Home Computer soorten 2-in-1 hybride Overzicht van de 5 computer soorten

Overzicht van de 5 computer soorten

1

Bij het kopen van een nieuwe computer is het verstandig om als eerste een keuze te maken in wat voor soort computer je wilt gaan kopen. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten computers te koop met elk hun voor- en nadelen.

Deze hangen samen met het gebruik van de computer. Bij een tablet zit geen toetsenbord en daardoor niet handig om er tekst met te verwerken. En een desktop computer is niet mee te nemen door het grote formaat en de zware kast. En de losse monitor niet te vergeten.

Daarom heb alle computersoorten in 5 verschillende computersoorten verdeelt. Op deze manier kan ik jullie makkelijk alle verschillen uitleggen. En vertellen waarom de ene computersoort beter past bij je wensen die je hebt voor een nieuwe computer.

 

5 computer soorten: Overzicht

 1. Desktop & mini-desktop (Nettop)
 2. All-in-One (Apple Imac)
 3. Draagbare computer: Notebook, Laptop, Ultrabook, Cloudbook (Netbook)
 4. Tablet (Ipad)
 5. 2-in-1 Hybride

Om gelijk een het grote verschil tussen deze 5 soorten duidelijk te maken is het gemak waarmee je ze kan verplaatsen. De eerste 2 computer soorten, de Desktop, mini-desktop (nettop) en de All-in-One zijn computers die op een vaste plaats in huis staan. Ze zijn dus niet makkelijker verplaatsbaar.

Als je een computer gaat kopen is daarom een goede eerste vraag:

Waar wil je de nieuwe computer gaan gebruiken?

 

Als dit op een vaste plaats is dan kunt u een keuze maken uit deze 2 soorten. Wilt u juist op verschillende plekken (in huis) of onderweg en op vakantie gebruik maken van de nieuwe computer. Dan kunt u beter een draagbare computersoort kopen.

Computers op een vaste plek

Indien u opzoek bent naar een computer die op een vaste plek (vaststaande computers) komt te staan dan heeft u keuze uit 3 computersoorten.

 • Desktop computer
 • All-in-One computer
 • Mini-desktop computer (Nettop / Barebone)

Desktop computer

Desktop: de standaard computer die de meeste mensen hebbenEen desktop computer bestaat uit een zware grote computerkast met daaraan met kabels verbonden een monitor. Hierdoor is een desktop niet makkelijk verplaatsbaar en heb je ook ruimte nodig om hem ergens neer te zetten.

Voordelen van een desktop

 • Goedkoop in aanschaf tov. andere soorten
 • Makkelijk uit te breiden
 • Makkelijk te repareren
 • Is te maken voor alle computertaken

Nadelen van een desktop

 • Zwaar in gewicht
 • Heeft ruimte nodig
 • Losse kabels
 • Kost meer stroom
 • Los beeldscherm nodig

All-in-One computer

All-in-One ComputerEen all-in-one is een computer waarbij de computerkast achter het beeldscherm is in gebouwd. Hierdoor is het beeldscherm en de computer één apparaat geworden.

Door gebruik te maken van een draadloze muis en toetsenbord en speakers in de monitor heb je geen losse kabels meer.

Een all-in-one computers heb je in verschillende prijsklassen en kan hetzelfde als een desktop computer.

All-in-One computers worden tegenwoordig ook met een touchscreen voorzien waardoor je de computer ook met je vinger kan besturen.

Een bekende All-in-One computer is de iMac van Apple. Maar tegenwoordig maken ook andere bedrijven all-in-One computer met Windows of Chrome OS als besturingssysteem.

Voordelen all-in-one computer
+ Is te maken voor alle computertaken
+ Geen losse kabels
+ Heeft minder ruimte nodig als desktop
+ Ziet er mooier uit als een desktop

Nadelen all-in-one computer
Moeilijker te repareren
Moeilijk uit te breiden
Kost meer stroom
Duurder voor dezelfde prestaties als een desktop

Mini-desktop computer

Nettop: een zeer klein en lichtgewicht desktop computerEen ander soort computer dat u op een vaste plaats kan gebruiken is een mini-desktop. Een oudere benaming voor een kleine computer is een nettop.

Een mini-desktop is het makkelijkste te beschrijven als een computerkast ter grote van een boek.

Een mini-desktop is vaak voorzien van een een energiezuinige processor en is lichtgewicht. Door zijn kleine formaat en gewicht kan een nettop makkelijk overal geplaatst worden.

Een andere naam voor een mini-desktop is een barebone. Deze mini-desktop computer ter grote van een baksteen zijn voorzien van een processor en een moederbord. Alle andere onderdelen als een harde schijf, werkgeheugen of besturingssysteem zijn niet aanwezig. Je hebt hierdoor de volledige vrijheid om naar eigen wens een mini-desktop samen te stellen.

Voordelen mini-desktop computer
+ Heeft weinig ruimte nodig
+ Kan je wegwerken achter monitor
+ Energiezuinig
+ Stil, maakt weinig geluid

Nadelen mini-desktop computer
Moeilijker te repareren
Geen ruimte voor uitbreidingen
Duurder voor dezelfde prestaties als een desktop
Niet geschikt voor zwaar gebruik

Computers om mee te nemen

Zoek je een computer die je juist makkelijk op kan werken of juist meer wilt nemen? Dan heb je keuze uit draagbare computers, waarvan de notebook en de laptop de bekendste zijn.

 • Notebook & Laptop
 • Cloudbook (Netbook)
 • Tablet
 • 2-in-1 Hybride

Notebook & laptop

Wat is het verschil tussen een laptop en notebook?Een notebook of laptop (daar zit geen verschil tussen) zijn beide draagbare computers en kunnen op verschillende plekken in huis of onderweg gebruikt worden.

Door het kleine formaat, het ingebouwde beeldscherm en een accu kan je hem makkelijk meenemen en gebruiken. Het nadeel van een draagbare computer is dat ze duurder zijn dan desktop computers met de zelfde prestaties. Alle onderdelen moeten namelijk kleiner en energiezuinig gemaakt worden.

Het segment van de draagbare computer heeft de laatste jaren een flinke groei gemaakt. Mensen kopen minder vaak een desktop computer maar kiezen steeds vaker voor een draagbare computer. Dit heeft er voor gezorgd dat er naast en notebook ook andere draagbare computer te koop zijn.

Ultrabook

UltrabookEen voorbeeld van zo’n nieuwe draagbare computer is een Ultrabook. Een Ultrabook kan gezien worden als een verbeterde versie van de notebook.

Een Ultrabook is namelijk licht van gewicht en heeft zeer goede processor prestaties die vaak gelijk zijn aan een desktop computer.

Ultrabooks zijn met name interessant voor mensen die veelvuldig onderweg gebruik maken van een computer en die dus ook lang (meer dan 5 uur) zonder netspanning moet kunnen werken.

Ultabook is een merknaam en is door processorfabrikant Intel bedacht. Alleen notebooks met een Intel processors mogen zichzelf Ultrabook noemen. Toch worden ook draagbare computers die licht van gewicht zijn en lang zonder netspanning kunnen Ultabooks genoemd om duidelijk te maken dat het een hele goede notebook is.

Voordelen Notebook & laptop computer
+ Fysiek toetsenbord
+ Van klein tot groot formaat te koop
+ Is te maken voor alle computertaken, ook gaming

+ Vaak voorzien van Optische drive (DVD of Blue-Ray)

Nadelen Notebook & laptop computer
Zwaarder in gewicht dan andere draagbare computers

Cloudbook (Netbook)

Chromebook van HPNaast dure draagbare computers zoals de Ultrabook zijn er ook goedkopere verkrijgbaar. Zoals de Cloudbook met een kleiner formaat en lichter van gewicht dan een notebook.

Een Cloudbook is vaak voorzien van een trage maar energiezuinige processor en kleiner beeldscherm, meestal niet groter dan 11″.

En een ander groot en duidelijk verschil met een laptop is dat een Cloudbook geen CD/DVD-speler heeft.

Sinds de opkomst van de tablet is de Cloudbook niet meer zo populair als dat hij vroeger was. Vooral de hybride 2-in-1 tablets hebben de Cloudbook overbodig gemaakt. Toch werkt een Cloudbook een stuk beter op schoot dan een tablet.

Voordelen Cloudbook computer
+ Goedkoop in aanschaf
+ Klein en licht van gewicht
+ Energiezuinig
+ Stil, maakt weinig geluid
+ Fysiek toetsenbord

Nadelen Cloudbook computer
Weinig opslagruimte
Heeft internet nodig om alles te kunnen
Niet geschikt voor zware computertaken

Tablet

TabletEen tablet is ook een draagbare computer maar dan zonder een toetsenbord, maar wel altijd met een aanraakgevoelig scherm.

Een tablet is vooral aan te raden bij het surfen over het internet en bekijken van e-mail en andere online gegevens, vaak door middel van apps. Het kleine formaat van een tablet is erg draagbaar en makkelijk mee te nemen.

Voordelen Tablet computer
+ Goedkoop in aanschaf
+ Erg licht van gewicht
+ Energiezuinig
+ Stil, maakt weinig geluid
+ Aanraakgevoelig scherm

Nadelen Tablet computer
Weinig opslagruimte
Alleen geschikt voor simpele computertaken
Geen fysiek toetsenbord

2-in-1 Hybride

Hybride 2-in-1 TabletEen nieuwe computer soort is de Hybride tablet of ook wel de 2-in-1 computer genoemd. Het is een combinatie van een tablet en een notebook/laptop computer.

In de praktijk betekend dit dat er een toetsenbord bij de tablet zit. Dit kan in een vorm waarbij het toetsenbord van de tablet los gehaald kan worden. Maar er zijn ook modellen waarbij je het toetsenbord aan de tablet vast zit maar dan naar achteren geklapt kan worden. Soms helemaal tegenaan de achterkant.

Qua prestaties kan je de Hybride (2-in-1) tablet het beste vergelijken met de netbooks van een aantal jaren geleden. Prima voor dagelijks gebruik. Maar voor gamen en videobewerking is het geen optie. De kracht van de 2-in-1 hybide computers neemt wel eerst toe.

Voordelen 2-in-1 hybride computer
+ Aanraakgevoelig scherm
+ Fysiek toetsenbord
+ Kan ook al tablet worden gebruikt
+ Vaak extra opslagruimte in toetsenbord

Nadelen 2-in-1 hybride computer
Duurder in aanschaf dan een laptop of tablet
Niet geschikt voor zware computertaken

1 REACTIE

 1. Ik heb altijd al een Aldi computer gekocht hoewel de laatste MEDION AKOYA E4015 E (MD 8321)
  was bij het begin veel te traag. Hij heeft 4GB DDR3 werkgeheugen met 1.866 MHz dus 2×2 GB.
  Hoewel de computer nog niet zo oud is stal ik er vragen bij. Ik heb het vertrouwen in Aldi computers
  kwijt na al die jaren. Ik vraag mij af of ik het werkgeheugen naar 8 of 16 GB verhoog of dit de moeite nog is. Ik draai ook geen zwaar programma met de computer.
  Wat raad u mij aan, en indien welk geheugen DDR 3 4 ??? jean Somers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: