarin de Revo One L 85 uit elkaar wordt gehaald.
   Als je dit een keer doet, zou je eens kunnen kijken of de ventilator van de processor niet verstopt zit met stof.
   Dit zou namelijk een reden kunnen zijn waarom de computer traag is geworden omdat de processor zijn warmte niet kwijt kan.
   En andere manier is om de harde schijf te vervangen voor een snelle SSD, maar dat is wel prijzig.
   Misschien overbodig te vragen maar verwijderen je ongebruikte bestanden en defragmenteer je de harde schijf om deze optimaal mogelijk te laten werken?

   • Hallo Andre,

    Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Ik defragmenteer regelmatig en gebruik een externe harde schijf voor de meeste opslag.
    Ik vind die SSD zeker een optie. Ik ben nu namelijk aan het kijken voor een nieuwe desktop en dat ik volgens mij duurder.
    En wat een super video, mocht ik er voor kiezen om mijn Revo 1 te upgraden!

    Groeten,
    Tika

 9. Bedankt André,

  Nog een bijkomend vraagje. Deze laptop beschikt over een grafische kaart NVIDIA GeForce gtx 1050 4GB. Ik vermoed dat dit voldoende is; temeer omdat deze verkocht wordt als gaming laptop.
  Groetjes
  Bruno

  • Hallo Bruno,

   Dat klopt helemaal.
   De nVidia GeForce GTX 1050 is een grafische kaart waar je serieus mee kan gamen.
   Er zijn wel nog betere grafische kaart met de namen 1060, 1070 en 1080 te koop.
   Maar ik ga er niet vanuit dat je zoveel kracht nodig bent voor een opleiding interieurvormgeving.

   • Beste André,

    Ik gebruik dagelijks veel programma’s als SketchUp pro en autodesk programma’s voor mijn werk en school. Momenteel heb ik een HP Pavilion Power Laptop 15-cb0xx. Door regelmatig zware sketchup bestanden loopt dit vaak vast. Wat valt er aan te raden om aan te schaffen wat aan mijn gebruik voldoet?

    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet,

    Donny Zandbergen

 10. Beste Andre,

  Onze zoon heeft voor zijn studies Interieurvormgeving een laptop nodig. De school spreekt over minimum een i5 met 2,4 Ghz of een i7.
  Nu kan ik een Asus FX 504GD kopen met een i7 – 8750H – 6 cores met een kloksnelheid van 2,2 Ghz. Gaat de kloksnelheid van de i7 nadeliger (trager) werken dan een i5 – 4 cores met een kloksnelheid van 2,4 Ghz ? De i7 heeft ook nog een intern geheugen van 16 GB.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groeten
  Bruno

  • Hallo Bruno,

   Maak je absoluut geen zorgen dat deze laptop of processor te langzaam is.
   De Intel processoren met een H in de naam zijn de beste mobiele processoren wat je kan krijgen.
   Dit model is zelfs nog zeer recent met de beste prestaties.

   De lagere kloksnelheid komt door de extra processorkernen.
   Dit levert extra kracht maar ook warmte op.
   Om dit de compenseren zijn de kloksnelheden wat verlaagt als basis snelheid.
   Maar door de extra processorkernen is de totale snelheid toegenomen.
   Laat je dus niet leiden door de kloksnelheid! Dit zegt namelijk helemaal niks over de prestaties.

   Kortom maak je geen zorgen dat de kloksnelheid lager is dan 2,4 GHz.

 11. Ik wil graag een pc kopen waarop je games kan spelen en die je voor school kan gebruiken. Ik heb een budget van 500-750 euro. Welke pc zou je me aanraden? Ik wil graag een desktop. Hij hoeft niet geweldig mooi te zijn want hij komt op de studeerkamer terecht

  • Hallo Zeger,

   Wat voor games wil je spelen? En in welke resolutie?
   Hoe nieuwer de games en als je een hogere resolutie wilt dan Full HD dan valt je behoefte duidelijk bij zwaar computergebruik.

   Bij gemiddeld gebruik zou een desktop met een nVidia GTX 1050 grafische kaart voldoende zijn.
   Wil je echt de nieuwste games goed en in een hogere resolutie spelen dan is verstanding voor minimaal een nVidia GTX 1070 of hoger te kiezen.
   In beide gevallen is een Core i5 processor voldoende.

   Als je een gedetailleerd advies wilt kan je het beste mij even mailen via contact.

   • Hoi Zeger, Ik adviseer je om eens te kijken bij Asbas Computers. Daar verkopen ze knappe 2e hands modellen voor een prikkie. En je krijgt er nog 1 tot 3 jaar garantie op ook. Dus je weet zeker dat je geen rotzooi koopt.

    En het is echt de moeite waard, voor mijn vrouw hebben we een laptop gekocht, die in de winkel een waarde had van 1600 euro… Die hebben we bij Albas Computers gekocht voor 400 euro, hebben we er meteen een 500 GB SSD erin laten doen, oke waren we ietsje meer kwijt. Maar nu heeft mijn vrouw een prima full HD laptop, met een 2GB AMD HD videokaart erin voor maar heel weinig.

 12. Dank u wel voor uw advies.
  Conclusie is:
  Ik ben een basis computer gebruikster. En heb thuis een desktop, met een samson galaxy 4 tablet.
  Nu is in eens het geluid van mijn desktop uitgevallen, waardoor ik niet meer naar mooie concerten kan luisteren.Ook is de cd dvd speler stuk gegaan.
  Mijn tablet voldoet genoeg aan mijn hobby’ s en in huis.
  Nu heb ik ervaren, dat je voor hulp voor je computer, deze altijd moet meenemen.
  Een kast desktop kun je niet mee nemen.
  Dat nootzaakt mij als basiscomputer gebruikster een leptop aan te schaffen.
  Belangrijkste vraag daarin is, kan ik mijn bestaande geheugen met een extra geheugen, overbrengen van mijn desktop naar de toekomstige leptop? En welke adviseert u mij?……..
  In afwachting verblijf ik op uw reactie.

  • Hallo Curly,

   Er zijn genoeg (lokale) computer bedrijven die ook aan huis support leveren.
   Het is dus zeker niet zo dat je de desktop moet verplaatsen voor ondersteuning.
   Ook is online hulp waarbij het bedrijf je computer tijdelijk overneemt ook steeds meer gebruikelijk.

   Het is niet mogelijk om het bestaande werkgeheugen dat in een desktop zit over te brengen naar een draagbare computer.
   Een desktop maakt namelijk gebruik van normale DIMM geheugenrepen.
   Omdat in laptops alles kleiner is gemaakt zit daarin zogenaamd SODIMM geheugen is dat kleiner is dan normaal DIMM werkgeheugen.

   Voor een persoonlijk advies mailt u mij even via contact zodat u alles wensen in een nieuwe laptop kun vertellen.

   • Hallo,

    ik heb nog een opmerking over uw reactie.

    Is die service met de computer overnemen wel veilig? Er kan toch altijd een criminele organisatie achter zitten die zich voordoet als ‘helper’ en vervolgens je hele computer hackt?

    mvg

    • Hallo C,

     Zeker, er zijn altijd mensen die misbruik van zaken en mensen maken.
     Ik zou daarom ook zeker alleen in zee gaan met mensen/bedrijven die je vertrouwd en goede beoordelingen krijgen van andere gebruikers.
     Het overnemen zelf is veilig. Je mag er vanuit gaan dat er gebruik wordt gemaakt van software dat op een versleutelde manier verbinding maakt.
     Een veel gebruikte manier is dat je vraagt om ondersteuning, dat het bedrijf vervolgens op afstand verbinding maakt en dat je dan alsnog een keer op akkoord moet klikken voordat de overname echt plaats vind.
     Daarna zie je wat de andere persoon doet en is er ook vaak mogelijk om direct met de persoon te praten.
     Dit is in grote lijnen wat er mogelijk is, elk bedrijf heeft weer zijn eigen mogelijkheden, diensten en service.

 13. Waar kun je het beste terecht voor een onafhankelijk advies? Ik heb echt een nieuwe computer nodig maar in de winkel heb ik moeite met de verschillende adviezen in de verschillende winkels.. Omdat men vooral wil verkopen.
  alvast bedankt
  mvg

  • Hallo Berg,

   Voor onafhankelijk advies over computers denk ik aan partijen als de consumentenbond, tweakers.net, hardware.info, computeridee, computer!totaal.
   Dit zijn journalistieke redacties die tests en informatie publiceren over computergerelateerde vragen.
   Ook deze bronnen gebruik ik om kennis die ik heb opgedaan te delen.
   Maar vergeet ook niet diverse computerforums op deze websites waar je vragen kan stellen.

  • Hallo Dekkers,

   Met Bluetooth kan je een draadloze verbinding maken met een ander apparaat.
   Denk bijvoorbeeld aan een smartphone of een muziekspeaker.
   In de auto wordt ook gebruik gemaakt van Bluetooth om muziek of een telefoongesprek vanaf de smartphone weer te geven op de autoradio.

 14. ik wil heel graag een macbook air kopen maar ik weet niet of ik gewoon beter een pc kan kopen. ik heb in winkels vaak naar de macbook air gekeken maar ik weet niet of het het waard is.

  ik gebruik mijn computer het meest voor films, muziek ,school ,internet, mail en soms een game.

  • Hallo Jan,

   Macbook’s van Apple zien er mooi uit en maken gebruik van het besturingssysteem Mac OS.
   Dit werkt een beetje anders van Microsoft Windows.
   De prijs is inderdaad ook een stuk hoger dan laptops met Windows erop.
   Er zijn ook fabrikanten die modellen maken die lijken op een Macbook, maar dan met Windows.
   Het is persoonlijk waar je voor kiest, op beide systemen kan je dezelfde taken op uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: