Home Computer soorten Verschil tussen een laptop & een notebook

Verschil tussen een laptop & een notebook

Verschil tussen laptop notebook

Er bestaat nog veel onduidelijk over wat het verschil is tussen een laptop en een notebook. Dit is helemaal niet nodig want een laptop en notebook zijn tegenwoordig hetzelfde. De laptop en notebook zijn beiden draagbare computers met een ingebouwd toetsenbord en beeldscherm met een grootte van van 13 tot 17 inch.

Een belangrijke voorwaarde was dat er een optische drive als een DVD- of Blue-Ray speler in zat. Anders zou je het een netbook noemen. Maar tegenwoordig neemt het gebruik van een optische drive af en wordt deze ook niet meer zo vaak in draagbare computers ingebouwd. Hierdoor zien we draagbare computers zonder een optische drive ook al aan als een laptop of notebook.

 

Waarom dan verschillende namen voor hetzelfde?

De naam voor een standaard draagbare computer is in de loop der jaren veranderd door het manier van gebruik. Daarom is de term laptop en notebook in de loop van de tijd hetzelfde geworden en is het synoniem geworden voor een draagbare computer.

 

Draagbare computer: Voor op schoot

De eerste draagbare computer op de markt kwam waren best wel groot en zwaar. Deze draagbare computers werden laptops genoemd. Omdat ze op je schoot (lap = schoot in het Engels) kon gebruiken.

Om te zorgen dat de processor en andere onderdelen genoeg koeling kregen. Waren er bij de laptop aan de achterkant ventilatieroosters geplaatst. Zodat de warme lucht aan de achterkant van de laptop naar buiten kon.

 

Warmte: Laptop werd te heet voor op schoot

In de loop der jaren werd de laptop steeds sneller en krachtiger. Een nadeel hiervan was dat de laptop ook steeds meer warmte produceerde. Om de warmte af te kunnen voeren werden de ventilatieroosters bijgeplaatst aan de onderkant van de laptop. Hierdoor kon de laptop makkelijker koelere lucht aanzuigen.

Om deze luchtcirculatie te waarborgen kon de laptop niet meer op schoot gebruikt worden. Deed je dit wel dan had je grote kans dat de laptop oververhit raakte. Tevens liep je het risico om brandblaren op je bovenbenen op te lopen. Fabrikanten van draagbare computers raden mensen toen ook altijd aan om een laptop op een vlakke ondergrond te gebruiken zoals op een bureau of tafel.

Sinds die tijd is de naam laptop langzaam veranderd naar een notebook. Een laptop computer (schoot computer) die je niet op schoot kan gebruiken is natuurlijk raar. Tevens was het intussen een trend geworden om ook kleine draagbare computers te maken waar je makkelijk notities op kon maken. De term notebook was geboren.

 

Trend: Laptop komt weer terug?

Vandaag de dag neemt de warmte ontwikkeling van draagbare computers steeds verder  af. Met de komst van speciale energiezuinige processoren als de Intel Core M, kunnen fabrikanten notebooks maken die zelfs passief (zonder ventilator) gekoeld kunnen worden. Deze notebook zou je eigenlijk weer laptops kunnen noemen omdat je ze zonder problemen op je schoot kan gebruiken.

De namen laptop & notebooks worden daardoor door elkaar heen gebruikt en betekenen tegenwoordig gewoon het zelfde. Een draagbare computer waarvan het toetsenbord vast aan het beeldscherm zit.

LAPTOP & NOTEBOOK:

draagbare computer met een VAST toetsenbord aan het beeldscherm

Deze nieuwe definitie komt door de nieuwe soorten draagbare computers die tegenwoordig te koop zijn. Zo zijn er nu tablets met een aanraakgevoelig scherm en zonder een toetsenbord. En ‘2-in-1’ hybride computers waarbij je het toetsenbord helemaal om kan draaien en soms ook van het beeldscherm af kan halen.

 

Geef jou mening

Hoe gebruik jij je draagbare computer?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

15 REACTIES

  • Hallo Michella,

   Dat klopt.
   Beide termen, laptop en notebook worden door elkaar heen gebruikt.
   Met beide benamingen wordt een draagbare computer bedoelt die je open kan klappen.
   Waarin aan de onderkant een toetsenbord zit en in de klep een beeldscherm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: