Home Computer onderdelen Wat is een SSHD (Solid-State Hybrid Drive)?

Wat is een SSHD (Solid-State Hybrid Drive)?

16
SSHD

Een SSHD (Solid-state hybrid drive) is een nieuwe soort opslagapparaat dat sinds 2013 te koop is. Het is een samenvoeging van een harde schijf en een SSD.

Door een harde schijf te voorzien een stukje SSD flashgeheugen. Vaak maar 4, 8 of 16GB. Ontstaat er een SSHD die het ‘SSD-gevoel’ kan geven, maar met het voordeel van veel opslagcapaciteit voor relatief weinig extra geld.

Met dit ‘SSD-gevoel’ bedoel ik de hogere snelheid en daardoor een sneller reageerde computer. In het stukje flashgeheugen wordt namelijk de meest gebruikte bestanden opgeslagen zodat deze zeer snel beschikbaar zijn.

De bekende harde schijf (ook wel HDD of HardDiskDrive genoemd) met veel opslagruimte met tegenwoordig tot wel 4TB is te koop voor een lage prijs. Een nadeel is dat een harde schijf traag is in vergelijking met andere computer onderdelen.

Het nieuwe super snelle en duurdere SSD (Solid State Drive) geheugen met opslagruimte tot 250GB (of 1TB als je veel geld hebt) is vele stukken sneller. Maar is duurder en ook de opslagcapaciteit is beperkter.

Er is nu een 3de keuze bijgekomen, namelijk een SSHD harde schijf. Het is een combinatie van een SSD en een HDD opslagapparaat. Waarbij een harde schijf (HDD) gebruikt wordt voor een grote hoeveelheid dataopslag tegen een lage prijs en de SSD voor de hoge snelheid van het geheugen.

Een SSHD, voluit Solid-State Hybride Drive genoemd is dus een combinatie van twee positieve punten van beide opslagmethoden. De snelheid van een SSD en de grote goedkope opslag van een HDD (harde schijf). Vooral de goedkope grote hoeveelheid opslag is belangrijk voor een SSHD. Je kan namelijk ook een SSD kopen met een grote opslagcapaciteit, maar dan moet je flink betalen. Daarom is een SSHD zo ideaal! Voor een kleine meerprijs ten opzichte van een HDD (hardeschijf) heb je (wat) meer snelheid.

Hoe ziet een SSHD eruit?

Een SSHD ziet er hetzelfde uit dan een normale hardeschijf (HDD). Hij heeft dezelfde SATA aansluitingen en hij is te koop in verschillende formaten: 3.5 inch voor in desktop computers en de 2.5 inch voor in draagbare computers zoals notebook en laptops.

Je gebruikt een SSHD ook net zoals een gewone hardeschijf. In Windows (of een ander besturingssysteem) zie je gewoon één hardeschijf waar al je bestanden op staan. Je ziet dus niet dat er klein SSD geheugen in een SSHD zit ingebouwd.

Hoe werkt een SSHD?

Het SSD geheugen dat in een SSHD zit ingebouwd doet dienst als cache geheugen. Cache geheugen is een tijdelijke opslagplaats van data om sneller toegang tot deze data te krijgen.

Vergelijk het met het van te voren opzoeken van informatie voor een vergadering. Je zoekt relevante documenten in je archief op en doet het in een aparte map om er tijdens de vergadering snel bij te kunnen. In plaats van dat je door je hele archief moet bladeren om het juiste document te vinden. Dit kost dan immers extra tijd.

Deze techniek zit ook in processoren en normale hardeschijven die van te voren voordat de data nodig is het al klaar zetten. Een chip (de controller) in de SSHD zorgt ervoor dat gegevens die naar de hardeschijf worden geschreven eerste naar het snelle SSD geheugen gaan en wanneer de computer weer rustig bezig is of niks te doen heeft, het vervolgens wegschrijft naar het langzame maar grote harde schijf.

Tevens zorgt deze slimmer controller ervoor dat data die binnenkort weer nodig is in het snelle SSD geheugen blijft staan of wordt opgehaald van de harde schijf. De controller is dus de hele tijd bezig om te voorspellen welke data er straks nodig is en zet deze alvast klaar in het snelle SSD cache geheugen. Zodat het snel wanneer het nodig is aangesproken kan worden.

Je hebt als gebruiker dus zelf geen invloed op welke data in het snelle SSD geheugen wordt opgeslagen.

Voor welke computergebruikers is een SSHD interessant?

Voor draagbare computers is een SSHD een uitkomst. In veel draagbare computers is maar ruimte voor één opslagapparaat. Een hardeschijf of een SSD. Je moet dus altijd een keuze maken.

Ga je voor een goedkope harde schijf met veel opslagruimte of koop je een SSD met weinig ruimte. Een SSD met veel opslagruimte kan ook maar deze zijn op dit moment onbetaalbaar.

Nu met de komst van een SSHD lijkt dit de beste oplossing te zijn. Een SSHD is namelijk niet veel duurder dan een gewone hardeschijf met dezelfde opslagcapaciteit.

Hoe snel is een SSHD dan?

De prestaties van een SSHD zitten tussen het niveau van een hardeschijf (HDD) en SSD in. De prestaties van een SSHD zijn duidelijk beter dan een gewone harde schijf zonder SSD cache bij het lezen en schrijven.

Uiteraard is niet zo goed als een echte SSD omdat de controller er steeds voor moet zorgen dat er data van en naar het SSD geheugen en de harde schijf wordt geschreven. Een SSHD is vanuit een normale hardeschijf gezien een flinke prestatie verbetering en dat voor een kleine meerprijs.

Conclusie

Wie geen mogelijkheid heeft om twee schijven in zijn draagbare computer te plaatsen is de aanschaf van een SSHD een ideale oplossing voor snelheid en veel opslag voor een vriendelijke prijs.

Beschikt je draagbare computer (laptop, notebook of ultrabook) wel over een extra 2,5 inch slot, mSATA of M.2 aansluiting, dan is het verstandiger om een extra volwaardige SSD schijf te kopen. Dan benut je alle voordelen van een SSD.

Op deze SSD zet je dan je dan Windows (of een ander besturingssysteem) en je meest gebruikte programma’s om lekker snel te kunnen werken. Op de normale hardeschijf zet je dan alle data zoals foto’s, video’s en andere bestanden.

In desktop computers kunnen vaak meerdere schijven geplaatst worden. Voor een desktop computer is het daarom een betere keuze een extra SSD naast je normale harde schijf te plaatsten. Dan de normale harde schijf te vervangen door een SSHD. Dat zou ik zonde van het geld vinden.

Uw mening

Was dit artikel over de SSHD door u te begrijpen?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

16 REACTIES

 1. hallo,
  mijn dochter heeft een laptop nodig voor school.
  is een sshd dan niet te kwetsbaar ivm draaiende delen?
  in en uit de tas en vervoer op de fiets ?

 2. Is er een meerwaarde om ipv HDD-SSD ook gewoon een SSHD-SSD combinatie te nemen?
  Hoe ik begrijp dat dit gaat werken is dat ik dan al mijn zware programma’s op de SSD kwijt kan, maar lichtere programma’s die ik toch wat wil boosten zoals google chrome op mijn SSHD toch niet helemaal hoef te verwaarlozen, klopt dit?

  • Hallo Jeremy,

   Een SSHD heeft inderdaad een licht voordeel ten opzichte van een HDD.
   Dit komt door het extra cache geheugen, waarin de SSHD data zet waarvan hij verwacht dat je dat gaan opvragen.

   Ik zou juist je besturingssysteem, je zware programma’s en programma’s die je vaak gebruikt zoals Google Chrome op de SSD zetten. En al je andere data op de harde schijf.

 3. Dank voor de informatie. Heel helder.
  Bij de conclusie zou ik ook zeker de optie van een SSD met daarnaast een externe HDD als data-schijf noemen. Zeker met USB 3.x is dat een goede optie, lijkt mij.

  • Graag gedaan SR,

   Zeker dat is ook altijd een optie om later je opslagcapaciteit van je data te vergroten.
   Mijn advies is om dan wel even goed te kijken naar het type externe opslagapparaat.
   Je hebt modellen met een losse voedingsadapter en soorten die stroom krijgen via de USB.
   Dit is handiger omdat je dan maar 1 kabel hebt. En niet een stopcontact in de buurt hoeft te hebben.

 4. Wat ik in de beschrijving mis is of een SSHD zich ook laat partitioneren: het SSD-deel als Systeemschijf (C:\) en het HDD-deel als Data-opslag (D:\). Zon’n constructie maakt hem dan voor mij aantrekkelijk. Ik Heb 2 HP-PC’s lopen met ruimte voor slechts één fysieke drive . . .
  Ik denk overigen dat ik aan 64 GByte in het SSD-deel genoeg heb. Voor het datat deel is 1 TByte een mooie waarde, met al mijn muziek (WAV-) bestanden!

  • Hallo Hems,

   Ik moet je teleurstellen. Met een SSHD heb je geen controle over het snelle SSD cache geheugen. Dat doet de SSHD helemaal zelf wat hij in het snelle cache geheugen zet.
   Je kan een SSHD hardeschijf natuurlijk wel partitioneren. Maar dat doe je dan volledig op het ‘langzame’ draaide hardeschijf gedeelte.
   Een SSHD met 64GB aan cache geheugen ga je op dit moment (nog) niet vinden. Een SSHD heeft ongeveer 4 tot 8GB aan flash cache.
   Alleen het merk Seagate heeft nu SSHD’s gemaakt met een cache van 32GB.

 5. oke oke, maar als ik het dus goed begrijp draait de SSHD nog steeds rond? en wat heeft dat voor invloed op de levensduur?

 6. Weer wat wijzer, maar toch nog een vraag..
  Ik twijfel tussen de “HP Pavilion 13-a030nd” met sshd of de “asus 300ladw007” zonder sshd. Over het algemeen zijn de specificaties hetzelfde, maar vertrouw ik meer op de asus, daarnaast is hij strakker van design en is hij steviger.
  Ik zal hem gaan gebruiken voor mail,internet en the Sims 4.
  Is het dan aan te raden om toch voor een sshd te gaan??

  • Persoonlijk zou ik mijn keuze niet helemaal af laten hangen op alleen een de SSHD. Natuurlijk zal het opstarten van de computer en het gebruik van de meeste gebruikte programma’s wat sneller gaan. Zou er echt een SSD in zitten dan zou dat zeker wel mijn voorkeur hebben.

 7. Ik vraag me af of het zin heeft om een SSHD met 8GB SSD te kopen. Ik heb begrepen dat het alleen nuttig is als de SSD minimaal de omvang van het besturingsysteem heeft. Is dat zo?

  • Hallo Sylvie,

   Je vraag klopt als je het hebt over een SSD, een opslagapparaat met alleen geheugenchips. Deze zie je namelijk apart als opstartschijf staan en daarop moet je volledige besturingssysteem opstaan. Een SSD van minimaal 64GB tot 128GB is dan aan te raden. Bij een SSHD ligt dit anders. Een SSHD heeft bijvoorbeeld een grootte van 1000GB en een klein gedeelte bijvoorbeeld de 8GB die je aanhaalt waar de SSHD tijdelijke gegevens op kan zetten zodat je er snel bij kan. Het besturingssysteem bij een SSHD staat gewoon op de normale draaiende hardeschijf geschreven. Bij een SSHD kan je dus niet zelf bepalen op welke gedeelte (SSD of HDD) je de gegevens op wilt slaan. Een SSHD zie je namelijk als één opslagapparaat op je computer.

 8. zelfs voor een leek als mij waren alle omschrijvingen begrijpelijk .
  Ik heb een boel van opgestoken en zal de kennis zeker gebruiken voor de aanschaf een een nieuwe computer.
  Vriendelijke groet,
  P. Rameswar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: