Home Computer onderdelen Wat is eMMC?

Wat is eMMC?

4
eMMC

Een nieuw soort goedkoop opslagapparaat is eMMC. Het is een afkorting voor het woord Embedded MultiMedia Card. Vrij vertaald een geïntegreerde multimedia opslagkaart. Het is een goedkope vorm van gegevensopslag dat gebruik maakt van een geheugenchip. De bekendste en populairste vorm van opslag door middel van geheugenchips is een SSD.

Het is te vergelijken met een geheugenkaart dat bijvoorbeeld in een fotocamera gaat. Het eMMC geheugen is dan vast gemaakt in de computer (lees: op het moederbord) en kan dus niet vervangen worden. Hier komt de naam embedded vandaan wat ingebed of ingekapseld betekend. Het opslagapparaat zit op het moederbord van de computer verwerkt. In plaats van dat er een apart opslagapparaat bij het moederbord is geplaatst en verbonden met een kabel die je eventueel zou kunnen vervangen. Je kan een eMMC opslagapparaat dus ook niet los in een winkel kopen.

Vooral in goedkope draagbare computers kom je steeds vaker eMMC als opslagapparaat tegen. Denk daarbij aan kleine laptops, cloudbooks/netbooks, tablets en 2-in-1 hybride computers. Het is namelijk klein van formaat, goedkoop, energiezuinig en sneller als je eMMC vergelijkt met een harde schijf.

eMMC & SSD’s: de verschillen

Een vergelijking met een SSD opslagapparaat is snel gemaakt. SSD’s en eMMC maken allebei gebruik van het zelfde NAND flash geheugenchips. Alleen is eMMC niet zo snel en krachtig.

Er zijn 4 redenen waarom eMMC niet zo goed en snel is als een SSD.

 1. eMMC maakt gebruik van goedkope geheugenchips
 2. eMMC heeft geen slimme controller
 3. eMMC bestaat maar uit 1 of 2 geheugenchips
 4. eMMC is langzamer verbonden met processor

Kwaliteit van chips is minder

SSD’s beschikken over meerdere geheugenchips die van betere kwaliteit zijn. Dit komt mede omdat eMMC vooral gebruikt wordt in de goedkopere computers. Hierdoor worden ook vaak de goedkoopste geheugenchips gebruikt.

eMMC heeft geen controller

SSD’s beschikken over een controller. Dit kan je zien als een kleine processor die nadenkt over waar hij geheugen moet plaatsen en lezen. Hierdoor kan een SSD data op een slimme en daardoor snellere manier weg schrijven of lezen. eMMC moet dit allemaal missen en schrijft of leest alle data op dezelfde manier waardoor dat niet optimaal is.

Meerdere geheugenchips

SSD’s beschikken over meerdere geheugenchips. De opslagruimte van een SSD is daardoor meer. Een ander voordeel is dat de snelheid van de opslag niet gelimiteerd is door 1 of 2 geheugenchips.

Door de controller die op een SSD zit, kan data over verschillende chips weg geschreven worden. Dit is veel sneller dan dat alle data maar naar 1 geheugenchip moet. Als je dit verdeeld gaat dit sneller.

Langzamere verbinding

eMMC is met een langzamere verbinding met de processor verbonden. Een SSD is vaak met SATA600 of een snellere verbindingen verbonden. Hierdoor kunnen snelheden van 600MB/s of meer gehaald worden.

eMMC heeft net zoals SD kaartjes een langzamere connectie met de processor. Snelheden verschillen per merk, maar deze zitten tussen de 60MB/s en de 200MB/s. Dat is duidelijk een stuk minder snel.

eMMC is niet slecht, maar kan beter

Voor de duidelijkheid, er is niets mis met eMMC. Voor een tablet, fotocamera en kleine notebooks werkt het prima. Daar heb je niet perse een SSD voor nodig.

Voor goedkope draagbare computers is eMMC een beter alternatief dan een harde schijf. De snelheid is namelijk wel iets beter maar de opslagruimte is wel vaak wel een stuk kleiner. Met de komst van cloudopslag als OneDrive van Microsoft, Dropbox en Drive van Google, hoeft opslag met een internet verbinding niet altijd een probleem zijn.

De keuze voor eMMC heeft dus zijn voor- en nadelen. Maar de beste keuze blijft altijd een SSD, maar daar betaal je dan wel een prijs voor.

Tot slot

Helaas kom ik nog wel eens computerspecificaties tegen waarbij er wordt vermeld dat er een SSD als opslagapparaat in de computer zit. Bij het verder bekijken van de opslagruimte is dan vaak maximaal 64GB en is de prijs van de computer onder de €300,-.

Mocht je een nieuwe computer tegenkomen met 64GB of minder aan opslagruimte. Dan kan je er vanuit gaan dat het gaat om eMMC. SSD’s hebben tegenwoordig meer opslagruimte en vind je vaak vanaf 120GB in computers. Tevens zijn SSD’s een stuk duurder dan dat het in een computer van €300,- kan zitten.

Fabrikanten proberen zo op het succes van de SSD naam mee te liften, terwijl er dus geen SSD in zit. eMMC en SSD zijn 2 verschillende soort opslagapparaten.

Mocht je twijfelen of een computer eMMC of een SSD heeft? Dan mag je mij gerust een berichtje sturen en kijken we er samen even naar.

4 REACTIES

 1. Hallo, ben in het bezit van een acer aspire ES14 met een eMMC van 32GB.

  Er stond aanvankelijk een windows 10 op, maar vond dat dat niet zo goed werkte. Heb er dan vervolgens een linux mint 2.0 op geinstalleerd, maar bij de opstart zegt mijn pc NO BOOTABLE DEVICE FOUND.
  Heb in de bios alles aangepast zodat hij terug van de emmc zou opstarten, maar helaas.
  Kan je mij soms hiermee helpen ?

 2. hallo,

  ik ben in het bezit van een Acer swift 1
  SF114-31-C25Y

  hier zit een eMMC 64GB in, maar nu wil ik graag een grotere opslag capaciteit erin zetten. kan dit? zo ja hoeveel opslag kan ik er maximaal van maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: