Home Computer soorten Wat is een notebook?

Wat is een notebook?

0
Notebook & Laptop

Een notebook is een draagbare computer die je makkelijk kan verplaatsten. Het heeft een ingebouwd toetsenbord met soms een numeriek gedeelte. In de klep die het toetsenbord beschermd tijdens het vervoer zit een beeldscherm ingebouwd.

Een notebook is voorzien van een accu zodat je de computer ook een tijd zonder netspanning kan gebruiken. Door middel van een voedingsadapter kan je de accu van de notebook weer opladen.

Een laptop is hetzelfde als een notebook. Deze twee woorden worden door elkaar heen gebruikt. Een laptop kwam als eerst op de markt en kon je op schoot gebruiken. Doordat laptop steeds sneller en warmer werden kwam het advies om de laptop niet meer op schoot te gebruiken maar altijd op een harde ondergrond. Toen is de naam notebook ontstaan.

Meer informatie over het verschil tussen een notebook en een laptop heb ik beschreven in het artikel: Verschil tussen een laptop en een notebook.

Soorten draagbare computers

Een notebook/laptop is één van de vele soorten draagbare computers die je kan kopen. Het is de basiskeuze als je een draagbare computer zal kopen. Er zijn andere namen voor special

Een ultrabook is een een benaming voor een dunne, lichte en snelle notebooks die binnen een paar seconden opstarten. Ze zijn altijd voorzien van een SSD opslagapparaat.

Een netbook is een klein en licht formaat notebook met weinig processor kracht waarmee je simpele taken als internetten en mailen mee kan doen. Lees hier meer over op: Wat is het verschil tussen een netbook en een notebook?

Een Chromebook is een notebook waarop het Chrome OS besturingssysteem van Google op staat. De chromebook is alleen geschikt voor simpele taken omdat je hier geen programma’s op kan installeren.

Een Gamingnotebook zijn zware en grote notebooks waarmee je games kan spelen. Deze notebooks zijn altijd voorzien van een losse grafische kaart en kunnen over het algemeen niet lang op een accu werken.

Wat zijn kenmerken van een notebook?

 • Het gewicht is ongeveer 1.5 tot 4.5 kg
 • Een beeldscherm met vaak het formaat van 15,6″ of 17.3″
 • Heeft een ingebouwd toetsenbord
 • Heeft een touchpad, pointing stick of trackball, die als muis werkt.
 • Een accu waarop enige uren gewerkt kan worden.
 • Een losse voedingsadapter die de laptop van elektriciteit kan voorziet en die tevens als acculader dienst doet
 • Een kleine 2.5″ ingebouwde harde schijf of SSD in M.2 formaat
 • Ingebouwde luidsprekers
 • Vaak ook een ingebouwde microfoon en webcam
 • Communicatiemogelijkheden: netwerkkaart, en/of draadloze aansluitingen zoals wifi, infrarood of Bluetooth
 • Enkele USB-poorten 2.0 of 3.0
 • Werkgeheugen in de vorm van een SO-DIMM module.

Een kenmerk die een notebook een paar jaar geleden had, was dat er altijd een optische speler in de notebook was ingebouwd. Dit was een belangrijk verschil met een netbook. Tegenwoordig kom je dit niet altijd meer tegen. En is het niet altijd mogelijk om een CD, CD-Rom of DVD te kunnen bekijken of branden.

Wat kan je met een notebook?

Een notebook is een krachtige draagbare computer die in staat is om alle dagelijkse taken uit te voeren die je ook op een desktop computer kan doen. 

Notebooks zijn door de warmteontwikkeling van de processor beperkter in snelheid dan een desktop computer. Doordat alles zo klein en energiezuinig moet zijn, zijn draagbare computer relatief duur. Wil je veel processorkracht dat is een desktop computer een betere keuze.

Aan de hand van de keuze van onderdelen als processor, werkgeheugen en opslagapparaat zal de prestaties van de notebook verbeteren.

Hoe groot is een notebook?

Een notebook kan je in verschillende maten kopen. Deze maten worden vaak in inch (“) uitgedrukt. Deze maar geeft dan aan hoe groot het beeldscherm is, en niet de behuizing van de notebook.

Het standaard formaat notebook is 15.6″ en het grotere formaat 17.3″. Omgerekend is dit 39,4 cm en 43,9cm. Dus een verschil van 4,5 cm diagonaal over het beeldscherm gemeten. Deze 2 formaten kom je heel veel tegen. Andere formaten die soms tegenkomt zijn kleiner waarbij 13.3″ (33.8cm) de meest voorkomende is.

Welk formaat het beste voor jou is ligt aan verschillende dingen. Als je de notebook vaak met je meeneemt dan is een kleine notebook, die dan vaak ook lichter van gewicht is handiger. Maar gebruik je de notebook op een vaste plek en neem je hem niet zo vaak mee. Dan is de keuze voor een grotere 17.3″ notebook misschien beter.

Om een goed beeld te krijgen wat het verschil is tussen een 15.6″ en een 17.3″ notebook. Raad ik je aan om een winkel te bezoeken en eens de verschillen te beoordelen.

Hoe zwaar is een notebook?

Aan de hand van het beeldschermformaat zal bij een groter beeldschermformaat het gewicht ook toenemen. Notebooks met een beeldschermformaat van 15,6″ vind je notebooks met een gewicht van 1,5KG tot 2,5KG.

Kies je voor het grotere formaat 17,3″. Dan zal je gewichten vinden vanaf 2,5KG tot 4,5KG. Waarbij de zwaardere modellen veelal gamingnotebooks zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat je reactie over mijn artikel achter
Vul hier je naam in

Beveiligingsvraag: