Home Computer onderdelen De eerste Core i3, i5, i7 processor

De eerste Core i3, i5, i7 processor

15
Intel Core logo 1ste generatie
Het eerste Core i7 logo

 Dit artikel is verouderd en gaat over de allereerste Core i processoren uit 2009.

Bent u nog niet goed op de hoogte wat een Intel Core i3, i5 en i7 processoren? Lees dan eerst verder op algemene artikel: Wat is een Intel Core i3, i5, i7 processor?

De instapper: Intel Core i3

Intel Core i3 logoDe Core i3 processor is het instapmodel van de nieuwe Core i familie. Deze processor is geschikt voor iedereen die opzoek is naar een nieuw desktop systeem. Het is zonder problemen mogelijk om vlot te internetten, te e-mailen, foto’s te bewerken en simpele games te spelen. Ook het open hebben staan van enkele schermen is geen probleem. Toch heeft de Core i3 wel wat mindere mogelijkheden dan zijn 2 grote broers. Om dit uit te leggen moet ik wat technische termen gebruiken. Core i3 heeft als instapmodel de beschikking over 2 processorkernen en een 4-weg Hyper-Threading techniek. Met deze techniek is het mogelijk dat een processorkern meerdere taken tegelijk kan verwerken. Theoretisch kan de Core i3 2 maal 4 = 8 taken tegelijk uit voeren.

Om het verhaal compleet te maken zijn er ook verschillende smaken binnen de Core i familie. De Core i3 familie heeft  3 verschillende Core i3 op de markt. Dit kunt u zien aan de 3 cijfer na de i3 code.

 • i3-530 (2,93 Ghz)
 • i3-540 (3,06 GHz)
 • i3-550 (3,2 GHz)

Deze 3 processoren binnen de i3 familie verschillen niet zoveel van elkaar. Het enige verschil is dat ze alle 3 op een verschillende kloksnelheid lopen. De i3-550 zal dus beter presteren dan de i3-530.

Het standaard model: Intel Core i5

Intel Core i5De Core i5 familie is de beste keuze voor de doorsnee consument. Hij is sneller dan de Core i3 en heeft net even wat extra power om een goed gebruikte familie desktop computer zijn snelheid te geven. Dat komt omdat de Core i5 de beschikking heeft op een 8-weg Hyper-Threading techniek (alleen de i5-6xx serie) in plaats van de 4-weg versie bij de Core i3. Simpel gezegd is deze Hyper-Threading techniek een keer zo snel. Daarnaast beschik de Core i5 ook over Turbo Boost.

Turbo boost is een techniek waarbij de processor bij iedere opdracht die hij krijgt een inschatting maakt hoeveel rekenkracht er nodig is. Bij een eenvoudige opdracht wordt deze taak dan aan één processor kern gegeven en wordt deze een beetje over geklokt en de andere kern gaat uit. Op deze manier wordt deze enkele opdracht sneller uitgevoerd dan door 2 samen eraan te laten worden. Dit levert een prestatieboost op en ook een energie besparing.

Een extra functie in de Core i5 is de extra video chip die in de processor is gezet. Hierdoor kan de Core i5 processor ook prima beelden op het beeldscherm HD beelden te produceren. Het is zeker geen vervanging voor een grafische kaart die je steeds nodig blijft hebben om games op de beste resolutie te spelen, maar voor doorsnee games of van 3-5 jaar oud is dat zeker geen probleem.

Ook binnen de Core i5 familie zijn weer verschillende smaken aanwezig, alleen deze keer iets uitgebreider.

 • i5-650
 • i5-655K
 • i5-660
 • i5-661
 • i5-670
 • i5-680
 • i5-750
 • i5-750S
 • i5-760

Zoals u ziet zijn er veel meer Core i5 modellen dan bij de Core i3 familie. Daarnaast zijn er ook 2 groepen te maken binnen de i5 familie. De i5-6xx reeks beschikt over 2 processorkernen en de i5-7xx reeks beschikt over 4 processorkernen. De oplopende getallen geven net zoals bij de i3 familie de prestatie weer door een hogere kloksnelheid. Voor de volledigheid, de i5-7xx serie beschikt niet over de Hyper-Threading techniek.

De snelste: Intel Core i7

Intel Core i7 logoDe Core i7 is zoals gezegd de snelste processor lijn die er op dit moment leverbaar is. Ze zijn zeer geschikt voor mensen die het allerbeste vragen van hun computer. Zoals gamers of fanatieke internetten die dagelijks een paar u achter hun computer doorbrengen en daardoor wel wat geld uit willen geven voor de aller beste prestaties. Maar een Core i7 processor is ook geschikt voor mensen die een computer op de groei of voor een langere tijd willen kopen.

De Core i7 processoren beschikken over 4 of 6 processorkernen (cores) samen met de Turbo Boost waardoor 1 processorkern sneller gaat rekenen als de andere 3 cores niet worden gebruikt. Ook de 8-weg Hyper-Threading techniek die ook in de Core i5 zit is bij de Core i7 aanwezig. In theorie zou de processor bij 4 kernen 4*8=32 taken tegelijk kunnen doen. Dat is wel even een verschil met de 8 taken die de Core i3 tegelijk aan kan.

De extra HD video chip die bij de Core i5 aanwezig is, zit niet op de Core i7. Dit klinkt wellicht vreemd maar mensen die best wat geld uitgeven aan een goede processor zullen waarschijnlijk ook een goede losse videokaart aanschaffen voor de beste prestaties. Hou er dus rekening mee dat de Core i7 altijd voorzien moet worden van een goede videokaart.

Net zoals bij Core i5 familie zijn er verschillende Core i7 processoren.

 • i7-860
 • i7-860S
 • i7-870
 • i7-870S
 • i7-875K
 • i7-880
 • i7-920
 • i7-930
 • i7-940
 • i7-950
 • i7-960
 • i7-965 Extreme Edition
 • i7-975 Extreme Edition
 • i7-970
 • i7-980X

De Core i7 familie heeft 3 groepen soorten processoren die duidelijk van elkaar verschillen. De i7-8xx reeks zijn eigenlijk supersnelle Core i5 processoren zonder de extra HD videochip. De i7-9xx reeks is een klasse apart binnen de Core i familie. De i7-9xx maakt namelijk gebruik van een compleet ander platform dan de andere modellen. De voet van de processor is anders en ook het aantal geheugen dat naast een processor geplaatst kan worden is anders. Voor u als consument van een compleet systeem niet erg interessant, maar wel belangrijk in gedachten te houden is dat een i7-860 processor niet vervangen kan worden door een snelle i7-920 processor.

Als laatste hebben we de i7-970 en de i7-980X die beschikken over 6 processorkernen.

Diverse verschillen tussen de i3, i5 en i7

Er zijn dus diverse verschillen aan te geven tussen de 3 nieuwe processoren van Intel. Zaken als het aantal cores (processorkeren) is verschillend, het gebruik van Power Boost en Hyper-Threading verschilt met familie. De Core i5 heeft een extra HD videochip voor mooie grafische beelden zonder losse grafische kaart en de Core i7 van de 9xx reeks maakt gebruik van een nieuw platform dat onder anderen gebruik kan maken van 3 geheugenmodules tegelijk. Er valt dus heel wat te kiezen door al deze verschillen.

15 REACTIES

 1. Hoi.

  Wie weet of er echt verschil is tussen een Medion I3-4160 met Nvidia750 en 8Gb ten opzichte van i54460 met Nvidia720, 128Gb SSD en 4 Gb. De eerste is id aanbieding 400,-. De 2e nu id winkel 600,-. Wil oa eenvoudig video kunnen bewerken. Vraag mij of of de i3 hiervoor voldoende is. Ik vind wat dat betreft weinig info over video/foto bewerking.

  Groet
  Bernard

 2. Ik was op zoek naar her verschil tussen i3, i5 en i7 processoren. Tot mijn verbijsering kom ik in dit forum terecht en wat blijkt: “de i3 processor wordt als een soort instap model gezien voor simpele beginners” terwijl deze toch enorm veel meer in huis heeft, dan hele dure exemplaren van pakweg 10 jaar terug. Ik bewekte en monteerde hiermee met Pinacle toen al prachtige videofilms die nog steeds het aanzien meer dan de moeite waard zijn. Het zijn gewoon pressatiegetallen waarmee de commercie bezig is de freaks gek te maken en op kosten te jagen. Mijn computer crasthe en mijn nieuwe met Windows 8 en i5 processor doet het geen haar beter dan mijn oude met XP en mijn coreduo processor van 2,2 Ghz. Conclusie laat je niet op stang jagen door dar freakgedoe.

 3. De term 32 taken moet u niet letterlijk nemen, maar meer als indicatie van prestatieverschillen. In de tekst kan inderdaad de indruk gewekt worden dat de 4 en 8-weg Hyper-Threading techniek een theoretische verdubbeling van van de snelheid geeft. Dit is niet waar. Hyper-Threading (2-wegs) geeft een prestatiewinst van ongeveer 30%. Waarbij de 4 en 8-wegs wederom weer wat beter zijn.

  4 processoren met een 8-wegs Hyper-Threading is uiteraard sneller dan een 2 core met een 4-weg Hyper-Threading. Om dat duidelijk te maken zijn de getallen 32 en 8 in de tekst opgenomen. Waarbij niet direct gezegd is dan 4 core met 4-weg Hyper-Threading 4x zo snel is. (32/8 =4)

 4. Als ik bij Intel kijk naar processors dan vind ik globaal dat de i3 2 cores en hypertreading heeft= 4 taken, de i5 2cores + hypertreading = 4 taken, en de i7 4 cores + hyperthreading=8 taken.
  Kun je uitleggen hoe mijn i7 820QM (volgens Intel 8 threads/taken) volgens jullie 32 taken tegelijk aankan?

 5. Eindelijk een verhaal wat, voor mij, helder uit de doelken doet wat die hele i-reeks inhoud. Kan deze informatie goed gebruiken om te kiezen bij de aanschaf van mijn nieuwe desktop

 6. Ook belangrijk is de hoeveelheid cachegeheugen en architectuur (o.a. grootte processorkern) van een processor. Het cachegeheugen van een processor is heel snel geheugen dat vlakbij de processor zit en er door gebruikt wordt om gegevens die de processor even later weer moet gebruiken, kort opgeslagen wordt. Hoe meer cachegeheugen, hoe beter, want het bespaart weer tijd om gegevens snel uit het cache te halen dan het weer uit het werkgeheugen te halen. In het geval van de Intel Core i-familie is dit ruim voldoende, niet bijvoorbeeld bij mobiele AMD Phenom-processors. (hebben wel hogere snelheid, maar veel minder cache).

  Ik hoop dat het niet te ingewikkeld was en het jullie iets verder helpt.

  Groeten,

  Ruben.

 7. Het aantal kernen dat een processor heeft zegt inderdaad niks over of hij sneller is. Dan een processor met minder kernen. Wel kan je stellen dat een processor met meer kernen meer taken tegelijk kan doen als alle kernen op de juiste snelheid werken.

  De prestatie kan je simpel gezegd bekijken met de formule snelheid x aantal kernen = prestatie.

  Maar in grote lijnen kan gezet worden dat meer kernen meer prestaties geeft. Omdat er geen processoren op de markt komen met meer kernen en een lagere snelheid dan zijn vorige generatie. Dat zou immers een terug gang in prestaties teweeg brengen.

 8. Jullie vergeten dat het aantal kernen niet het belangrijkste is.
  Het belangrijke is juist hoe snel deze kernen zijn, en hoeveel berekeningen per seconde deze kunnen maken. Dus een i7 met 4 kernen kan vele male sneller zijn dan een processor met 6 kernen.

  Kwestie van een beetje nadenken dacht ik zo… niet lullen als je van niets af weet…

 9. Kun je een i3 Processor bij een laptop ook laten vervangen door een i5 of evt. zelfs een i7?

  Ik merk dat het mijn processor iets teveel wordt als ik extreem bezig ben met muziek produceren (ik weet ‘t, had eigenlijk een i5 moeten pakken, maar die gasten van de BCC zeiden dat er maar 4% prestatieverbetering was -.-“). Tijdens het naluisteren van de producties merk ik dat ’t geluid begint te stotteren, en de CPU’s op 90% zitten.. mijn intern geheugen krijgt ’t wel allemaal geregeld!

  Iemand anders nog oplossingen?

 10. Wim

  Wel een beetje kort door de bocht om intel de schuld te geven van jou onkennis. Op diverse websites wordt dit gewoon erg duidelijk aangegeven.

  En als je dan wat leest doe je het ook nog te snel denk ik, er staat duidelijk dat I3 maar 2 kernen heeft. De I met nummer geeft dus niets aan over het aantal kernen. Dat is gewoon een type naam.

  De processor van een PS3 (cell processor) met 7 kernen kan je niet vergelijken met een Intel processor. Dit zijn compleet andere types van processoren en dus absoluut niet te vergelijken.

  We worden dus niet massaal opgelicht, ik snap dat hier en daar informatie en type nummering wat duidelijker zou kunnen (dat ben ik dan volledig met je eens), maar zelf wat uitzoeken is ook niet te veel moeite lijkt me.

 11. en ik maar denken als consument de i3 heeft 3 processorkernen (heeft er dus 4!!!) de i5 zou er 5 moeten hebben maar kan er 6 hebben en i7 kan er zelfs maar 4 of zelfs 6 hebben. Ter vergelijk, een veel goedkopere playstation 3 heeft zeker weten 7 processorkernen. We worden massaal opgelicht zo heb ik het idee de fabrikant moet veel meer duidelijkheid over haar processor in je computer verschaffen je wil immers geen miskoop doen (bron: FNV)

 12. Goed artikel, maar niet alle core i5 cpu’s hebben die grafische chip aan boord. Koop dus geen 750 in combinatie met een moederbord met vga onboard, want dan heb je geen beeld. De 650 heeft die chip idd wel en geeft op datzelfde moederbord wel beeld.

 13. hey,

  ik wil een game laptop kopen, en denk dat ik de Alienware M11X ga kopen. hier zit een i7 640um in. alleen deze staat niet in de lijst bij de i7 serie.

  kan jij me de prestaties hiervan misschien vertellen?

  Groeten,

  Steven Bezemer

 14. Hallo,

  Ik ben opzoek naar een nieuwe laptop voor mezelf. Alleen ik ben aan ’t twijfelen tussen de i5 en i7 processor. Ik wil mijn laptop gaan gebruiken voor verschillende dingen. Zoals tekenprogramma’s erop gebruiken, zoals Adobe programma’s verschillende 3D tekenprogramma’s en verder. Ook zou ik er graag film op kijken natuurlijk, maar is het beeld wel goed omdat er bij een i7 geen HD chip in zit?

  Verder ben ik nog benieuwd wat de prijsverschillen zijn tussen een i5 en een i7 processor. Ik ben aan ’t kijken naar Asus laptops en dan met die i5 of i7 processoren, alleen ik heb totaal geen verstand van videokaartjen met betrekking op die HD chip in een i5. Zijn er wel laptops van Asus, die standaard al een goede videokaart hebben die de snelheid van een i7 processor kunnen evenaren? Want het zou een domper zijn wanneer ik dadelijk een laptop heb met een i7 processor waarbij de videokaart de processor niet bij kan houden.

  Hebben jullie misschien suggesties, zouden jullie die kunnen mailen naar Mark.vann.Osch@Gmail.com.

  Alvast heel erg bedankt voor het lezen, en ik hoop snel van u te horen.

  Groeten,

  Mark van Osch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: