Home Advies Hoeveel werkgeheugen heeft je computer nodig?

Hoeveel werkgeheugen heeft je computer nodig?

Hoeveel werkgeheugen

Voor een basis computer raad ik je minimaal 4 GB aan werkgeheugen aan. Maak je meer gebruik van de computer met soms ook foto- en videobewerking en het spelen van 3D-games? Dan is 8 GB aan hoeveelheid werkgeheugen aan te raden.

Maak je veelvuldig gebruik van dit soort zware programma’s dan is 16 GB aan werkgeheugen een goede investering. 32 GB of meer is op dit moment voor consumentengebruik overbodig.

 

Hoeveel werkgeheugen is het beste?

Mijn standaard antwoord op hoeveel werkgeheugen het beste is, is 8GB. Daarmee heb je op dit moment meer dan genoeg om zonder problemen eens zwaardere taken als foto- en videobewerking te doen. Je computer zal dan niet eens een stuk trager reageren.

Maar als je budget het niet toelaat zal je vaak zien dat desktops of laptops met een minder hoeveelheid aan werkgeheugen is voorzien. 4GB is daarbij wel de ondergrens wat ik voor een basis laptop aan je adviseer.

Kleine draagbare computers willen soms wel eens voorzien worden van 2GB aan werkgeheugen. Als je hier alleen op gaat internetten en documenten gaat maken zal dit voldoende zijn. Wil je meer, dan zal je snel merken dat de computer traag wordt.

 

16GB werkgeheugen is soms fijn

Als je het geld ervoor hebt zeg ik, doen! Maar het is zonde als je computer het niet gebruikt. 16GB aan werkgeheugen is alleen soms nodig als je zware grafische 3D-games speelt en zeker virtual reality games. Ook met foto- en videobewerking zal je profijt hebben van het extra werkgeheugen.

 

8GB werkgeheugen is de beste keuze

Kwa prijs/prestatie verhouding is dit op het moment de beste keuze. Je kan met deze hoeveelheid aan werkgeheugen alles doen. Dus heb je een computer op het oog met 8GB werkgeheugen? Dan is dat een prima hoeveelheid.

 

4GB werkgeheugen kan nog wel

Mocht je budget het niet toelaten dan is de keuze voor 4GB aan werkgeheugen een logische keuze. Je zal dan bij foto- en videobewerking merken dat je systeem soms even traag reageert. Het werkgeheugen zit dan namelijk redelijk vol en moet de computer keuzes maken in wat hij wel en niet in het werkgeheugen laat zitten.

 

2GB werkgeheugen is snel vol

Met 2GB aan werkgeheugen ben je prima in staat om te internetten en kantoor en school-taken uit te voeren. Foto’s bewerken zal nog wel lukken maar fijn zal het niet gaan. Zaken als videobewerking en gamen kan eigen wel je vergeten.

 

Is meer werkgeheugen altijd beter?

Het is niet zo als je nu 4GB aan werkgeheugen hebt en je plaatst er 4GB bij zodat je een totaal hebt van 8GB, dat je computer direct sneller is. Dit zal je pas merken wanneer je eerste 4GB aan werkgeheugen vol zit.

Je computer heeft nu namelijk de mogelijkheid om je extra bijgeplaatste geheugen te gebruiken. Je zal nu geen snelheid verschil gaan merken als je computer je 2de werkgeheugenmodule gaat aanspreken.

In de situatie hiervoor moet je computer werkgeheugen vrijmaken en wellicht zaken naar je SSD of harde schijf schrijven. Dit kost extra tijd en dit merk je doordat je computer langzamer reageert. Hoe meer werkgeheugen je plaatst in de computer hoe langer het duurt voordat je tegen deze grens aan loopt.

 

Poll: Laat je horen

Hoeveel werkgeheugen heeft jou computer?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

4 REACTIES

 1. Ik gebruik mijn computer voor mijn werk als stedenbouwkundige. Voor het tegelijk open hebben staan van zwaardere ontwerpsoftware als Photoshop, Illustrator en InDesign, en tegelijkertijd mail, internet en spotify, is 16GB dan aan te raden of heb ik genoeg aan 8GB?

  • Hallo Jana,

   Met 3 zware programma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign is het zeer aan te raden om 16 GB aan werkgeheugen te nemen.
   8GB zal ook wel werken, maar dan zal je merken dat je bij het verwisselen van programma’s je enige vertraging merkt.
   De processor zal dan weer gegevens in het werkgeheugen moeten laden omdat hij niet genoeg ruimte heeft voor alle 3 de programma’s.

 2. Belangrijk ook is wat ik hier nog mis. Het feit dat er een SSD of een conventionele HDD is gemonteerd als systeempartitie/-schijf. Het is immers af te raden hibernate (slaap) of paging, swapfiles op een SSD te onderhouden. Bij een HDD wordt immers heen-en-weer geleurd met RAM werkgeheugen inhoud. SSD media zijn nog (steeds, maar minder) gevoelig voor overbodige schrijfacties, dus paging/hibernate is af te raden. Ook wordt hierdoor steeds hetzelfde fysieke blok sectoren getreiterd. Met een SSD als systeemschijf is 8 GByte RAM het minimum. Met een HDD 4 GByte. Bedoeld voor thuisgebruik. Voor zwaardere toepassingen gaan we naar 16 GByte (SSD) op een desktop. En 8 GByte voor een HDD . . .

 3. Hoi André,

  Ik ben opzoek naar een andere laptop. Ik heb momenteel een laptop met 500hhd 6 gb ram 2.40 HZ Intel Core i7. Ik gebruik mijn laptop het meest om film te downloaden. Als ik met deze computer een film aan het kijken ben en er wort een film uitgepakt dan loopt de film vast/of gaat storen. Wat voor laptop heb ik volgens jou nodig? Is het soms ook mogelijk om een oudere computer te kopen of refubished met meer gb ram en ssd of is dat niet verstandig?

  Ik hoor graag van je,

  Gr. Theo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: