Home Computer soorten Wat is het verschil tussen Notebook en een Netbook / Cloudbook?

Wat is het verschil tussen Notebook en een Netbook / Cloudbook?

11
Een Netbook en een Noteboek naast elkaar

Wat is het verschil tussen een netbook en een notebook? Deze vraag krijg ik vaak te horen van mensen. Dat is eigenlijk ook wel logisch door de plotselinge aandacht voor de netbooks in de media en reclame.

Gelukkig is het antwoord simpel te geven. Een notebook en netbook zijn beiden draagbare computers, net zoals een laptop. Deze draagbare computers zijn gemaakt om makkelijk mee te nemen en zijn voorzien van een accu waardoor ze een tijd zonder netspanning kunnen werken.

Er zijn dus meerdere benamingen voor een draagbare computer.

 • Laptop & Notebook: voor grote modellen
 • Netbook & Cloudbook: voor kleinere modellen

Netbook & Cloudbook: kleiner dan notebook

Bij een netbook is er nog meer aandacht besteed aan het mobiele aspect van een draagbare computer. Een netbook is kleiner qua formaat en lichter van gewicht dan een notebook. Door dit verschil heeft een netbook ook een kleiner beeldscherm dan een notebook, meestal niet groter dan 11″, vrij klein dus. En een ander groot en duidelijk verschil is dat een netbook geen CD/DVD-speler aan heeft.

Intel Atom processorEen ander verschil naast deze technische aspecten is dat de aanschafprijs van een netbook goedkoper is dan een notebook. Daarnaast is hij ook goedkoper in gebruik. Een netbook maakt namelijk gebruik van een energiezuinige computerchip die weinig stroom verbruikt. Vaak is dit de Intel Atom processor. Het voordeel hiervan is ook dat een netbook langer zonder netspanning kan werken dan een normale notebook.

Waar is een netbook handig voor?

Een logische tweede vraag is vaak waar zo’n netbook handig voor is. De naam van het apparaat verraad al een hoop. Een netbook is vooral geschikt om mee te internetten, wat mailtjes te versturen en documentjes op te stellen. Netbooks zijn geen krachtpatsers. Ze beschikken zoals gezegd over een energie zuinige chip, vaak de Intel Atom wat als compromis heeft een minder snelle rekenkracht heeft dan chips in notebooks.

Hierdoor is het geen apparaat dat dezelfde functie kan vervullen als een normale notebook. Het opstarten van programma’s duurt gewoon langer op een netbook en heeft ook moeite om meerdere programma’s tegelijk te laten draaien. Toch is een netbook een zeer handige computer voor erbij. Bijvoorbeeld in de woonkamer om even snel een website te bekijken of op school om documenten op te stellen. Door het kleine beeldscherm en toetsenbord is het langdurig werken achter een netbook geen aanrader.

Einde netbook, opkomst Cloudbook

De populariteit van de netbooks was maar kort. Er wordt nu namelijk bijna geen netbooks meer verkocht. De tablet heeft dit segment helemaal overgenomen. Toch zie je nu wel steeds meer de opvolger van de netbook in de winkels, de cloudbook.

Naar mijn mening precies hetzelfde. Alleen 5 jaar later en met een andere benaming.

11 REACTIES

 1. Ik had (wegens een klein budget) een tablet gekocht omdat ik enkel wat surf en mail na het werk en meer niet dacht ik dat dit voldoende zou zijn. Wel voor een 10″ gegaan. Nu is hij gevallen en is hij stuk. Ik ben dus op zoek naar iets anders nu ( terug super klein budget), ik ben van plan om mij een netbook te kopen met een 10.1″ scherm op android. Om de heel eenvoudige reden dat een tablet geen fysiek toetsenbord heeft ga ik nu voor een netbookje gaan. Hopelijk krijg ik snel mijn centjes bijeen zodat ik eindelijk mijn netbookje kan bestellen.

 2. @ joop: De populariteit van de netbook is ook zeer sterk gedaald sinds de komst van de Tablet, deze is idd voor de dingen als surfen en mailen net zo makkelijk. Een ding waarvoor je toch voor een netbook kan kiezen is aangezien deze een vast toetsenbord hebt. Dus als je van plan bent hele lange mails te sturen of grote documenten te typen dan is dat toch wel handig. http://www.internetvoortablet.nl/vraag-naar-tablets-ten-opzichte-van-vorig-jaar-verviervoudigd/242

 3. “Bij een netbook is er nog meer aandacht besteedt”

  de T mag weg op het einde van besteed. Het is een voltooid deelwoord namelijk.

  • Bedankt voor de opmerkingen. Wellicht dat in de toekomst deze functie aan de website wordt toegevoegd. Op dit moment ben ik bezig om veel gestelde vragen aan de website toe te voegen.

 4. Hallo Romario,

  Bedankt voor het stellen van je vraag. Om te beginnen worden er geen laptops meer gemaakt en verkocht. Vandaag de dag zijn alle draagbare computer lichter dan 4 KG en hebben ze een plat TFT-scherm. Daarmee zijn ze een notebook.

  De term laptop wordt daardoor vaak verkeerd gebruikt. ‘Vroeger’ waren draagbare computers nog zwaarder dan 4 KG en konden ze met LCD schermen alleen zwart en wit weergeven.

  Het verschil tussen een laptop en een notebook zit hem in de nieuwe generatie van draagbare computers.

 5. het antwoord op de vraag was prima! 😉
  ik begreep helemaal, dankzij u uitleg, wat het verschil tussen een netbook en een notebook is.
  maar ik heb nu een andere vraag.. is er een verschil tussen een laptop en een notebook?
  dank u voor het hierbovenstaande uitleg, en ik dank u meteen van te voren voor het antwoord op mijn nieuwe vraag. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: