Home Computer onderdelen Wat is een processor?

Wat is een processor?

52
Processor

De processor staat bij iedere computer die je in een computer- of elektronica-winkel ziet vermeld. Ook bij een advertentie of een folder, is de processor altijd vermeld. Maar wat is een processor? Waarom is hij zo belangrijk? En hoe kan je uit een advertentie opmaken wat een trage, zuinige of een super snelle processor is?

In dit artikel leg ik je ik je er meer over uit. Tevens vertel ik je wat handig is om te weten als je een computer gaat kopen.

De processor is namelijk een onmisbaar onderdeel in een computer. Hij bepaalt voor een heel groot deel de prestaties van je computer. En je hebt hem ook echt nodig, want zonder een processor werkt een computer niet. De computer zal niet eens opstarten.

In het Nederlands wordt een processor ook wel de centrale verwerkings-eenheid genoemd. In het Engels vertaald is dat een Central Processing Unit, afgekort CPU.

Processor: Hart van de computer

De processor wordt ook wel het hart van de computer genoemd. Deze hoofdchip is namelijk verantwoordelijk voor alle berekeningen en aansturingen die in een computer plaats vinden.

Hoe sneller een processor is, hoe meer berekeningen en aansturingen er per seconde kan verwerkt kan worden. Dus hoe meer taken de processor per seconde kan doen hoe sneller uw computer is.

Hierdoor bepaalt hij voor een groot deel de snelheid van een computer. Uiteraard zijn er ook andere factoren die de snelheid van uw computer bepalen. Bijvoorbeeld de snelheid van uw opslagapparaat als een harde schijf (HDD), SSHD of SSD. En snelheid van uw werkgeheugen.

Het is daarom bij de aanschaf van een computer erg belangrijk om naar de processor te kijken. Daarom staat deze ook bij iedere computer vermeld.

Snelheid van een processor

Er zijn een aantal factoren die de snelheid van een processor bepalen.

Aantal processorkernen

Tot aantal jaren geleden was een processor gewoon één processor. Tegenwoordig kunnen er meerdere processorkernen (Cores) in één processor zitten. Als er 2 processorkernen in een processor zitten dan noemen we dit een Dual Core processor.

Bij 4 processorkernen in een processor noemen we dit een Quad Core processor en bij 6 processorkernen in een processor noemen we dit een Hexa Core processor.

Het voordeel van meerdere processorkernen is dat de processor met meerdere taken tegelijk kan werken. Dus een Quad Core processor met 4 processorkernen kan met 4 taken tegelijk bezig zijn.

Hoe meer processorkernen een processor heeft hoe sneller een processor is. In de meeste processoren die voor consumenten worden gemaakt vind je 2 of 4 processorkernen.

Kloksnelheid

KloksnelheidDe kloksnelheid is een uitdrukking van hoeveel taken een processorkern in 1 seconde kan doen. De kloksnelheid van een processor wordt uitgedrukt in Herz (Hz) en geeft aan hoe vaak de processor een berekening of aansturing per seconde kan uitvoeren. De processoren zijn zo snel geworden dat we tegenwoordig in Giga Herz (GHz) aangeven wat de kloksnelheid is van een processor is.

De snelheden van een processoren liggen tegenwoordig tussen de 1,0 GHz en de 4,0 GHz. Hoe hoger dit getal hoe meer taken een processor per seconde kan doen.

Laat u niet leiden door alleen de kloksnelheid! Ook door andere zaken kan een processor sneller worden met dezelfde of lagere kloksnelheid. De kloksnelheid zegt een hoop over de prestaties maar niet alles.

Cachegeheugen

Een van die zaken is het cachegeheugen dat zich in een processor bevind.

Om berekeningen te kunnen doen heeft de processor gegevens nodig om mee aan de slag te gaan. Deze moet de processor ergens vandaan halen.

Om dit zo snel mogelijk te realiseren is er een stukje geheugen in de processor geplaatst. Dit heet het cachegeheugen. Niet te verwarren met het werkgeheugen.

Hoe groter het cachegeheugen hoe meer gegevens de processor snel bij de hand heeft.

Andere slimme technieken

Processor heeft Hyper-Threading_aanNaast deze twee basis factoren zijn er ook een hoop aantal andere zaken die de prestaties van een processor beïnvloeden. In de afgelopen decennia zijn er diverse slimme technieken bedacht om een processor nog sneller en efficiënter te maken dan alleen op basis van kloksnelheid en cachegeheugen.

Een voorbeeld hiervan is de Hyper-Threading techniek waarmee de processor 2 berekeningen tegelijk kan uitvoeren. Turbo boost om een processor tijdelijk sneller te laten lopen (verhogen kloksnelheid) zolang dat nodig is en kan (teveel warmte).

Meer informatie over al deze variabelen bij een Intel Core processor heb ik beschreven in het artikel: Waarom is de ene Core i processor sneller dan de andere?

Welke processoren bestaan er?

Intel & AMDOp dit moment zijn er twee fabrikanten die de meeste processoren verkopen voor computers, Intel en AMD.

Intel kan gezien worden als de Ferrari’s onder de processoren. Ze zijn supersnel maar leveren niet de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

AMD kan vergeleken worden met de Volkswagen onder de processoren. Ze zijn namelijk degelijk gebouwd en beschikken over een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Op dit moment is de Intel Core i processor de belangrijkste processor van Intel voor de consument. Voor meer informatie lees verder op: Wat is een Intel Core i3, i5, i7 processor?

52 REACTIES

 1. Ik ben in het bezit van een HP Pavilion laptop van 2014 met de volgende systeem informatie:

  17inch scherm, processor: AMD E1-2500 APU with Radion (TM) HD Graphics, 1400 Mhz., 2 core(s), 2 logische processors. Ik heb 2 vragen:
  1) voor aankoop van MS Office 2019 is o.a. een processor vereist van tenminste 1,6 Ghz of sneller
  dus dat kan dus niet op mijn laptop. Welke type HP pavilion bij aankoop adviseert u mij?
  2) bij tv streaming op mijn laptop (Ziggo go) heb ik, niet altijd maar wel vaak, last van storing.
  Zou een nieuwe laptop met een veel snellere processor hierbij kunnen helpen?

  • Dag Joop,
   Ik weet niet of er al iemand gereageerd heeft op je oproep. Ik ben ook niet een geweldige kenner maar op jouw vragen kan ik wel een antwoord geven.
   1. 1400 MHz = 1,4 GHz. Dat maakt dus niet zoveel uit. MS Office is een kantoor programma en dat gaat allemaal niet zo snel. Jouw toestel is daarvoor snel genoeg, geen nieuwe pc nodig.
   Overigens hoef je ook geen geld uit te geven voor MS Office. LibreOffice of OpenOffice doen hetzelfde en kosten niets. Tik die woorden in de browser in en druk op ENTER.
   2. Heb je last van storing, dan moet je niet naar je pc kijken, maar naar je omgeving. Is er storende apparatuur in je directe omgeving? En als die storing niet weg te krijgen is, zorg dan voor een kabelverbinding met je router. Ook hiervoor is een nieuwe pc niet nodig.
   Ik hoop dat je iets kunt met mijn antwoord. Graag hoor ik of je mijn bericht hebt ontvangen.
   Theo de Kruijf

 2. Ik heb momenteel volgende laptop : merk en gegevens : ASUS F552L Intel Core i7 – 4510U CPU up to 3.1 GHz (2.00 GHz – 2.60 GHz) Memory (RAM) 8GB (beschikbaar 7,89 GB) – HDD 750 GB USB 3.0 INTEL GRAPHICS FAMILY ( NVIDIA GEFORCE 820M ) – 256 KB

  Probleem is momenteel dat hij ONTZETTEND traag opstart en iets zoeken op het net duurt ook tergend langzaam. Ik heb nochtans het merendeel van mijn bestanden opgeslagen op een externe Harddisk. Ik vrees dus dat mijn huidige HDD naar de vaantjes is.
  Mijn vraag is nu, is mij HDD stuk en zo ja, kan het helpen met het plaatsen van een nieuwe SSD. En welke opslagcapaciteit dient deze dan best te hebben ?

 3. hoi.

  na al het lezen toch een vraag..
  ik wil mijn pc wat updaten, echter nu hang ik een beetje in twijfel over de processor.
  momenteel draai ik een Amd Athlon duocore X2 270 op 3,40 ghz.
  nu wilde ik deze vervangen door de:AMD Athlon II X4 620 die dacht ik op 2,6 ghz draait.

  kortom de vraag is.. zou u hem wisselen,

 4. Mijn zoon moet voor school een laptop aanschaffen. Eis is een processorsnelheid van 2,4 GHz. Nu zie ik een laptop met I5 quadcoreprocessor en een kloksnelheid van 1,6 GHz tot max 3,4 GHz. Is dat vergelijkbaar?

  • Hallo Verschoor,

   De opgave van een minimale processor snelheid is een grote onzin en zegt niks over de prestaties.
   Je moet het zien als een toerental van een motor in een auto.
   De ene auto kan met 2000RPM (toeren per minuut) 100 Km per uur rijden.
   De andere auto met een andere versnelling en versnellingsbak maar 50 Km per uur.
   In dit geval zie ik de snelheid als een prestatie.

   De ene processor kan meer berekeningen maken per processor tik (Hz) dan een andere processor.
   Het geeft alleen een globale prestaties aan.

   Met de opgave van 2.4 Ghz wil denk ik de school aangeven dat je geen geld investeert in een goedkope laptop met een budget processor.
   Een Intel Core i5 processor zal zeker voldoen voor een laptop met school taken.
   Om energie te besparen en zolang mogelijk op een accu te kunnen werken wordt de kloksnelheid aangepast op basis van de hoeveel rekenkracht dat nodig is.
   1.6 Ghz als er niet veel werk is en wordt automatisch verhoogd naar 3.4 Ghz als de processor even veel werk ontvangt.

 5. Hallo,
  Nu ik een beetje snap wat het allemaal betekend heb ik toch nog een vraagje. Ik wil een laptop kopen en twijfel tussen twee. Namelijk de ‘ asus vivobook X411QA – EB060T ‘ en de ‘ Lenovo ideapad 3305-14 IKB i5 – 8250U ‘ de asus heeft een kloksnelheid van 2.7 tot max 3.6 met een cachegeheugen van 2mb, en een totale opslag van 512 gb. De Lenovo heeft een kloksnelheid van 1.6 tot max 3.4 met een cachegeheugen van 6 mb, en een totale opslag van 1128 gb. Het prijsverschil is zo’n 100 euro dus het scheelt best wat.
  Welke van de twee kan ik het best kopen?

  • Hallo Femke,

   Dat is absoluut de Lenovo ideapad 3305-14 IKB met een Intel Core i5 processor. Deze is sneller dan de oude AMD A12 processor. Tevens heb je een keer zoveel data opslagruimte. Dat is de €100,- naar mijn mening het zeker waard.

 6. Hooiiii

  Ik zou graag AMD Black Edition – AMD FX 8350 kopen en ik zie dat deze 8 mb cachegeheugen heeft is dit goed of niet
  Ik wil er games als cs:go minecraft fortnite (op medium settings) mee kunnen spelen op rond de 100 fps is dit goed genoeg samen met bijvoorbeeld een gtx 660 of gtx 750?

  • Hallo anoniem,

   De AMD FX 8350 processor is een oude uit 2012. Het was destijds een snelle processor en haalt een prestatie van rond de 8900 passmark punten. En 1500 per processorkern.
   De hoeveelheid cachegeheugen in een processor niet zo belangrijk bij het kiezen dat je tot in detail moet gaan kijken waar de processor uit bestaat.
   Kijk puur naar de prestaties die een processor kan leveren.

   Nieuwe processoren met ongeveer vergelijkbare prestaties zijn de AMD Ryzen 5 1400 en de nieuwere AMD Ryzen 3 2200G.

   Om games, in jou geval Fortnite met medium kwaliteits-instellingen te spelen is de grafische kaart (3D-videokaart) veel belangrijker dan de processor.
   Op YouTube kan je vele filmpjes vinden welke FPS je haalt bij verschillende grafische kaarten, bijvoorbeeld deze https://www.youtube.com/watch?v=hVR5ROzREG8
   Hier zie je dat een oude GTX 660 rond de 50FPS haalt en de GTX 750 TI grafische kaart 70 FPS.
   Kortom als je 100 FPS (beelden per seconden) wilt halen, en daar moet je monitor ook geschikt voor zijn, dan moet je een betere en vooral nieuwere grafische kaart in je desktop plaatsen.
   Denk bijvoorbeeld aan een nVidia GTX 1060 3D-videokaart.

 7. Beste,
  Ik ben al een tijdje opzoek naar een nieuwe laptop. Ik heb momenteel de “LENOVO Laptop Ideapad 330-15AST AMD E2-9000 15″ (81D600APMB)” in het oog, ik wil graag een laptop dat ik vooral voor mijn studie kan gebruiken, maar ik weet nog niet welke het beste is voor mij dat een prijsklasse bevat van circa €400,- Ik zou het vooral gebruiken om te googelen en documten op te stellen en ik zou graag een laptop willen dat snel is.

  • Hallo Pilot,

   Als je een laptop zoekt die snel is dan zou ik niet voor een AMD E2-9000 kiezen.
   Dit is de minst krachtige processor die je kan kopen, maar is wel de goedkoopste.
   Voor een laptop voor onder de 400 euro moet je concessies doen.
   Als je studie verstaat alleen het opstellen van documenten en internetten dan is het wel te doen.
   Maar veel meer moet je niet van de AMD E2-9000 processor verwachten.

 8. Beste André

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een goeie laptop, voor aan mijn studies kan beginnen. Ik ben wat op het internet aan het zoeken maar ik heb eigenlijk amper verstand van laptops, en welke capaciteiten ze nodig hebben. Ik ben geïnteresseerd in een Macbook air, maar om een of andere reden is eentje met 1,8 Ghz i5 ongeveer €300 goedkoper dan eentje met capaciteit 2,2Ghz i7. Op deze nieuwe laptop zou ik graag gewoon internet en Word willen gebruiken, terwijl ik eventueel ondertussen naar muziek op Spotify luister. Ook belangrijk is dat ik veel foto’s van mijn gsm zou kunnen overzetten naar deze computer, zonder dat dat problemen geeft…
  Kunt u mij wat keuzeadvies geven aub?

  Alvast bedankt!

  • Hallo Paulien,

   Een Core i7 processor is inderdaad een stuk duurder van een Core i5 processor.
   De snelheid van een Core i7 is hoger. Dat zie je inderdaad aan de 2.2GHz en de 1,8 GHz.
   Als je de computer alleen gebruikt voor internet, Word en muziek luisteren dan heb je niet eens zo’n goede processor nodig.
   En langzame Core i3 processor kan dat ook, maar die heeft Apple niet in haar assortiment.
   Foto’s overzetten kost bijna geen processorkracht en is ook zeker geen reden om een dure en krachtige processor te kopen.

   Mijn advies voor jou gebruik is zeker een Core i5 of lager.

 9. Goedemiddag,

  Ik zoek een PC die puur en alleen gebruikt zal worden om muziek te produceren (maken). Verder zal er niks op deze PC gebeuren en wellicht niet eens continu aan het internet staan. Enkel en alleen om iets te downloaden wanneer nodig.
  Budget is niet heel hoog waardoor ik naar een 2e hands PC kijk. Heb er een gevonden die deze specs heeft:

  HP Pro 3500 MT C5X63EA.
  Intel Core i3-3220 processor
  HDD 500GB
  Geheugen 4GB
  Windows 10 Professional legitiem

  Is dit voldoende of is dit helemaal niks?

  • Hallo Roy,

   Muziek produceren is niet zo’n zware taak.
   Mist je met heel veel plug-in tegelijk aan 1 track aan het werk bent.
   Deze 2de hands desktop kan zeker aan je wensen voldoen.
   Misschien nog wel uitbreiden met een goede geluidskaart.

 10. Beste André, alvast dank voor het vele uitleggen wat je hierboven al gedaan hebt.
  Toch wil ik je vragen, heb ik ook een intel nodig als ik heel veel foto’s wil opslaan, of heeft dit alleen met opslagruimte te maken? Ik wil ze niet bewerken.

  • Hallo Jolanda,

   Voor het opslaan van veel foto’s kan je ook prima kiezen voor een AMD processor.
   Daar heb je niet perse een Intel processor nodig. Beide processoren kunnen beide alle taken aan.

   Het opslag van data, in dit geval foto’s heeft inderdaad te maken met het opslagapparaat.
   Voor het opslaan van data kan je nog steeds het beste gebruik maken van een harde schijf.
   Een SSD is alleen nodig voor data dat je vaak en snel nodig bent.
   Denk daarbij aan besturingssystemen zoals Windows en programma’s die je altijd gebruikt.
   Bijvoorbeeld kantoorsoftware als Word en Excel van Microsoft.

 11. Hallo,

  Ik ga binnenkort namelijk naar het mbo en kom in een laptop klas.
  Daarvoor ga ik een nieuwe laptop kopen.
  Is het handiger om een AMD processor te nemen of een Intel processor?

  • Hallo Marije,

   Op dit moment is Intel nog steeds de marktleider als het gaat om processoren voor in laptops.
   In het desktop segment is AMD vorig jaar met de Ryzen serie erg sterk naar voren gekomen en valt er weer wat te kiezen.

   Voor laptops is het AMD nog niet zo ver. De eerste goede Ryzen processoren voor laptops komen voorzichtig op de markt.
   Maar op dit moment is de keuze daarin zo klein. Dat het logisch is om direct naar een Intel te kijken.
   De (mijn) hoop is wel dat binnen nu en een jaar er meer AMD laptop processoren zullen zijn die ook in de winkels te vinden zijn.

 12. hallo, ik wil graag een computer aanschaffen maar ik weet niet aan wat voor eisen het zou moeten voldoen ook met name om wat voor een processor. Ik wil de computer namelijk aanschaffen om te Engineeren. Dit betekend dat ik vaak in meerdere programma’s te gelijk werk en dat ik grote bestanden open in programmas zo als Revt, AutoCad, Dynamo, Lumion. Kan iemand mij vertellen waar ik allemaal op moet letten als ik een redelijk snelle computer wil.

  • Hallo Seda,

   Dit klinkt als zware toepassingen.
   Ik zou daarom adviseren om zeker naar een Intel Core i5 of Intel Core i7 processor te kijken.
   De nieuwe AMD Ryzen 5 en Ryzen 7 zullen dit kunnen.
   Als je het geld er voor hebt kan je ook kijken naar een Intel Xeon processor of X-series.
   Bij AMD kom je dan uit op de Threadripper processoren.

 13. Hooi ik heb een vraagje.

  Ik zie bij Instellingen in Processor staan: AMD E-300 APU with Radeon(tm) HD Graphics 1.30 GHz

  Is dat snel, normaal of langzaam?
  Alvast bedankt.

 14. Dit is echt geen goed artikel.
  Je hebt namelijk je meninig direct in het artikel geschreven, zeer amateuristisch.
  Wist je dat Volkswagen ook Lamborghini’s bouwt, die zijn nog sneller dan Ferrari’s? Net zoals AMD nu de Ryzen heeft, sneller dan Intel?

  • Hallo Henk,

   Bedankt voor je feedback.
   Hoe zou jij op een eenvoudige manier aan mensen die niks over computers en processoren weten het verschil tussen Intel en AMD uitleggen?

   Ik vond een vergelijking met automerken een begrijpbare manier om dit te vertellen.

   Toen ik dit artikel schreef was de Ryzen nog niet uitgebracht. Sinds dit jaar kan AMD de prestaties van Intel zeker weer bijbenen met aantrekkelijke prijzen.

   Ik pas het artikel graag aan op basis van je inbreng.

  • Hallo Patrick,

   Lief dat je in een reactie mij hebt gewezen op mijn spellingsfout. Ik hem direct aangepast. Dank je wel.

   Ik kan voor jou niet bepalen of mijn mening betrouwbaar is. Maar dit is mijn kennis die ik heb over de processor. Ik hoop dat ik jou en andere mensen er mee kan helpen.

  • Hallo Meli,

   De processor zit op het moederbord van de computer.
   Dit is een grote printplaat waarop alle onderdelen van een computer op aangesloten zijn.
   Denk aan het werkgeheugen, de grafische kaart en de opslagapparaten.
   De processor kan met een processor voet verbonden zijn, dan kan je hem van het moederbord los halen.
   Maar een processor kan ook vast aan het moederbord gesoldeerd zijn.
   Dit is vaak het geval bij draagbare computers.

 15. Ik denk dat er heel veel mensen willen weten hoe:
  – Ghz werkt,
  – je makkelijk kan vertellen welke videokaart beter is,
  – de kloksnelheid precies werkt.

  Please, dit is gewoon DE website als het gaat over technologie. Je doet het echt overzichtelijk en ik lees het graag. Bij mij kan er altijd wat informatie in m’n brein, heel graag zelfs.

 16. Geldt alles wat hier op deze pagina wordt verteld ook voor telefoons?
  Ik wil namelijk een Huawei P8 lite kopen, maar wil ook graag een beetje een snelle telefoon.
  De processorsnelheid is 1,2 GHz en de processor is Hisilicon Kirin 620.

  Zou fijn zijn als iemand mij kan helpen!

  • Hallo Cato,

   In grote lijnen doet de processor in een telefoon het zelfde als in een computer.
   Alleen is de rekenkracht van een processor in een telefoon veel minder dan in een computer.
   Hij moet immers heel zuinig om gaan met zijn energie en niet veel warmte produceren.

   In de telefoon markt is Qualcomm de marktleider voor processoren in telefoons.
   Hisilicon is een Chinese fabrikant dit is Huawei immers ook.
   Wat meer informatie over deze telefoon processor heb ik gevonden op hardware.info

 17. Ik wil graag minecraft kunnen spelen
  Wat foto’s en ik wil ook dingen voor school kunnen maken.

  Ik had een laptop met core i3 gezien.
  Zou dat genoeg zijn?

  • Hallo Jas,

   Een Intel Core i3 Processor is prima voor Minecraft, basis fotobewerking en kantoortaken.
   Voor alleen kantoor en school taken zal je zelf aan een Pentium of Celeron genoeg hebben.

   Waar je bij Minecraft wel om moet denken is dat het fijn is als er een aparte grafische kaart in zit.
   Dus niet een grafische chip dit standaard in een processor zit.

   Je FPS (beelden per seconden) zal daardoor omhoog gaan, wat fijner speelt omdat het beeld dan niet schokt.
   Helemaal als je van plan bent mods te installeren of je gameplay wilt gaan filmen.
   Dan heb je zeker een losse grafische kaart nodig omdat dit meer rekenkracht kost.

 18. AMD is inderdaad wel goed, maar merk wel op dat AMD processoren wel warmer kunnen worden dan Intel, waardoor ze misschien langzamer kunnen presteren.

 19. Hoe kun je zien wat een goede processor is! Ik wil namelijk een 10″Touchnotebook MD 99330 kopen en wil weten of de AMD A4-1200 processor met AMD Radeon HD 8180 snel is. Laat me weten!;)

  • De AMD A4-1200 processor is een energiezuinige processor op 1Ghz en verbruikt nog geen 4 watt aan energie. Deze processor is dus puur gebouwd voor energiezuinigheid en niet op prestaties. Verwacht dus ook niet teveel van wat deze processor kan. E-mailen, internetten, tekstverwerking en een simpel spelletje (dankzij de grafische chip) is zeker mogelijk. Zwaardere software als foto- of videobewerking is voor deze processor echt een stap te veel en zal resulteren is lange wachttijden.

  • Hallo allemaal ,
   Ik wil een goede pc kopen voor dagelijkse gebruik, school en gamen op welke eigenschappen moet ik letten? ik ben zelf helaas niet handig in. zou iemand mij willen helpen?

   Bedankt,

   • Hallo Ali,

    Natuurlijk wil ik je helpen.
    Voor dagelijks gebruik met kantoorsoftware maar ook met gaming is een Intel Core i5 processor een prima keuze.
    Ook de AMD Ryzen 5 zal aan je wensen voldoen.
    Let er bij gaming wel op dat je mogelijk ook een extra losse 3D-videokaart nodig bent.
    Denk aan een nVidia GTX 1060 of beter.
    Processor hebben namelijk wel een grafische chip, maar zijn niet snel genoeg om de nieuwste games in hoge kwaliteitsinstellingen met genoeg beelden per seconden te berekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: