Home Computer onderdelen Wat is werkgeheugen?

Wat is werkgeheugen?

Werkgeheugen

Werkgeheugen is een essentieel onderdeel in een computer. Het is een tijdelijk geheugen wat de processor gebruikt om informatie dicht en op een snelle manier bij zich te houden. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft hoe langer de computer lekker snel kan blijven werken. Als het werkgeheugen vol is zal de processor keuzes moeten maken in wat hij in het werkgeheugen laat. Dit kost uiteraard tijd en resulteert in een tragere computer.

Werkgeheugen maakt de computer sneller

Werkgeheugen is een onderdeel dat je altijd tegenkomt in een computer. Het wordt ook wel het interne geheugen of RAM (geheugen) genoemd. Alle benamingen doelen op hetzelfde. Een stuk geheugen in de computer waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.

Het werkgeheugen is niet het enige tijdelijke geheugen dat een computer heeft. In de processor zit ook een klein stuke tijdelijk geheugen dat heel erg snel is, maar ook heel erg duur. Dit heet het cache geheugen dat vaak uit meerdere geheugenblokjes bestaat met de namen als L1, L2 en L3. Een processor heeft door deze hoge prijs maar enkele MB’s aan cache geheugen. Werkgeheugen heb je vaak in groten van 2, 4, 8, 16 tot 32 GB.

Werkgeheugen is goedkoper dan cachegeheugen

Als de processor gegevens nodig heeft zal hij dit eerst in het het dichtstbijzijnde L1 cache geheugen willen halen. Dit is snelste geheugen dat er bestaat. Staat het daar niet in dan zal de processor vervolgens gaan kijken in het minder snelle L2 en het L3 cache geheugen.

Mocht het daar ook niet in staan dan zal de processor buiten de processor gaan kijken. Hiervoor is het werkgeheugen bedacht. In dit grote en relatief goedkope geheugen kan de processor veel data in kwijt. Dit werkgeheugen een is stuk goedkoper, maar wel minder snel dan cache geheugen dat in een processor zit.

Wat doet het werkgeheugen?

Dit werkgeheugen is de laatste buffer tot aan het opslagapparaat (SSD of harde schijf waarje gegevens voor een langere tijd op staan bewaard. Het werkgeheugen verliest elke keer nadat je de computer uit zet zijn gegevens die de processor erin heeft gezet. Daarom wordt het werkgeheugen ook wel jet tijdelijke geheugen genoemd.

Het werkgeheugen bewaard gegevens voor de processor. Hoe groter en sneller het werkgeheugen is, hoe minder de processor moet wachten op zijn gegevens. De processor wordt ieder jaar sneller. De snelheid van het geheugen blijft wel wat achter. Toch hebben we sinds kort een nieuwe type werkgeheugen DDR4 dat weer een stukje sneller is geworden.

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Hoeveel werkgeheugenHoe meer werkgeheugen je computer heeft hoe sneller de computer is. Maar dat geldt niet altijd zo. Als je zware taken op je computer uitvoert is meer werkgeheugen inderdaad erg fijn. Maar maak je alleen gebruik dan internet en je kantoor programma’s op je computer? Dan heb je helemaal niks aan bijvoorbeeld 16 GB werkgeheugen en is het zonde van je geld.

Werkgeheugen is relatief goedkoop, maar is zonde om onnodig in je computer te hebben. Daarom is het altijd even slim om te kijken of je het echt zoveel werkgeheugen nodig bent.

Een hoeveelheid van 8GB aan werkgeheugen is genoeg om alle taken uit te voeren. Meer uitleg over hoeveel werkgeheugen je het beste kan nemen heb ik beschreven in een apart artikel.

Wat voor type werkgeheugen zijn er?

Op dit moment zal je 2 typen werkgeheugen in computers vinden. DDR3 en het nieuwe DDR4 werkgeheugen. Oudere typen zijn DDR en DDR2. Maar deze zal je niet meer tegenkomen in nieuwe computers.

In sommige gevallen zal je nog DDR3(L) tegen komen. Koop je een computer met een nieuwe Intel of AMD processor? Dan zal het in heel veel gevallen al gaan om het snellere DDR4 werkgeheugen.

Wat voor soorten werkgeheugen zijn er?

Er zijn 2 soorten werkgeheugen. DIMM geheugen voor in desktop computers. En SO-DIMM geheugen voor in draagbare computers. De werking van beide werkgeheugens is hetzelfde. Alleen de maat (form factor) van de geheugenmodule is anders.

Omdat in draagbare computers minder ruimte is, zijn er kleine geheugenmodulen gemaakt zodat ze bijvoorbeeld in een laptops passen.

Dimm & So-Dimm

De bovenste is het normale DIMM geheugen dat je in desktops vindt. En de onderste module is SO-DIMM dat een stuk kleiner is en minder ruimte in neemt in draagbare computers.

8 REACTIES

 1. de informatie is nuttig maar heeft mijn dilemma, n.l. wat moet ik bij fotobewerking met lagen, die veel geheugen vergen, doen in de afweging extra of andere modules te kiezen die aansluiten op ver-
  werkingssnelheid van mijn fototaken.

  • Hallo H. Pietersen,

   In de praktijk geeft sneller geheugen maar een minimale prestatieverbetering.
   Je kan beter meer werkgeheugen nemen.
   Dus bijvoorbeeld naar 8GB of 16GB aan werkgeheugen.
   Meer werkgeheugen als 32GB zal ik niet adviseren.
   Dit vind ik zonde van je geld want de prestatiewinst is dan minimaal.
   Maar over een paar aantal jaren zullen we vast naar dit soort waardes gaan.

   Bij fotobewerking is meer werkgeheugen een betere investering dan sneller werkgeheugen.
   Daarbij moet je moederbord ook maar net dat snellere geheugen ondersteunen.

 2. Intel Core i5-7200U processor, 4 GB DDR4 werkgeheugen en 128 GB SSD opslag + 1TB harde schijf
  Zou dit voldoende zijn om filmpjes te knippen en te monteren (videoanalyse voetbal)?

  • Hallo Els,

   Voor videobewering zou ik 8GB of meer werkgeheugen aanbevelen.
   4GB is mogelijk, maar werkt minder fijn zeker met hogere resolutie beelden en grote bestanden.
   Mijn advies is ga opzoek naar een laptop met meer werkgeheugen.
   De andere onderdelen zijn prima voor een basis videobewerkingslaptop.

  • Beste Els

   Ik heb ook nog een paar tips voor jou Els.

   De eerste tip waar André ook al op wees is om je werkgeheugen te upgraden van 8 tot 16 GB omdat een Game-pc ook zoveel ongeveer nodig heeft en omdat gamen en videobewerking dicht bij elkaar liggen.

   Tip twee is om je bewerkingsprogramma’s en je besturings systeem zoals Windows of IOS op je SSD te zetten omdat een SSD een stuk sneller is zodat je lekker snel kan werken en minder snel crasht. want je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je computer crasht. en ik raad ook aan om je bestanden enzo op je harde schijf te zetten.

   Ik hoop dat dit voldoende informatie is voor je en succes met bewerken of af en toe een spelletje te spelen 😛

   MVG. YonathanD

   • Hallo YonathanD,

    Bedankt voor je aanvullende tips.

    Je meest gebruikte programma’s en besturingssysteem op een SSD opslagapparaat installeren is inderdaad slim in verband met de sneller.
    Het heeft geen effect op de minimaliseren van de mogelijkheid dat een opslagapparaat crasht.
    Zowel bij een harde schijf als een SSD heb je (helaas) de mogelijkheid dat deze kapot gaat.
    Ik ken geen onderzoek waarbij een harde schijf een grotere kans heeft op een defect (crash) dan een SSD.

 3. Ik ben van plan een nieuwe laptop te kopen voor school maar die ook mid range games optimaal kan hebben.
  Voorbeeld van 1 de games.
  Processor: Intel Core i5-2400 3.1GHz / AMD FX-8120
  Graphics: AMD Radeon HD 7850 or NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
  System Memory: 8 GB RAM

  Ook Total War Attila of Hearts of Iron.
  Ik heb al op verschillende sites gezocht naar gaming laptops maar heb graag wat advies nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: