Home Computer onderdelen Intel Core i generaties (Tick Tock)

Intel Core i generaties (Tick Tock)

16093
9
Intel Tick Tock

Sinds de introductie in 2009 maakt Intel gebruik van de zogenaamde “Tick-Tock” strategie. Bijna ieder jaar verbeterd Intel haar processoren en spreken ze over een nieuwe generatie processoren. In elke nieuwe generatie verbeteren ze iedere keer iets anders.

In een Tick verbeteren ze de bestaande processoren door deze kleiner te maken. De productiewijze ging in 2011 van 32nm naar 22nm. En in 2014 ging deze van 22nm naar 14nm. Hierdoor werd de processor dus kleiner en konden er meer processoren op een plaat (waffer) worden gemaakt. Tevens neemt de warmteproductie van een processor met een kleine productiewijze af.

Bij een Tock blijft de productiewijze gelijk maar gaat Intel de processor helemaal opnieuw ontwerpen. Daarbij optimaliseren ze het huidige ontwerp en voorzien ze de processor van de nieuw technieken en mogelijkheden. Dit noemen we ook wel de architectuur.

Dus het ene jaar verbeterd Intel de productiewijze van een processor en het andere jaar verbeteren ze de processor zelf, de architectuur. Vooral de tock waarbij de architectuur verandert zijn het leukste omdat er dat nieuwe technieken en mogelijkheden komen. Denk aan DDR4 werkgeheugen bij 6de Skylake generatie.

 

2016: Van 2 naar 3 stappen

Vanaf 2009 heeft Intel dit Tick Tock systeem consequent volgehouden. De laatste berichten zijn dat het Intel het niet meer gaat lukken om elk 2 jaar met een nieuwe Tock te komen. Het iedere keer kleiner en zuiniger maken van chips wordt steeds lastiger door de wetten van de natuur.

In 2016 kondigde Intel officieel aan dat het niet meer gaat lukken om iedere 2 jaar een Tick en een Tock te doen. Daarom zal de nieuwe process technology niet uit 2 maar uit 3 stappen bestaan.

Intel Proces Technologie

Ook de naamgeving heeft Intel daarbij aangepast. Tick noemen we in vervolg proces, Tock de architectuur en de nieuwe stap heet optimalisatie.

De 7de generatie Core i processoren Kaby Lake, die eind 2016 in de winkels te vinden zullen zijn zullen dus de eerste processoren zijn die op deze nieuwe optimalisatie stap gemaakt zullen worden.

 

Verschillende platformen

Intel maakt niet 1 processor maar verschillende soorten voor elk platform. De Intel Core processoren komen uit het desktop platform. Dit platform zicht zich vooral op snelheid en prestaties. Om dit ook naar draagbare computer te vertalen zijn er ook minder energie vragende processoren ontwikkeld, de U- en Y-processoren

Het desktop platform is de beste presterende en krijgt ook de meeste aandacht. Met dit platform maakt Intel 5 verschillende processorseries.

 • X-processen voor High-End desktop (Core X)
 • S-processoren voor normale desktops
 • H-processoren voor zware (gaming) laptops
 • U-procesoren voor normale laptops
 • Y-processoren voor energiezuinige laptops

Van de S-, H- en U-processoren vind je in de winkel als Core i7, i5, i3 en Pentium. De Core i9 vind je alleen als een X-processor in de Core X serie.

Voor het mobile platform maakt Intel andere processoren. Dit platform is vooral gericht op energieverbruik en minder op prestaties. Met dit platform maakt Intel 4 verschillende processoren.

 • N serie instap laptops
 • J serie instap desktops
 • Z serie zeer energiezuinige laptops
 • C serie smartphone chips

De N- en J-processoren zie je in de winkels liggen als Intel Pentium en Intel Celeron. De Z serie wordt verkocht als Intel Atom. De C serie zie je als consument niet. Deze processoren worden gebruikt in smartphones.

In dit artikel ga ik verder over de desktop platform.

 

Intel Core Generatie op een rijtje

Hieronder een overzicht van generatie Core i processoren met daarbij de naam en het introductie jaar. Tevens al een kleine vooruitblik op de toekomst.

GeneratieStapCodenaamProductieprocesJaar
1steTockNahalem45 nm2008
2deTockSandy Bridge32 nm2010
3deTickIvy Bridge22 nm2011
4deTockHaswell22 nm2013
5deTickBroadwell14 nm2014
6deTockSkylake14 nm2015
7deOptimalisatieKaby Lake14 nm2016
8steOptimalisatieCoffee Lake14 nmQ3 2017
9deProcesCannon Lake10 nm2018
10?ArchitectuurIce Lake10 nm2019 ?
11?OptimalisatieTiger Lake10 nm2020 ?
12? Proces?7nm2021 ?

 

Eerste generatie Core i processoren: Nehalem

Intel Core logo 1ste generatieHet was 2009 toen Intel de Core i processen aankondigde en de namen Core i3, Core i5, en Core i7 bekendmaakte. De namen Core, Dual Core en Quad Core verdwenen.

Met de komst kwamen grotere verbeteringen aan. Zo werd de Hyper-Threading techniek weer introduceerd nog beter en kwam dual channel werkgeheugen. Tevens kwam de Turbo Boost techniek in de processor.

Meer informatie over deze eerste generatie Core i processoren vind je in het artikel: De eerste Core i3, i5, i7 processor

 

2de generatie Core i processoren: Sandy Bridge

Intel Core i7 logoEen jaar na de eerste Core i3, i5 en i7 processen kwam in 2010 de 2de generatie onder de codenaam Sandy Bridge.

Deze processoren bracht een behoorlijke prestatieverhoging. Tevens bracht Intel voor de eerste keer een geïntegreerde grafische chip op een processor. Hiervoor had je altijd nog een grafische chip nodig op het moederbord.

Meer informatie over Sandy Bridge vind u in het artikel: Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

 

3de generatie Core i processoren: Ivy Bridge

De 3de generatie kwam uit in 2011 onder de naam Ivy Bridge Deze bracht wederom hogere prestaties en minder stroomverbruik. Tevens was de grafische chip in de processor zit nog beter geworden.

Voor de rest bracht Ivy Bridge weinig nieuws.

 

4de generatie Core i processoren: Haswell

Intel Core 4de Generatie Haswell LogoIn 2013 kwam Intel met de 4de generatie Intel Core i processoren. Deze had de naam Haswell. Hierbij werd vooral de energiezuinigheid van de processoren verder verbeterd.

Deze 4de generatie Intel Core i processoren vind u af en toe nog in de winkels. Dit zal wel steeds minder worden door komst van de 5de generatie Broadwell en de nieuwe 6de generatie Skylake.

Wilt u meer informatie over 4de generatie Haswell Intel Core i processor lees dan verder op: 4de generatie Intel processoren in 2013: Haswell.

 

5de generatie Core i processoren: Broadwell

Broadwell processorIn september 2014 heeft Intel de 5de generatie processoren gepresenteerd. Hierbij deelde Intel haar processoren nog weer eens op in 3 families. De Intel Core M voor Tablets, Ultrabooks en ‘2-in-1’ computers.

Begin 2015 zijn daar de nieuwste 5de generatie Broadwell Core i3, i5 en i7 U-processoren voor draagbare computers bijgekomen. Deze processoren voor in draagbare computers vind u nu steeds terug meer in de winkels.

In de zomer van 2015 heeft Intel ook de Broadwell voor desktop computers gepresenteerd. De C-processoren zal je alleen vinden in desktop computers omdat ze veel energie vragen maar daardoor wel veel prestaties leveren.

 

6de generatie: Skylake

Intel Core 6de Generatie SkylakeSkylake is de 6de generatie en is op dit moment in steeds meer winkels te vinden. Dit zie je aan het getal 6 achter de Core i3, i5 of i7 naam. De processor kernen zijn 5% sneller geworden, maar verbruiken daarbij veel minder energie. Dit is een flinke prestatie.

Voor de geïntegreerde grafische chip (iGPU) is weer flink verbeterd en komt in sommige gevallen zelfs tegen de prestatie aan van budget losse grafische kaarten.

Meer informatie over de huidige generatie processoren vind je op: Skylake, de generatie: Core i processoren.

 

7de generatie: Kaby Lake

Logo's Intel Core i3 i5 i7 7de Generatie Kaby Lake processorenOp dit moment vind je over de 7de generate Kaby Lake processoren in de winkels. Ook deze is nog gemaakt op 14nm (nanometer).

Na de zomer zal de 8de generatie Coffe Lake al uit komen.

 

Toekomstige generaties

Intel zit uiteraard niet stil en is al bezig met de volgende Core i processoren.

Eind 2017 zal de 8de generatie Coffe Lake te vinden zijn in de winkels. Deze zomer zal Intel met meer informatie komen over deze nieuwe generatie.

 

9de en 10de generatie

Intel kijk ver vooruit. Er wordt op dit moment ook al gewerkt aan de 9de generatie van de Core processoren. Deze zullen op 10nm gemaakt worden. Deze generatie zal pas in 2018 worden verkocht. Ook de toekomst met het nog kleiner maken van chips naar 7 nanometer staat in 2020 op de planning.

9 REACTIES

 1. Ik heb nu een oude i7 (2de gen)
  Als ik nu een nieuwe i5 haal (7de gen)
  Zou ik dan verbetering moeten zien of moet ik dan de laagste i7 evengoed kopen ?(dat is dan de 7100 zo uit me hoofd)

  Mvg
  Thomas

 2. Hallo Stanley,

  De eerste generatie Core processoren komt uit 2008/2009.
  De Intel Core i5-750 is inderdaad de eerste generatie.
  De Core 2 Quad Q6600 is een oude processor en kwam voor de Core i serie uit.

  De Q6600 haalt een prestatie van 2969 punten.
  De Core i5-750 haalt 3711 punten.
  Dat is zeker wat meer, maar niet schokkend.
  Ik zou dit alleen kopen voor een heel laag bedrag.

  Als je een nieuwe computer gaat kopen.
  En je kiest bijvoorbeeld de langzaamste en goedkoopste Core i3 uit de huidige 7de generatie.
  Dat is de Intel Core i3-7100 processor, dan haal je 5897 punten.
  Dat is een flinke verbetering en zal je ook duidelijk merken.

 3. Ik heb nu in mijn desktop pc 4 Intel(R) Core (TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2,4GHz processoren zitten.
  Ik kan een 2de hands desktop van iemand kopen, met een Intel Core i5 CPU 750 @ 2,67 GHz x4 (heb ik het dan over een 1ste i5 generatie processor, van welk jaar?)
  Koop ik dan een desktop die een stuk beter is?

 4. Hallo Jan,

  Je hebt het over een mobiele processor.
  Dit kan je zien aan de letter M.
  De Core i5-2410M processor, die inderdaad uit 2011 komt haalt een score van rond de 3100 punten.
  De huidige 7de generatie Core i3-7100U haalt een score van rond de 3900 punten.
  Dit is een verbetering van rond de 20%. Dat is niet heel erg veel.

 5. Prima informatie.
  Ik heb nog een vraagje.
  Kun je aangeven welke prestatie een i5 uit 2011 levert t.o.v. een i3 uit 2017?
  Het gaat over een i5-2410M.

 6. Hallo Wouter,

  Ik weet niet wat je precies bedoelt met gelijk.
  De kloksnelheid tussen beide processor is zoals je schrijft gelijk.
  Maar is er een verschil van 3 generaties.

  Er bestaat geen 6de generatie Skylake die een kloksnelheid heeft van 3.1GHZ.
  De Core i5-6500 bestaat wel een heeft een 3.2GHz kloksnelheid.

  Er zit zeker verschil tussen een 3de en 6de generatie Core i5 processor.
  Sowieso is de 6de generatie Skylake energiezuiniger en werkt de chip efficiënter.
  Hierdoor is de processor sneller en energiezuiniger op dezelfde kloksnelheid.

 7. dus een i5 3450 ivy brigde 3.1 ghz met turbo 3.5 ghz
  is nog gelijk aan een i5 3.10 ghz van de 6de generatie ?
  hoe moet ik dat zien
  gr wouter

 8. Hallo Hanna,

  Goede vraag van je. nm staat voor nano meter.
  Dit is een factor 9x kleiner dan een meter (m) -> millimeter (mm) -> mircometer (µm) -> nanometer (nm).

  Die 32nm geeft aan hoe smal alle verbindingen in de processor zijn. Bij iedere Tick maakt Intel deze nog kleiner/smaller. Dus in 2010 waren deze verbindingen nog 32nm breed en 2017 gaan ze er vanuit dat ze dit zo smal kunnen maken tot 10nm.

  Als het aantal verbindingen in een processor hetzelfde blijft. Dan wordt de processor kleiner omdat alle verbindingen die naast elkaar liggen minder ruimte inneemt.
  Tevens neemt de warmte productie af. Deze techniek van het steeds kleiner kunnen maken van rekenchips heeft er voor gezocht dat we nu bijvoorbeeld smartphone hebben.
  Pakweg 10 jaar geleden konden we nog niet zoveel rekenkracht in zo’n klein apparaat maken omdat alles groter was ook teveel warmte gaf.

 9. 2011 van 32nm naar 22nm. En vorig jaar ging deze van 22nm naar 14nm.
  Wat is NM?

  en verder, ik ga een nieuwe labtop kopen, met de informatie die ik op deze website heb gevonden durf ik in een winkel wel vragen te stellen. Bedankt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Beveiligingsvraag: