Home Computer onderdelen Intel Core i generaties overzicht

Intel Core i generaties overzicht

41
Intel Tick Tock

Als je zegt dat je een Core i processor hebt. Dan zou je in theorie een processor kunnen hebben die al 10 jaar oud is. Al in 2009 maakte Intel de eerste Core i3, i5 en i7 processor. Maar elk jaar is de processor verbeterd en sneller geworden. Zo’n verbeteringen noemen we een nieuwe generatie. In dit artikel een overzicht van alle Intel Core i processor generaties.

De eerste generatie in 2009

Sinds de introductie van de Core i processoren in 2009 maakt Intel gebruik van de zogenaamde “Tick-Tock” strategie. Ongeveer ieder jaar verbeterd Intel haar processoren en spreken ze over een nieuwe generatie processoren. In elke nieuwe generatie verbeteren ze iedere keer iets anders van de processor.

In een Tick verbeteren ze de bestaande processoren door deze kleiner te maken. De productiewijze ging in het jaar 2011 van 32nm (nanometer) naar 22nm. En in het jaar 2014 ging deze van 22nm naar 14nm. Hierdoor werd de processor dus kleiner en konden er meer processoren op een plaat (waffer) worden gemaakt. Tevens neemt de warmteproductie van een processor met een kleine productiewijze af.

Bij een Tock bleef de productiewijze gelijk maar gaat Intel de processor helemaal opnieuw ontwerpen. Daarbij optimaliseren ze het huidige ontwerp en voorzien ze de processor van de nieuwe technieken en mogelijkheden. Dit noemen we ook wel de architectuur.

Dus het ene jaar verbeterd Intel de productiewijze van een processor en het andere jaar verbeteren ze de processor zelf, de architectuur. Vooral de tock waarbij de architectuur verandert zijn het leukste omdat er dat nieuwe technieken en mogelijkheden komen. Denk aan het type DDR4 werkgeheugen dat gebruikt kon worden vanaf bij 6de Skylake generatie.

2016: Van 2 naar 3 stappen

Vanaf 2009 heeft Intel dit Tick Tock systeem consequent vol kunnen houden. Maar nu lukt Intel het niet meer om elk 2 jaar met een nieuwe Tick te komen. Het iedere keer kleiner en zuiniger maken van chips wordt steeds lastiger door de wetten van de natuur.

In 2016 kondigde Intel officieel aan dat het niet meer gaat lukken om iedere 2 jaar een Tick en een Tock te doen. Daarom zal de nieuwe process technology niet uit 2 maar uit 3 stappen bestaan.

Intel Proces Technologie

Ook de naamgeving heeft Intel daarbij aangepast. De Tick noemen we in het vervolg proces, de Tock de architectuur en de nieuwe stap heet optimalisatie.

De 7de generatie Core i Kaby Lake processoren, die eind 2016 in de winkels lagen waren de eerste processoren die op deze nieuwe optimalisatie stap gemaakt werden.

Verschillende platformen

Intel maakt niet 1 processor maar verschillende soorten voor elk platform. De Intel Core processoren komen uit het desktop platform. Dit platform richt zich vooral op snelheid en prestaties. Om dit ook naar draagbare computer te vertalen zijn er ook minder energie vragende processoren ontwikkeld, de zogenaamde U- en Y-processoren.

Het desktop platform is het best presterende en krijgt ook de meeste aandacht. Met dit platform maakt Intel 5 verschillende processorseries.

 • X-processen voor High-End desktop (Core X)
 • S-processoren voor normale desktops
 • H-processoren voor zware (gaming) laptops
 • U-procesoren voor normale laptops
 • Y-processoren voor energiezuinige laptops

Van de S-, H- en U-processoren vind je in de winkel als Core i7, i5, i3 en Pentium. De Core i9 vond je alleen als een X-processor in de Core X serie. Maar in de lente van 2018 is er ook een mobile Core i9 H-processor uitgebracht. De verwachting is, is dat er ook normale mainstream Core i9 S-processoren komen.

Voor het mobile platform maakt Intel andere processoren. Dit platform is vooral gericht op laag energieverbruik en minder op prestaties. Met dit platform maakt Intel 4 verschillende processoren.

 • N serie instap laptops
 • J serie instap desktops
 • Z serie zeer energiezuinige laptops
 • C serie smartphone chips

De N- en J-processoren zie je in de winkels liggen als Intel Pentium en Intel Celeron. De Z serie wordt verkocht als Intel Atom. De C serie zie je als consument niet. Deze processoren worden gebruikt in smartphones.

In dit artikel ga ik verder over de desktop platform.

Intel Core Generatie op een rijtje

Hieronder een overzicht van generatie Core i processoren met daarbij de naam en het introductie jaar. Tevens al een kleine vooruitblik op de toekomst.

GeneratieStapCodenaamProductieprocesJaar
1steTockNahalem45 nm2008
2deTockSandy Bridge32 nm2010
3deTickIvy Bridge22 nm2011
4deTockHaswell22 nm2013
5deTickBroadwell14 nm2014
6deTockSkylake14 nm2015
7deOptimalisatieKaby Lake14 nm+2016
8steOptimalisatieCoffee Lake (desktop)14 nm+Q3 2017
8steOptimalisatieKaby Lake-R (U-mobile)14nm++Q1 2018
8steProcesCannon Lake (Y-moblie)10 nmQ2 2018
9deOptimalisatieCoffee Lake Refresh (desktop)14nm++Q4 2018
8steOptimalisatieWhisky Lake (U-mobile)14nm+++Q4 2018?
8steOptimalisatieAmber Lake (Y-mobile)14nm+++Q4 2018?
11de?ArchitectuurIce Lake10 nm2019 ?
12de?OptimalisatieTiger Lake10 nm2020 ?
13de? Proces?7nm2021 ?

Eerste generatie Core i processoren: Nehalem

Intel Core logo 1ste generatieHet was 2009 toen Intel de Core i processen aankondigde en de namen Core i3, Core i5, en Core i7 bekendmaakte. De namen Core, Dual Core en Quad Core verdwenen.

Met de komst kwamen grotere verbeteringen aan. Zo werd de Hyper-Threading techniek weer introduceerd nog beter en kwam dual channel werkgeheugen. Tevens kwam de Turbo Boost techniek in de processor.

Meer informatie over deze eerste generatie Core i processoren vind je in het artikel: De eerste Core i3, i5, i7 processor

2de generatie Core i processoren: Sandy Bridge

Intel Core i7 logoEen jaar na de eerste Core i3, i5 en i7 processen kwamen in 2010 de 2de generatie onder de codenaam Sandy Bridge.

Deze processoren bracht een behoorlijke prestatieverhoging. Tevens bracht Intel voor de eerste keer een geïntegreerde grafische chip op een processor. Hiervoor had je altijd nog een grafische chip nodig op het moederbord.

Meer informatie over Sandy Bridge vind u in het artikel: Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

3de generatie Core i processoren: Ivy Bridge

De 3de generatie kwam uit in 2011 onder de naam Ivy Bridge Deze bracht wederom hogere prestaties en minder stroomverbruik. Tevens was de grafische chip in de processor zit nog beter geworden.

Voor de rest bracht Ivy Bridge weinig nieuws.

4de generatie Core i processoren: Haswell

Intel Core 4de Generatie Haswell LogoIn 2013 kwam Intel met de 4de generatie Intel Core i processoren. Deze had de naam Haswell. Hierbij werd vooral de energiezuinigheid van de processoren verder verbeterd.

Deze 4de generatie Intel Core i processoren vind u af en toe nog in de winkels. Dit zal wel steeds minder worden door komst van de 5de generatie Broadwell en de nieuwe 6de generatie Skylake.

Wilt u meer informatie over 4de generatie Haswell Intel Core i processor lees dan verder op: 4de generatie Intel processoren in 2013: Haswell.

5de generatie Core i processoren: Broadwell

Broadwell processorIn september 2014 heeft Intel de 5de generatie processoren gepresenteerd. Hierbij deelde Intel haar processoren nog weer eens op in 3 families. De Intel Core M voor Tablets, Ultrabooks en ‘2-in-1’ computers.

Begin 2015 zijn daar de nieuwste 5de generatie Broadwell Core i3, i5 en i7 U-processoren voor draagbare computers bijgekomen. Deze processoren voor in draagbare computers vindt u u bijna niet meer terug in de winkels.

In de zomer van 2015 heeft Intel ook de Broadwell voor desktop computers gepresenteerd. De C-processoren zal je alleen vinden in desktop computers omdat ze veel energie vragen maar daardoor wel veel prestaties leveren.

6de generatie: Skylake

Intel Core 6de Generatie SkylakeSkylake is de 6de generatie en is te zie je aan het getal 6 achter de Core i3, i5 of i7 naam. De processor kernen zijn 5% sneller geworden, maar verbruiken daarbij veel minder energie. Dit is een flinke prestatie.

Voor de geïntegreerde grafische chip (iGPU) is weer flink verbeterd en komt in sommige gevallen zelfs tegen de prestatie aan van budget losse grafische kaarten.

Meer informatie over Skylake vind je op: Skylake, de generatie: Core i processoren.

7de generatie: Kaby Lake

Logo's Intel Core i3 i5 i7 7de Generatie Kaby Lake processorenNa Skylake kwam de Kaby Lake processor. Ook deze werd nog op de 14nm techniek gemaakt. Maar deze was wel iets beter en kreeg daarom de naam 14nm+.

 

 

8ste generatie: Coffee Lake, Kaby Lake-R & Whisky Lake

Core i7 8ste generatieEn nu wordt het lastig. Zelf een beetje voor mij. In alle voorgaande jaren betekende een nieuwe generatieprocessor een extra nummer in de processornaam. Maar bij de 8ste generaties heeft Intel verschillende processorgeneraties onder de zelfde naam verkocht.

Vele processoren van Intel beginnen hun processornaam met een 8. Maar zijn soms compleet verschillend doordat er verschillende generaties onder 1 naam zijn verkocht. De gelijkenis in deze serie was dat zowel Coffe Lake voor de desktop als de Kaby-Lake-R in laptops op 14nm++ wordt gemaakt. Maar ook dat klopt niet meer. De Canon Lake processor die op 10nm wordt gemaakt en eerst als 9de generatie verkocht zou worden wordt nu als 8ste verkocht.

Eind 2018 zal er een opvolger komen voor de Kaby-Lake-R processoren. Ook deze opvolger zal onder de 8ste generatie verkocht gaan worden. De code namen zijn Whisky Lake voor de mobile U-processoren en Amber Lake voor de mobiele Y- processoren.

De verbetering in deze nieuwe generatie is dat ze met een weer wat verbeterde techniek worden gemaakt. Deze heeft Intel 14nm+++ genoemd. Het produceren van processoren met de 10nm techniek blijft voor Intel duidelijk lastig.

Toekomstige generaties

Intel zit uiteraard niet stil en is al druk bezig met de volgende Core i processoren. Maar Intel heeft grote problemen om processoren met de 10nm techniek te maken. Dit is ook de reden dan ze van 14nm naar 14nm+, 14nm++ en tot slot naar 14nm+++ zijn gegaan.

Intel kijkt ver vooruit. Er wordt op dit moment ook al gewerkt aan de 10de of 11de generatie van de Core processoren. Deze zullen op 10nm gemaakt worden. Deze generatie zal pas in 2019/2020 worden verkocht. Ook de toekomst met het nog kleiner maken van chips naar 7 nanometer staat in 2020/2021 op de planning.

41 REACTIES

 1. Er wordt op dit moment ook al gewerkt aan de 10de of 11de generatie van de Core processoren. Deze zullen op 10nm gemaakt worden.

  Das dan weer jammer.

 2. hallo daar allemaal.
  wat een gezeur over spel fuoten of teekens wat maakd dad nou iut als het maar tebegijpen is.
  de man lecht het goed iut in begrijpelijke taal . dus niet zo seuren hoor.

 3. Dag Andre,
  wat een heldere uitleg in de wereld van PCs en toebehoren. Ik kom op deze webiste omdat ik op zoek ben naar een laptop (nieuw of 2e hands) voor mijn 13 jarige dochter die begint met middelbaar onderwijs.
  School heeft een aanbieding: dell latitude 3190 2-in-1 11,6 touchscreen 8gb,128 gb ssd, met intel Pentium N53030 Quad core. Dit voor het bedrag van 620 euro, wel met “verzekering” en directe vervanging op school bij storing of iets. Dus ik betaal ook voor gemak bij deze regeling. Maar even kijkend naar de specs van de laptop:

  Maar vlg mij kan ik voor rond de 600 euro ook een veel snellere / betere laptop kopen.
  Bv de Dell Inspiron 14 5000 met Win10 ,i3 gen 10 processor en 256 SSD. Kost 599.
  Klopt het dat de 10e gen processor niet veel verschil maakt met de 8e of 9e gen?

  Ik ben op zoek naar goede middenweg van prestaties (voor school, geen gamen) en kosten.
  Zelf denk ik dat een I3 met laatste gen chip ( 8 en hoger?) goed kan.
  Maar is een bv i5 of i3 met bv 5e of 6e generatie ook nog voldoende voor op school?
  geheugen even niet meegenomen.
  Laptop moet komende 4 jaar zijn werk doen.

  Alvast bedankt.

  Mvrgr,

 4. Ha andre
  Ik ben toe aan een andere computer en zit te twijfelen.
  Ik heb nu een laptop uit 2010 met een 1e generatie i7 processor.

  Nu twijfel ik tussen een i5 -9400T generatie (lenovo V30 221CB all-in-one) met 8+32 intern geheugen DDR4 en 256 GB SDD opslag-geheugen en prijskaartje rond de E700,= of
  een I7-7700 (HP Pavilioon 24-r052nd) met 8+16 intern geheugen DDR4 en 1128 GB SDD (128) en HDD (1000) geheugen en prijskaartje rond de E1300,=
  Beide hebben een cd/DVD brander wat voor mij een vereiste is.

  Ik gebruik mijn computer vooral voor foto’s bewerken/opslaan, administratie, Excel, internet etc.
  Ik heb een externe harde schijf van 2 TB dus qua opslag van gegevens gebruik ik die het meeste.
  Ik doe wel aan multi-tasken en heb vaak meerdere dingen gelijktijdig open staan.
  Ik doe niet aan gamen maar zou eventueel wel een tekenprogramma erop willen kunnen draaien (geen noodzaak)

  Welke computer kan ik het beste nemen? Vind het prijskaartje best een groot verschil namelijk..

  • NEEM DE AFSCHRIJVING PER JAAR IN AANMERKING! het plezier van het werken met een goed presterend notebook weegt op tegen de prijs. Toegegeven… het aankoopbedrag moet je zonder bezwaar in 1 keer beschikbaar hebben. Maar per jaar (10) gerekend… HP, Dell, Asus houden het heel lang… uit is mijn ervaring bij zorgvuldig en ook veelvuldig gebruik.

 5. Goedendag
  Ik ben opzoek naar een laptop waar me foto’s en video kan plaatsen, daarnaast wil ik een hardeschijf apart als backup hebben.
  Ik ben aan t oriënteren voor een laptop met 265 gb ssd en 1 Tb aan hdd
  Ik zie aanmerkelijk Prijsverschil op moment tussen de Intel core
  i5-10351 (q3-2019) en i5-8265u (q3 2018) maar hoe zit het met i5- 10210u? Welk jaartal is dit ?
  Het gaat om minimaal 150 euro verschil in laptops .
  Enig idee hoeverre het verschil in snelheid voelt?
  Of moet je dan ook kijken naar de kloksnelheid. Is het waard om extra neer te leggen voor de nieuwe i5 core als je niet aan games of video bewerken doet??

 6. Hallo Andre,

  Dank voor dit informatieve en overzichtelijke stuk.
  Ik heb echter nog een vraag nu de nieuwe laptop die mij aanspreekt een i7-9750H processor heeft.
  Over de 9e generatie processoren is naar ik me herinner een aantal berichten verschenen i.v.m. het warmlopen. Maar ik kan daarover vrijwel niets meet terug vinden.
  Heeft een laptop met deze I7-9750H inderdaad een groter risico op warmlopen?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Hallo Martin,

   Alle mobiele processoren die een tijd op het allerhoogste kloksnelheid werken worden ‘te’ warm na een tijdje.
   De koeling in kleine behuizingen zoals in laptops is te beperkt.
   In desktops heb je hier geen last van door de grote koelblokken en ventilatoren.
   Bij te hoge temperaturen zal de processor gaan throttelen (terug klokken) tot een niveau waarbij de warmte die de behuizing samen met de ventilator kan afvoeren gelijk is met wat de processor ontwikkeld.
   Zodat de processor niet te warm wordt en hierdoor defect kan raken.

   Hoe erg (wanneer en hoeveel de processor terug klokt) verschilt per laptop. De ene fabrikant is in staat een betere koeloplossing te maken dan een andere.
   Maar dat een mobiele processor in het snelste en duurste segment gaat throttelen als je deze voor een langere tijd op 100% belast is een feit.
   Gelukkig bestaat er iets als throtteling waardoor de processor niet zal oververhitten en defect zal raken.

   • Hoi Andre,
    Dank voor je duidelijke toelichting. Op grond hiervan heb ik dan toch de laptop met de genoemde processor besteld.
    Top.

    Groeten,
    Martin

 7. Hoi, wij hebben een vraag. Zou fijn zijn als we advies kunnen krijgen. Wij hebben een laptop HP Envy met een i7-4510U met 12GB Ram. Laptop is iets meer dan 4 jaar oud. Af en toe krijgen wij een blauw scherm. We denken er over na om op de laptop een herinstallatie te doen en wellicht dan ook de HDD te vervangen door een SDD. Nu lijkt i7 en 12GB heel wat maar het betreft een i7 processor van de 4e generatie. Bij CPU benchmark scoort processor iets minder dan 4.000 punten terwijl de i3 van onze andere laptop 5.500 punten scoort maar die i3 processor is dan ook van de 6e generatie. Mijn vraag, loont het de moeite om de laptop (i7-4510U met 12 GB ram) op te poetsen met nieuwe SDD en nieuw te installeren. Of kan ik deze laptop beter vervangen door een nieuwere i5 bijvoorbeeld. Ik hoor graag en dank.

 8. Dag Andre. Eerst een compliment voor de infofmatieve en heldere opzet. Nu heb ik de neiging om ook te beginnen over mijn Dell Studio xps met een i5-520 erin. Maar ik kan me voorstellen dat er voor de i-processoren zowel een grafiek van prestatie als van energie verbruik bestaat, door de jaren heen afgemeten. Deze zouden veel (niet) gestelde bragen beantwoorden. Nogmaals dank.

 9. Wat een ontzettend goede en informatieve site. Complimenten daarvoor!

  Ik heb gisteren mijn nieuwe PC ontvangen, maar nog niet geïnstalleerd. Het is een Medion Akoya P42003 met een i5 (7e generatie), 8Mb werkgeheugen, 6 Mb cache, 128 Gb SSD en 1 Tb HDD. Ik heb er bewust voor gekozen om geen exemplaar met een extra grafische kaart te kopen, aangezien ik geen gamer ben (kan later evt. altijd nog).

  Denk je dat ik hiermee een verstandige aankoop heb gedaan? Ik bewerk af en toe wat foto’s en video’s en verder is het voornamelijk YouTube en Facebook 😉

  Groetjes en nogmaals complimenten!

   • Hoi André,

    Hij draait inmiddels al enkele dagen en ik ben er idd erg tevreden over. Ik moet je bekennen dat het mijn eerste kennismaking met het fenomeen SSD was. Man-man, wat een wereld van verschil zeg! Ik heb mijn (veel gebruikte) programma’s op de C schijf (SSD) gezet en de bestanden op de HDD.

    Ik ben dermate enthousiast over de SSD, dat ik overweeg om er nog eentje bij te plaatsen voor de bestanden, zodat ik de HDD allen nog maar hoef te gebruiken wanneer ik ècht geen ruimte meer heb. Misschien dat ik er zelfs nog 8GB werkgeheugen bij plak; er is nog een extra slot aanwezig.

    Nogmaals dank voor je zeer informatieve site. Ik heb een snelkoppeling op mijn bureaublad gezet… 😉

    • Hallo Gert,

     Een SSD opslagapparaat is inderdaad een verschil van dag en nacht.
     Je kan daarom ook beter kiezen voor een langzame processor (Atom, Celeron, Pentium) met een SSD.
     Dan een snelle dure processor (Core i5 Core i7) met een harde schijf (HDD).
     Ondanks een trage processor zal deze computer sneller aanvoelen omdat alles in een oogwenk is opgestart.

 10. Beste Andre,

  Je hebt gelijk als je zegt dat de vergelijking niet helemaal klopt omdat de ene desktop en de ander laptop is. Maar toch…de i7-3770 is alweer heel wat jaren oud. En als dan de nieuwe i7 processors (weliswaar in laptops) niet sneller zijn vind ik dat opvallend. Je zou toch verwachten dat de nieuwe processors een stuk sneller zijn dan degenen die alweer een aantal jaren oud zijn…..ook al zijn dat desktops…
  Prettige jaarwisseling!

  • Hallo A. verhoef,

   Je moet desktop processoren en mobiele processoren als 2 verschillende groepen zien.
   Desktop processoren zijn altijd sneller omdat ze veel meer energieverbruik mogen verbruiken.
   Ze zijn immer verbonden met netspanning en hebben de ruimte om veel warmte te maken.
   Laptops hebben beperkte stroom door de accu en hebben geen ruimte om veel warmte te produceren.

   Bij mobiele processoren is daarom de laatste jaren veel gewerkt aan het energiezuiniger maken en efficiënter.
   Dit heeft geresulteerd in een terugloop in prestatieverbeteringen bij de desktop processoren.
   Bij elke nieuwe generatie ging die met maar 5 tot 10% omhoog.
   5 tot 10 jaar geleden ging dit wel met stappen van 25%.

   Dus ja, nieuwe processoren zijn inderdaad sneller dan oudere. Maar vergelijk ze dan wel per soort.
   Een Core i7 in een laptop is ongeveer qua prestaties net zo snel als een Core i3 in een desktop.
   En een nieuwe Core i7 in een laptop is net zoals als een 4 jaar oude Core i7 uit een desktop.

 11. Hallo,

  Ik heb nu een i7-3770 cpu. kloksnelheid 3,4 GHz.

  Wat ik me afvraag: als ik nu een nieuwe i7 computer aanschaf met een i7-7700HQ processor.
  Ga ik er dan qua snelheid veel op vooruit? Als ik het artikel goed lees zou de efficiency wat verbeterd zijn en daardoor sneller.
  Maar is dat verschil groot?

  • Hallo A. Verhoef,

   Nee, de snelheid van beide processoren zijn vrijwel gelijk.
   De Core i7-7700HQ is alleen 40% zuiniger met energie.

   Maar het is een rare vergelijking tussen beide processoren.
   De Core i7-3770 is namelijk een desktop processor en de Core i7-7700HQ is een mobiele processor.
   Deze vind je alleen in laptops en de andere alleen in desktops.

 12. Hallo André,

  In mijn ruim 6 jaar oude HP desktop zit een Intel Core i5-2500 3,3 GHz.
  Nu ben ik aan een nieuwe PC toe en ik heb op het oog weer een HP desktop met Intel Core i7-7700 3,6GHz-4,2GHz die toch wel best naar mijn zin is samengesteld.
  Inmiddels is ook de 8e generatie Intel verschenen, alleen moeilijk leverbaar. Ik zou dan zelf een PC willen samenstellen en laten bouwen met Intel Core i5-8400 2,8GHz-4GHz.

  Mijn vraag is, is het de moeite waard wachten op Intel Core i5-8400 of zal ik een PC kopen met Intel Core i7-7700. Mijn toepassingen zijn voornamelijk foto’s bewerken en gebruik van alle MS-Office toepassingen, vaak tegelijk. Ik game niet en ga ook niet overklokken.
  Dus de i7-7700 versus i5-8400. Zal het in de praktijk voor mij wat uitmaken?

 13. Mooi artikel! Ik was verdwaald met de generaties van processoren want ik volgde niet de laatste jaren.
  Heb met hulp van een kennis een pc samen gesteld in 2009, maar tja, ik bleef niet zo lang volgen…
  Bravo!
  Knap, gedetailleerd, mooi geschreven, duidelijk, goede tips ook, netjes!
  Zeker aan te bevelen aan mensen die geen kennis hebben en willen ze een smaak krijgen.
  Ga ik doen natuurlijk.Deze site als je niet erg vindt ? gaat naar mij favoriete ?.

 14. Ik heb nu in mijn desktop pc 4 Intel(R) Core (TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2,4GHz processoren zitten.
  Ik kan een 2de hands desktop van iemand kopen, met een Intel Core i5 CPU 750 @ 2,67 GHz x4 (heb ik het dan over een 1ste i5 generatie processor, van welk jaar?)
  Koop ik dan een desktop die een stuk beter is?

  • Hallo Stanley,

   De eerste generatie Core processoren komt uit 2008/2009.
   De Intel Core i5-750 is inderdaad de eerste generatie.
   De Core 2 Quad Q6600 is een oude processor en kwam voor de Core i serie uit.

   De Q6600 haalt een prestatie van 2969 punten.
   De Core i5-750 haalt 3711 punten.
   Dat is zeker wat meer, maar niet schokkend.
   Ik zou dit alleen kopen voor een heel laag bedrag.

   Als je een nieuwe computer gaat kopen.
   En je kiest bijvoorbeeld de langzaamste en goedkoopste Core i3 uit de huidige 7de generatie.
   Dat is de Intel Core i3-7100 processor, dan haal je 5897 punten.
   Dat is een flinke verbetering en zal je ook duidelijk merken.

 15. Prima informatie.
  Ik heb nog een vraagje.
  Kun je aangeven welke prestatie een i5 uit 2011 levert t.o.v. een i3 uit 2017?
  Het gaat over een i5-2410M.

  • Hallo Jan,

   Je hebt het over een mobiele processor.
   Dit kan je zien aan de letter M.
   De Core i5-2410M processor, die inderdaad uit 2011 komt haalt een score van rond de 3100 punten.
   De huidige 7de generatie Core i3-7100U haalt een score van rond de 3900 punten.
   Dit is een verbetering van rond de 20%. Dat is niet heel erg veel.

 16. dus een i5 3450 ivy brigde 3.1 ghz met turbo 3.5 ghz
  is nog gelijk aan een i5 3.10 ghz van de 6de generatie ?
  hoe moet ik dat zien
  gr wouter

  • Hallo Wouter,

   Ik weet niet wat je precies bedoelt met gelijk.
   De kloksnelheid tussen beide processor is zoals je schrijft gelijk.
   Maar is er een verschil van 3 generaties.

   Er bestaat geen 6de generatie Skylake die een kloksnelheid heeft van 3.1GHZ.
   De Core i5-6500 bestaat wel een heeft een 3.2GHz kloksnelheid.

   Er zit zeker verschil tussen een 3de en 6de generatie Core i5 processor.
   Sowieso is de 6de generatie Skylake energiezuiniger en werkt de chip efficiënter.
   Hierdoor is de processor sneller en energiezuiniger op dezelfde kloksnelheid.

 17. 2011 van 32nm naar 22nm. En vorig jaar ging deze van 22nm naar 14nm.
  Wat is NM?

  en verder, ik ga een nieuwe labtop kopen, met de informatie die ik op deze website heb gevonden durf ik in een winkel wel vragen te stellen. Bedankt!

  • Hallo Hanna,

   Goede vraag van je. nm staat voor nano meter.
   Dit is een factor 9x kleiner dan een meter (m) -> millimeter (mm) -> mircometer (µm) -> nanometer (nm).

   Die 32nm geeft aan hoe smal alle verbindingen in de processor zijn. Bij iedere Tick maakt Intel deze nog kleiner/smaller. Dus in 2010 waren deze verbindingen nog 32nm breed en 2017 gaan ze er vanuit dat ze dit zo smal kunnen maken tot 10nm.

   Als het aantal verbindingen in een processor hetzelfde blijft. Dan wordt de processor kleiner omdat alle verbindingen die naast elkaar liggen minder ruimte inneemt.
   Tevens neemt de warmte productie af. Deze techniek van het steeds kleiner kunnen maken van rekenchips heeft er voor gezocht dat we nu bijvoorbeeld smartphone hebben.
   Pakweg 10 jaar geleden konden we nog niet zoveel rekenkracht in zo’n klein apparaat maken omdat alles groter was ook teveel warmte gaf.

   • Andre,
    zou je je voorlichting even willen corrigeren als je het hier mee eens bent.

    Een factor 9 kleiner betekent dat iets 9x kleiner is dus 9:1
    maar een nanometer is 10 tot de macht -9 kleiner en dat is 0,000000001 van een meter en dat is heel iets anders. 1:0,000000001

    wat je hierboven geschreven hebt is daarom ook onjuist

    • Hallo Einstein,

     Dat wil ik zeker en je hebt gelijk.
     Factor 9 kleiner is inderdaad niet de juist benaming.
     Wat ik duidelijk wilde maken is dat als je van een meter naar nanometer wilt je 3 stappen terug moet.
     En dat de komma 9 stapjes naar links gaat.
     1 nanometer is zeker niet 9x kleiner dan 1 meter.

     meter (m) = 100cm
     decimeter (dm) = 10 cm
     centimeter (cm) = 10 mm
     millimeter (mm) = 1.000 µm
     micrometer (µm) = 0,001 mm
     nanometer (nm) = 1.000 µm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: