Home Computer soorten NAS kopen? Hoeveel bays heb je nodig?

NAS kopen? Hoeveel bays heb je nodig?

1
NAS met 10 bays

Als je een NAS gaat kopen moet je een aantal keuzes maken. Eén van die keuzes is het aantal bays dat een NAS heeft. Het aantal bays bepaald hoeveel harde schijven je in een NAS kan plaatsen.

Je hebt NAS servers met ruimte voor 1 harde schijf, 2 harde schijven of 4 hardeschijven. Er zijn ook grote NAS server met ruimte voor 8 of wel 10 harde schijven. Dit is voor consumenten niet interessant. De prijs van dit soort NAS servers zijn namelijk erg hoog.

Voordelen van 2 of meer bays

Met meer dan 2 harde schijven in een NAS, is het mogelijk om data op te slaan in RAID. Met RAID kan je je data verdelen over meerdere harde schijven. Op deze manier is je data veiliger opgeslagen. Als namelijk 1 harde schijf kapot gaat. Staat je data nog veilig op de andere harde schijf.

Bij NAS servers met 4 of meer bays, is het mogelijk om verschillende RAID opstellingen te gebruiken. Dan kan je bijvoorbeeld data naar meerdere hardeschijven laten weg schijven voor een hogere snelheid.

Voor thuisgebruik adviseer ik een 2 bay NAS server. Voor zakelijke oplossingen kan je beter kiezen voor minimaal 4 bays, zodat je data te verdelen is over meerdere schijven. En door krachtigere hardware kan je ook meer meer mensen te gelijk gebruik maken van de NAS. Als thuis gebruiker ben je vaak met 1 of 2 personen tegelijk op de NAS bezig. Heb je een groot gezin, dan is een krachtige NAS met meerde bays aan te raden.

1 bays NAS alleen voor kennismaking

Ga je voor het eerst een NAS kopen en weet je nog niet zeker of dit iets voor jou is. Dan kan je de keuze maken om een goedkope NAS te kopen met maar 1 bay. Je kan dan gebruik maken van alle functies die een NAS heeft. Alleen je data staat maar op 1 harde schijf. Mocht er iets mis gaan met de harde schijf dan ben je al je data kwijt. Net zoals dat zou zijn in een normale computer.

Daarom is het altijd verstandig om een back-up van je belangrijke data te maken dat op je NAS staat. Je kan bijvoorbeeld een externe hardeschijf met USB aan je NAS aansluiten.

1 REACTIE

  1. Ik wil als particulier een Nas kopen. Ik heb 11 TB aan losse HD. Nu kan ik een 2 bay kopen maar ook een 4 bay. Ik wil de toekomst verzekeren met genoeg plek op de Nas. Ik wil ook graag spiegelen. Ik neem aan dat dat ook makkelijk kan bij de 4bay. Wat is uw advies?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: