Home Computer soorten Verschil desktop, laptop, notebook, netbook en nettop

Verschil desktop, laptop, notebook, netbook en nettop

3
Verschil tussen desktop, nettop, laptop, notebook en nettop

Er zijn diverse soorten computers in de winkel te koop. Deze verschillen kan je uitleggen op twee manieren. Eén verschil tussen de computers is de prestaties die een computer levert, die wordt uitgedrukt in budget, mainstream en high-end. Zie daarvoor het artikel 3 soorten computers; Budget, Mainstream & High-end.

Een andere verschil is in welke vorm de computer is gegoten. Is dat in een grote kast met een los beeldscherm of in een klein formaat dat makkelijk mee is te nemen.

In dit artikel leg ik uit welke soorten computers er zijn en welke voor- en nadelen iedere vorm heeft.

Welke soorten computers zijn er?

Er zijn op dit moment 5 verschillende computers te definiëren.

 • Desktop; een grote kast met een los beeldscherm
 • Nettop; een kast ter grootte van een boek met een los beeldscherm
 • Laptop; een draagbare computer voor gebruik op tafel (wordt niet meer gemaakt)
 • Notebook; een lichte draagbare computer (huidige standaard)
 • Netbook; een kleine en energiezuinige notebook zonder CD/DVD-speler

Desktop computer

Desktop: de standaard computer die de meeste mensen hebbenEen desktop computer is een computer die de meeste mensen thuis hebben staan. Een desktop computer bestaat minimaal uit een computerkast, beeldscherm, toetsenbord en een muis. Dit is eigenlijk de standaard keuze die mensen maken als ze een nieuwe computer kopen.

Het voordeel van een desktop computer is dat onderdelen in een computerkast gemakkelijk en goedkoop te vervangen zijn bij een defect of upgrade. Ook de kosten van een desktop computer zijn lager dan van een draagbare computer met een vergelijkbare prestatie.

Het nadeel van een desktop is dat deze niet gemakkelijk te verplaatsen is. Een computerkast weegt namelijk al snel 6 tot 10 Kg. Voor een desktop computer moet je ruimte hebben. Je bergt hem niet even op, hij neemt een vaste plaats in.

Nettop computer

Nettop: een zeer klein en lichtgewicht desktop computerDe nettop bestaat sinds 2008 en is een zeer klein en lichtgewicht desktop computer ter grote van een boek. Hij is relatief goedkoop en levert redelijke prestaties. Een nettop is een broer van de netbook dat verder op deze pagina zal worden besproken.

Ondanks dat een nettop erg licht is, is hij niet makkelijk te verplaatsen. Aan de nettop zitten namelijk de snoeren die verbonden van het beeldscherm, de muis en het toetsenbord. Zo mogelijk is de nettop ook nog verbonden aan het internet of met luidsprekers.

De nettop is op het moment erg populair als een computer voor erbij. De meerderheid van de mensen die een nettop aanschaffen bezitten al een computer die goede prestaties levert en kopen een nettop als computer voor in de woonkamer (multimedia center) of bijvoorbeeld in de keuken. Van de nettop moet geen super prestaties worden verwacht, hij is zeer geschikt voor het opstellen van documenten, internetten en e-mailen maar daarmee houdt het dan ook wel op.

Draagbare computer (laptop en notebook)

Draagbare computer: een handige computer om mee te nemenHet tegenovergestelde van een desktop is een draagbare computer (vaak laptops of notebooks genoemd) en zoals de naam al zegt is dat een computer die draagbaar is. Hij is daarnaast compact, maximaal 4 kg zwaar en kan zonder netstroom werken doormiddel van een accu. Door deze eigenschappen wordt een draagbare computer vaak gebruikt door mensen die op verschillende locaties op hun eigen computer willen werken waar eventueel geen stroom is. Maar ook mensen die geen ruimte of een vaste plek hebben voor een desktop computer is een draagbare computer een ideale oplossing.

Een draagbare computer is tegenwoordig net zo krachtig als een desktop computer. Een draagbare computers is wel duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar presterende desktop computer. Een voordeel van een draagbare computer is dat hij dus klein en handzaam is. Het nadeel hiervan is, is dat een draagbare computer moeilijk is uit te breiden. Vaak zijn er speciale onderdelen nodig van de fabrikant om een notebook te repareren of up-te-graden en deze zijn vaak er prijzig.

Ook de warmteproductie kan een probleem zijn. Een draagbare computer kan gemakkelijk op schoot gebruikt worden, alleen worden draagbare computers zo warm (lees: heet) dat het niet aan te raden is om deze op schoot te gebruiken. Aan de onderkant van een draagbare computer zitten namelijk luchtroosters om de geproduceerde warme lucht af te voeren. Fabrikanten van draagbare computers raden daarom ook altijd aan om een draagbare computer op een vlakke ondergrond te gebruiken zoals op een bureau.

Netbook computer

Netbook: Klein, licht gewicht en energie zuinige draagbare computer Een netbook is een nieuw soort draagbare computer dat sinds begin 2008 wordt verkocht. Het verschil met een ‘normale’ notebook / laptop is dat een netbook kleiner is, hij is erg licht, zeer energie zuinig en is relatief goedkoop.

Doordat een netbook veel kleiner is, is het beeldscherm en het toetsenbord ook veel kleiner gemaakt wat gevolgen heeft voor het bedieningsgemak. De netbook is daardoor populair als een computer voor erbij. De meerderheid van de mensen die een netbook aanschaft bezitten al een computer en kopen een netbook als een computer die ze gemakkelijk overal mee naartoe kunnen nemen om even te gebruiken.

Een laptop of notebook is voor die mensen namelijk net weer te groot en omdat het gebruiksgemak net even wat minder er toe doet kiezen deze mensen voor een netbook. Van de netbook moet net zoals bij de nettop geen super prestaties worden verwacht, hij is zeer geschikt voor het opstellen van documenten, internetten en e-mailen.

Samenvatting

Voordelen van een desktop computer ten opzichte van een draagbare computer

 • Kosten: Goedkoper dan vergelijkbare draagbare computers qua prestaties
 • Upgraden: Losse onderdelen zijn goedkoop en overal verkrijgbaar
 • Reparatie: Een desktop computer is gemakkelijk (zelf) te repareren

Nadelen

 • Gewicht: Zwaar, is niet gemakkelijk te verplaatsen
 • Omvang: Je hebt ruimte nodig om een desktop neer te zetten
 • Energie: Heeft een hoger energieverbruik dan een draagbare computer en kan niet zonder netstroom

Voordelen van een draagbare computer ten opzichte van een desktop

 • Gewicht: Licht: Is gemakkelijk te verplaatsen
 • Energie: Verbruikt minder energie en kan 2 tot 4 uur zonder netstroom werken
 • Omvang: Heeft weinig ruimte nodig en kan makkelijk opgeborgen worden

Nadelen

 • Upgraden: Mogelijkheden zijn beperkt
 • Reparatie: Losse onderdelen zijn duurder, niet te koop in computerwinkels. Op sturen ter reparatie is eigenlijk altijd van toepassing.
 • Kosten: Aanschaf prijs is hoger dan bij een vergelijkbare desktop qua prestatie

Daarnaast zijn er sinds 2008 ook twee nieuwe computer soorten gekomen die erg licht zijn, weinig energie nodig hebben en relatief goedkoop zijn. Deze nettops en netbooks worden vaak gebruikt als een computer voor erbij.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: