Home Computer onderdelen Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

11
Intel Core 2de Generatie Sandy Bridge logo

Dit artikel is verouderd en gaat over de 2de generatie Intel Core i processoren uit 2011.

In 2009 introduceerde Intel een nieuwe reeks processoren met een duidelijk naam, de Core i3, Core i5 en de Core i7 processoren. De nieuwe naam bracht meer duidelijkheid over de prestaties van de verschillende processoren. (meer info over over de naam Core i3, i5 en i7 zie het artikel Wat is een Intel Core i3, i5, i7 processor?)

Nu een jaar later na de introductie van de nieuwe Core i3, Core i5 en Core i7 processoren komt Intel met de tweede generatie van de Core i familie Sandy Bridge. De nieuwe Core i3, i5 en i7 processoren beloven veel verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie. Zo zijn de processor en de grafische rekenchip uit één chip gemaakt en zijn er vele optimalisaties uitgevoerd wat veel prestatie wint oplevert.

Wat is Sandy Bridge?

Intel Core i7 logo
Sandy Bridge logo

Sandy Bridge is de naam voor de tweede generatie Core i3, Core i5 en Core i7 processoren die in 2011 op de markt zijn gekomen. Deze nieuwe processoren zijn te herkennen aan hun modelnummers die nu uit 4 cijfers bestaan, zoals de Core i5 2300.

De Sandy Bridge processoren beginnen met het cijfer 2. De vorige generatie had een modelnummer van 3 cijfers, zoals de Core i7 920.

Daarnaast zijn de plaatjes van de processoren iets aangepast. Hiernaast ziet u het nieuwe logo van de Core i7

Naast deze modelnummers krijgen sommige processoren ook een extra letter mee, een ‘K’, ‘S’ of ‘T’. De ‘K’ staat voor een processor waarvan de multiplier vrij in te stellen is. Dit is vooral handig voor mensen die hun computer willen overklokken. Voor de gewone consument is deze letter niet belangrijk. De ‘S’ wordt toegekend aan processoren die minder stroom nodig hebben om hun werk te doen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een stille computer wilt bouwen die weinig koeling nodig heeft. De letter ‘T’ staan achter processoren die nog minder stroom verbruiken maar ook langzamer werken.

Betere prestaties

De nieuwe Sandy Bridge processoren zijn een stuk sneller geworden. Door de optimalisatie die Intel heeft weten te realiseren werken de cores (kernen) beter samen. Alle Sandy Bridge processoren hebben 2 of 4 cores (processorkernen) aan boord.

De chips kunnen grotere getallen in één keer berekenen. In de vorige generatie moesten grote getalleen eerst in twee kleine getallen gemaakt worden om er berekeningen op los te laten.

Door onder anderen deze optimalisaties zijn de goedkoopste Sandy Bridge processoren net zo snel als de duurste Core i7 processor uit de vorige generatie. Kijkend naar de prijs zijn deze processoren er niet duurder op geworden en levert de Sandy Bridge processor meer prestatie voor hetzelfde geld.

Geïntegreerde videokaart (iGPU)

Boven: losse grafische rekenchip. Onder: Samengevoegd tot Sandy Bridge.

Naast een betere processorkernen zijn de Sandy Bridge processoren ook voorzien van een betere grafische rekenchip. (iGPU)

De eerste generatie had al wel een grafischechip maar deze was los naast de rekenchip geplaatst. Bij de Sandy Bridge processoren is het één processor geworden waardoor alles sneller met elkaar kan samen werken.

De Intel HD Graphics 2000 en 3000, zoals de grafische rekenchip in de Sandy Bridge processoren heten, bied meer mogelijkheden dan de vorige generatie. De Intel HD Graphics 2000 en 3000 bied genoeg mogelijkheden om een 3D game op een lage resolutie te spelen. Ook het bekijken van HD video is geen probleem meer.

Voor zware 3D games blijft het natuurlijk noodzakelijk om een loge grafische kaart te hebben.

Nieuwe processorvoet, socket LGA1155

Door de optimalisatie van de processor is het niet mogelijk om uw ‘oude’ Core i processor te vervangen door één van de nieuwe generatie. De processorvoet is namelijk verandert.

De Sandy Bridge processor heeft namelijk 1155 pinnetjes en de eerste generatie had er 1156.

Overzicht van Sandy Bridge processoren

Er komen in totaal 18 verschillende Sandy bridge processoren voor desktop computer op de markt. Hieronder vind u een beknopte versie van alle verschillende modellen zonder de speciale modellen met de letters ‘K’, ‘S’ of ‘T’.

Core i3 (2 cores met Hyper-Threading)

 • i3 2100 (3.1GHz)
 • i3 2120 (3,3GHz

Core i5 (4 cores zonder Hyper-Threading)

 • i5 2300 (2,8 GHz)
 • i5 2310 (2.9GHz) (verkrijgbaar vanaf 22 mei)
 • i5 2400 (3,1GHz) S
 • i5 2500 (3,3GHZ) (4 cores) (geen HT) K/ S

Core i7 (4  cores met Hyper-Treading)

 • i7 2600 (3,4 GHz)

11 REACTIES

 1. Vreemd dat als antwoord gegeven wordt dat het niet mogelijk is een i5 voor een i7 te vervangen.

  Het juiste antwoordt is volgens mij;
  Ja dat kan, mits de processors van dezelfde generatie zijn(=zelfde socket) en mits je (mainboard)chipset deze processor ondersteunt.(zie ark.Intel.com>processortype>compatible products/chipsets)
  Ik heb in mijn Acer Aspire 7740 probleemloos de i5 430M voor een i7 640M vervangen. En twijfel nu om een i7 820QM te plaatsen.
  Bij Acer is dit zeer eenvoudig, Motorklep achterop losschroeven(ca 10 schroefjes), koeling losschroeven en uitnemen+oude koelpasta schoonmaken(7 schroefjes+ventilatorstekker), slot socket openen, cpu vervangen, slot socket sluiten, koelpasta aanbrengen en koeling terugplaatsen. Totaal 10 minuten werk als je koffie erbij neemt.
  Na opstarten zal W7, (ziet er dan uit als in veilige modus qua uiterlijk), de processor detecteren en hiervoor nieuwe drivers laden/installeren, dit zijn er best wel veel. Opnieuw opstarten en voila.
  Check wel ook de bios via de fabrikant of je de goede hebt, maar ook een bios flashen is tegenwoordig kinderspel.
  En beter zorg je dat je geaard bent dwz dat jij en je computer dezelfde spanning hebben, ivm statische elektriciteitsontlading.

  Misschien kan computerkiezen.nl uitleggen hoeveel verschil er is in gebruik tussen een oude processor met eigen grafische kaart (bv de i5 430M of i7 640M, beide dualcore ) of bv de i7 820QM (quadcore zonder grafische kaart)
  Ik heb zelf nl 1 Gb grafisch geheugen in mijn Ati Radeon HD5650 GPU.

 2. De kloksnelheid alleen is niet bepalend voor de algehele prestaties. De 2e generatie I-processors hebben weliswaar een lagere kloksnelheid maar betere prestaties dan de 1ste generatie I-processors die hogere kloksnelheden halen.

 3. welke processor is nu sneller en beter voor welke doeleinden, de Core i3 (2 cores met Hyper-Threading) i3 2100 (3.1GHz) of de Core i5 (4 cores zonder Hyper-Threading) i5 2300 (2,8 GHz)

 4. Hoi,

  Ik sta op het punt om een laptop te kopen (Asus K53SV-SX174V, zie link website boven), maar die geeft nu aan dat de 2e generatie i7 core slechts een kloksnelheid van 2000 MHz heeft..?! Kan dat kloppen?

  Gr.

 5. Nee, het is niet mogelijk om een Core i5 processor te vervangen door een Core i7.

  De eerste generatie Core i5 heeft namelijk een andere processorvoet (socket) dan de Core i7. Ook bij de nieuwe Sandy Bridge, dus de tweede generatie Core I processoren heeft een verschil in het socket met de eerste generatie.

  Mocht je naar een de eerste generatie Core i7 willen dan heb je een ander moederbord nodig. Maar deze overstap zou ik niet aanraden aangezien de prestaties nu lager zijn dan de nieuwe Core i5.

  Een eventuele overstap naar de nieuwe Sandy Bridge i5 of i7 zou eerst voor de hand liggen voor een prestatieverbetering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: