Home Computer onderdelen Uitleg van getallen en letters in de processornamen van Intel

Uitleg van getallen en letters in de processornamen van Intel

18
Opbouw Intel processornamen

Als je opzoek bent naar een computer dan let je uiteraard op de processor die erin zit. De processor bepaalt immers voor een groot deel de snelheid en de kosten van een computer. Om snel te kunnen zien welke processor in een computer zit, is het handig om te weten hoe Intel haar processornamen met getallen en letters heeft opgebouwd.

De processornamen van Intel zijn namelijk sinds 2008 volgens een vast en duidelijk structuur opgebouwd. Waarin je in de jaren daarvoor nog goed op zoek moest welke processor nu beter was dan de andere, is dit tegenwoordig makkelijker. Mitst je natuurlijk het systeem erachter kent.

In dit artikel leg ik uit hoe je in een winkel of webshop makkelijker kan zien met wat voor soort processor je te maken hebt. Als voorbeeld heb ik de Intel Core i7-4900MQ processor gepakt en leg ik je hieronder uit je deze processornaam kunt lezen.

Processor naamgeving Intel core-i-serie

De processornaam van Intel is uit 6 onderdelen opgebouwd:

 1. Brand – Het merk
 2. Brand Modifier – De versie van het merk
 3. Gen Indicator – Welke generatie de processor is
 4. SKU Numeric Digits – Uniek getal die indicatie geeft van de prestaties
 5. Processor Line – Letter die aangeeft waar de processor voor bedoeld is
 6. Letter Suffix – Extra letter die bijzonderheden aangeeft

Brand – het merk van de processor

Intel BrandIn het eerste gedeelte van de processornaam wordt het merk (brand in het Engels) genoemd. Het bekendste merk van Intel is op dit moment natuurlijk de Intel Core serie.

Andere processor series van Intel zijn de Intel Atom die zeer energiezuinig is, de Intel Xeon voor in servers van bedrijven met krachtige prestaties en de Intel Pentium en Intel Celeron processoren voor goedkope computers met redelijke prestaties.

Brand Modifier – de versie van het merk

Intel Brand ModifierBinnen een merk kunnen verschillende versies zijn. Bij de Intel Core serie is dit goed uit te leggen. In de Intel Core serie heb je de Core i3, Core i5, Core i7 en sindskort ook de Core i9.

Waarbij de Core i3 de minste prestaties levert en de Core i7 en i9 het meeste. Deze brand modifer kom je ook nog tegen bij de Atom serie met de x3, x5 en x7.

Gen Indicator – welke generatie de processor is

Intel Generation & SKU Numeric DigitsDe Gen indicator bestaat uit één cijfer en geeft aan in welke generatie de processor is uitgebracht. De Intel Core i7-4900MQ is een processor uit de 4de generatie met de codenaam Haswell generatie.

Op dit moment (zomer 2018) zijn we bij de 8ste generatie. En hebben alle huidige processor een 8 als eerste getal in hun naam. Zie je het getal 7 of lager dan heb je te maken van een oudere processor. De 7de generatie is de Kaby Lake generatie. Het getal 6 zie je staan bij de 6de generatie Skylake processoren. Het getal 5 bij de 5de generatie Broadwell processoren.

De allereerste generatie Intel Core processoren uit 2008 hadden nog geen cijfer. Deze hebben een naam als deze: Intel Core i7-920 met maar drie cijfers in plaats van vier.

Wil je graag meer informatie lezen over de verschillende Intel processoren generaties? Kijk dan even op de pagina Intel Core i generatie waar ik daar meer over heb opgeschreven.

SKU Numeric Digits – uniek nummer die indicatie geeft over de prestaties

Intel Generation & SKU Numeric DigitsDe 3 cijfers achter de generatie indicator geven een indicatie over de prestaties in een nummer van 000 tot 999. U kunt hierdoor gemakkelijk binnen dezelfde processor serie zien welke processor meer prestaties bied. In ons voorbeeld de Intel Core i7-4900MQ bied meer prestaties dan een Intel Core i7-4700MQ processor. De ene bied een prestatie van 900 en de andere 700.
Denk erom dat dit vergelijken alleen mogelijk is binnen dezelfde serie. Dus het vergelijken tussen een Core i3 en een Core i7 op basis van deze 3 cijfers gaat niet op. Ook als processoren een letter achter hun naam hebben staan, zoals ik hieronder verder zal uitleggen, kan deze indicatie een verkeerd beeld geven.

Kortom het is echt een indicatie, maar wel te gebruiken bij het snel vergelijken.

Wanneer een processor een update krijgt dan zal de processornaam ook veranderen in deze 3 cijfers. Zo heeft de Core i7-4850HQ na een update het getal 10 erbij gekregen en werd de nieuwe naam Core i7-4860HQ.

Processor Line – letter die aangeeft waar de processor voor bedoeld is

Intel Processor LineIntel maakt processoren voor verschillende doeleinden. Processoren die in een desktop computer geplaatst kunnen worden hebben vaak geen serie kenmerk. Mocht je toevallig technische documenten van Intel gaan bekijken, dan worden deze processoren met de letter S aangeduid. Maar worden niet naar consumenten gecommuniceerd.

Processoren die minder energie nodig hebben en daardoor ook minder warmte produceren hebben dat wel. Deze processoren zijn geschikt voor in draagbare computers zoals notebooks (laptops), ultrabooks en tablets. Ook worden er processoren gemaakt voor all-in-one computers waarin de processor al vast op het moederbord zit gesoldeerd, embedded heet dat.

Voor draagbare computers wordt standaard de letter M of U gebruikt, behalve in de 2de generatie Intel Core serie waar niks achter stond (wat erg lastig was). Processoren die nog minder energie gebruiken krijgen in plaats van een M of U de letters Y achter hun naam. Deze processoren zijn bijzonder geschikt voor ultrabooks en tablets. In de eerste generatie Intel Core processoren werden de letters UM gebruikt. Vanaf de 5de generatie is die M komen te vervallen.

Overzicht van letters die gebruikt worden voor processor groepen:

 • Geen letter (S) – standaard desktop processor voor de mainstream markt. In technische documentatie van Intel komt je deze tegen als de S-processoren.
 • H – Krachtig mobile processoren die je tegen komt is gaming laptops. Wordt gebruikt sinds de 4de generatie.
 • M – Standaard mobile processor voor in laptops en notebooks. Wordt sinds de 5de generatie niet meer gebruikt en is vervangen door de letter U.
 • L – Laag energiezuinige (Low power) processor voor in laptops en notebooks. Wordt niet meer gebruikt en is vervangen door de letter U.
 • U – Energiezuinige (Ultra-low power) processor voor in laptops en notebooks.
 • Y – Super zuinige (Ultra-low power) processor voor in kleine laptops en notebook.
 • E – Embedded processor, zit vast gesoldeerd op het moederbord. Vaal gebruikt bij all-in-one desktops.

Letter Suffix – extra letter die bijzonderheden aangeeft

Intel Letter SuffixDe belangrijkste letters voor desktop processoren zijn de K, S, R en T. De K processoren hebben een ontgrendelde kern multiplier wat het gemakkelijk maakt om de processor over te klokken.

De S en T processoren gebruiken minder energie door de processor langzamer te laten lopen. De S werd gebruikt in de 2de generatie van de Intel Core processoren, de T kwam bij de 3de generatie erbij omdat ook de Turbo Boost kloksnelheid lager werd gezet. De R is bij de 4de generatie Intel Core processoren gekomen en geeft aan dat het de best mogelijke grafische chip de Iris Pro, in de processor is ingebouwd.

Naast deze letters heeft Intel ook nog extra letters die bijzonderheden kunnen aangeven. Door de jaren heen heeft Intel deze letter soms dubbel gebruikt in verschillende processor series waardoor de betekenis niet altijd helder is. Bij meerdere betekenissen heb ik dit vermeld. Ook zijn er combinaties van letters mogelijk, zoals tussen de processor serie en een bijzonderheid.

 • EQ – Embedded processor met hoge prestaties
 • F – Geen geïntegreerde grafische schip (9de generatie)
 • G – Ontgrendelde multiplier processor, makkelijk om over te klokken (zelfde als K) of met een betere grafische chip (8ste generatie)
 • HQ – Quad-core processor (4 kernen) met een Iris Pro Graphics grafische chip
 • K – Ontgrendelde multiplier processor, makkelijk om over te klokken (zelfde als G)
 • J – Processor heeft NX (No-execute, or Execute disable, bit) optie.
 • MQ – Quad-core processor (4 kernen) met een HD 4600 grafische chip
 • MX – Extreme versie van een mobile processor met een ontgrendelde multiplier (zie X, K & M)
 • P – Heeft geen (of slechte) grafische chip in de processor
 • Q – Hoge prestatie versie
 • QM – Quad-Core (4 kernen) standaard mobile processor
 • S – “Performance optimised lifestyle”, heeft een lage processor kloksnelheid, verlaagde energiegebruik en warmte ontwikkeling
 • T – “Power optimised lifestyle,” heeft een lage processor en Turbo Boost kloksnelheid, een groot verlaagt energie gebruik en warmte ontwikkeling
 • X – Extreme version

Mocht je op deze pagina niet de letter vinden die je zoek? Bezoek dan even de Engelstalige website van Intel. Hierin houden ze de actuele processornummers en getallen bij.

Uw mening

Heeft dit artikel u geholpen?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

18 REACTIES

 1. Aller eerst moet ik zeggen dat dit een hele informatieve site is. mijn vraag is of je je laptop kan upgraden, ja LAPTOP. ik heb paar videos op youtube bekeken maar dat is niet precies wat ik wilde. ik wil zeg maar video games kunnen spelen op me laptop en heb niet echt zin om nieuwe te halen. het liefst wil zo min mogelijk geld kwijt (al is het tweede hands). dus wat kan ik allemaal upgraden? dit zijn mijn specs (specificaties) :

  naam: Dell Inc. Latitude E5530 non-vPro
  besturingsysteem: Microsoft Windows 10 Pro (64 bit)
  processor/CPU: Intel® Core™ i3-3110M CPU @ 2.40GHz
  grapics: Intel® HD Graphics 4000
  RAM: 4GB

  owhja en laatste vraag wat is een “socket” ???

 2. goededag,
  ik wil een desktop voor mijn moeder van 82jr kopen, die heeft nu nog een oude van ong.6jr met W7.
  ze speelt alleen vind-en-klik spellen die ik de afgelopen jaren gevonden heb . zit niet aangesloten op internet.
  zal ik voor een i7 met Intel UHD Graphics 630 kiezen of een i5 NVIDIA GeForce GTX 1050 ??
  ik heb zelf nu een dell laptop met W10 en div.spellen doen het er wel op.
  met welke heb ik de meeste kans dat alle spellen vlekkeloos werken?

  • Hallo Koos,

   Met de extra nVidia GeForce GTX 1050 grafische kaart weet je zeker dat alle games kan spelen.
   Ik weet niet precies welke games je bedoelt met vind-en-klik spellen.
   Dit klinkt namelijk niet als zeer zware 3d-grafische games.
   De grafische chip in een Intel processor zal dit ook prima kunnen uitvoeren.
   Zelfs een alleen een Core i5 kan dat met gemak.

 3. Leuk, de Intel Core i7-920 die je noemt in je artikel heb ik gehad. Dat was mijn eerste i7, die ik in 2015 heb vervangen met een i7-6700 met DDR 4 geheugen. Ik had meteen door dat het een baanbrekende ontwikkeling was en ben sindsdien al fan van de i7 en zal die denk ik blijven kopen wanneer ik me computer upgrade.

  Het grappige is, ik heb het systeem dat ik wilde samengesteld op de website van Dell en heb de configuratie laten bouwen door een computer winkel in de buurt voor 1500 euro minder (gewoon de losse onderdelen daar besteld en laten samenstellen). Zo had ik toch exact de configuratie die Dell verkocht, alleen voor 1500 euro goedkoper (slimme manier om goedkoper aan je top computer te komen je lokale computer winkel een merk-kloon laten bouwen met dezelfde onderdelen)

   • Nou ja niet per definitie, wat ik bedoel te zeggen is dat je altijd moet kijken of het ergens anders goedkoper kan. Mocht je lokale speciaalzaak duurder zijn, is het natuurlijk verstandiger om hem online te bestellen. Hangt van de situatie af dus.

 4. Er staat in dit artikel dat HQ een Quadcore processor is met een Iris Pro grafische chip. Maar de i7-8750HQ is een hexacore.

 5. Nu heb je meer cijfers en letters bijvoorbeeld: Intel i7 4900MQ SR15K en Intel i7 4900MQ QDME
  Wat betekent de laatste 5 tekens op de type nummer van de CPU?

  • Hallo John,

   Die letters heeft voor de consument geen betekenis en je zal ze nooit zien bij complete laptops.
   Deze kom je alleen tegen als je losse mobiele processors als bedrijf koopt.
   De letters geven aan welke versie/stepping de processor heeft.
   Deze informatie is voor een normale consument niet interessant.

 6. Dit is duidelijke en handige informatie waar ik veel aan heb. Op veel sites wordt er wel eens gevraagd welke generatie je hebt. Ik had geen flauw idee, nu wel. Ik weet nu dus ook dat mijn i3-530 een van de eerste generatie is.

 7. Interessant artikel

  Is het uit de processor line/letter suffix duidelijk te achterhalen of een Mobiele CPU gesoldeerd is aan het moederbord is of niet?

 8. Er staan diverse taalkundige fouten met de begrippen cijfer, getal en nummer: bijvoorbeeld 4700 is een getal, en 4 is een cijfer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: