Home Computer onderdelen Wat is een SSD? (Solid State Drive)

Wat is een SSD? (Solid State Drive)

33425
8
SSD

Een SSD (Solid State Drive) kom je steeds vaker tegen in nieuwe computers. Een logische keuze omdat een SSD een flink stuk sneller dan een harde schijf. Helaas is een SSD nog wel prijzig. Zeker als je dat vergelijkt met een harde schijf. Voor dezelfde hoeveelheid opslagruimte betaal je bij een SSD makkelijk 5 keer zoveel geld. Daarom zie je vaak SSD’s met relatief weinig opslagruimte (bijvoorbeeld 120GB) en eventueel gecombineerd met een 2de opslagapparaat een harde schijf en een computer.

Een SSD is een opslagapparaat voor in de computer. Het is een nieuwe vorm van dataopslag dat stukken sneller is dan een harde schijf (ook wel afgekort als HDD). Het woord SSD is een afkorting van de Engelse woorden Solid State Drive. Een SSD opslagapparaat slaat zijn gegevens op in enkele NAND flash geheugenchips. Dit gebeurt door middel van elektrische lading in de geheugenchips. Dit is ook de reden waarom een SSD zo snel is. Bij een SSD werkt dit eigenlijk net zoals bij een geheugenkaartje dat in een fotocamera of smartphone gaat. Alleen kan een SSD dit een stuk slimmer en daardoor sneller.

Een SSD maakt geen gebruik van een draaiende magnetische schijf. Dit is wel het geval bij een harde schijf opslagapparaat. Hierdoor kan je ook nooit praten over een SSD schijf want er zit geen schijf in een SSD. Maar alleen geheugenchips op een printplaat.

SSD: De nieuwe snelle dataopslag

Een SSD is in staat om gegevens voor een langere tijd te bewaren. Hierdoor is een SSD, net zoals een harde schijf een opslagapparaat. Verwar dit dus niet met het werkgeheugen in een computer dat ook data opslaat. Dat is tijdelijk geheugen voor de processor. Zodra je de computer uit doet is alles wat in het werkgeheugen staat verdwenen. Bij een SSD is dat niet het geval. Alle data blijft bewaard ook als je de computer uit doet.

Opbouw van een SSD

Een SSD bestaat uit meerdere NAND geheugenchips en heeft geen draaiende schijf of andere bewegende onderdelen. Een geheugencontroller zorgt ervoor dat alle data naar de verschillende geheugenchips worden weg geschreven. Tevens zorgt deze geheugencontroller voor verschillende zaken waardoor een SSD optimaal blijft werken. Het aantal NAND geheugenchips verschil per model waardoor er ook verschillen zijn in de hoeveelheid opslagruimte.

Vaak is een SSD nog voorzien van een stukje werkgeheugen (cache) dat ook in een computer zit. Dit stukje werkgeheugen is nog sneller dan de geheugenchips zelf, maar kan alleen data onthouden als er stroom aanwezig is. Duurdere luxe SSD’s hebben daarom een batterij in de SSD die zorgt dat er bij een stroomuitval deze data die nog in het werkgeheugen aanwezig is veilig weggeschreven kan worden.

SSD onderdelen
Binnenkant van een SATA SSD

SSD is de toekomst

SSD’s zijn in enkele jaren een zeer populaire opslagapparaat geworden. De voordelen van een SSD zijn namelijk ook groot. Ze zijn namelijk sneller dan een harde schijf.

Een verouderde computer kan je met het toevoegen of vervangen van de harde schijf door een SSD een stuk sneller maken. Een computer met een SSD opslagapparaat start namelijk in enkele seconden op. Met een harde schijf duurt het al gauw 20 tot 40 seconden.

Dit komt omdat harde schijven de bottleneck of zwakke schakel is van de huidige computerhardware. Vele jaren is de snelheid van het opslagapparaat hetzelfde gebleven. Andere computeronderdelen als processoren en werkgeheugen zijn juist een stuk sneller geworden. Daarom wil iedereen die ooit gewerkt heeft met een computer waarin een SSD zit, niet meer terug naar een harde schijf. Het is een verschil van dag en nacht.

Dat nog niet elke computer is voorzien van een SSD opslagapparaat komt omdat ze nog best duur zijn. Zeker als je het vergelijkt met een harde schijf met dezelfde opslagcapaciteit. Maar de laatste jaren zijn de SSD’s wel steeds betaalbaarder geworden. Hierdoor zie je SSD’s ook steeds meer terug in goedkopere computers. Vaak dan wel in relatief kleine opslagcapaciteit als 128GB tot 256GB. Een harde schijf zie je vaak in 500GB, 1000GB of 2000GB aan opslagcapaciteit.

Voordelen van een SSD

Voordelen SSDOndanks de hogere prijs heeft de SSD een groot aantal voordelen. De belangrijkste is dus de snelheid. Een SSD kan op een veel snellere manier met het moederbord verbonden worden. Ook is er geen vertraging meer door de draaiende magnetische schijf en kan de data die nodig is direct uit de geheugenchip worden gehaald.

Andere voordelen is dat een SSD energiezuiniger is. Vooral voor draagbare computer is dit een uitkomst. Hierdoor kan een draagbare computers langer op een accu werken. Ook het lagere gewicht en ongevoeligheid voor schokken is een voordeel. Doordat er ook geen draaiende onderdelen in een SSD zitten is hij geluidsloos en een stuk koeler dan een harde schijf.

In elke computer hoort een SSD

SSD (Solid State Drive)
SATA SSD

Naar mijn mening hoort in elke computer tegenwoordig een SSD te zitten. Door de snelle datasnelheid start je besturingssysteem, zoals Windows in enkele seconden op. Maar ook programma’s, mitst die op de SSD zijn geïnstalleerd, starten een stuk sneller op. Een SSD zorgt voor een betere computerbeleving en zorgt dat een computer in balans is.

Ben je op dit moment opzoek naar een nieuwe computer? Kies dan zeker voor een computer met een SSD in plaats van een harde schijf. De hoeveelheid opslag zal zeker minder zijn als bij een model met een harde schijf. Maar de snelheid die je er voor terug krijgt wil je niet missen.

Mocht je budget niet toelaten om een computer te kopen met een SSD? Kijk dan eens naar een oudere processorgeneratie. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en hebben zeker wat minder prestaties. Maar met een snelle SSD compenseer je dat met gemak. Je zal er zeker geen spijt van krijgen!

eMMC: het kleine broertje

eMMCIs je budget te laag om een laptop te kopen met een SSD. Dan kan je ook kiezen voor eMMC. Dit is een simpele versie van een SSD en zit vast gesoldeerd op het moederbord. Dit betekend dat je het eMMC opslag nooit kan vervangen of uitbreiden. Tevens is een eMMC niet zo snel als een SSD.

NVMe: Tweede generatie SSD’s & M.2

M.2 SSDEen nieuwe generatie SSD’s is in aantocht en zal de SSD nog beter en sneller worden. Nieuwere SSD’s noemen we NVMe SSD’s en de eerste generatie SATA SSD’s. Samen met deze nieuwe soort aansturing is er ook een nieuwe soort aansluiting om SSD’s aan te sluiten, M.2.

De laptops die je op dit moment in de winkels kan vinden zijn veelal voorzien van deze nieuwe generatie SSD’s.

8 REACTIES

 1. Ik ben afgelopen jaar overgestapt naar een SSD drive en wil zeker niet meer terug. Het opstarten gaat veel en veel sneller. Mijn oude harde schijf heb ik nu als aanvullende harde schijf om mijn oudere, minder veeleisende spelletjes op te doen. Maar alle games met 3D grafische dingen erop staan op mijn SSD.

  • Hallo Ruud,

   Dat heb je slim gegaan om je oude opslagapparaat in je desktop je houden.
   Voor data dat je af en toe nodig bent heb je geen snelle SSD nodig.
   Ik heb intussen ook een nieuwere SSD in mijn desktop geplaatst voor Windows en mijn meest gebruikte programma’s.
   De oude SSD doet nu dienst als opslag van games die eerste op een harde schijf stonden.

 2. Smullen André hoe je de uitleg geeft voor de termen SSD (geen schijf maar een chipset voor opslag in een kastje van 50 gram of een strip van 10 gram (M.2), SSHD (wel een schijf maar met een stuk caching, waardoor snellere opstart mogelijk is) en de conventionele draaiende platters (vroeger keramisch maar nu van glad metaal) in het loopwerk van een HDD.

  Zaken welke een korte access-time (toegangstijd) nodig hebben zijn het OS (besturingssysteem) en de applicaties (toepassingen) welke een snelle beschikbaarheid behoeven zoals programma’s en game toepassingen. Databases welke fotomappen en videobestanden bevatten kunnen op een HDD opgeslagen worden evenals back-ups. Opslag wordt steeds goedkoper en ook de SSD zal straks steeds meer betaalbaar worden. Immers in 1987 kocht ik nog een HDD van 20 MByte (!) voor 1000 gulden. Die tijden zijn voorbij. Met een terabyte moest je een grote fabriekshal vullen in 1980. Nu kan het op een postzegel (!)

  Jouw commentaren zijn steekhoudend en geven mensen een houvast ! Klasse !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: