Home Advies Processor kiezen: Intel Core i3, i5, i7 of i9?

Processor kiezen: Intel Core i3, i5, i7 of i9?

6
Logo's Intel Core i3 i5 i7 7de Generatie Kaby Lake processoren

Bij het kiezen van een processor heb je bij Intel genoeg keuzes. De Core i processor serie van Intel is de best presterende processoren voor consumenten. Dit geldt zowel voor processoren in desktop computers als voor mobiele processoren in draagbare computers.

De Core i serie bestaat uit 4 submerken die zijn ingedeeld op de prestaties.

 • Core i3 – Basis prestaties voor alle taken
 • Core i5 – Betere prestaties voor gaming of fotobewerking
 • Core i7 – Uitstekende prestaties voor gaming, foto- & videobewerking
 • Core i9 – Waanzinnige prestaties

Het kiezen welke Core i processor het beste bij jou past is te bepalen op basis van je computergebruik. Hoe meer je met een computer doet hoe fijner het is dat je computer ook lekker vlot werkt. Maar ook je budget is bepalend. Een Core i3 processor kost minder geld dan een beter presterende Core i7 processor.

 

Core i3: Standaard basis prestaties

Intel Core i3 SkylakeDe Core i3 processoren is de minst krachtige processor uit de Core i serie. Je kan deze Core i3 processor gerust kiezen als je geen veeleisende gebruiker bent.

De prestaties zijn namelijk prima en kan gezien worden als het standaard model voor mensen die normaal gebruik maken van de computer en geen bovengemiddelde prestaties verwachten van hun computer.

Je kan er zonder problemen met op internet en mails mee versturen. Ook taken die je op je werk of tijdens je studie moet doen in bijvoorbeeld Microsoft Office zijn geen enkel probleem. Het bekijken van series en films is ook voor een Core i3 processor mogelijk.

Door de ingebouwde grafische chip in de Core i3 processor ook in staat om basis games te spelen. Dit zijn dan vooral de oudere spelen op een lage resolutie. Ook simpele fotobewerking is met een Core i3 processor goed te doen.

Core i3 processor is geschikt om te gebruiken voor:

 • Internet & mailen
 • Werk & studie
 • Bekijken van films & series
 • Gaming (simpel)
 • Fotobewerking (basis)

Core i3 processor is minder geschikt voor:

 • Fotobewerking (gevorderd)
 • Videobewerking
 • Gaming (HD, 4K & VR)

Pentium of Celeron: Basis en budget prestaties

Celeron logo'sIntel maakt ook processoren die nog minder presteren dan de Core i3. Dit zijn de Intel Celeron en de Intel Pentium processoren.

Deze processoren bieden genoeg prestaties voor mensen die hun computer alleen gebruiken voor kantoor- en schooltaken, internetten en e-mail. Deze processoren kom je vaak tegen in goedkope computers.

Dus heb je een beperkt budget en doe je weinig met je computer. Dan is de keuze voor een Pentium of een Celeron processor een prima keuze.

Celeron of Pentium processor is geschikt om te gebruiken voor:

 • Internet & mailen
 • Werk & studie
 • Bekijken van films & series

Celeron of Pentium processor is minder geschikt voor:

 • Gaming (simpel)
 • Fotobewerking (basis)
 • Fotobewerking (gevorderd)
 • Videobewerking
 • Gaming (HD, 4K & VR)

Core i5: Betere prestaties voor gaming en foto bewerking

Skylake 6de generatie Core i5 logoDe Core i5 procesor zit tussen de Core i3 en de Core i7 in qua prestaties. De Core i5 is zeer geschikt om op te gamen met een extra losse grafische kaart.

De Core i5 levert uitstekende prestaties voor een goede familie computer waar ook wel eens meer op wordt gedaan dan alleen kantoor- en schooltaken.

Mocht het budget het toelaten dan is veel gevallen een Core i5 ook de beste keuze. U kunt dan alle taken op uw computer uitvoeren zonder zorgen te maken over dat iets niet werkt.

Weet u zeker dat u bijvoorbeeld alleen maar gaat internetten, mailen en kantoortaken gaat uitvoeren? Dan is het zonde om deze duurde processor te nemen. De Pentium of Core i3 processor kan uw taken dan prima uitvoeren.

De Core i5 processor heeft geen Hyper-Threading maar wel Turbo Boost. Hierdoor kan de processor bij zware taken zichzelf tijdelijk overklokken.

Mijn advies is om het geld dat u bespaard uit te geven aan een SSD als opslagapparaat in plaats van een ‘trage’ harde schijf. De prestaties van een Core i3 met een SSD zijn stukken beter dan een Core i5 processor met een trage harde schijf.

Lees hier meer over opslagapparaten in het artikel: Opslagapparaat kiezen; HDD, SSD of SSHD?

Core i5 processor is geschikt om te gebruiken voor:

 • Internet & mailen
 • Werk & studie
 • Bekijken van films & series
 • Gaming (HD) in combinatie met krachtige grafische kaart
 • Fotobewerking
 • Videobewerking

Core i5 processor is minder geschikt voor:

 • Gaming (4K & VR)

 

Core i7: Uitstekende prestaties voor gaming, foto- & videobewerking

Skylake 6de generatie Core i7 logoVerwacht je top prestaties van je computer omdat je er elke dag achter zit en je vele programma’s tegelijk gebruikt en geen zin hebt om ook maar even te wachten?

Dan is de Core i7 het topsegment van de processoren en is bedoeld voor de fanatieke computergebruikers die het uiterste vragen van hun computer. Uiteraard betaal je hier wel een hogere prijs voor.

De Core i7 processor heeft zowel Hyper-Threading als Turbo Boost. Ook het cachegeheugen is maximaal en het aantal processorkernen is vaak 4 of meer.

De Core i7 processoren zijn speciaal geselecteerd en zijn de best gelukte processoren die er zijn gemaakt. Alle Core i processoren worden namelijk op dezelfde manier gemaakt. En exemplaren die het niet goed werken worden als een Core i5, i3, Pentium of Celeron verkocht.

Door deze manier gooit Intel bijna geen processoren weg. Processor die niet goed zijn gelukt worden dan verkocht onder een andere naam met mindere prestaties.

Core i7 processor is geschikt om te gebruiken voor:

 • Internet & mailen
 • Werk & studie
 • Bekijken van films & series
 • Gaming (HD, 4K & VR) in combinatie met krachtige grafische kaart
 • Fotobewerking
 • Videobewerking

 

Core i9: Als je het allerbeste wilt

Intel Core i9Wil je het allerbeste en ga je voor een desktop computer? Dan heb je ook nog de keuze uit een Intel Core i9.

Dit is een ware krachtpaster die alles aan kan. Vooral voor mensen die content creëren is dit een ideale processor. De Intel Core i9 beschik namelijk ook meerdere processorkernen en kan daardoor meerdere taken tegelijk verwerken.

De Core i9 is minder geschikt voor gaming. Hoewel hij het prima aan kan heb je geen voordeel van de extra processorkernen. De meeste games maken nog niet goed gebruik van meerdere processorkernen en is een processor met 2 processorkernen met een hoge kloksnelheid op dit moment nog de beste keuze.

 

Verschillende generaties

Intel Tick Tock

Tot slot wil ik je bedacht maken dat er tot nu toe 7 verschillende generaties Intel Core i processoren zijn gemaakt. Een Core i7 processor van 2009 is nu net zo snel als de nieuwste 7de generatie Core i3 processor.

Kortom ga je een oude generatie Core i processor kopen. Wees dan bewust dat deze minder presteert. Ieder jaar wordt de serie een beetje beter.

Ik heb een overzicht gemaakt van alle Core i generaties die er zijn. Meer informatie en uitleg over het overzicht van processorgeneratie dat je hieronder ziet vind je in het artikel: Intel Core i generaties overzicht »

6 REACTIES

 1. Waarom wordt er hier alleen maar aandacht gegeven aan Intel?
  Terwijl zeker de het laatste jaar AMD reuze sprongen gezet schijnt te hebben?

 2. Interessant en duidelijk artikel. Is een i5 processor ook geschikt om homestudio opnames te maken met Garageband van Apple?

 3. Ik wou gewoon even zeggen dat ondanks de i3 een dual core is, is hij door 2 threads (splitst een core in twee zodat hij meerdere taken kan uitvoeren zoals een quad core, maar minder efficiënt om het simpel te zeggen) en een hoge clockspeed prima is om op normale HD te spelen (790p tot 1080p).Ik zou een i5 aanraden (1080p tot 1440p), maar als je wil gamen op een budget neem je best deze CPU gepaard met een GTX1050ti of RX570/470 (Mischien zelfs een oudere generatie GPU of RX460 als je krap bij de kas zit, alhoewel deze hun ouderdom tonen met uitzondering van de GTX 900-series en de oude vlaggenschepen zoals de 780ti of R9 290x bvb)

  Een GPU is belangerijker, zorg er gewoon voor dat hij niet gebotlenecked wordt door een trage CPU (Celeron of Pentium, alhoewel de niewste 2 core, 2 thread pentium nog meevalt). Vergeet zeker ook geen kijkje te nemen naar wat AMD te bieden heeft. Zen (Ryzen-series) is veel beter dan de vorige trage generatie van Bulldozer chips (FX-series).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: