Home Computer onderdelen Wat is een opslagapparaat?

Wat is een opslagapparaat?

1
Opslagapparaat

Een opslagapparaat is een computeronderdeel dat in elke computer zit. Op het opslagapparaat kan je als gebruiker zelf gegevens voor een langere tijd opslaan. Het besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows is een van de belangrijkste gegevens die op een opslagapparaat staan.

Een opslagapparaat wordt wel eens verward met het werkgeheugen (RAM geheugen). Het werkgeheugen beheert de computer zelf en is een tijdelijk geheugen. Zodra de computer uit gaat en er geen stroom meer is. Verliest het werkgeheugen als zijn opgeslagen gegevens. Bij een opslagapparaat is dit niet het geval en blijft alles wat je er opslaat bewaard.

Op een opslagapparaat sla je naast het besturingssysteem ook al uw persoonlijke gegevens op. Denk hierbij aan je documenten, muziek, foto’s en video’s.

Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen op het gebied van opslagapparaten. Tot een paar jaar geleden was elke computer standaard voorzien van een harde schijf als opslagapparaat. Tegenwoordig heb je keuze uit 4 soorten opslagapparaten.

Harde schijf (HDD)

Hard Disk Drive ook wel Harde Schijf genoemdHet bekendste opslagapparaat dat in een computer kan zitten is de harde schijf. Dit is sinds de komst van computers voor de consumentenmarkt het opslagapparaat om gegevens om op te slaan.

Door middel van magnetisme worden er 0-en en 1-tjes op een draaiende magnetische schijf geplaatst. Doordat de hardeschijf dit weer kan lezen en ook weer kan veranderen kan data op een harde schijf heel vaak worden aangepast.

Deze ‘oude’ techniek is de laatste jaren zover geoptimaliseerd dat we nu heel veel data (nu tot 5 TB = 5000GB) op één harde schijf kunnen opslaan voor een relatief lage prijs.

De snelheid van een harde schijf is daarin tegen best traag. En loopt steeds meer achter op alle andere onderdelen van een computer. Is je computer traag en heb je alleen maar een harde schijf? Dan heb je grote kans dat je harde schrijf de boosdoener is.

In het artikel Wat is een harde schijf (HDD)? vertel ik je nog veel meer over dit opslagapparaat.

SSD

SSD (Solid State Drive)Tegenwoordig is er dan ook een andere techniek  die steeds vaker gebruikt wordt om data op te slaan. Dit gebeurd door middel van elektrische lading in geheugenchips. Denk hierbij aan de geheugenkaartjes in een fotocamera.

Ook hiervan is een computervariant gemaakt, een SSD (Solid State Drive). Uw gegevens worden dan niet meer magnetisch op een draaiende schijf opgeslagen maar in geheugenchips. Het voordeel hiervan is dat de computer héél veel sneller bij de data kan als met een draaiende magnetische schijf die in een harde schijf zit.

De prijs van een SSD ten opzichte van een hardeschijf is wel een stuk duurder. Tevens heeft een SSD (op dit moment) minder opslagcapaciteit dan een harde schijf. Maar de voordelen van een SSD zijn groot.

SSHD

SSHDSinds een paar jaar is er ook een tussenvorm verkrijgbaar waarbij de techniek van een harde schijf en van een SSD met geheugenchips zijn samengevoegd. Dit noemen we een SSHD.

Deze hybride vorm zullen we steeds meer tegen gaan komen. Het is ideaal voor draagbare computers die maar ruimte hebben voor één opslagapparaat in de behuizing. Tevens levert een SSHD tegen een lage meerprijs ten opzichte van een harde schijf een stuk betere prestaties op het gebied van data snelheid.

Het is de combinatie van de beste elementen van beide technieken. Meer snelheid door geheugenchips met hoge opslagcapaciteit door een draaiende magnetische schijf.

In een desktop is dit ruimte probleem niet aanwezig. Daar is veelal ruime om meerdere opslagapparaten in de computerkast in te bouwen. Maar ook in desktop computer heeft een SSHD voordelen ten opzichte van een hardeschijf door de snellere data snelheid.

Meer informatie over een SSHD vind je op: Wat is een SSHD (Solid State Hybride Drive)?

eMMC

eMMC geheugenEen ander soort data opslagapparaat dat je kan tegen komen in goedkope draagbare computers is eMMC geheugen. Ook dit geheugen maakt gebruik van een elektrische lading om data op te slaan. eMMC, dat staat voor Embedded MultiMedia Card is vergelijkbaar met een SD-geheugen kaartje dat in een fotocamera zit. Alleen zit een eMMC geheugen vastgemaakt in de computer.

eMMC geheugen lijkt in veel opzichten op een SSD. Alleen is eMMC geheugen veel langzamer. Dit komt omdat een SSD gebruikt maar van beter, sneller en meer geheugenchips. eMMC bestaat uit 1 of 2 geheugenchips zonder een slimme controller. Tevens is eMMC geheugen met een langzamere interface met de processor verbonden.

eMMC geheugen wordt vooral gebruikt in kleine en compacte mobiele apparaten. Denk daarbij aan 2-in-1 computers, cloodbooks en smartphones. eMMC is dus zeker niet slecht, maar het kan dus een stuk sneller. Het is voor een fabrikant een goedkope manier om een intern opslagapparaat te bieden.

Meer informatie over eMMC heb ik in beschreven in een apart artikel: Wat is eMMC?

Externe opslagapparaat

Er zijn ook opslagapparaten die je niet in, maar buiten de computerbehuizing aan de computer aansluit. Denk aan een externe hardeschijf met een USB aansluiting.

Externe HardeschijfEen externe opslagapparaat is vooral handig wanneer je snel en makkelijk de opslagcapaciteit van je computer wilt vergroten. Tevens kan je, doordat je een externe opslagapparaat van de computer los kan halen grote hoeveelheden data transporten en met je meenemen.

Tevens gebruiken veel mensen een externe opslagapparaat als een back-up medium om hun gegevens veilig op te slaan.

Van een externe hardeschijf bestaan 2 formaten. 2.5 inch, de standaard maat voor in draagbare computers en het 3.5 inch formaat die je normaal in desktop computers vind.

De kleine 2.5 inch formaten kan je makkelijk met je meenemen en krijgen hun voeding via de USB aansluiting. De grotere 3.5 inch modellen hebben in de meeste gevallen een aparte voedingsadapter nodig, die stroom uit een stopcontact haalt. Deze grote externe harde schijven zijn vaak sneller en hebben een grotere opslagcapaciteit.

USB geheugen stickEen andere vorm van draagbare dataopslag met geheugenchips is een USB stick. Een USB stick is erg makkelijk mee te nemen. Hij is klein en weegt bijna niks.

De geheugen dat hierin zit lijkt sterk op dat van eMMC. De snelheid is daardoor niet snel. De geheugencapaciteit neemt de laatste jaren snel zo. De snelheid is ook sterk afhankelijk van het gebruikte geheugenchip, controller en USB versie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: